Skip to main content

Rondreis: de dalen en valleien van Oost-Noorwegen

Nooit saai en allesbehalve vlak ... dat is vakantie in de dalen en valleien van Oost-Noorwegen. Plan actieve dagen met behulp van de tips van onze expert.

Ongekend mooi en afwisselend

Hij groeide op tussen wereldberoemde fjorden maar ruilde die later in voor de mystieke binnenlanden van Oost-Noorwegen. De in Bergen geboren Ove Gjesdal is nu hoofd van de toeristische informatiepunten in Lillehammer en het Gudbrandsdalen-dal. Hij zegt: 'Ik werd al snel enthousiast over al die activiteiten hier. Er gebeurt het hele jaar door wel iets interessants. Ik ben niet alleen gaan fietsen, skiën en andere sporten gaan beoefenen, maar ik ben ook verslaafd geraakt aan de culturele festivals en andere evenementen waar de streek bekend om staat.'

Kruip achter het stuur en maak het zelf mee: veel dalen en valleien in Oost-Noorwegen zijn schijnbaar eindeloos als je er doorheen reist en spontane of geplande stops maakt bij de talrijke bezienswaardigheden. Het landschap verandert continu. Zo rijd je tussen zacht glooiende heuvels, en van het ene moment op het andere zit je temidden van spectaculaire rotsformaties.

Als vakantieganger heb je zowel het voordeel van een vrij voorspelbaar klimaat als van al het moois dat de wisselende seizoenen met zich meebrengen. Ontdek hoe je veel van deze dalen en valleien kunt bezoeken binnen de tijd die je hebt.

Dag 1: Oslo–Lillehammer

Met de auto: 2 uur en een kwartier
Afstand: 183 kilometer

De Olympische stad Lillehammer ligt in het uiterste zuiden van het Gudbrandsdalen-dal. De traditionele houten huizen in de hoofdstraat van Storgata hebben veel leuke winkeltjes, restaurants en tal van andere culturele dingen.

Breng een bezoekje aan het kunstmuseum van Lillehammer en/of het openluchtmuseum van Maihaugen. Of ga schansspringen op de Lysgårdsbakken skischans met als bonus een schitterend uitzicht over Lillehammer. Overnachten kun je in Lillehammer.

Dag 2: Lillehammer–Hafjell–Hunderfossen

Met de auto Lillehammer–Hafjell: 20 minuten
Afstand: 16 kilometer

Met de auto Hafjell–Hunderfossen: 7 minuten
Afstand: 4 kilometer

Rijd vanuit Lillehammer richting het noorden naar Hafjell, dat is één van de beste Noorse ski-bestemmingen. In de zomer wordt het gebied beschouwd als één van de beste fietsbestemmingen van Noorwegen.

Aan de andere kant van de vallei is bobsleeën op wielen razend populair. Daar vindt je naast het sprookjesachtige Hunderfossen Adventure Park voor het hele gezin ook gezinsvriendelijke mogelijkheden om te overnachten.

Dag 3: Hunderfossen–Ringebu–Muen

Met de auto Hunderfossen–Ringebu: 40 minuten
Afstand: 43 kilometer

Met de auto Ringebu–Muen: 30 minuten
Afstand: 30 kilometer

Volg de weg noordwaarts door de vallei. Maak een tussenstop bij de staafkerk van Ringebu voordat je van de hoofdweg E6 afslaat richting Venabygdsfjellet en verken de bergen te voet of te paard.

De berg Muen is een prima plek voor een panoramisch uitzicht over het nationale park Rondane. Overnachten kun je in een hotel of op een camping van jouw keuze in (de buurt van) Ringebu.

Dag 4: Ringebu–Gålå–Elgtårnet

Met de auto Ringebu–Gålå: 30 minuten
Afstand: 30 kilometer

Met de auto Gålå–Elgtårnet: 50 minuten
Afstand: 40 kilometer

Het Gudbrandsdalen-dal heeft een U-vorm die in Gålå begint. Deze bestemming staat bekend om haar seizoensgebonden toneelstuk - Peer Gynt - dat buiten opgevoerd wordt. Het is ook een prima beginpunt om de bergachtige Peer Gyntvegen af te rijden en via Fefor helemaal tot in de Espedalen-vallei.

