Dynamic Variation:
Offers
x

There was not an exact match for the language you toggled to. You have been redirected to the nearest matching page within this section.

Choose Language
Toggling to another language will take you to the matching page or nearest matching page within that selection.
Search & Book Sponsored Links
Search
or search all of Norway

Noorse Nationale Feestdag

Hoera! Het is 17 mei
Fanfares, parades, traditionele klederdracht en ijsjes. Heel veel ijsjes. De Noorse Nationale Feestdag op 17 mei is in Noorwegen een feest zoals geen ander.
Children’s parade in front of the Royal Palace in Oslo
17 May in Oslo.
Photo: Tomasz Majewski / VisitOslo

Brazilianen hebben hun carnaval, de Ieren St. Patrick's Day en Nederland viert Koningsdag. En wat is de Noorse variant? Nou, die vieren Syttende Mai - 17 mei - de dag waarop in 1814 de Grondwet ondertekend werd, en in Noorwegen is dat een gigantisch feest.

Veel landen vieren hun nationale feestdag met militaire parades, maar in Noorwegen is 17 mei meer een feest voor iedereen, vooral voor de kinderen. Voordat ze de straat op gaan wordt er vaak samen met vrienden en buren ontbeten met vers gebakken brood met roerei, gerookte zalm en een lekker glaasje champagne voor de volwassenen.

In heel Noorwegen worden kinderoptochten gehouden, en samen met fanfares lopen ze door hun stad of dorp. De grootste traditionele optochten trekken tienduizenden mensen die met vlaggetjes zwaaien en uit volle borst 'hoera!' roepen. In Oslo wordt de optocht opgewacht door de koninklijke familie die vanaf het balkon van het koninklijk paleis de menigte enthousiast toezwaait.

Nationalistisch? Misschien. Maar dankzij de antimilitaristische houding, de gezellige sfeer en het speciale plekje dat kinderen bij dit feest innemen is deze dag niet zo omstreden, het is immers een dag voor iedereen. De Noren genieten op deze dag massaal ijsjes en hotdogs, luisteren naar speeches en spelen spelletjes op scholen.

Het is dan ook de perfecte gelegenheid voor de Noren om hun 'bunads' uit de kast te halen - de Noorse traditionele klederdracht. Er zijn honderden verschillende bunads, en de stijl en kleur geven aan waar in Noorwegen de voorouders van de drager of draagster vandaan kwamen.

17 May breakfast
17 May breakfast.
Photo: Merethe Foap / Visitnorway.com

17 mei ontbijt

Heel wat minder kleurrijk zijn de rode en blauwe overalls van de 'russ' - de jongeren die binnenkort afstuderen en vieren dat ze 13 jaar op school gezeten hebben. De meeste zullen er behoorlijk moe bijlopen op 17 mei, en dat is meestal niet omdat ze nachten achter elkaar flink gestudeerd hebben voor hun examens.

De russ hebben hun eigen optochten met busjes en bestelwagens waar harde muziek uit knalt. Vraag ze om een 'russekort' en je krijgt hun visitekaartje met persoonlijke gegevens en wat leuke grappen erop.

Het is echt een bijzondere dag in Noorwegen, en je bent van harte welkom 17 mei samen met de locals te vieren. De meeste winkels en bedrijven zijn die dag gesloten, dus als je buiten de deur wilt eten, dan is het slim om vooraf een tafeltje te reserveren.

Ben je met de auto, houd er dan rekening mee dat op 17 mei het centrum van de meeste steden en dorpen afgesloten is voor het verkeer tijdens de optochten.

Ad

Een voorproefje van de nationale feestdag van Noorwegen

Profiteer van deze topaanbiedingen

Neem een kijkje bij onze sponsors die er alles aan doen om je een goede reis te bezorgen.

Zoek een restaurant in de buurt

17 mei is een grote dag voor de Noorse horeca. Veel Noren vieren hun dag door uit eten te gaan. Wil je op deze dag buiten de deur gaan eten, dan is het slim om vooraf te reserveren.

×
Your Recently Viewed Pages

Terug naar boven