Dynamic Variation:
Offers
x

There was not an exact match for the language you toggled to. You have been redirected to the nearest matching page within this section.

Choose Language
Toggling to another language will take you to the matching page or nearest matching page within that selection.
Search & Book Sponsored Links
Search
or search all of Norway
Many birds flying across the sea outside of Træna under the midnight sun
Træna island in Helgeland.
Photo: Bård Løken / www.nordnorge.com/Træna
Campaign
Course
Event
Partner
Media
Meetings
Travel Trade

Je wilt zowel de legendarische fjorden als de middernachtzon zien, maar je bent maar voor één week in Noorwegen. Het lijkt misschien onmogelijk, maar als je je reis goed plant, is het zeker te doen!

Noorwegen heeft meer dan 1.000 fjorden waarvan de bekendste in Fjord-Noorwegen liggen. De fjorden zijn misschien wel de meest typerende Noorse bezienswaardigheden en behoren sowieso tot de populairste trekpleisters.

Aangezien je de middernachtzon alleen boven de poolcirkel kunt zien, moet je dus goed plannen om beide natuurfenomenen tijdens dezelfde reis te kunnen zien.

Bekijk eerst en vooral rustig waar en wanneer je wilt starten. De fjorden kun je het hele jaar door bezoeken, maar de middernachtzon is alleen in de zomer te zien. Hoe noordelijker je gaat, hoe talrijker het aantal nachten met de middernachtzon. Hoe dichter bij de midzomer rond 21 juni, hoe zuidelijker je van een eindeloze dag kunt genieten.

Hoogtepunten van Fjord-Noorwegen

Begin je trip in Stavanger of Bergen en ga ook even richting Ålesund als je tijd hebt. Onderweg kun je de fjorden bewonderen vanaf de boot, vanuit de trein of op één van de beroemde bergplateaus.

De regio Stavanger

Stavanger heeft uitstekende binnenlandse verbindingen, rechtstreekse vluchten vanuit talrijke Europese bestemmingen en ook een verbinding met de autoveerboot naar Denemarken. Wie in de regio is, moet beslist een daguitstap maken naar het bergplateau Preikestolen (’De Preekstoel’). De wandeling duurt ongeveer drie uur en het uitzichtpunt aan de top wordt jaarlijks op meer dan 300.000 selfies vastgelegd.

Wie liever niet tot boven wandelt kan de majestueuze klif van beneden zien tijdens een fjordcruise op het Lysefjord. Wie wat extra tijd heeft in de regio Stavanger en zich aan een andere wandeling wil wagen, kan richting Kjerag wandelen en de Kjeragbolten bewonderen - het beroemde rotsblok dat tussen twee bergwanden geklemd zit.

Bergen

Bergen is vanuit binnen- en buitenland gemakkelijk bereikbaar. Eenmaal aangekomen brengt de daguitstap Norway in a Nutshell® (’Noorwegen in een notendop’) je langs de spectaculairste berglandschappen van Fjord-Noorwegen. Maak er een tochtje met de Flåmsbana (’De Flåm-spoorweg’) en bekijk het Nærøyfjord dat op de werelderfgoedlijst van UNESCO staat.

Als je de bergen wilt ontdekken op twee wielen, kun je een fiets huren en de Rallarvegen (’De Grondwerkersweg’) fietsen. Dit valt gemakkelijk te combineren met de ’Norway in a Nutshell®’-tour. Dankzij de steile afdalingen en wilde watervallen kreeg de Rallarvegen van het tijdschrift ’Travel and Vacation’ de titel mooiste fietsroute van Noorwegen.

Ålesund en Sunnmøre

Als de tijd het toelaat, moet je zeker ook halt houden in Ålesund. De meest ontspannen manier om van Bergen naar Ålesund te reizen is met de Hurtigruten, de kustexpress die elke dag de hele Noorse kust ten noorden van Bergen aandoet.

Vanuit de Jugendstil-stad Ålesund maak je een daguitstap naar het Geirangerfjord, één van de mooiste Noorse fjorden die ook op de werelderfgoedlijst van UNESCO staat.

Vijf feiten over de fjorden

1. UNESCO heeft de Noorse fjorden, waarvan de Geirangerfjord en de Nærøyfjord de belangrijkste zijn, opgenomen op de prestigieuze werelderfgoedlijst.

2. De fjorden worden vaak 'natuurlijke kunst' genoemd. Ze ontstonden toen gletsjers zich terugtrokken en toen zeewater de U-vormige valleien hun huidige vorm gaf.

