Dynamic Variation:
Book
Choose Language
Search & Book
Search
or search all of Norway
Oslo Oslo
Credits
Oslo.
Photo: kenneth.spaberg/foap/visitnorway.com
Campaign
Partner
Media
Meetings
Travel Trade
Ad

Een feest voor de zintuigen

Bijzondere kunst wordt nog beter wanneer je dit samen ervaart. Culinaire festivals, muziekfestivals en filmfestivals zijn essentiële onderdelen van het Noorse culturele leven.

Als je zou zeggen dat in Noorwegen op elke bergtop wel een festival wordt georganiseerd zou je niet eens héél erg overdrijven. Dat geldt vooral voor de zomermaanden, wanneer door het hele land een rijke schakering aan muziekfestivals wordt gehouden, van populaire genres tot nichemuziek zoals jazz, blues en eigentijdse experimentele muziek.

De twee grootste festivals in Oslo zijn het Norwegian Wood en het Øya festival. Het eerste focust op kwaliteitsartiesten uit het gouden tijdperk van rock en pop, met optredens van groten als Neil Young, Mark Knopfler en Patti Smith. Het Øya festival heeft een iets jonger en avontuurlijker profiel en gaat meer richting indie, hiphop en elektronische muziek. Andere festivals van hoog kaliber zijn Slottsfjellfestivalen in Tønsberg, Pstereo in Trondheim en het Bukta festival in Tromsø.

Noorwegen is in veel opzichten een land van uitersten, dus het is vast geen toeval dat black metal en jazz (of zelfs black jazz...) hier al jaren intens populair zijn. Aan black metal kun je in Noorwegen je hart ophalen tijdens het Inferno festival dat elk jaar rond Pasen plaatsvindt. Jazzfestivals worden gehouden in plaatsen als Molde, Kongsberg, Haugesund, Oslo en Lillehammer. En over extremen gesproken: de internationale extreme sports competitie in Voss organiseert ook elk jaar wel een aantal memorabele concerten.

Noorwegen is niet een land van pronkerige filmfestivals met veel sterren en rode lopers, maar cinefielen kunnen niettemin hun hart ophalen tijdens een beperkt aantal unieke filmfestijnen. Het internationale filmfestival in Tromsø in januari staat bekend om de bijzondere sfeer, terwijl tijdens het festival Film fra Sør (films uit het Zuiden) in Oslo nieuwe en uitzonderlijke titels uit Azië, Afrika en Zuid-Amerika aan bod komen.

Eten, en dan met name lokale gerechten, wordt steeds belangrijker voor de Noren en het aantal eetfestivals door het hele land is in de afgelopen paar jaar toegenomen. Misschien niet helemaal eerlijk om er maar één te noemen, maar het Rakfisk festival (Rakfisk is vis – forel, maar soms ook trekzalm – die wordt gezouten en dan twee tot drie maanden in pekel te fermenteren wordt gelegd) in Fagernes is een evenement dat je niet wilt missen als je in de buurt bent.

Vergeet niet de verscheidenheid aan intellectuele theater- en literatuurfestivals.

Lees meer

Your Recently Viewed Pages
Ad
Ad
Ad