Skip to main content

Veiligheid voor toerskiërs

We willen je niet tegenhouden om op een legendarisch off-piste avontuur te gaan; we willen alleen dat je voorzichtig bent. Tijdens het toerskiën loop je meer risico op mogelijk levensbedreigende lawines. Dit is wat je moet weten voor een veilige tocht.

De bergen in Noorwegen zijn perfect voor een avontuur vol adrenaline in een adembenemende omgeving. Het is echter belangrijk om je bewust te zijn van de mogelijke gevaren die ermee gepaard gaan.

Elk jaar eisen lawines in de Noorse bergen het leven van gemiddeld vijf mensen, van wie de meesten skitoeristen zijn. Buitenlandse bezoekers maken een disproportioneel groot deel uit van deze cijfers. Voor een veilige reis moeten jij en je groep goed voorbereid zijn!

Voordat je vertrekt

Bestudeer de Noorse bergregels die je goede richtlijnen geven voor een veilige tocht. De eerste regel is om je reis te plannen en anderen van tevoren te informeren over de route die je hebt gekozen. Een andere belangrijke regel is nummer 8: schaam je niet rechtsomkeert te maken en terug te gaan. Er zijn in totaal negen regels die je moet volgen.

Controleer voordat je gaat eerst de weersverwachting op Yr.no en het lawinegevaar op Varsom.no. In de backcountry ben je verantwoordelijk voor je eigen veiligheid. Zorg ervoor dat jij en je groep de huidige omstandigheden aankunnen.

Huur een gekwalificeerde lokale skigids in

Noorwegen heeft een complexe geografie met snel veranderende weerpatronen, waardoor het moeilijk kan zijn om de skicondities te begrijpen. Als je weinig of geen ervaring hebt, moet je de ultieme beginnersgids voor toerskiën lezen (artikel in het Engels). Ongeacht je ervaringsniveau moet je een lokale skigids inhuren als je in een onbekend gebied bent.

De International Federation of Mountain Guides Association (IFMGA) biedt meer dan 100 gekwalificeerde berggidsen die ervoor zorgen dat je de perfecte reis vindt voor jouw niveau van fitheid, vaardigheid en ambitie.

Let op: de apps die in de video hieronder worden genoemd, Varsom en Regobs, zijn nu één app genaamd Varsom.

Lawinevoorspelling 

De lawinevoorspelling Varsom.no plaatst gedurende de winter elke dag een risicoschaal van 1-5 (volgens internationale normen). Nummer 1 is een laag risico en 5 is het hoogste potentiële risico:

1 - Laag, 2 - Matig, 3 - Aanzienlijk, 4 - Hoog, 5 - Zeer hoog

Wees voorbereid om je reis te annuleren of uit te stellen als de voorspelling slecht is.

Lees ook de tekst onder het kopje “Lawinegevaar” voor elke waarschuwing. Het geeft meer gedetailleerde informatie dan alleen een getal. Als het gevaarscijfer staat op 2 - Matig, zijn zeer grote natuurlijke lawines onwaarschijnlijk. Ze kunnen echter nog steeds voorkomen en zelfs middelgrote lawines kunnen je bedelven onder de sneeuw. Daarom moet je lawinegevoelige gebieden helemaal vermijden. Hieronder vind je meer informatie over lawines.

Gevaren

Ga bij het beklimmen van een besneeuwde berg niet te dicht bij de rand staan. Er kunnen zich grote, overhangende sneeuwranden vormen op een bergkam of de top van de berg. Het is niet altijd eenvoudig om te zien of je je op een sneeuwrand bevindt, dus je kunt het beste een veilige afstand tot de rand bewaren. Sneeuwranden kunnen zomaar instorten.

Wees je bewust van white-outs. Deze vereisen het gebruik van een GPS of een GPS-horloge om de weg terug te vinden.

Lawines

Lawines breken in steil terrein, meestal op een helling van 30 graden of steiler. Gelukkig zijn er veel bergen die je kunt beklimmen in gebieden onder de 30 graden. Om de hellingshoek te vinden, kun je je skistok of een kompas gebruiken of een offline hellingskaart downloaden op Varsom. Plan een route waarbij je steil terrein vermijdt. Er zijn veel prachtige tochten die je kunt beklimmen waar de kans op lawines kleiner is.

