Skip to main content

De opera van Oslo: kom van dat dak af!

In Noorwegen voelt bergbeklimmen compleet natuurlijk aan – dus waarom zou dat niet ook gelden voor het beklimmen van gebouwen?

Geniet van gratis zitplaatsen

In de Noorse natuur mag iedereen vrij wandelen en de in 2008 geopende Opera van Oslo is gebouwd in diezelfde gedachtegang.

Normaliter loop je het risico te worden gearresteerd als je op een dak zou lopen. Maar dit gebouw, dat in het epicentrum van de Noorse hoofdstad staat, voelt als het absoluut tegenovergestelde van de ‘Gelieve niet aan te komen’-cultuur waar toeristen door de hele wereld zo vaak tegenaan lopen. De subtiele variaties in de structuur van het met marmer afgewerkte dak dragen de signatuur van Noorse artiesten Kristian Blystad, Kalle Grude en Jorunn Sannes, en zorgen voor een schitterend oppervlak dat bedoeld is om op te lopen.

En als je dat doet, vergeet dan niet dat zich onder je voeten drie totaal verschillende scènes bevinden, een ontelbaar aantal openbare ruimtes en hallen, en de levendige werkplek van meer dan 600 opera- en balletprofessionals.

Deze voor wandelen gemaakte constructie is ook een onverwacht gave zitplek. De innovatieve structuur van de Opera, met zijn marmeren dak, laat je verrassend verschillende hoeken van de stad zien.

Aan je rechterhand: de fjordenarchipel met kleine, traditionele zomerhuisjes in heldere, optimistische kleuren. Aan je linkerhand: een snel overzicht van het hart van Oslo. Daarachter: de sprookjesachtige heuvels en bergen rondom de snelst groeiende hoofdstad van Europa.

De Opera van Oslo organiseert het hele jaar door een gevarieerd aanbod aan openluchttheatervoorstellingen, concerten en andere evenementen. Als extra bonus geeft het gebouw door zijn structuur de kustlijn terug aan de bevolking en bezoekers.

Entree

Zorg dat je ruim voor de voorstelling en de eerste bezoekers ter plaatse bent, zodat je die speciale stilte kunt verkennen die er heerst voordat het allemaal gaat beginnen. De houten thematiek van het gebouw – heel ongebruikelijk voor een operagebouw – is een knipoog naar de Noorse natuur en geschiedenis.

De intieme hoefijzervorm van de Grote Zaal is duidelijk geïnspireerd op de klassieke theaters uit de oudheid. Het grote doek van het theater is ontworpen door artiest Pae White.

Beleef de volle maan

De centrale kroonluchter is gemaakt van handgegoten glazen staven die van achteren met behulp van led-lichten worden verlicht. Zowel aan als uit doet de kroonluchter daardoor denken aan de maan..

Kom dicht bij de sterren

De dikwijls overweldigende belangstelling in de media voor de architectuur van de Opera heeft ertoe bijgedragen dat veel internationaal gerenommeerde operazangers en balletdansers naar Oslo komen. Het voortdurend veranderende ensemble bestaat op die manier altijd uit een vruchtbare combinatie van artiesten van nationale en internationale naam en faam.

De opzettelijk intieme theateropstelling zorgt dat je als gast de optredende sterren van heel dichtbij te zien krijgt.

Verrijk je verbeelding

Sommige mensen vinden dat een klassiek opera- of balletstuk zo dicht mogelijk bij de oorspronkelijke interpretatie moet blijven. Weer anderen zijn meer geïnteresseerd in een gewaagde nieuwe invulling ervan. Dit operahuis biedt beide benaderingen en sinds zijn opening in 2008 is het Noorse Nationale Opera- en Ballethuis dan ook bekend vanwege zijn eindeloze variatie aan voorstellingen.

Betreed het podium

Raak verdwaald

De Opera heeft binnen een gigantische ruimte met spectaculaire ontwerpen, die toegankelijk is voor het publiek. Om uitzonderlijke oppervlakken te creëren hebben de architecten van Snøhetta nauw samengewerkt met kunstenaars. Een van de vele voorbeelden van verbazend knap ontwerp door verschillende kunstenaars is de geperforeerde muur van de hand van Olafur Eliasson.

Jouw beurt om te spelen

Breng vooral een bezoek aan dit mooie nieuwe gebouw in Oslo, dat niet is geïnspireerd op voormalige bekende bouwwerken, maar eerder op de Noorse natuur.

Uit alle hoeken van de wereld kwamen mensen hier al op het dak lopen en verschillende voorstellingen bekijken. Nu is het jouw beurt om hier te komen en je uit te leven.

Profiteer van deze topaanbiedingen

Neem een kijkje bij onze sponsors die er alles aan doen om je een goede reis te bezorgen.

Recent bekeken pagina's