Skip to main content

Reizen met de bus in Noorwegen wordt vaak onderschat als een manier om het land te zien. Onze langeafstandsritten en snelbussen verbinden veel van onze grote steden, vooral in het zuiden van Noorwegen, en brengen je direct naar een aantal van de bekendste fjorden. Hier volgen een aantal schilderachtige busritten die je niet wilt missen.

Ontdek je favoriete route

Noorwegen staat bekend om haar prachtige treinreizen, maar je kunt van net zulke prachtige uitzichten genieten in onze comfortabele, moderne bussen.

Eén van de belangrijkste voordelen van een langeafstandsrit per bus is dat veel routes stoppen in kleine dorpjes. Een bus neemt je ook mee langs fjorden en bergweggetjes op, waardoor je makkelijk aan je volgende avontuur kunt beginnen.

De kaarten hieronder tonen de routes Vy express en NOR-WAY Bussekspress. Lees verder voor meer pittoreske aanbevolen routes!

Illustration of bus routes from VY Express in Norway.

Illustration of the bus routes from NOR-WAY Bussekspress.

Van Oslo naar Fjord-Noorwegen

Oslo – Haugesund/Bergen

De Haukeliekspressen

Duur: Ongeveer 8 uur en 30 minuten van Oslo naar Bergen, en ongeveer 8 uur en 15 minuten van Oslo naar Haugesund.

De Haukeliekspressen rijdt tussen de hoofdstad, Oslo, en Seljestad. In Seljestad kun je overstappen naar Odda en Bergen in Fjord-Noorwegen.

Als je uitstapt in Odda, kun je ook een shuttlebus nemen naar Skjeggedal, wat het startpunt is van de hike naar Trolltunga.

Boek je reis op de Haukeliekspressen met NOR-WAY Bussekspress

Oslo – Kristiansand – Stavanger – Haugesund – Bergen

De VY190 busroute

Duur: Ongeveer 13,5 uur

De Vy-snelbus tussen Oslo en Bergen is een van de langste routes in het land. In deze dubbeldekker reis je ongeveer 850 km, wat twee overtochten per veerboot bevat tussen Stavanger en Bergen.

Reserveer een stoel op de bovenste verdieping voor meer comfort en beenruimte, waarbij de voorste stoelen fantastisch panoramisch uitzicht bieden.

De bus vertrekt meerdere keren per dag tussen Oslo en Kristiansand, Oslo en Stavanger, Bergen en Stavanger, en Oslo en Bergen. Tijdens de vakantieperiode neemt het aantal ritten verder toe. Deze busroute is perfect voor wie de kust van Noorwegen wil verkennen.

Boek je reis met de VY190 met Vy Buss

Oslo – Arendal – Kristiansand – Flekkefjord – Stavanger

De Konkurrenten

Duur: Ongeveer 9,5 uur

De Konkurrenten is een snelbus tussen Zuid-Noorwegen en Oslo. De meest westelijke punten op de route zijn Flekkefjord en Stavanger, waar je kunt overstappen op Kystbussen. De bus vertrekt wekelijks 95 keer, waarvan 14 keer een directe rit zijn.

Als je met de hele familie reist, raden we aan om een paar dagen stoppen in Kristiansand, bekend als de lachende hoofdstad van het zuiden, met veel attractieparken, stranden en andere leuke bezienswaardigheden, voordat je richting Stavanger gaat.

Er wordt in deze bus tijd bespaard door alleen te stoppen bij verzamelplaatsen die van tevoren zijn geboekt. Reserveer op tijd zodat je zeker bent van een plekje.

Houd er rekening mee dat er andere buslijnen zijn tussen Oslo en Kristiansand en Oslo en Stavanger die niet op deze pagina worden vermeld. 

Boek je reis opKonkurrenten met NOR-WAY Bussekspress

Oslo – Stryn – Ulsteinvik/Måløy

De Vy express VY146

Duur: Ongeveer 10 uur

Deze route brengt je van Oslo naar Lillehammer en Øyer via het populaire skigebied Hafjell in Oost-Noorwegen, en door de dal Gudbrandsdalen. Vervolgens kom je langs het bergsportparadijs Lom en door de berg Strynefjellet bij Stryn in Nordfjord, voordat je eindigt in Måløy op de Fjordenkust.

Lom is een uitstekend toegangspunt voor de Jotunheimen-bergen. Als je in Stryn uitstapt, ben je vlakbij Loen waar je avontuurlijke activiteiten kunt doen zoals een kabelbaan, via ferrata, en tokkelbanen.

Vanaf Måløy kun je meer van de fjordenkust verkennen per boot. Hornelen, de hoogste zeeklif van Europa, ligt vlakbij.

Boek je reis met Vy express VY146 met Vy Buss


Oslo – Sogndal – Førde

De Vy express VY170

Duur: Ongeveer 8,5 uur

De route tussen Oslo en Førde in Sunnfjord toont het opvallende natuurlijke contrast tussen Oost-Noorwegen en Fjord-Noorwegen.

