Skip to main content

Prachtige kunst wordt nog mooier als je het samen beleeft. Culinaire, muziek- en filmfestivals zijn het kloppend hart van het Noorse culturele leven.

Bekijk onze festivalgids en kalender

Het hele jaar door, maar vooral in de zomermaanden, zijn er tal van muziekfestivals in Noorwegen die populaire genres zoals jazz, blues en hedendaagse muziek op het programma hebben staan, maar ook niche-genres met meer experimentele muziek. De festivals in Noorwegen zijn van hoog niveau en ligt op dezelfde lijn als dat van andere Europese festivals.

Festivals, festivals en nog eens festivals

Een paar van de meest spraakmakende festivals in Oslo zijn het Øya-festival, by:Larm en OverOslo. Het Øya-festival draait om alternatieve muziek, hiphop en elektronische muziek. By:Larm in het centrum trekt begin maart een massa mensen, en OverOslo biedt een fantastisch uitzicht over de hoofdstad vanaf het Grefsenkollen-plateau. Het Slottsfjell-festival in Tønsberg, Pstereo in Trondheim en het Bukta-festival in Tromsø zijn maar een handvol voorbeelden van andere hoog aangeschreven muziekfestivals.

Noorwegen is in veel opzichten een land van uitersten, dus misschien is het geen toeval dat sommige genres zoals black metal en jazz het hier al decennia lang zo goed doen. De Noren zijn dol op black metal, en er is geen betere plek om dat zelf mee te maken dan op het Inferno festival, dat elk jaar met Pasen in Oslo wordt gehouden. Er zijn ook internationale jazzfestivals in Bergen, Molde, Kongsberg, Haugesund, Oslo en Lillehammer, bijvoorbeeld.

En over uitersten gesproken, elk jaar kun je in Voss naar Ekstremsportveko, het grootste extreme sportfestival in z'n soort, waar je ook kunt genieten van live optredens. En mis het jazzfestival van Voss, Vossajazz, niet dat meestal in april wordt gehouden.

Ben je dol op films en filmfestivals? Dan zit je in Noorwegen goed! Het internationale filmfestival van Tromsø wordt gehouden in januari en heeft een unieke, Arctische sfeer, terwijl er tijdens het Film fra Sør-festival (films uit het zuiden) in Oslo nieuwe en spannende films uit Azië, Afrika en Zuid-Amerika getoond worden. In Bergen wordt het populaire internationale filmfestival BIFF gehouden, meestal in oktober.

Etenswaren, en vooral lokale voedselproducten, worden voor de Noren steeds belangrijker. Er worden dan ook jaarlijks meerdere grote foodfestivals gehouden. Zo is er het Matstreif festival in Oslo, het Trøndelag Food Festival, het brouwerijfestival in Trondheim en Gladmat in Stavanger. Maar er zijn ook een aantal nichefestivals zoals het Rakfisk-festival in Valdres (dat in het teken staat van deels gegiste forel) en ciderfestivals in Hardanger. 

En niet te vergeten: er worden ook een heel aantal festivals gehouden die in het teken staan van theater en literatuur.

Jazz- en bluesfestivals

Geniet van Europa’s oudste jaarlijkse jazzfestival in Molde of van andere evenementen.

Laat je inspireren

Ontdek andere evenementen

Filter je zoekopdracht en bekijk de onderstaande evenementen.

Recent bekeken pagina's