3. Gudvangen en Geiranger, de twee dorpjes die het diepst in de Nærøyfjord en de Geirangerfjord zijn gelegen, behoren tot de populairste havens voor cruiseschepen in Scandinavië.

4. Dankzij de warme golfstroom en de luchtstromen die door het corioliseffect worden veroorzaakt, hebben de Noorse fjorden een gematigd klimaat. Bovendien is het er nagenoeg ijsvrij. De fjorden worden bevolkt door zeehonden, bruinvissen en verschillende soorten vissen. De lucht is daarentegen het domein van adelaars en andere vogels.

5. De fjorden zijn vaak erg diep. Het diepst is de Sognefjord: dat ligt 1.308 meter onder zeeniveau. Dankzij de diepte zijn de fjorden toegankelijk voor grote schepen, zodat je de schoonheid van dichtbij kunt bekijken.

Zonnen om middernacht

Er zijn twee soorten mensen: zij die de middernachtzon al zagen en zij die het nog moeten zien. Zomernachten in Noorwegen zijn lang en licht, maar om echte witte nachten te ervaren, moet je ten noorden van de poolcirkel zijn. Vanuit Ålesund is het een lange rit, dus is vliegen of varen met Hurtigruten misschien een betere optie.

De Lofoten

Er zijn weinig plaatsen die meer geschikt zijn om de middernachtzon te zien dan de Lofoten. Met de zee en quasi ongerepte natuur om je heen kun je lekker ontspannen en van de rust en stilte genieten.

Daarnaast zijn er natuurlijk ook tal van activiteiten voor bezoekers die onder de middernachtzon hun energie kwijt willen. Ten noorden van de poolcirkel zorgen de locals er beslist voor dat je vergeet te gaan slapen.

Tromsø

Je kunt in de verleiding komen om de rest van je dagen op de Lofoten door te brengen, maar verder in het noorden ligt Tromsø - een stad die je niet mag missen. Vanuit Bodø vlieg je binnen een uurtje naar het 'Parijs van het noorden' of voordat je de volgende dag ’s avonds laat Tromsø binnenvaart kun je van de middernachtzon genieten op het dek van de Hurtigruten.

Heb je wat extra tijd of wil je gewoon langer blijven, reis dan verder noordelijk vanuit Tromsø met het vliegtuig of maak gebruik van de Hurtigruten zoals die oorspronkelijk bedoeld was: als ’hop-on hop-off’-dienst. Vaar je helemaal mee tot aan het keerpunt van de cruise, het stadje Kirkenes, dan vlieg je van daar terug naar Tromsø, Oslo of een aantal kleinere bestemmingen.

De Noordkaap

De Noordkaap in het uiterste noorden van Europa is één van Noorwegens populairste toeristische bestemmingen. Je vindt er heel wat bezienswaardigheden en activiteiten. Hier ligt alleen de eilandengroep Spitsbergen tussen jou en de Noordpool, en tussen half mei en eind juli gaat de zon niet onder. Om er te komen vlieg je naar Honningsvåg of neem je de Hurtigruten naar één van de stadjes in de regio.

Spitsbergen

Krijg je maar geen genoeg van het hoge noorden, dan kun je vanuit Tromsø naar Spitsbergen vliegen en er een echt poolavontuur beleven. Zo ver in het noorden heb je de middernachtzon van 20 april tot 22 augustus! Breng warme kleren mee en let op voor ijsberen.

Wat is de middernachtzon?

De middernachtzon is een natuurfenomeen dat in de zomer voorkomt op plaatsen ten zuiden van de zuidpoolcirkel en ten noorden van de noordpoolcirkel, dus ook in Noord-Noorwegen.

De aarde draait met een gekantelde as ten opzichte van de zon, en in de zomermaanden is de Noordpool naar de zon gericht. Daarom gaat de zon voor enkele weken niet onder boven de poolcirkel.

In Noorwegen is Spitsbergen de plek waar de middernachtzon het langst te zien is. De zon gaat hier niet onder tussen 20 april en 22 augustus.

Waar en wanneer kun je de middernachtzon bewonderen?

