Dynamic Variation:
Offers
x

There was not an exact match for the language you toggled to. You have been redirected to the nearest matching page within this section.

Choose Language
Toggling to another language will take you to the matching page or nearest matching page within that selection.
Search & Book Sponsored Links
Search
or search all of Norway
Chefs garnishing food in kitchen
Umami, Harstad.
Photo: Benjamin A. Ward / Visitnorway.com
Campaign
Course
Event
Partner
Media
Meetings
Travel Trade

De Noorse eetcultuur komt pas echt tot leven bij het vallen van de bladeren.

Smaken die bij de herfst horen

Ieder seizoen heeft zo haar eigen geuren en smaken.

De lente- en zomermaanden zijn perfect voor lichte, verfrissende gerechten, maar als de dagen korter worden voert meestal een rijkere en krachtigere keuken - vaak met geduld bereid - de boventoon.

Smalhans, Oslo
Smalhans, Oslo.
Photo: Benjamin A. Ward / Visitnorway.com

Kreeft, appels en hert

In de westelijke stad Stavanger runt chef-kok Svein Erik Renaa zijn eigen restaurant Re-Naa, één van de vijf Noorse restaurants dat de prestigieuze Michelinsterren behaald heeft.

De bekroonde culinaire kunstenaar heeft zo zijn eigen herfsttradities en favoriete producten.

Re-Naa, Stavanger
Re-Naa, Stavanger.
Photo: Tom Haga / Renaa Restauranter

'Er schiet me zoveel te binnen - allereerst vroeg in het seizoen verschillende soorten paddenstoelen, en natuurlijk vanaf oktober kreeft. De weersomslag in september zorgt meestal voor geweldige knolgewassen . Ook zijn de kleuren van de natuur inspirerend voor mij.'

De menukaart van Re-Naa reflecteert altijd het huidige seizoen. Dit najaar was geen uitzondering, zegt Renaa.

Vanaf september zijn hert en wild belangrijke producten voor ons. En de prachtige appels, peren en bessen van het seizoen drukken zo hun eigen stempel op onze desserts.'

Een krachtigere smaak

Veel Noorse culinaire tradities zijn diep geworteld in de geschiedenis qua jacht, landbouw en visserij. Het kreeftenseizoen duurt van oktober tot Kerstmis, en zeeforel en krab uit Noord-Noorwegen behoren tot de schatten die in dezelfde periode uit de zee gehaald worden.

Het jachtseizoen voorziet de Noorse eettafels van rendier, eland, hert, korhoender en ander wild - alle delicatessen hebben een uitgesproken, specifieke smaak.

Steigen, Nordland
Steigen, Nordland.
Photo: Christian Roth Christensen / Visitnorway.com

Een ander niet te versmaden product is lamsvlees. Dat is niet alleen het hoofdingrediënt van het Noorse nationale gerecht fårikål, maar voor veel mensen de essentie van verschillende stoofschotels die bij de herfst horen.

Sven Erik van Re-Naa wijst op de verschillen tussen gerechten bereiden in verschillende seizoenen.

'In de herfst verandert de manier waarop we koken een beetje. Wordt het buiten koud, dan hebben we krachtiger voedsel nodig met iets meer vet. De smaak is dan eigenlijk wat voller.'

Skarvheimen, Buskerud
Skarvheimen, Buskerud.
Photo: Thomas Rasmus Skaug / Visitnorway.com / Visitnorway.com

De voorraadkast van de natuur zelf

De herfst is ook oogsttijd, en veel Noren brengen hun vrije tijd buitenshuis door met het verzamelen van paddenstoelen, schelpdieren en vruchten zoals bessen terwijl ze van de natuur genieten en ondertussen nog lichaamsbeweging krijgen ook.

Drogen, inmaken, laten gisten en invriezen zijn een paar voorbeelden om de oogst of vangst te bewaren, en de appeloogst is normaliter perfect voor jam of taarten.

Steigen, Nordland
Steigen, Nordland.
Photo: Christian Roth Christensen / Visitnorway.com

Sven Erik Renaa geniet van zelf oogsten, vooral paddenstoelen. De chef-kok geeft echter grif toe dat tijd - of juist het gebrek daaraan - het moeilijk maakt om daar regelmatig mee bezig te zijn.

'Ik probeer zo vaak mogelijk even naar buiten te gaan, maar voor het restaurant kopen we natuurlijk in door de hoeveelheden. Zo woont hier een gepensioneerde meneer die ons bijvoorbeeld veel paddenstoelen levert, en we kopen alles wat hij levert. Per slot van rekening vormt dat deel van zijn broodwinning, dus steunen we hem daarin.'

Steigen, Nordland
Steigen, Nordland.
Photo: Christian Roth Christensen / Visitnorway.com

Seizoensgebonden hapjes en drankjes

Waar kun je iets lekkers vinden? Ontdek hieronder waar je iets kunt eten.

×
Your Recently Viewed Pages

Terug naar boven