Skip to main content

De middernachtzon

Unknown Component
civid: 66740a61b967d8696447d7de
name: plugins_common_social_share (widget)

De middernachtzon lijkt wel één lange zonsopgang en zonsondergang tegelijk die hemel en aarde een prachtige rood-gele gloed geven. Welkom in 'het land van de middernachtzon'!

Het is verleidelijk om even stil te staan bij al die mensen die ooit onder de middernachtzon geleefd hebben - ongeacht of ze nou aan zee op de Lofoten woonden, op de eilandengroep Vesterålen of als Sami in het verre noorden op rendieren jaagden.

Het fenomeen heeft blijvend indruk gemaakt op verschillende Noorse kunstenaars en auteurs. Een citaat uit de roman Pan van auteur Knut Hamsun (1894): 'De avond viel. De zon raakte slechts heel eventjes de zee en kwam meteen weer op met de prachtigste tinten rood - verfrist, alsof ze wat gedronken had. Ik voelde me op deze avonden merkwaardiger dan iemand ooit zou geloven ...'

Reis naar de gebieden boven de Noorse poolcirkel en maak dit fenomeen zelf mee. Ga op walvissafari of ontdek het ruige binnenland om de natuur letterlijk in een ander daglicht te zien.

Ben je niet bang voor de soms wat frisse zomernachten in het noorden? Ga dan eens zwemmen rond middernacht, of ga wildkamperen en blijf op terwijl de zon niet ondergaat. In de weken waarin de middernachtzon te bewonderen is zijn er tal van activiteiten. Zo kun je bijvoorbeeld dag en nacht gaan golfen, fietsen en kajakken op rivieren of op zee. Wil je liever rust, zoek dan een mooie stek en ga lekker vissen.

Tussen mei en juli zijn reizigers 76 dagen van harte welkom in Noord-Noorwegen om de middernachtzon zelf te beleven. Hoe verder je naar het noorden reist, hoe langer de middernachtzon te zien is.

Tijdens de zomermaanden kun je ten noorden van de poolcirkel 24 uur per dag van het zonnetje genieten. Dat geeft je mooi de tijd om het landschap te verkennen en nieuwe dingen te ontdekken. Noord-Noorwegen beslaat zowat 1/3 deel van Noorwegen. Wanneer je plannen maakt voor je avontuur naar de middernachtzon is Noord-Noorwegen dan ook een prima optie. Je kunt het land opdelen in zes regio's:

Helgeland

Het zuidelijkste gebied is Helgeland en ligt net ten zuiden van de poolcirkel. Het hele gebied is een onontdekte parel. Volg de Kustroute Kystriksveien die bekend staat als één van de mooiste rondritten ter wereld. Je komt er voorbij geheime witte stranden, kleine dorpjes als Brønnøysund en Mosjøen of kunt wandelen in bergketens zoals de Zeven Zusters en Okstindan. Breng je fiets mee op de plaatselijke veerboten en ga eilandhoppen tussen de kleine eilandjes als Træna, Lovund en Myken. Een auto heb je niet nodig

Bodø en Salten

De Kustroute gaat verder boven de poolcirkel door de regio Salten helemaal tot in Bodø. De stad is niet alleen een belangrijk transportknooppunt, Bodø is ook op zich een interessante plek om te ontdekken. Ontdek spannende musea, bewonder de sterkste getijdestroming ter wereld Saltstraumen, Reis naar het verleden in Kjerringøy in de beste bewaarde handelspost van Noorwegen, of wandel door de bergketen Børvasstindan. Verder kun je ook de boot nemen en de magische eilanden in Salten ontdekken: Steigen, Hamarøy, Støtt, Bolga en Rødøy. Een bezoek aan de Svartisen-gletsjer ten zuiden van Bodø is ook een absolute must.

Lofoten en Vesterålen

Reis je over zee verder naar het noordwesten, dan kom je uit bij de eilandgroepen Lofoten en Vesterålen. Het zijn regio's met een ongekende natuurpracht zoals spectaculaire rotsformaties die recht uit de zee rijzen en kustvlaktes met grazende schapen. Het landschap is ook bezaaid met prachtige witte stranden en schilderachtige vissersdorpjes. Dompel je onder in de Vikingcultuur in het Lofotr Viking Museum, maak een dagcruise naar het bijzonder smalle Trollfjord (onderweg zul je waarschijnlijk zeearenden kunnen spotten), en ga mee walvissen spotten vanuit Andenes.

Troms

De bruisende stad Tromsø in de provincie Troms wordt vaak het 'Parijs van het noorden' genoemd en heeft een maand lang onafgebroken zonlicht. De middernachtzon bewonderen gaat misschien nog beter op de prachtige eilanden Senja, Ringvassøya, Kvaløya. Of je kunt ook naar het kleine eiland Sommarøy gaan, waar je in de zomer kennis kunt maken met de 'tijdloze zone'. Aangezien het de klok rond licht is, houden mensen zich niet aan de tijd die het uurwerk aangeeft (in de zomer doet eigenlijk niemand dit in Noord-Noorwegen). De alpine regio Lyngenfjord in de buurt van Tromsø is ook een paradijs voor wie houdt van wandelen, vissen of fietsen midden tijdens de klaarlichte nacht.

Finnmark

Noordelijker op het Noorse vasteland kun je niet gaan dan hier. Wie de middernachtzon wil zien gaat gewoonlijk naar de Noordkaap, het noordelijkste punt waar je in Europa met de auto heen kunt. De provincie Finnmark is niet alleen het koninkrijk van de koningskrab, maar heeft ook een enorme rijkdom aan ongerepte natuur. Langs de kust kun je gletsjers, fjorden en grote eilanden verkennen, zoals Sørøya en Seiland. De regio Varanger in het verre oosten staat bekend als een paradijs voor vogelspotters. In het binnenland kun je over de Finnmarksvidda trekken, het grootste bergplateau van Noorwegen, waar je meer rendieren dan mensen zult vinden. Het is ook de bakermat van de Sami-cultuur, die vooral zichtbaar is in Karasjok en Kautokeino.

Spitsbergen

Halverwege tussen het Noorse vasteland en de Noordpool vind je de eilandengroep Spitsbergen, waar de ijsberen wonen. Hier kun je echt spreken over een eindeloze dag. De zon cirkelt de hele zomer lang door de hemel. In de moderne stad Longyearbyen vind je een breed spectrum aan culturele activiteiten, restaurants en bars. Van daaruit kun je eropuit trekken in de wildernis (altijd met een gewapende gids) om de poolnatuur, de rijke flora en fauna en oude mijndorpjes te verkennen.

3 tips om de middernachtzon te fotograferen

Veel mensen herinneren zich vooral de gouden gloed van de middernachtzon nog. Die gloed zorgt voor de mooiste kleuren en langgerekte schaduwen. Die wil je natuurlijk op de gevoelige plaat vastleggen!

Tip 1:  Kleuren komen onder de middernachtzon nog meer tot leven. Zorg dus voor   eenvoudige foto's en richt je op twee of drie kleuren.

Tip 2:  Kies een voorgrond om objecten op middellange afstand en ver weg te kaderen - zo krijg je een nóg beter 3D-effect.

Tip 3:  Het effect van het licht dat op het landschap valt kun je het beste als volgt fotograferen: stel je foto samen in de zoeker van je camera en zorg dat de horizon op 1/3 van de onderkant van het venster staat. Zo maakt je camera de mooiste foto.

Recent bekeken pagina's