Dynamic Variation:
Offers
x

There was not an exact match for the language you toggled to. You have been redirected to the nearest matching page within this section.

Choose Language
Toggling to another language will take you to the matching page or nearest matching page within that selection.
Search & Book Sponsored Links
Search
or search all of Norway

De middernachtzon

DE ZON DIE NOOIT ONDERGAAT
De middernachtzon lijkt wel één lange zonsopgang en zonsondergang tegelijk die hemel en aarde een prachtige rood-gele gloed geven. Welkom in 'het land van de middernachtzon'!
Slettnes, Nordkyn
Slettnes, Nordkyn.
Photo: Christoffer Robin Jensen

Het is verleidelijk om even stil te staan bij al die mensen die ooit onder de middernachtzon geleefd hebben - ongeacht of ze nou aan zee op de Lofoten woonden, op de eilandengroep Vesterålen of als Sami in het verre noorden op rendieren jaagden.

Het fenomeen heeft blijvend indruk gemaakt op verschillende Noorse kunstenaars en auteurs. Een citaat uit de roman Pan van auteur Knut Hamsun (1894): 'De avond viel. De zon raakte slechts heel eventjes de zee en kwam meteen weer op met de prachtigste tinten rood - verfrist, alsof ze wat gedronken had. Ik voelde me op deze avonden merkwaardiger dan iemand ooit zou geloven ...'

Lofoten
Lofoten.
Photo: Jørn Allan Pedersen / Visitnorway.com

Reis naar de gebieden boven de Noorse poolcirkel en maak dit fenomeen zelf mee. Ga op walvissafari of ontdek het ruige binnenland om de natuur letterlijk in een ander daglicht te zien.

Ben je niet bang voor de soms wat frisse zomernachten in het noorden? Ga dan eens zwemmen rond middernacht, of ga wildkamperen en blijf op terwijl de zon niet ondergaat. In de weken waarin de middernachtzon te bewonderen is zijn er tal van activiteiten. Zo kun je bijvoorbeeld dag en nacht gaan golfen, fietsen en kajakken op rivieren of op zee. Wil je liever rust, zoek dan een mooie stek en ga lekker vissen.

Op Spitsbergen kun je van april tot eind augustus met eigen ogen zien dat de zon niet ondergaat. Maak rond middernacht een gletsjerwandeling of bewonder de rode tinten aan de hemel vanuit een hondenslee - zo ervaar je dit unieke fenomeen én de ongerepte natuur van de Noordpool op z'n best.

Ad

Waar vind je de middernachtzon

Tussen mei en juli zijn reizigers 76 dagen van harte welkom in Noord-Noorwegen om de middernachtzon zelf te beleven. Hoe verder je naar het noorden reist, hoe langer de middernachtzon te zien is.

Tijdens de zomermaanden kun je ten noorden van de poolcirkel 24 uur per dag van het zonnetje genieten. Dat geeft je mooi de tijd om het landschap te verkennen en nieuwe dingen te ontdekken. Noord-Noorwegen beslaat zowat 1/3 deel van Noorwegen. Wanneer je plannen maakt voor je avontuur naar de middernachtzon is Noord-Noorwegen dan ook een prima optie omdat het opgedeeld is in vijf gebieden:

Gebied 1:  Het zuidelijkste gebied is Helgeland en ligt voornamelijk ten zuiden van de poolcirkel. Ontdek de dichte bossen in het binnenland, de kust en allerlei grote en kleine eilanden. En vergeet ook de indrukwekkende bergen niet, zoals de bergketen Okstindan in de buurt van Mo i Rana waar de berg Oksskolten tot wel 1.915 meter boven de zeespiegel uittorent.

Gebied 2: Nog net binnen de poolcirkel ligt Salten. Deze regio heeft veel bergen zoals Børvasstindan ten zuiden van Bodø, en Suliskongen in de buurt van Fauske is met haar 1.907 meter de hoogste berg boven de poolcirkel. De bergen Steigartindan en Hamarøytindan hebben een opvallende vorm.

Gebied 3: Verder naar het noorden vind je de Lofoten, een gebied dat bekend staat om haar prachtige natuur. Het wordt gekenmerkt door rotsachtige pieken en haar vlakke kustlandschap met grazende schapen. De eilandengroep Vesterålen is een ideale plek om de middernachtzon te ervaren dankzij het gevarieerde landschap.

Gebied 4:  In de provincie Troms vind je naald- en berkenbossen, binnenwateren, fjorden en hoogvlaktes bij de rivieren Målselva en Reisaelva. Ook zijn er grote eilanden zoals Kvaløya en Ringvassøya, en de hoogste bergen in dit gebied zijn de Lyngen Alpen (1.883 meter). Laat je verbazen door de twee meest bekende watervallen van Noorwegen: de 269 meter hoge Mollisfossen en de beroemde Målselvfossen, die ook wel de meest symbolische Noorse waterval genoemd wordt.

Gebied 5: Je bent in de provincie Finnmark - het meest noordelijke gebied van het Noorse vasteland. Finnmark wordt gekenmerkt door fjorden en gletsjers in het uiterste zuidwesten en grote eilanden, zoals Sørøya en Seiland, langs de noordwestkust. Echte middernachtzonjagers raden we aan door te reizen naar de spectaculaire Noordkaap.

The North Cape
The North Cape.
Photo: Dagny Margrete Øren / nordnorge.com

3 tips om de middernachtzon te fotografen

Veel mensen herinneren zich vooral de gouden gloed van de middernachtzon nog. Die gloed zorgt voor de mooiste kleuren en langgerekte schaduwen. Die wil je natuurlijk op de gevoelige plaat vastleggen!

Tip 1:  Kleuren komen onder de middernachtzon nog meer tot leven. Zorg dus voor   eenvoudige foto's en richt je op twee of drie kleuren.

Tip 2:  Kies een voorgrond om objecten op middellange afstand en ver weg te kaderen - zo krijg je een nóg beter 3D-effect.

Tip 3:  Het effect van het licht dat op het landschap valt kun je het beste als volgt fotograferen: stel je foto samen in de zoeker van je camera en zorg dat de horizon op 1/3 van de onderkant van het venster staat. Zo maakt je camera de mooiste foto.

Foto's van reizigers zelf

Zoek zomerse activiteiten

In Noord-Noorwegen kun je de meeste activiteiten het beste bij daglicht ondernemen. Gelukkig zijn de zomerdagen hier eindeloos!

×
Your Recently Viewed Pages

Terug naar boven

Ad
Ad
Ad