Elk jaar komen er bij lawines in de Noorse bergen gemiddeld vijf mensen om het leven, en de meeste van hen zijn mensen die skitochten maken. Buitenlandse bezoekers zijn in deze cijfers oververtegenwoordigd.
1. Volg een cursus om meer te weten te komen over lawines, lawineterrein en lawinegevaar, ook als je niet door lawinegebied komt.
2. Wees je ervan bewust dat je ook op vlak terrein in een lawine terecht kunt komen. Een lawine is meestal drie keer zo lang als het verticale deel van de helling waar de lawine vrijgekomen is.
3. We bevelen je van harte aan gebruik te maken van een plaatselijke skigids - zowel voor je eigen veiligheid als voor een betere en interessantere ervaring.
4. Plan je reis vast met lawinevoorspeller varsom.no.
5. Download de REGOBS-app via de App store of de Google Play. Met REGOBS kun je niet alleen informatie over plaatselijke omstandigheden raadplegen en met anderen delen, maar ook een offline hellingplattegrond downloaden.
6. Blijf op de hoogte van de weersomstandigheden in je omgeving via yr.no en senorge.no.
7. Neem altijd een lawinezender en een zendontvanger, een peilstok en een schop mee als je naar lawinegevaarlijk gebied gaat.