Dynamic Variation:
Book
Choose Language
Search & Book
Search
or search all of Norway
Slettnes, Nordkyn Slettnes, Nordkyn
Credits
Slettnes, Nordkyn.
Photo: Christoffer Robin Jensen
Campaign
Partner

De dag die niet eindigt

De middernachtzon lijkt één lange zonsopgang en zonsondergang tegelijk en geeft hemel en aarde een prachtige rood-gele gloed.

Het is verleidelijk om na te denken over iedereen die ooit de middernachtzon heeft gezien en beleefd of ze nu langs de zee bij Lofoten en Vesterålen woonden of als Sami in het verre noorden op rendieren jaagden.

Het fenomeen heeft blijvend indruk gemaakt op verschillende Noorse kunstenaars en auteurs. We citeren "Pan" van Knut Hamsun (1894): „Het werd weer avond. De zon raakte maar even de zee om direct daarna weer op te komen in een waaier aan rode kleuren - verfrist, alsof ze alleen maar wat had gedronken. Ik kon me op deze avonden meer vreemdganger voelen dan anderen konden bevroeden ...”

De aarde draait om zijn as in een baan rondom de zon. Die as staat onder een hoek, waardoor de noordpool in de zomermaanden naar de zon is gericht. Daardoor gaat de zon boven de poolcirkel een aantal weken niet onder.

Je kunt dit fenomeen zelf ervaren. Ga op walvissafari of ontdek de wilde binnenlanden om de natuur letterlijk in een ander licht te zien.

Ben je niet bang voor de soms koude zomernachten in het noorden? Ga dan eens zwemmen rond middernacht of ga wildkamperen en blijf op terwijl de zon niet ondergaat. In de weken rondom de middernachtzon zijn er tal van uitkijkposten geopend. Bovendien worden er diverse activiteiten georganiseerd. Je kunt bijvoorbeeld golfen, fietsen, peddelen en kajakken in het holst van de nacht. Wil je liever rust, dan kun je heerlijk ontspannen vissen.

Op Spitsbergen kun je zelfs van april tot eind augustus meemaken dat de zomerzon niet ondergaat. Je kunt er rond middernacht rondlopen over gletsjers en vanaf een hondenslee de rode lucht bewonderen. Zo ervaar je het unieke klimaat en de ongekende natuur van de noordpool nog intensiever dan anders.

Kayaking in Lofoten
Lofoten
Kristin Folsland Olsen / www.nordnorge.com / Vestvågøy
The North Cape
North Cape
Bjarne Riesto - Visitnorway.com  
Ferry Midnight, Salten, Bodø
Salten, Bodø
Tommy Andreassen / www.nordnorge.com / Bodø
Fjellheisen Fløya, Tromsø
Tromsø
Knut Hansvold / www.nordnorge.com / Tromsø
Ad

Wil je de middernachtzon fotografen? We geven je 5 tips

Veel mensen herinneren zich van de middernachtzon vooral nog de gouden gloed. Die gloed accentueert kleuren en levert langgerekte schaduwen op. Dat biedt veel ruimte voor dramatische en expressieve fotografie.

Tip 1: Kleuren lijken nog levendiger wanneer de middernachtzon schijnt. Zorg dus voor simpele foto's en concentreer je op twee of drie kleuren om verwarring te voorkomen.

Tip 2: Kies voor foto's van de voorgrond om objecten middellange en lange afstand in te kaderen. Zo krijg je een nóg beter 3D-effect.

Tip 3: Je kunt de impact van de lichte lucht op een landschap maximaliseren door de horizon op een derde vanaf de onderkant van de foto te plaatsen. Zo kan je camera een geschikte opname maken.

Tip 4: Schrijf je in voor een zesdaagse fotografiecursus en rondleiding (halfpension) op Lofoten, georganiseerd door de Britse reisspecialist Tatra.

Tip 5: Ga je op vakantie naar Lyngen? Volg dan de speciale fotografiecursus in Lyngen Lodge.

Ontdek deze middernachtzonarrangementen

Bekijk het zelf

Ontdek meer over de middernachtzon

Plan nu je vakantie

Veel activiteiten in Noord-Noorwegen beleef je het best bij daglicht. Geniet dus optimaal van de eindeloze zomerdagen.

×

Lees meer

Your Recently Viewed Pages
Ad
Ad
Ad