Dynamic Variation:
Offers
x

There was not an exact match for the language you toggled to. You have been redirected to the nearest matching page within this section.

Choose Language
Toggling to another language will take you to the matching page or nearest matching page within that selection.
Search & Book Sponsored Links
Search
or search all of Norway
Two people looking at the view towards Rondane from Sohlbergplassen viewpoint
Sohlbergplassen.
Photo: CH / Visitnorway.com
Campaign
Course
Event
Partner
Media
Meetings
Travel Trade

Zie de Noorse, door de mens gemaakte, wonderen in 7 dagen

Verken in een week enkele hoogtepunten van de Noorse architectuur, van een houten kerk uit de 12e eeuw tot het nieuwste high-tech hotel, die opgaat in de natuur.

Noorwegen staat vooral bekend om zijn natuur, maar als je ook van architectuur houdt, is er ook genoeg te vinden. De tips die je hieronder vindt, zijn uitgekozen door de architect Espen Surnevik. 

Een van Surnevik’s eigen werken, de Vålerkerk, werd uitgeroepen tot best religieus gebouw van Archmarathon in 2016. Zijn bedrijf verwierf internationale bekendheid vanwege het vermogen om praktisch en poëzie te combineren.

Espen Surnevik

Espen Surnevik.
Photo: Espen Surnevik

Architectural roundtrip
Bron: Kartverket (Creative Commons Attribution ShareAlike 3.0)


Dag 1:

Begin in Oslo waar je het gemeentehuis vindt; Een bezienswaardigheid in de hoofdstad, gelegen bij de haven. Het interieur is gedecoreerd met kunst uit 1900 tot 1950. De bouw begon in 1931 onder het toezicht van de architects Arnstein Arneberg en Magnus Poulsson. Het project onderbroken door de Tweede Wereldoorlog, maar is uiteindelijk in 1950 geopend. 

Ga met de auto naar Våler in Solør, waar de pas gebouwde, prijswinnende kerk (ontworpen door Espen Surnevik) de oude afgebrande kerk heeft vervangen. Binnenin de kerk wordt er gespeeld met het licht. Dit deel van Noorwegen biedt non-stop sportieve activiteiten. 
Geschatte tijd met de auto vanuit Oslo: 2 uur en 35 minuten.
Afstand: 167 kilometer.


Dag 2:

De volgende stop is Lillehammer en Bjerkebæk, thuis van auteur Sigrid Undset (1882-1949) die de Nobelprijs voor literatuur ontving in 1928. De architectuur van het bezoekerscentrum is ontworpen Carl-Viggo Hølmebakk AS. Het centrum is geopend in 2007, op dezelfde dag dat Undset 125 jaar oud zou worden. Natuurlijk heeft deze voormalige Olympische stad (Winterspelen van 1994) genoeg andere activiteiten om je bezig te houden.
Geschatte tijd met de auto vanuit Våler: 1 uur en 40 minuten.
Afstand: 118 kilometer.

Ga verder naar Sohlbergplassen, een uitzichtpunt over het meer Atnsjøen bij het Rondane nationaal park. Het uitzichtpunt, wat onderdeel is van de Nationaal-Toeristische Routes, is ontworpen door het architectenbureau Carl-Viggo Hølmebakk, en het uitzicht is hetzelfde als in het beroemde schilderij 'Winternacht in Rondane' van Harald Sohlberg. 
Geschatte tijd met de auto vanuit Lillehammer: 2 uur en 40 minuten.
Afstand: 196 kilometer.


Dag 3:

Breng de nacht door in Alvdal en begin dag 3 bij Aukrustsenteret. Dit pretpark is een eerbetoon aan Kjell Aukrust, een van de favoriete auteurs van Noorwegen, bekend om zijn sappige, geestige beschrijving van mensen en hun leven op het Noorse platteland. Het bezoekerscentrum is een meesterwerk, ontworpen door de internationaal bekende architect Sverre Fehn.
Geschatte tijd met de auto vanuit Sohlbergplassen: 1 uur.
Afstand: 80 kilometer.

