Dynamic Variation:
Book
Choose Language
Search & Book
Search
or search all of Norway
Lighthouse at Slettnes in the midnight sun Lighthouse at Slettnes in the midnight sun
Credits
Slettnes, Nordkyn.
Photo: Christoffer Robin Jensen
Campaign
Course
Event
Partner
Media
Meetings
Travel Trade

De dag die niet eindigt

De middernachtzon lijkt één lange zonsopgang en zonsondergang tegelijk en geeft hemel en aarde een prachtige rood-gele gloed.

Het is verleidelijk om na te denken over iedereen die ooit de middernachtzon heeft gezien en beleefd of ze nu langs de zee bij Lofoten en Vesterålen woonden of als Sami in het verre noorden op rendieren jaagden.

Het fenomeen heeft blijvend indruk gemaakt op verschillende Noorse kunstenaars en auteurs. We citeren "Pan" van Knut Hamsun (1894): „Het werd weer avond. De zon raakte maar even de zee om direct daarna weer op te komen in een waaier aan rode kleuren - verfrist, alsof ze alleen maar wat had gedronken. Ik kon me op deze avonden meer vreemdganger voelen dan anderen konden bevroeden ...”

De aarde draait om zijn as in een baan rondom de zon. Die as staat onder een hoek, waardoor de noordpool in de zomermaanden naar de zon is gericht. Daardoor gaat de zon boven de poolcirkel een aantal weken niet onder.

Je kunt dit fenomeen zelf ervaren. Ga op walvissafari of ontdek de wilde binnenlanden om de natuur letterlijk in een ander licht te zien.

Ben je niet bang voor de soms koude zomernachten in het noorden? Ga dan eens zwemmen rond middernacht of ga wildkamperen en blijf op terwijl de zon niet ondergaat. In de weken rondom de middernachtzon zijn er tal van uitkijkposten geopend. Bovendien worden er diverse activiteiten georganiseerd. Je kunt bijvoorbeeld golfen, fietsen, peddelen en kajakken in het holst van de nacht. Wil je liever rust, dan kun je heerlijk ontspannen vissen.

Op Spitsbergen kun je zelfs van april tot eind augustus meemaken dat de zomerzon niet ondergaat. Je kunt er rond middernacht rondlopen over gletsjers en vanaf een hondenslee de rode lucht bewonderen. Zo ervaar je het unieke klimaat en de ongekende natuur van de noordpool nog intensiever dan anders.

Kayaking in Lofoten
Lofoten
Kristin Folsland Olsen / www.nordnorge.com / Vestvågøy
The North Cape
North Cape
Bjarne Riesto - Visitnorway.com  
Salten, Bodø
Salten, Bodø
Tommy Andreassen / www.nordnorge.com / Bodø
Fjellheisen Fløya, Tromsø
Tromsø
Knut Hansvold / www.nordnorge.com / Tromsø

Waar vind je de middernachtzon

Van mei tot juli is het 76 dagen lang licht zonder onderbreking. De middernachtzon groet je tijdens je bezoek aan Noord-Noorwegen.

Hoe verder je naar het noorden reist, des te langer is de middernachtzon zichtbaar. Tijdens de zomermaanden kun je noordelijk van de Poolcirkel tot wel 24 uur per dag van de zon genieten wat je meer tijd geeft om van het landschap te genieten en nieuwe ontdekkingen te maken.

Noord-Noorwegen bedekt een derde van Noorwegen, en biedt een grote verscheidenheid aann landschappen en uitzichten over de kust. Wanneer je plannen maakt voor je avontuur naar de middernachtzon, is het handig om Noord-Noorwegen te zien als vijf gebieden. wanneer je naar het noorden reist.

Gebied 1: Het zuidelijkste gebied is Helgeland, wat voornamelijk ten zuiden van de Poolcirkel ligt, en dichte wouden in het binnenland heeft. In Helgeland zijn ook langs de kust vele grote en kleine eilanden te vinden, sommige met indrukwekkende bergen zoals de bergrug Okstindan nabij Mo i Rana waar Oksskolten tot 1.915 meter boven de zeespiegel rijst.

