Prachtige plaatsen om trollen te spotten

Beleef de sprookjes in het echt

Op zoek naar avontuur? Ga op trollenjacht in Noorwegen!
Voel de aanwezigheid van de legendarische trollen en ontdek schitterende rotsformaties, kronkelige paden, grotten en kliffen.

#1

Trollstigen

Een van de beroemdste toeristische routes van Noorwegen, Trollstigen, 'het Trollenpad' in het Nederlands, is een visueel meesterwerk.

Op deze legendarische en uitdagende route voel je de adrenaline in je lichaam!

De weg kronkelt via elf haarspeldbochten omhoog naar Stigrøra, op 858 meter boven zeeniveau.

Beklim de berg met een auto, elektrische fiets of te voet. Vergeet niet te stoppen bij het Trollstigen-plateau als je boven bent. Het uitzicht vanaf hier vergeet je nooit meer!

#2

Trollveggen

Niet ver hiervandaan ligt de indrukwekkende Trollveggen, 'de Trollenmuur': de hoogste verticale rotsformatie van Europa, met een hoogte van ongeveer 1.000 meter.

Hij is onderdeel van de Trolltindan-berg, een bergmassief in Romsdalen, in de provincie Møre og Romsdal, met toppen die bijna 1.700 meter boven het dal uitsteken.

Het massief is een populaire bestemming voor bergbeklimmers van over de hele wereld. Het is een uitdagende en gevaarlijke klim.

Een eenvoudigere manier om de spannende geschiedenis van de muur te ontdekken, is de 14 minuten durende film die wordt getoond in het Trollveggen Visitor Center, dat door Architectural Digest is uitgeroepen tot een van mooiste gebouwen ter wereld.

Er is ook een cafetaria, een souvenirwinkel en een platform met uitzicht op Trollveggen.

#3

Trolltunga

Hoe zou het zijn om hier te staan?

De Trolltunga, 'de Trollentong', ligt 1.180 meter boven zeeniveau, dus je hebt er gegarandeerd een spectaculair uitzicht!

Maar pas op, de route naar de Trolltunga is lang, zwaar en zeker niet voor iedereen geschikt. Neem altijd een gids mee als je buiten het zomerseizoen gaat wandelen!

Volgens de legende is de Trolltunga vernoemd naar een trol die dacht dat hij in een rots zou veranderen als hij werd blootgesteld aan zonlicht.

#4

Trollpikken

Hmm... misschien moeten we maar even niet proberen te bedenken wat deze trol aan het doen was toen hij werd blootgesteld aan zonlicht.

Trollpikken, wat letterlijk 'de Trollenpenis' betekent, werd in 2017 wereldberoemd toen bleek dat vandalen de rotsformatie 's nachts hadden afgezaagd. Door middel van een crowdfundingactie werd al snel genoeg geld opgehaald om de Trollpikken in al zijn glorie te herstellen.

Een eenvoudige wandeling van 2,3 kilometer brengt je naar deze bijzondere trollenplek.

#5

Trollfjorden

Houd je camera in de aanslag voor de extreem smalle Trollfjorden, 'het Trollenfjord', in Vesterålen in Noord-Noorwegen.

Dit drie kilometer lange fjord kronkelt zich langs de 1.000 meter hoge top van Trolltindan en is slechts 70 meter breed.

De natuur is hier net zo spectaculair als de oude sprookjes!

Elke dag vertrekken er excursies vanuit Svolvær op de Lofoten, maar je kunt het gebied ook verkennen tijdens een cruise met de Hurtigruten.

Kijk vooral uit naar alle zeearenden die hier leven.

#6

Trollkyrkja

Trollkyrkja, 'de Trollenkerk' in Fjord-Noorwegen, is geen gewone kerk. Hij bestaat uit drie schitterende marmer- en krijtgrotten met ondergrondse rivieren en watervallen.

De onderste grot is 40 meter lang en heeft de vorm van een S. Hier kun je een schitterende waterval zien die van een hoogte van 14 meter recht naar beneden valt in een meer van marmer.

Als je nog energie over hebt, adviseren wij je om de schitterende Trolltindan en Stordalstinden te beklimmen, die direct achter de grotten liggen. Bovendien zijn de prachtige Trolldalsvannene (de Trollenmeren) zeker ook een bezoek waard. Je kunt er zelfs een verfrissende duik nemen!

Als je nog energie over hebt, adviseren wij je om de schitterende Trolltindan en Stordalstinden te beklimmen, die direct achter de grotten liggen. Bovendien zijn de prachtige Trolldalsvannene (de Trollenmeren) zeker ook een bezoek waard. Je kunt er zelfs een verfrissende duik nemen!

#7

Trollheimen

Trollheimen, het 'Huis van de Trollen', staat bekend om zijn spectaculaire landschap en schitterende bergen.

Al sinds het stenen tijdperk wonen er mensen in dit gebied, waardoor het een belangrijk onderdeel is van het Noorse culturele erfgoed.

Geniet van heerlijke wandelingen en activiteiten zoals fietsen, vissen en skiën.

#8

Trollfoss

Op ongeveer twee uur rijden van Oslo ligt Trollfoss, 'de Trollenwaterval', de hoogste waterval in de provincie Vestfold.

De waterval is maar 12 meter hoog, maar hij is werkelijk schitterend.

De wandeling erheen duurt slechts 30 minuten, maar is behoorlijk steil en misschien niet voor iedereen geschikt.

#9

Troll adventures

Dit is meer een belevenis: met verschillende bestemmingen gericht op trollen en andere sprookjesfiguren.

Het pretpark Hunderfossen staat vol spannende ritjes, avonturen en, hoe kan het ook anders, trollen! Een leuk trollendagje uit voor het hele gezin!

Villa Fridheim is een van de grootste en best bewaarde huizen in Zwitserse chaletstijl in Noorwegen. En dat niet alleen! Het is een sprookjesmuseum met veel trollenpret!

Zin in een wandeling? Dwaal door Eventyrskogen (het Sprookjesbos). Durf jij een kijkje te nemen in de trollengrot?

Of maak eens een uitstap naar het Trollenmuseum in Tromsø. Daar kom je van alles te weten over deze magische wezens!

Vergeet niet, overal in Noorwegen vind je sporen van onze oude, geliefde (maar toch een beetje enge) reuzen – de trollen! Houd je ogen open!

Meer over de mythische Noorse trollen

Laat je inspireren

Profiteer van deze topaanbiedingen

Neem een kijkje bij onze sponsors die er alles aan doen om je een goede reis te bezorgen.

Recent bekeken pagina's