Skip to main content

WATERKITEN

Trotseer de wind en de golven

'Waterkiten geeft me een ongelooflijk gevoel van vrijheid. Als ik een rotdag heb, is het bijna alsof het water alle stress wegspoelt.'

Mona Mai, voorzitter van Stavanger Kiteklubb

'Op het water kiten is over het algemeen moeilijker dan snowkiten, maar als je het eenmaal onder de knie hebt ...'

' ... geeft het een ongelooflijk gevoel van zelfoverwinning.'

'En als je valt, dan probeer je het gewoon nog een keer. Ik moet wel zeggen dat het gevoel dat je krijgt als het je voor het eerst lukt om op de plank te blijven staan echt geweldig is.'

Wil jij de golven en de wind trotseren?

Je vindt aan de Noorse kust veel coole plekken waar je kunt waterkiten en behoorlijk wat cursussen voor zowel beginners als ervaren kiters.

Het water is misschien wel kouder dan op andere plaatsen, maar je bent per slot van rekening in Noorwegen!

Met geschikte uitrusting en de juiste instelling bezorgt waterkiten je een gevoel als geen ander.

Hieronder ontdek je de beste kitetips van expert Mona Mai en de beste plekken in Noorwegen voor deze geweldige sport!

Waterkiten met Mona Mai

De populariteit van kiten is in Noorwegen de laatste jaren explosief gestegen. In de winter gaan de mensen snowkiten in de bergen, en in de lente en in de zomer draait alles om waterkiten aan de zowat eindeloze Noorse kust.

Een gebied dat vooral bekend staat om de fantastische mogelijkheden om te kiten is Jæren, ten zuiden van Stavanger in Fjord-Noorwegen. Dankzij kilometerslange witte stranden en veel wind (serieus veel) is deze plek ideaal voor watersporten.

Mona Mai, voorzitter van de kiteclub in Stavanger, groeide op in Fjord-Noorwegen. Ze begon met kiten in 2007 nadat ze met een vriendin een cursus had gevolgd.

'Ik was meteen verkocht', zegt Mona.

De jaren daarop heeft ze over de hele wereld gekite, zoals in Australië, Spanje, Portugal en in Mexico. In Spanje werkte Mona als kite-instructeur, en in Portugal leidde ze een kitekamp. Later werkte ze ook als kite-instructeur in Mexico.

'Na twee jaar rondzwerven ging ik terug naar huis. Ik kite nu hobbymatig en ben voorzitter van de Stavanger Kiteklubb. Ik ben misschien niet helemaal onbevooroordeeld, maar het gebied rond Stavanger is één van de beste plekken om in koud water te kiten', aldus Mona.

Een waar kiteparadijs

'Eén van de dingen die ik zo leuk aan Jæren vind, is dat de stranden daar zo toegankelijk zijn voor iedereen. Bij veel stranden vind je grote parkeerplaatsen, en er zijn vaak paden naar het water. Sommige parkeerplaatsen hebben zelfs douches en een plek waar je je uitrusting te drogen kunt hangen', legt Mona uit.

In de omgeving van Jæren heb je genoeg kiteplekken om uit te kiezen.De stranden van Jæren zijn beschermd en maken deel uit van het beschermde landschapsgebied Jærstrendene. Sommige delen van de stranden zijn ook beschermde gebieden voor planten en vogels, dus kiten (en elke vorm van surfen) is hier tussen 1 oktober en 31 maart verboden.

In dit gebied is kiten alleen toegestaan bij het Sola-strand, de stranden Hellestø en Byberg, het Bore-strand en bij het Brusand-strand.

'Het Sola-strand is één van de populairste stranden in de regio Stavanger, en het is een fantastische plek voor wind- en watersport. De ligging, vlak bij het vliegveld, is gewoon super. Je kunt zowat recht uit het vliegtuig naar het water lopen. Er zijn bijna altijd wel andere kiters op het Sola-strand, dus als je net leert kiten is het een goede plek om tips te krijgen', vertelt Mona.

In deze streek duurt het kitseizoen meestal van mei tot september, want in de herfst steekt de wind op en worden de golven hoger.

Bekijk deze geweldige stranden in Jæren:

Niet wanhopen!

Mona raadt iedereen die probeert te leren kiten aan om het een week de tijd te geven.

'Bij kiten op het water moet je zowel aan de stroming en de golven als aan de wind denken. Het is dan ook erg ambitieus te proberen alles in één weekend te leren. Mijn beste advies is altijd een cursus te volgen en te blijven oefenen. Verder zijn kiters ook heel vriendelijke mensen. Zoek voor hulp en voor ieders veiligheid contact met andere kiters in de buurt als je beginner bent', legt Mona uit.

Noorwegen heeft naast het kiteparadijs Jæren nog veel andere uitstekende plekken om te kiten!

Kijk hieronder zelf maar.

De stranden van Karmøy

De stranden van Karmøy, ten noorden van Jæren, is een andere plek die bekend staat als topbestemming voor kitesurfers, windsurfers en bodysurfers. Waarom? Door de geweldige combinatie van stevige wind en open zee!

Bezoek de stranden van Sandvesanden, Åkrasanden, Sandhåland en Mjølhus om wat wind in je zeilen te krijgen. Ze zijn makkelijk bereikbaar en hebben aan het strand uitstekende parkeerplaatsen.

Kiten in het zuiden

Op het schiereiland Lista in Zuid-Noorwegen vind je kilometerslange, schitterende zandstranden. De stranden van Lista zijn één van de beste plekken in de streek om te gaan waterkiten, en Lomsesanden is één van de populairste stranden.

LET OP: sommige delen van dit gebied liggen in natuurreservaten, en daar kiten en windsurfen is verboden.

In de buurt van Kristiansand ligt nog een andere kitelocatie, Hamresanden, een winderig strand van 3 km lang dat perfect is voor allerlei watersporten.

Waterkiten zonder golven

Als hoge golven en harde wind je een beetje eng in de oren klinken, waarom probeer je waterkiten zonder golven dan niet eens? In Namsskogan, in Trøndelag, biedt Tundra Tours kitecursussen aan op een ondiep meer - perfect voor beginners.

Tundra Tours geeft op drie verschillende locaties in Trøndelag ook snowkitecursussen.

Leer kiten op de Lofoten

Nieuw in de wereld van het waterkiten? Neem deel aan een beginnerscursus op het eiland Gimsøya op de mooie Lofoten!

Gimsøya is een minder bezocht deel van de Lofoten-eilanden en heeft prachtige natuur, de middernachtzon in de zomer en fantastisch ondiep water - dus perfect om te kiten.

Tip van een professional:

Je kunt overal in Noorwegen kitecursussen vinden, ook voor beginners. Neem contact met hen op en schrijf je in om te leren kiten. Zeker weten dat je daar nieuwe vrienden aan overhoudt!

Op bezoek in de winter?

Ga eens snowkiten

Kiten in Noorwegen

Ontdek topbestemmingen om te snowkiten en te waterkiten.

Ontdek meer

Recent bekeken pagina's