Gebied 2: Noordelijk van Helgeland en net boven de Poolcirkel ligt Salten. Deze regio is zeer bergachtig met pieken zoals Børvasstindan ten zuiden van Bodø, Suliskongen nabij Fauske (met 1.907 meter de hoogste berg boven de Poolcirkel), de bergen Steigartindan en Hamarøytindan, welke een opvallend gevormd is.

Gebied 3: Verder noordelijk vind je de Lofoten, een gebied bekend om haar natuurschoon, gekarakteriseerd door rotsachtige pieken, en kustvlaktes waar schapen grazen op de met zeewier bedekte velden. De eilanden Vesterålen zijn een ideale plek om de middernachtzon te ervaren omdat het landschap daar zeer gevarieerd is.

Gebied 4: Verder noordelijk ligt het graafschp Troms. Hier vind je naald- en berkenwouden, zeearmen en fjorden, en hoogvlaktes nabij de rivieren Målselva en Reisaelva. Ook zijn er grote eilanden te vinden, zoals Kvaløya en Ringvassøya. De hoogste bergen in dit gebied zijn de Alpen van Lyngen (1.883 meter) en in hetzelfde gebied vind je twee van de meest bekende watervallen in Noorwegen. De 269-meter hoge Mollisfossen, en de beroemde Målselvfossen, welk soms de nationale Noorse waterval wordt genoemd.

Gebied 5: Je komt nu het graafschap Finnmark binnen, het noordelijkste gebied op het Noorse vasteland. Finnmark wordt gekarakteriseerd door fjorden en gletsjers in het zuidwesten, en grote eilanden zoals Sørøya en Seiland langs de noordwestkust. De echte middernachtzonjagers rijden hier door naar de dramatische Noordkaap.

Waar en wanneer de middernachtzon te zien is:
Waar Wanneer
De poolcirkel 12 juni - 1 juli
Bodø 4 juni - 8 juli
Svolvær 28 mei - 14 juli
Harstad 25 mei - 18 juli
Bardufoss 23 mei - 19 juli
Andendes 22 mei - 21 juli
Tromsø 20 mei - 22 juli
Bossekopp 19 mei - 24 juli
Vardø 17 mei - 26 juli
Hammerfest 16 mei - 27 juli
Berlevåg  15 mei - 28 juli
De Noordkaap   14 mei - 29 juli
Longyearbyen 20 april- 22 augustus

Ad

Wil je de middernachtzon fotografen? We geven je 5 tips

Veel mensen herinneren zich van de middernachtzon vooral nog de gouden gloed. Die gloed accentueert kleuren en levert langgerekte schaduwen op. Dat biedt veel ruimte voor dramatische en expressieve fotografie.

Tip 1: Kleuren lijken nog levendiger wanneer de middernachtzon schijnt. Zorg dus voor simpele foto's en concentreer je op twee of drie kleuren om verwarring te voorkomen.

Tip 2: Kies voor foto's van de voorgrond om objecten middellange en lange afstand in te kaderen. Zo krijg je een nóg beter 3D-effect.

Tip 3: Je kunt de impact van de lichte lucht op een landschap maximaliseren door de horizon op een derde vanaf de onderkant van de foto te plaatsen. Zo kan je camera een geschikte opname maken.

Tip 4: Schrijf je in voor een zesdaagse fotografiecursus en rondleiding (halfpension) op Lofoten, georganiseerd door de Britse reisspecialist Tatra.

Tip 5: Ga je op vakantie naar Lyngen? Volg dan de speciale fotografiecursus in Lyngen Lodge.

Ontdek deze middernachtzonarrangementen

Bekijk het zelf

Ontdek meer over de middernachtzon

Plan nu je vakantie

Veel activiteiten in Noord-Noorwegen beleef je het best bij daglicht. Geniet dus optimaal van de eindeloze zomerdagen.

×

Lees meer

Your Recently Viewed Pages
Ad
Ad
Ad