Dynamic Variation:
Offers
x

There was not an exact match for the language you toggled to. You have been redirected to the nearest matching page within this section.

Choose Language
Toggling to another language will take you to the matching page or nearest matching page within that selection.
Search & Book Sponsored Links
 • Overnachtingsmogelijkheden en skiresorts

  Scandic Hotels – in alle belangrijkste steden van Noord tot Zuid

  Nordic Choice Hotels – een bijzondere hotelketen

  Thon Hotels – met een geweldig ontbijt

  Radisson Blu Hotels – boek je hotel in Noorwegen

  Classic Norway Hotels – een unieke combinatie van karakteristieke hotels en authentieke vissershutten

  Citybox – moderne en betaalbare hotels op een centrale locatie

  Rauland - skivakantie in een prachtig berglandschap

  DanCenter – jouw specialist voor vakantiehuizen in Noorwegen

  Norgesbooking – boek je perfecte verblijf in een blokhut in Noorwegen

  Campcation –  Boek je camping in heel Noorwegen met Campcation

 • Reizen in Noorwegen

  Vy – groen reizen zou gemakkelijk moeten zijn

  SJ NORD – het avontuur begint op de trein

  Vy express – gemakkelijk groen reizen met de bus

  NOR-WAY Bussekspress – reis milieuvriendelijk met snelbussen

  Widerøe – de grootste regionale luchtvaartmaatschappij in Scandinavië

  DFDS – Europa's toonaangevende ferrymaatschappij 2012-2021

  AutoEurope – altijd een vlotte huurervaring

  Rent-A-Wreck – de slimme optie voor autoverhuur

  Arctic Campers – de verhuurdienst voor campers in Noorwegen

  Cabin Campers – je vakantiehuis op vier wielen

 • Tours en rondtochten

  Hurtigruten – 'De mooiste boottocht ter wereld'

  Fjord Tours – het bedrijf achter Norway in a nutshell® - de meest populaire rondreis door Noorwegen

  Authentic Scandinavia – reizen samengesteld door locals

  Up Norway – luxe op maat door insiders

  Norrøna Hvitserk – expedities en avontuurlijke vakanties

  Booknordics.com –  honderden avonturen, excursies en dagcruises in Noorwegen

  Brim Explorer: – stille tochten op het fjord met een elektrische catamaran

  Fjord Travel: – duurzame meerdaagse tochten

  Go Fjords - rondleidingen en activiteiten in heel Noorwegen

  50 Degrees North – onvergetelijke reizen in Noorwegen, op maat en voor kleine groepen.

  Discover Norway – ski-, fiets- en wandeltochten in Noorwegen

  Norwegian Holidays – vakantiepakketten voor een lage prijs met Norwegian. Vlucht, hotel en huurauto

  Stromma – sightseeing, uitstapjes en activiteiten met de bus, boot en trein

 • Offers

Search
or search all of Norway

De mythische Noorse trollen

Huh ... wie komen daar nou uit de grond tevoorschijn?

Troll in wood at Lauvlia .
Photo: Lauvlia
Troll in wood at Lauvlia .
Photo: Lauvlia

Pas maar op!

Misschien kijkt er wel iemand naar je ...

Hunderfossen outside Lillehammer .
Photo: Ian Brodie
Hunderfossen outside Lillehammer .
Photo: Ian Brodie

... maar ze zijn gewoon blij om je te zien!

Mølentrollet .
Photo: Ellen Larsen
Mølentrollet .
Photo: Ellen Larsen

Schattig, lelijk of een beetje eng? Trollen vind je overal in Noorwegen. Mysterieuze rotsformaties en bergen met trollenachtige vormen betoveren mensen in heel Noorwegen al duizenden jaren. Leer ze wat beter kennen!

Ooit zwierven deze vreemde, gevaarlijke wezens vrij rond in de mystieke Noorse bergen en bossen. Maar de trollen kwamen alleen tevoorschijn als het donker was. Want er was maar één ding waar trollen pas echt bang voor waren: zonlicht.

Als ze zich niet op tijd konden verstoppen, zouden de eerste zonnestralen hen in steen veranderen. En daarom zijn hun gezichten en lichamen nog steeds overal in het land in bergwanden, kliffen en in rotsen te zien.

A stone that looks like a troll
Troll stone at Runde.
Photo: Christine Baglo / Visitnorway.com

Maar wie zijn die trollen nou eigenlijk? Ze kunnen groot en dreigend zijn, zelfs gigantisch, of juist klein en speels. Sommige hebben één hoofd, andere wel drie. En het is ook helemaal niet raar dat veel trollen maar één oog hebben.