Als de lawine breekt, kan deze drie keer de verticale val vanaf de breuklijn bereiken. Dit betekent dat je zelfs op vlak terrein in een lawine terecht kunt komen. Kijk dus goed om je heen of er potentiële lawine-uitloopzones zijn. Op de kaart op Varsom zie je de verschillende zones; controleer de kaart op je telefoon als je twijfelt.

Redding

Iedereen in je toergroep moet elkaar kunnen redden in geval van nood. Oefen buddy-redding en neem altijd de volgende lawine-uitrusting mee op skitochten:

  • Lawinepieper
  • Sonde
  • Schep

Zo vind je iemand die vastzit in een lawine:

De eerste 15 minuten nadat iemand in een lawine terecht is gekomen, zijn kritiek. De kans om levend gevonden te worden neemt aanzienlijk af na 15 minuten onder de sneeuw. De andere groepsleden moeten contact opnemen met de reddingsbrigade, maar stop niet en wacht niet. Statistisch gezien is de grootste kans om een lawine te overleven wanneer medeskiërs de persoon die vastzit in een lawine opsporen en uitgraven, ook wel bekend als buddy-redding. Daarom moeten alle leden van een toerskigroep een lawine-uitrusting bij zich hebben en weten hoe ze die moeten gebruiken.

Tegen de tijd dat het reddingsteam arriveert, is het helaas vaak al te laat.

Wat je moet meenemen

Het kan lastig zijn om de beste pistes te bereiken en daarom is het cruciaal om je zo licht mogelijk te bepakken (in een goede rugzak) zonder afbreuk te doen aan het essentiële (zie de lijst met wat je mee moet nemen). Voordat je vertrekt:

  • Test en oefen met je uitrusting voor noodgevallen: sonde, lawinepieper en schep.

Neem je telefoon mee

De 330 Skvadronen reddingshelikopters van de Noorse luchtmacht zijn uitgerust met mobiele volgapparatuur. Ze kunnen alle mobiele telefoons vinden zolang ze aan staan - zelfs telefoons zonder bereik. Houd je telefoon dus ingeschakeld voor het geval je gevonden moet worden. Zorg ervoor dat je vindbaar bent met elektronische zoeksystemen zoals mobiele tracking, noodbakens en lawinepiepers.

Neem ook een hoofdlamp, extra batterijen voor je lawinepieper en een powerbank voor je telefoon mee.

Welke kleding

Het weer in de bergen kan snel omslaan en je kunt alle seizoenen op één dag meemaken. Het beste advies is om meerdere lagen te dragen, omdat het dan gemakkelijker is om je lichaamstemperatuur te regelen.

  • Een nauwsluitende onderlaag van wol houdt je koel tijdens het klimmenbeklimming en warm tijdens de afdaling.
  • Een wollen trui of fleece tussenlaag helpt je warm te blijven.
  • Een lichte wind- en waterdichte jas en broek vormen een buitenlaag die je beschermt tegen de elementen.
  • Een donsjack kun je dragen als je stopt voor een pauze. Dit is ook handig in geval van nood.
  • Een muts, warme handschoenen en een buff.

Als je kleurrijke kleding draagt, is het gemakkelijker om je in een noodgeval van een afstand te herkennen.

Gebruik zonnebrandcrème en een sneeuwbril. Neem zonnebrandcrème van minstens 30 SPF mee om je huid te beschermen en een gepolariseerde sneeuwbril of zonnebril. Zie de informatiebox voor een volledige checklist van wat je mee moet nemen.

Overzicht: Bereid je goed voor en volg de lijst met benodigde spullen voordat je gaat toerskiën. Om lawines te vermijden, kies je een route in terrein met een helling van minder dan 30 graden en blijf je uit de buurt van uitloopzones. Voor een leuke en veilige tocht kun je het beste met een lokale gids meegaan.

Recent bekeken pagina's