Het Juvet Landschapshotel is gelegen bij de fjorden die sinds 2005 op de UNESCO Werelderfgoedlijst staan. Het architectenbureau achter het hotel is Jensen & Skodvin. Zij proberen de natuur zo weinig mogelijk aan te tasten. Het hotel opende zijn deuren in 2010 en is snel een populaire bestemming geworden. Vergeet daarom niet om lang op voorhand te boeken.
Geschatte tijd met de auto vanuit Alvdal: 4 uur 50 minuten.
Afstand: 331 kilometer.


Dag 4:

Begin de dag met een bezoek aan het Noorse Gletsjermuseum, Fjærland. De architect achter het gletsjer geïnspireerde gebouw is Sverre Fehn, die in 1997 de Pritzker prijs ontving. Het museum heeft uitgebreide verzameling aan informatie over het materiaal waar de gletsjers uit bestaan. Er is ook een tentoonstelling over het gehim van het eeuwige ijs. 
Geschatte tijd met de auto vanuit het Juvel Hotel: 4 uur (inclusief veerboot).
Afstand: 216 kilometer.

Als je slechts één van de resterende staafkerken in Noorwegen wilt zien, ga dan naar Urnes. Het wordt beschouwd als de oudste staafkerk, en de decoraties zijn waarschijnlijk een verband tussen het oude Viking tijdperk en het christelijke tijdperk. De Urnes staafkerk staat op de UNESCO Werelderfgoedlijst.
Geschatte tijd met de auto vanuit Fjærland: 1 uur en 30 minuten.
Afstand: 60 kilometer.


Dag 5:

Van de ene historische plek naar de andere: Bryggen in Bergen. Deze rij van voormalige opslagplaatsen uit de 14e eeuw is een kade (op zijn Noors 'Brygge') van de Hanze. De historische gebouwen en verscheidene winkels, cafés en restaurants maken Bryggen uniek. Bryggen staat op de UNESCO werelderfgoedlijst.
Geschatte tijd met de auto vanuit Urnes: 4 uur en 50 minuten.
Afstand: 260 kilometer.

Dag 6:

De Tyssedal elektriciteitscentrale, een waterkrachtcentrale in Odda, is al sinds 1906 in werking. Daarnaast is het een uitgebreid museum voor diegenen die geïnteresseerd zijn in de geschiedenis van architectuur en industrie. De Noorse Directoraat van Cultureel Erfgoed heeft de plek officieel onder zijn vleugels genomen. Architect: Thorvald Astrup. Het toerisme heeft ervoor gezorgd dat er in de regio vele mogelijkheden zijn om te overnachten.
Geschatte tijd met de auto vanuit Bergen: 2 uur en 54 minuten (inclusief veerboot).
Afstand: 141 kilometer.


Dag 7:

Het industrieel erfgoed van Rjukan ligt middenin te wildernis. Rjukan betekent 'rokende waterval', en de 100 meter hoge waterval speelde een grote rol in de industrie en heeft een stempel gedrukt op de geschiedenis van Noorwegen, voornamelijk tijdens de Tweede Wereldoorlog. Er zijn een hoop plekken te bezichtigen, waaronder Vemork, de grootste energiecentrale in 1934. Als je tijd hebt, combineer het dan met bergwandeling, slechts een paar minuten rijden vanaf het centrum van Rjukan.
Geschatte tijd met de auto vanaf Tyssedal: 3 uur en 10 minuten.
Afstand: 190 kilometer.

Terug naar het begin: Oslo. Geschatte tijd met de auto vanaf Rjukan: 3 uur en 14 minuten.
Afstand: 177 kilometer.

Niet slecht om de hoogtepunten van de Noorse architectuur over de afgelopen duizenden jaren in slechts een week tijd te kunnen zien.

Meer rondreisopties

×
Your Recently Viewed Pages

Terug naar boven