Door uit de bossen tevoorschijn te komen, drukten trollen een stempel op traditionele volksverhalen. Ook al geloven de meeste mensen niet meer in deze mythische wezens, de verhalen over troll, jotner en nisser worden nog steeds keer op keer aan kinderen verteld. Trollen zijn een belangrijk deel van ons culturele erfgoed, en alle Noren kunnen je vertellen hoe ze eruit zien en hoe ze bij de natuur en de tradities van het land horen.

Maar waar is het allemaal begonnen?
 

Het verhaal van de trollen

'We weten niet precies wanneer of waar het begon, maar je komt ze al tegen in onze verhalende overlevering, en wel in onze eerste geschreven sagen uit de Middeleeuwen. We weten niet hoe oud ze zijn in de verbeelding van de mensen, maar ze zijn héél oud', aldus Ane Ohrvik, hoogleraar cultuurgeschiedenis en museologie aan de Universiteit van Oslo.

Ze weet meer over deze mythische wezens dan de meeste mensen.

Door de hoge bergen, diepe fjorden, uitgestrekte bossen en donkere winternachten van Noorwegen kun je makkelijk de link met het bovennatuurlijke leggen. Wat mensen niet begrijpen, daar moeten ze op de één of andere manier een verklaring voor vinden, en trollen waren volgens hen een prima verklaring.

'Trollen zijn meer fantasiewezens dan iets anders, maar veel mensen hadden het idee dat de natuur werd bewoond door verschillende soorten wezens waarmee ze zij aan zij leefden en die af en toe zichtbaar en min of meer gevaarlijk waren. Sommige spreken wat meer tot de verbeelding en horen bij de fantasie, en andere waren realistischer zodat mensen er zelfs wat voorzorgsmaatregelen tegen namen.'

Welk type trol je ook treft: meestal zijn ze gevaarlijk en sinister. Ondanks dat ze dom zijn, staan ze erom bekend dat ze je soms ingewikkelde raadsels voor de voeten werpen die je moet oplossen. Dan weet je dat vast, mocht je er ooit eentje tegenkomen :)

"Skogtroll", a painting by Theodor Kittelsen
"Skogtroll" painting.
Photo: Theodor Kittelsen

Trollensprookjes

Volksverhalen over trollen zijn er in overvloed, en ze doen al eeuwenlang de ronde. Eén van de eerste schriftelijke versies waarin trollen voorkomen, is het beroemde boek Edda, geschreven rond 1220. Maar de meeste slaapliedjes en avonturenverhalen, die alle Noorse kinderen te horen krijgen en waar ze dol op zijn, zijn bewaard gebleven dankzij het avontuurlijke duo Asbjørnsen en Moe. Op dezelfde manier als de gebroeders Grimm, verzamelden Asbjørnsen en Moe tussen 1837 en 1871 verhalen uit de Noorse landelijke gebieden.

In veel van deze populaire verhalen spelen trollen de hoofdrol.

De beroemde trollenschilder

In oude sprookjes werden de trollen in een slecht daglicht gesteld. Meestal werden ze alleen beschreven met woorden zoals dik, sterk en lelijk. Tegenwoordig kun je elke Noor vragen hoe een trol eruit ziet, en dankzij de Noorse schilder Theodor Kittelsen zullen de antwoorden niet veel verschillen.

Kittelsen staat bekend om zijn illustraties van Noorse folklore, en zijn werk typeert de opvattingen van de Noren over trollen en andere mythische wezens. De trollen van Kittelsen zijn grotesk, griezelig en een soort van mooi. Ze zijn geïnspireerd op het landschap van Noord- en Oost-Noorwegen. De interpretatie van Kittelsen is in feite al dag en eeuw zijn vertaling van hoe Noren denken dat 'hun' trollen er eigenlijk uitzien.

Kittelsen was duidelijk een literaire beeldende kunstenaar, en hij schreef zowel teksten in als bij zijn werken. Je kunt veel van de werken van deze beroemde trollenschilder bewonderen in het het Nationale Museum in Oslo. Of breng eens een bezoekje aan Lauvlia, het huis van Kittelsen in Numedal. Daar is nu een museum in gevestigd met een grote collectie schetsen van Kittelsen, en je kunt ook mee op één van hun rondleidingen.

Wat zijn trollen?

Het woord trol is een verzamelnaam voor verschillende soorten mensachtige wezens die voorkomen in Noorse volksverhalen en sprookjes. Trollen zijn diep geworteld in de Noorse mythologie. Hun uiterlijk en karakter kunnen behoorlijk verschillen, en trollen zijn meestal zowel gevaarlijk als dom. Tot trollen behoren kolossale jotner en reuzen (geen aardige!), kleine kabouters, dwergen en andere mythische wezens die onder de grond leven. De trollen wonen vaak in de onherbergzame, ongerepte natuur zoals in grotten in de bergen, in de bossen of in zee.

Leuke weetjes

Volgens de film Trollhunter uit 2010 

Trollen zijn zoogdieren en kunnen ze wel 1.000 tot 12.000 jaar oud worden.