Op de poolcirkel: 12 juni - 1 juli

In Bodø: 4 juni - 8 juli

Op de Lofoten: 28 mei - 14 juli

In Tromsø: 20 mei - 22 juli

Op de Noordkaap: 14 mei - 29 juli

Op Spitsbergen: 20 april - 22 augustus

Plan je reis

Routesuggesties
Een schitterende omgeving met mooie fjorden, hoge bergen en lange, witte zandstranden. Een voormalige Europese culturele hoofdstad, Stavanger… Read more
De regio Stavanger
Bergen, de tweede stad van Noorwegen, klampt zich vast aan de berghellingen die uit de zee rijzen. Een moderne stad waar je de geschiedenis proeft, en… Read more
Bergen
Je kunt gaan wandelen of skiën, je kunt de Art Nouveau architectuur in de stad bewonderen, je kunt de fjorden gaan ontdekken, of gewoon heerlijk… Read more
Ålesund en Sunnmøre
De Lofoten staan bekend om haar goede viswateren, schitterende natuur, en afgelegen karakteristieke vissersdorpjes. Maak een kajaktocht van eiland… Read more
De Lofoten-eilanden
Deze stad in het poolgebied heeft niet alleen een rijke cultuur en geschiedenis, het is ook één van de beste plaatsen om het… Read more
Tromsø
Ver boven de poolcirkel biedt de Noordkaap noordpoolavonturen zoals hondensleeën in de winter en eindeloos zonlicht in de zomer. Read more
De Noordkaap
De eilandengroep Spitsbergen ligt in de Noordelijke IJszee, halverwege het Noorse vasteland en de geografische Noordpool. Hier vind je een… Read more
Spitsbergen
De beroemdste fjorden
Met ruim 1.000 fjorden in heel Noorwegen is het niet gek dat toeristen zich afvragen waar ze naartoe moeten gaan en welke fjorden er te zien zijn.
Lees meer
Bezoek de wereldberoemde bergplateaus Preikestolen en Kjerag, en daag jezelf uit om de 4444 houten traptreden van Flørli te beklimmen,… Read more
De regio Lysefjord
Vanaf de fjord zelf tot aan de gletsjer Folgetonna, de beroemde watervallen en de iconische rotsformatie Trolltunga, de regio Hardangerfjord laat je… Read more
De regio Hardangerfjord
Een smalle, weelderige vertakking van het langste fjord van Noorwegen, het Sognefjord. Het dorp Flåm ligt aan het Aurlandsfjord dat je kunt bezoeken… Read more
Het Aurlandsfjord
Het Nærøyfjord staat op de werelderfgoedlijst van UNESCO en heeft verschillende overeenkomsten met het Geirangerfjord. Read more
Het Nærøyfjord
Het Sognefjord is het langste en diepste fjord in Noorwegen. Eén van zijn vertakkingen, het Nærøyfjord, staat op de… Read more
De regio Sognefjord
Dit diepblauwe fjord is ook in de lente en herfst een geweldige bestemming. Je hebt dan heb je geen last van de zomerse drukte dus verken je… Read more
De Geirangerfjord en Trollstigen
Dit fjord heeft veel weg van het spectaculair gevormde Geirangerfjord maar het is minder druk bezocht en er is meer ongerepte natuur. Langs het fjord… Read more
Het Hjørundfjord
Romsdal en omgeving staat bekend om haar gevarieerde natuur. Twee bekende toeristische trekpleisters in de streek zijn de kronkelende bergweg… Read more
Het Romsdalsfjord
Trollfjorden
Het Trollfjord
Dit fjord is op het smalste punt niet breder dan 100 meter en wordt in de zomer dagelijks aangedaan door cruiseschepen zoals Hurtigruten.
Het Trollfjord
Waar kun je de middernachtzon zien
De Vega-archipel ligt voor de kust van Helgeland. Het wordt beschouwd als een van de meest verborgen schatten van de wereld. Verlang je naar… Read more
Helgeland
In Bodø vind je Saltstraumen, de sterkste getijdenstroom ter wereld, en de bergketen Børvasstindan. De grootste stad van de provincie… Read more
Bodø
De Lofoten staan bekend om haar goede viswateren, schitterende natuur, en afgelegen karakteristieke vissersdorpjes. Maak een kajaktocht van eiland… Read more
De Lofoten-eilanden
Vesterålen staat bekend om zijn contrasten van de witte stranden en idyllische landerijen tot de steile bergtoppen die oprijzen uit de zee. Read more
Vesterålen
Vesterålen staat bekend om zijn contrasten van de witte stranden en idyllische landerijen tot de steile bergtoppen die oprijzen uit de zee. Read more
Narvik
Deze stad in het poolgebied heeft niet alleen een rijke cultuur en geschiedenis, het is ook één van de beste plaatsen om het… Read more