De uitkijktoren van Elgtårnet is een mooie plek om elanden te spotten. Verder naar het zuiden liggen bij Helvete de bekende kraters - de grootste van Noord-Europa.

Dag 5: Elgtårnet/Espedalen–Fagernes

Met de auto: 2 uur en drie kwartier
Afstand: 165 kilometer

Natuurlijk is de volgende stap een bezoekje aan Valdres. De Besseggen bergkam is door National Geographic uitgeroepen tot één van de mooiste wandeltochten ter wereld, en Bukkelægret is ook een wandeling op 2.000 meter hoogte. Het bergdorp Beitostølen ligt aan de voet van de Jotunheimen bergketen.

Dankzij het voorspelbare klimaat van Valdres en omgeving is er sneeuwgarantie in de winter, waardoor het een prima skibestemming is. Proef tijdens het Rakfisk-festival in November het alom bekende gerecht van deze streek: deels gegiste forel.

Er zijn meer dan genoeg overnachtingsmogelijkheden in de buurt, bijvoorbeeld in Fagernes.

Dag 6: Fagernes–Nesbyen of Elverum

Met de auto Fagernes–Nesbyen: 1 uur en drie kwartier
Afstand: 90 kilometer

Met de auto Fagernes–Elverum: 2 uur en drie kwartier
Afstand: 175 kilometer

Halverwege tussen Bergen en Oslo biedt Hallingdal tal van leuke activiteiten. De vallei heeft een goed onderhouden gebieden om te wandelen, fietsen en te skiën. De kleinere plaatsen Gol, Geilo, Ål, Nesbyen en Hemsedal zijn stuk voor stuk prima vertrekpunten met overnachtingsmogelijkheden voor ieder budget. Wil je de beren en andere wilde dieren graag zien die in dit deel van Noorwegen leven, bezoek dan natuurpark Langedrag en de dierentuin in Flå.

Alternatieve route: naar Elverum in Østerdal.
Het Østerdal wordt gekenmerkt door de langste rivier van Noorwegen: de Glomma. Ten zuiden van de stad Glåmdalen verandert het valleilandschap van naam en wordt het Glåmdal. In de dalen zijn er talloze activiteiten, zowel op de rivier als in de bergen. Overnachten kun je in Elverum.

Dag 7: Nesbyen–Nore in Numedal

Met de auto: 1 uur
Afstand: 65 kilometer

Numedal is de meest zuidelijk gelegen Noorse vallei, en het is er groots en groen. Hier kun je ook vier staafkerken bezoeken - prachtige herinneringen aan het rijke verleden. In de Middeleeuwen was Numedal een belangrijke handelsroute. Dat wordt iedere zomer uitgebreid gevierd tijdens Middelalderuka (de Middeleeuwse week).

Nationaal park Hardangervidda is een geweldige plek om te wandelen of te skiën, en de hele Numedal-vallei heeft niet alleen veel houten blokhutten, ook aan andere comfortabele overnachtingsmogelijkheden is geen gebrek.

Dag 8: Nore–Rjukan

Met de auto: 1 uur en drie kwartier
Afstand: 110 kilometer

Vanuit Numedal zie je op weg naar het kleine stadje Rjukan in Telemark duidelijke sporen van de rustige charme van het Noorse platteland. Rjukan ligt diep genesteld in een opmerkelijk smalle vallei. Die is zo smal dat er boven op een berg een zonnespiegel geplaatst is om de winterzon naar de stad te weerkaatsen.

Op korte afstand ligt nationaal park Hardangervidda met haar fantastische ski- en wandelmogelijkheden - afhankelijk van het jaargetijde. Op 1.883 meter hoogte, op de berg Gaustatoppen, kun je op een heldere dag een zesde deel van heel Noorwegen zien!

Profiteer van deze topaanbiedingen

Neem een kijkje bij onze sponsors die er alles aan doen om je een goede reis te bezorgen.

Lees meer

Recent bekeken pagina's