BELANGRIJKE INFORMATIE over het coronavirus en de situatie in Noorwegen
Dynamic Variation:
Offers
x

There was not an exact match for the language you toggled to. You have been redirected to the nearest matching page within this section.

Choose Language
Toggling to another language will take you to the matching page or nearest matching page within that selection.
Search & Book Sponsored Links
Search
or search all of Norway
A person on the mountain plateau Trolltunga above Lake Ringedalsvatnet in the Hardangerfjord region, Fjord Norway
Trolltunga and the Ringedalsvatnet lake.
Photo: Till Hanten / Destination Hardanger Fjord
Campaign
Course
Event
Partner
Media
Meetings
Travel Trade

De jonge Amerikaanse reizigster Addie Minnis was overmoedig toen ze de Noorse natuur wilde bedwingen en dat had helemaal verkeerd kunnen afgelopen.

'Ik was de minst voorbereide persoon die ooit in de regio Hardangerfjord in Noorwegen aankwam. Ik deed net het tegengestelde van alles dat iemand zou moeten doen wanneer je een supergave wandeling van 23 kilometer maakt.’

Trolltunga is één van de mooiste natuurlijke uitkijkpunten in Noorwegen, een klifformatie die ongeveer 1.100 meter boven de zeespiegel ligt. Om er te geraken moet je wel een veeleisende wandeling tot een goed einde brengen en elk jaar weer worden reddingsoperaties opgezet voor wandelaars die in de problemen zijn geraakt.

Addie wist dit niet. Ze trok eropuit zonder zich in te lezen, enkel geïnspireerd door een prachtige foto van Trolltunga die op fotoplatform Pinterest gedeeld werd. Ze was jong, in goede conditie en onderweg met twee jongemannen die ook ervaren reizigers waren. Wat kon er verkeerd gaan?

'Ik had me beter moeten informeren. Dan hadden we beter kunnen inspelen op weersveranderingen en andere moeilijkheden tijdens de wandeling,’ zegt Addie.

‘Ik was ervan overtuigd dat ik ging sterven.’

Trolltunga
Trolltunga.
Photo: Addie Minnis

Eén van de grootste fouten die reizigers maken is kleding dragen die enkel geschikt is voor de weersomstandigheden aan het begin van de wandeling. Ze hadden er niet aan gedacht dat het weer zo snel kon veranderen of boven op de berg helemaal anders kon zijn.

Een andere fout was de keuze van het schoeisel. Addie droeg regenlaarzen die voortdurend leken af te glijden. De mannen droegen hardloopschoenen. Niemand droeg wandelschoenen.

’Ik dacht dat het een eenvoudige wandeling van twee uur zou zijn. Daarom veranderde onze tocht al snel in een overhaaste en gevaarlijke wandeling waardoor we onderkoeld hadden kunnen raken of zelfs sterven,’ schrijft Addie.

Ondanks de verhalen dat regen en mist de tocht lastig zouden maken en de waarschuwingen dat ze te laat vertrokken waren, wilden Addie en haar vrienden bewijzen dat ze de hele wandeling tot aan de klif en terug voor zonsondergang tot een goed einde konden brengen.

Bij zware omstandigheden kan de tocht wel 10 uur in beslag nemen, heel wat langer dan de twee uur die ze in gedachten hadden.

Ongeschikte schoenen, uitputting en onvoldoende eten zorgden voor een heel zware tocht. Toch viel dit in het niet bij de vrieskou.

’Ik werd heel erg bang. Ik ben nooit bijna onderkoeld geweest en ik dacht echt dat ik zou sterven. Wanneer je een punt bereikt dat je je vingers en tenen niet meer kunt voelen, komt het harde besef dat je niet onoverwinnelijk bent. Even dacht ik dat ik er blijvende schade aan zou overhouden, maar gelukkig was dit niet zo,’ zegt Addie.

Toch hoopt ze dat ze nog eens naar Trolltunga kan wandelen. Nu zal ze wel goed voorbereid op pad gaan.

Ik bezoek Noorwegen zeker opnieuw in de toekomst. Ik vertel al mijn vrienden en familie dat het mijn favoriete plek ter wereld is en ik moedig hen aan er ook heen te gaan.

Trolltunga
Trolltunga.
Photo: CNES / Airbus / Bleed / Google Earth

Veiligheidspersoneel is meestal aanwezig op de parking om je te helpen je outfit aan te passen aan de zware wandeling. Toch moeten de plaatselijke reddingsteams elk jaar een paar keer uitrukken. Eén van de aangrijpendere reddingsoperaties was die van een vrouw die met haar zoontje van één in een kinderdraagzak naar boven wilde lopen. Toen ze gevonden werden, hadden ze hadden allebei bevriezingsverschijnselen.

De voorbije jaren is het aantal bezoekers aan Trolltunga aanzienlijk gestegen.

Houd er rekening mee dat je er alleen tussen half mei en half september op een goede manier heen kunt wandelen. In de winter kun je er niet heen.

Your Recently Viewed Pages

Terug naar boven