De bus rijdt door de bergdorpjes Gol en Hemsedal, die allebei een bezoek waard zijn voor iedereen die op zoek is naar een actieve vakantie. Het is ook de moeite waard om te stoppen in de fjorddorpjes Lærdal en Sogndal bij het Sognefjord. Er zijn goede busverbindingen tussen het centrum van het langste fjord van Noorwegen en andere populaire attracties.

Je kunt deze route helemaal volgen naar Førde in Sunnfjord.

Boek je reis met Vy express VY170 met Vy Buss

Oslo – Fagernes – Årdalstangen,

Oslo – Fagernes – Beitostølen/Gjendesheim,

Luchthaven Oslo – Dokka – Fagernes – Beitostølen

De Valdresekspressen

Duur: Oslo-Årdal duurt ongeveer 5 uur, Oslo naar Beitostølen duurt 3 uur en 47 minuten, Luchthaven Oslo naar Beitostølen duurt 3 uur en 40 minuten.

De Valdresekspressen-bus rijdt direct tussen Oslo en drie verschillende bushaltes in de prachtige Valdres-vallei en vertrekt gedurende het hele jaar. Je kunt daar een paar dagen doorbrengen en ook langsgaan in het dorp Årdalstangen bij de binnenste tak van het Sognefjord.

Tijdens de zomer kun je de bus nemen naar de Gjendesheim-berghut in de Jotunheimen-bergen, wat een startpunt is voor de spectaculaire Besseggen-bergkam hike. Er lopen ook lijnen direct van Luchthaven Oslo naar Beitostølen.

Boek je reis op de Valdresekspressen met NOR-WAY Bussekspress


Van Bergen naar de fjorden

Bergen – Voss – Flåm – Lærdal – Sogndal

De Sognefjordekspressen

Duur: Ongeveer 5 uur

De Sognefjordekspressen neemt je mee langs de prachtige landschappen van West-Noorwegen, tussen Bergen en Sogn. De bus stopt in de ‘adrenalinehoofdstad’ Voss met de vele activiteiten, het idyllische dorp Flåm en het fjorddorp Lærdal.

De bus vertrekt twee keer per dag in beide richtingen, met uitzondering van zaterdag waarop de bus slechts één keer gaat. Aan boord zijn toiletten, stopcontacten en comfortabele stoelen.

Als je de ochtendbus vanuit Bergen neemt, kun je de reis makkelijk combineren met een rit op de beroemde Flåmspoorweg, die loopt tussen Flåm bij de fjorden en station Myrdal in de bergen. Er vertrekken ook dagelijks directe boten tussen Flåm en Bergen, voor als je een rondreis wilt maken!

Boek je reis op de Sognefjordekspressen met NOR-WAY Bussekspress

Bergen – Førde – Ålesund

De Vy express VY430

Duur: Circa 9 uur en 45 minuten

De Vy express route VY430 vertrekt dagelijks tussen Bergen en Ålesund. Tijdens de rit heb je regelmatig uitzicht op de fjorden langs de westkust van Noorwegen, waaronder tijdens de overtochten per veerboot.

Een van de veerboten neemt je langs het langste fjord van Noorwegen, het Sognefjord, ook bekend als ‘de koning van de fjorden’. Oftewel, deze busroute is een uitstekende manier om de prachtige Noorse fjorden te ervaren! De bus stopt ook in Nordfjord, een perfect startpunt om de kust te verkennen.

Boek je reis met de Vy express VY430 met Vy Buss

Bergen – Førde

De Fjordekspressen

Duur: Circa 3 uur en 25 minuten

Met deze lijn kun je van stad naar stad reizen of uitstappen in idyllische dorpen.  Onderweg kun je genieten van prachtige uitzichten op bergen en fjorden. De overtocht per veerboot is ook inbegrepen in de prijs van je kaartje.

Boek je reis op de Fjordekspressen met NOR-WAY Bussekspress

Bergen – Stord – Haugesund – Stavanger

De Kystbussen

Duur: Ongeveer 4,5 uur

De Kystbussen biedt een pittoreske reis langs de westkust tussen de kuststad Bergen, de Vikingstad Haugesund en het prachtige Stavanger. Onderweg geniet je van uitzichten op schitterende fjorden en idyllische boerderijen.

Twee overtochten per veerboot zijn ook inbegrepen in de prijs van je kaartje. De reistijd omvat zowel de bus als de veerboot. 

Opmerking: er rijden andere busdiensten tussen Bergen en Stavanger die niet zijn vermeld op deze pagina. 

Boek je reis op de Kystbussen met NOR-WAY BussekspressPlan je reis

Zet de volgende stap in je zoektocht en begin vandaag met het plannen van je reis.

Recent bekeken pagina's