Tromsø
De Lyngenfjord en de Lyngen Alpen vormen een Arctische omgeving vol met familievriendelijke buitenactiviteiten, gebaseerd op puur plezier en… Read more
De regio Lyngenfjord
Alta is de grootste plaats in het noordelijkste graafschap van Noorwegen, en ligt in een gebied met een relatief mild klimaat voor haar breedtegraad.… Read more
Alta
Ver boven de poolcirkel biedt de Noordkaap noordpoolavonturen zoals hondensleeën in de winter en eindeloos zonlicht in de zomer. Read more
De Noordkaap
Vogelrotsen in Hornøya, een sneeuwhotel, dramatische oorlogsverhalen en een heksenmonument in Vardø behoren tot de attracties in… Read more
Kirkenes en Oost-Finnmark
De eilandengroep Spitsbergen ligt in de Noordelijke IJszee, halverwege het Noorse vasteland en de geografische Noordpool. Hier vind je een… Read more
Spitsbergen
Norwegian Scenic Routes
Langs bepaalde Noorse wegen worden de natuurwonderen nog eens kracht bij gezet door kunstwerken en architectuur. Zo kom je op nieuwe en onverwachte manieren nog dichter bij de…
Read more
Varanger gaat over de lange lijnen in het landschap en ook de lange tijdslijnen van zijn geschiedenis. Het biedt niet alleen een lichamelijke… Read more
Varanger
De weg richting Havøysund is bijzonder gevarieerd. Hoewel het hoogste punt maar een paar honderd meter boven de zeespiegel ligt, krijg je de indruk… Read more
Havøysund
De steile bergen duiken diep de oceaan in, een ronduit adembenemend zicht! Read more
Senja
Op het eiland Andøya kun je over Noorwegens mooiste stranden kuieren en over de stille wateren van de oceaan turen met de middernachtzon als je enige… Read more
Andøya
Welk jaargetijde je er ook bent, Lofoten staat garant voor een reis met een adembenemende omgeving. Read more
Lofoten
Dankzij de zes veerboten en de vele contrasten moet je zeker genoeg tijd uittrekken om over de Helgelandskysten te rijden. Read more
Helgelandskysten
Niets is zo machtig als de oceaan, die voor vele eeuwen de belangrijkste transportroute en inkomstbron was en nu het startpunt voor allerlei… Read more
Atlanterhavsvegen
De rit over Trollstigen is ongetwijfeld spectaculairder dan de meeste mensen gewoon zijn. Door Noorwegen rijden doet je beseffen dat mensen echt… Read more
Geiranger-Trollstigen
Soms is de weg op zich al de bestemming. Dit is zeker waar voor de Gamle Strynefjellsvegen. Read more
Gamle Strynefjellsvegen
Pieken van meer dan 2.000 meter hoog in een enig sneeuwwit landschap, de stralen van de laaghangende zon die reflecteren op de glinsterende sneeuw,… Read more
Rondane
Vanaf de groene weide en het weelderige landschap van Bøverdalen kun je een glimp opvangen van de machtige bergen in de verte, terwijl de weg langzaam… Read more
Sognefjellet
Rijden door het open landschap geeft je het gevoel te vliegen. De wegen strekken zich golvend uit in de verte. Read more
Valdresflye
Voor de meesten is Gaularfjellet een goed bewaard geheim, maar voor wie de weg verkend heeft, zal ze altijd bijzonder blijven. Read more
Gaularfjellet
De meeste schilderachtige wegen zijn prachtig, ongeacht van welke kant je komt, maar in dit geval rijd je best vanuit Lærdal richting Aurlandsvangen… Read more
Aurlandsfjellet
Het is geen geheim dat Hardanger overloopt van de natuurpracht dankzij zijn razende watervallen en bloeiende fruitbomen. Read more
Hardanger
Het feit dat deze weg over het hoogste bergplateau van Europa loopt, geeft je al een idee wat je kunt verwachten... maar niet alles! Read more
Hardangervidda
De rit over de Norwegian Scenic Route Ryfylke is een tocht vol contrasten. Hier vind je hoge, kale bergen, weelderige hellingen, hoge bergwanden en… Read more
Ryfylke
De Norwegian Scenic Route Jæren verschilt tot op zeker niveau van de meeste andere routes. Het is vooral een weg voor allerlei doeleinden. Read more
Jæren
Select
  Show Details
  Statens Kartverk, Geovekst og kommuner - Geodata AS

  Feiten en tips

  Meer rondreismogelijkheden

  Filter je zoekopdracht en plan je rondreis vandaag.

  ×
  Your Recently Viewed Pages

  Terug naar boven