Ze worden geboren met één hoofd en één oog, maar als ze ouder worden, kunnen er nog twee hoofden groeien om andere trollen af te schrikken - al hebben veel trollen nog steeds maar één oog.

Ze eten houtskool en beton.

Ze zwerven alleen 's nachts rond.

Als ze in aanraking komen met zonlicht, veranderen ze in steen of ontploffen ze (als ze oud zijn).

Ze kunnen maar één keer in hun leven kinderen krijgen.

De elektriciteitsmasten die je soms in de Noorse berggebieden ziet, zijn eigenlijk elektrische hekken die Noorwegen heeft geplaatst om de trollen binnen een afgebakend gebied te houden. Ze worden dus niet gebruikt om elektriciteit te leveren ...

Four of Kittelsens most famous artworks
Art from Theodor Kittelsen.
Photo: Theodor Kittelsen

Het erfgoed van Dovregubben

De beroemdste Noorse trol is ongetwijfeld de trollenkoning van Dovregubben, bedacht door Nobelprijswinnaar en toneelschrijver Henrik Ibsen voor één van zijn meest beroemde toneelstukken: Peer Gynt. En dat inspireerde op zijn beurt componist Edvard Grieg om het wereldberoemde stuk I Dovregubbens hall (In de hal van de Bergkoning) te schrijven.

Trollen op het witte doek

Trollen duiken ook nu nog regelmatig op, zoals lieve en vriendelijke trollen in de Disney-film Trolls, grote en domme trollen in Lord of the Rings en tekenfilmtrollen in de Netflix-serie Trollhunters.

Er zijn ook meerdere Noorse trollenfilmsThe Trollhunter (2010) gebruikte veel aspecten van Noorse volksverhalen, bijvoorbeeld hoe de trollen zich gedroegen, en gebruikte de tekeningen van Kittelsen als inspiratie voor hoe trollen er uitzien. De film is in binnen- en buitenland meerdere keren in de prijzen gevallen.

Troll (wereldwijd uitgebracht op Netflix in december 2022) wordt beschouwd als de eerste grote monsterfilm van Noorwegen. In de diepe krochten van de Dovrefjell-bergketen wordt een trol na 100 jaar wakker. Het wezen vernietigt alles wat op z'n pad komt en stevent in rap tempo af op de hoofdstad. Hoe houd je iets tegen waarvan je niet eens wist dat het bestond?

Wil je meer te weten komen over trollen, dan zijn dit zeker goede films om te kijken.

Trollen op het internet

Eerlijk is eerlijk, de trollen zijn ook met hun tijd meegegaan, want ze zijn tegenwoordig ook online. Hun wangedrag heeft zelfs invloed op het moderne taalgebruik. Trolling is een internationale uitdrukking geworden voor - je raadt het al - onbeschoft en lomp gedrag op het World Wide Web. 'Trol' is ook internetjargon geworden voor iemand die expres ruzie zoekt of agressie probeert uit te lokken op sociale media online.

Maar geen zorgen. De trollen die je in de Noorse natuur tegenkomt, zijn waarschijnlijk al honderden jaren versteend, en de kleintjes in de talloze souvenirwinkels zijn schattig en vriendelijk genoeg om mee naar huis te nemen.

Maar op een paar plaatsen moet je nog steeds uitkijken voor de echte trollen die nog steeds door de bossen zwerven ...

A warning sign showing a troll in Romsdalen
Beware of trolls sign.
Photo: romsdalen.no

Waar zijn die trollen dan?

Er zijn veel plaatsen in Noorwegen die binding hebben met trollen. Eén van de meest beroemde daarvan is Trollstigen, een weg die via elf haarspeldbochten langs de bergwand omhoog kronkelt. Hier staan ook waarschuwingsborden voor trollen zodat je ze niet per ongeluk wakker maakt.

Er zijn overal in Noorwegen plekken waar je trollen kunt vinden. Ga op verkenning en zoek de trollen!

Hieronder staat een verhaal dat al eeuwenlang van generatie op generatie wordt doorverteld:

Illustration by Theodor Kittelsen of the fairy tale: "Askeladden som kappåt med trollet" by Asbjørnsen og Moe
«Askeladden som kappåt med trollet».
Photo: Frederik Hendriksen

Waar kun je trollen vinden?

Wil je op onderzoek uitgaan naar deze mythische wezens? Hieronder staat waar je ze het beste kunt vinden.

Trollstigtrollet .
Photo: Trollstigen Norway
Trollstigtrollet .
Photo: Trollstigen Norway

Ontdek meer

Profiteer van deze topaanbiedingen

Neem een kijkje bij onze sponsors die er alles aan doen om je een goede reis te bezorgen.

Your Recently Viewed Pages

Terug naar boven