Skip to main content

Op wielen in de winter

Fatbikes zijn gemaakt voor een leuke rit op sneeuw en ijs. De naam verwijst naar de grote wielen van de fiets, waardoor het mogelijk is om in een winters landschap te fietsen.

"Ik zou zeggen dat het belangrijkste verschil tussen fietsen op een fatbike en een gewone fiets, de grond is waarop je rijdt. Het weer en de sneeuwcondities kunnen van dag tot dag verschillen, waardoor de rit elke keer anders aanvoelt! Op vast ijs kun je meestal snel fietsen en dat lijkt meer op 'gewoon' fietsen. Zware sneeuw zorgt ervoor dat je langzamer gaat en dit geeft je wellicht meer weerstand", aldus Nina Gässler, fatbike-gids voor Geilo Aktiv en oprichter van de Fat Viking fatbike-race.

Bij fatbiken op ijs gebruik je doorgaans sneeuwbanden.

Tips voor beginners

Fatbiken kan een uitdaging zijn, vooral als je bergop rijdt. Als beginner is het verstandig om eerst te oefenen in een vlak landschap.

"Mijn belangrijkste tip voor beginners is om in een lage versnelling te fietsen. Met een lage versnelling gaan de wielen gemakkelijker draaien en blijft de snelheid constanter. Als de wielen eenmaal draaien, is het gemakkelijk om op deze fiets te rijden", vertelt Nina.

Vergeet niet om tijdens het fatbiken altijd warme kleding, een helm en een bril te dragen!

"Het is een winteractiviteit. Trek warme, actieve kleding aan, net als bij langlaufen, en een extra laag voor je bovenlichaam", aldus Nina.

Begeleide fatbike-tochten

Als je voor het eerst gaat fatbiken, is het altijd verstandig om dat te doen onder leiding van een gids. Zij zijn experts en ze kunnen een route uitstippelen die perfect bij jou past. Tochten kunnen vaak worden afgestemd op jouw vaardigheidsniveau.

PS: Bij veel begeleide tochten worden ook feiten en verhalen verteld over de plaatselijke natuur en cultuur!

Vind de perfecte plek

Heb je fatbiken al eens geprobeerd, maar nog nooit in Noorwegen? Jon Vidar Bull, routemanager bij Offroad Finnmark en gids bij Glød Explorer in Alta in Noord-Noorwegen deelt een paar handige tips over waar je het beste naartoe kunt.

"Alta is een zeer populaire plek in Noorwegen om te fatbiken. Het terrein is hier erg vlak, wat het minder veeleisend maakt. Aangezien veel mensen hier fatbikes gebruiken, zijn er vaak nieuwe, klaargemaakte fatbike-routes beschikbaar," aldus Jon Vidar, en hij voegt hieraan toe dat het fatbike-winterseizoen zich meestal uitstrekt van november tot mei.

"Ik vind het leuk om laat in het winterseizoen te gaan fatbiken, wanneer de zon overdag al voor wat hogere temperaturen zorgt en het 's nachts nog steeds koud is. Deze combinatie maakt de grond harder en het is gemakkelijker om buiten de routes te fietsen", vertelt Jon Vidar.

In Alta kun je fatbiken zelfs combineren met een zoektocht naar het noorderlicht!

Naast Alta raadt Jon Vidar ook fatbiken in Geilo, Lillehammer, Trysil, en Nesbyen in het oosten van Noorwegen aan.

"Fatbiken is populair in deze gebieden, wat betekent dat je een goede kans hebt om klaargemaakte fatbike-routes te vinden," aldus Jon Vidar.

Volgens hem is het altijd verstandig om de plaatselijke bevolking om tips te vragen waar je het beste naartoe kunt.

"Fatbikers zijn vriendelijke mensen en ze laten je graag hun coole routes zien. Aarzel niet om contact met hen op te nemen op sociale media! Activiteiten-apps, zoals Strava, zijn uitstekend geschikt om naar suggesties voor routes te zoeken", aldus Jon Vidar.

Een fatbike huren

Maak je klaar om het Noorse winterlandschap te verkennen op wielen!

Op veel plaatsen in Noorwegen zijn fatbikes te huur, waaronder elektrische fatbikes! Zorg er alleen voor dat je de juiste kleding draagt en controleer waar je veilig kunt fatbiken voordat je op pad gaat.

Op sommige plaatsen zijn ook fatbikes voor kinderen te huur. Houd er rekening mee dat fatbiken het meest geschikt is voor actieve kinderen, omdat de fiets zwaar is en veel van ze kan vragen.

Voor de profs

Ben jij een ervaren fatbiker die op zoek is naar een echte uitdaging? Dan is de Fat Viking iets voor jou!

De Fat Viking, opgericht door de fatbike-gids Nina Gässler, is een zware uithoudingsrace die gehouden wordt in het winterparadijs Geilo in Oost-Noorwegen.

"Dit is een race voor gevorderde fatbikers. De race bestaat uit drie verschillende afstanden: 50 kilometer, 100 kilometer en 150 kilometer", vertelt Nina.

De langste afstand is een officiële kwalificatierace voor de Iditarad Trail Invitational in Alaska.

"Er zijn onderweg checkpoints, maar de deelnemers moeten verder zelfvoorzienend zijn en al hun eigen spullen meenemen, inclusief voedsel en water", vertelt Nina.

In Alta vind je ook het ski- en fatbike-festival Arctic Alta.

Fatbiken in Noorwegen

Verhuur van fatbikes en begeleide tochten

Noorwegen wacht op je

Recent bekeken pagina's