Skip to main content

De plaatselijke busdiensten in combinatie met een uitgebreid netwerk snelbussen die door het hele land rijden, brengen je veilig van het ene avontuur naar het andere. Bekijk waar je de bus kunt nemen, hoe je buskaartjes kunt kopen en alles wat je verder moet weten over met de bus reizen in Noorwegen.

Stadsbussen

In de grote steden rijden regelmatig stadsbussen, en het is een geweldige manier om van de ene bezienswaardigheid naar de andere te gaan.

Er zijn in de steden een aantal bushaltes, informatiecentra van het openbaar vervoer en VVV-kantoren waar je informatie kunt krijgen over stadsbussen.

Buskaartjes

In een aantal grote steden zijn zowel dag- als weekkaarten verkrijgbaar. Als je van plan bent regelmatig de bus te nemen, zijn die vaak veel voordeliger dan losse kaartjes. Het is hoe dan ook een goed idee buskaartjes op voorhand te kopen bij een kiosk of via een app, want je kunt niet altijd kaartjes kopen bij de buschauffeur. En vergeet niet dat je vaak korting kunt krijgen als je student of 65+ bent.

Je kunt routesuggesties vinden en kaartjes kopen via de reisplanner van Entur.

In Oslo staat al het openbaar vervoer in het kaartverkoopsysteem Ruter, en je kunt kaartjes kopen in Narvesen, bij 7-Eleven winkels in de stad of via de app. Oslo en de gemeentes in de buurt zijn verdeeld in verschillende zones, waarbij heel Oslo onder zone 1 valt. Reis je vanuit de luchthaven Oslo Gardermoen, dan heb je een kaartje voor vier zones nodig.

Snelbussen en langeafstandsbussen

Snelbussen zijn een onderschatte manier om door Noorwegen te reizen. En dat is jammer, want ze hebben een uitgebreid netwerk aan routes - ook naar meer landelijke gebieden. Snelbussen rijden naar alle grote steden, luchthavens en ferryterminals, en veel bussen sluiten op elkaar en op lokale diensten aan.

Buskaartjes

Met de bus reizen is meestal goedkoper dan met het vliegtuig of de trein. De meeste busmaatschappijen hebben korting voor studenten, kinderen, gepensioneerden en gezinnen. Veel maatschappijen promoten op voorhand online reserveren, want dan krijg je niet alleen korting, maar heb je ook gegarandeerd een zitplaats.

Reis je met een grote groep, koop dan je kaartjes ruim op voorhand. Meestal is het geen probleem om fietsen of ski's mee te nemen, maar daarvoor moet je wel extra betalen.

In sommige snelbussen kun je kaartjes bij de buschauffeur kopen, maar dat is niet altijd het geval, dus check dat voordat je op pad gaat.

Comfortabel reizen

Dankzij de prachtige uitzichten onderweg en de comfortabele stoelen, stopcontacten en Wi-Fi aan boord was met de bus door Noorwegen reizen nog nooit zo comfortabel.

Heb je eenmaal je zitplaats gevonden, dan ontdek je het grootste voordeel pas: de verhoogde stoelpositie is een perfecte aanvulling op het uitzicht op de bergen en valleien in het afwisselende landschap. Met de bus kun je zowat overal komen, bijvoorbeeld in gemoedelijke houten stadjes en bij klaterende watervallen. Vaak zitten er locals in de bus die je maar al te graag voorzien van insider tips voor je reis.

NOR-WAY Bussekspress heeft in Noorwegen verschillende buslijnen. Check buslijnen in Noord-Noorwegen via de reisplanner van Entur. En kijk ook even naar de kaart hieronder met de lijnen van Vy Express:

Illustration of bus routes from VY Express in Norway.

Plan je reis

Filter je zoekopdracht en plan je reis vandaag al.

Recent bekeken pagina's