Dynamic Variation:
Offers
Choose Language
Search & Book Sponsored Links
Search
or search all of Norway
Oslo
Oslo.
Photo: Erik Berg/Operaen
Campaign
Course
Event
Partner
Media
Meetings
Travel Trade
Ad

The show must go on

De bouw van het imposante Noorse Opera- en Balletgebouw in Oslo was het hoogtepunt in een serie grote investeringen in kunst en cultuur die de afgelopen decennia zijn gemaakt.

Ondanks de opkomst van toneelschrijvers als Henrik Ibsen en Bjørnstjerne Bjørnson in de 19e eeuw, kwam in Noorwegen de ontwikkeling van het professionele theater pas laat op gang. Maar na de Tweede Wereldoorlog achtte de Noorse Staat kunst en cultuur van toenemend belang voor de wederopbouw van het land.

Vandaag de dag telt Noorwegen een groot aantal theaters en cultuurzalen, zowel in de grote steden als in de kleinere dorpen. Het hoogtepunt van Noorwegens inzet voor kunst en cultuur vond plaats in 2008 met de opening van het Noorse Opera- en Ballethuis in Bjørvika. Ambitieus opgetrokken uit marmer en glas was dit het grootste culturele gebouw dat in Noorwegen werd neergezet sinds de bouw van de Nidaros-kathedraal in Trondheim aan het begin van de 14e eeuw.

Oslo heeft het Nationaltheatret (het Nationaal Theater) en Det Norske Teatret, maar het theater met de langste geschiedenis is Den Nationale Scene in Bergen, opgericht in 1876.

Bergen is ook de plaats waar elk voorjaar het Festspillene (het Internationale Festival) plaatsvindt, met verschillende theatervoorstellingen en opera’s uit de hele wereld. Andere steden met sterke theatertradities zijn onder meer Trondheim (Trøndelag teater), Stavanger (Rogaland teater) en Tromsø (Hålogaland teater).

Cultuur wordt in Noorwegen beschouwd als een manier tot behoud van levendige lokale gemeenschappen en in de afgelopen jaren zijn vele miljarden Kronen geïnvesteerd in de bouw van cultuurzalen, vaak ver van de grote steden verwijderd. Reizende theatergezelschappen zoals Riksteateret gaan met verschillende shows en producties het hele land door.

De variatie van het repertoire is enorm, in elk geval in de grotere steden, en varieert van kleinere en experimentele stukken tot grote, op internationale voorstellingen gebaseerde shows.

Lees meer

Your Recently Viewed Pages

Terug naar boven

Ad
Ad
Ad