Skip to main content

Skitochten maken

Bergop + bergaf = het beste van twee werelden

'Het mooiste van skitochten maken is dat het een combinatie is van een geweldige ervaring in de buitenlucht, fysieke inspanning als je een berg opgaat en een opwindend gevoel als je bergaf skiet', zegt Erlend Sande.

Hij is hoofdredacteur van het Noorse tijdschrift Fri Flyt dat zich richt op activiteiten in de natuur vol adrenaline. Skitochten maken is al sinds zijn 17e een passie van hem.

'Je krijgt dat geweldige gevoel van voldoening als je je een weg baant naar de bergtop voordat je afdaalt, op niets minder dan puur menselijke kracht', zegt hij.

Kijk, hier in Noorwegen moet je je eigen bochten verdienen, zoals de skitochtengemeenschap dat noemt. Er zijn geen helikopters die je naar de top van de berg brengen.

Zullen we je een geheimpje verklappen?

Skitochten zijn eigenlijk voor de meeste mensen goed te doen. Je moet je alleen voorbereiden, leren hoe je de tocht zo veilig mogelijk kunt maken en je verdiepen in het gebruik van de spullen.

Wil je een skitocht gaan maken, dan kun je op meerdere plaatsen in Noorwegen een cursus volgen. Je kunt er ook uitstekende, gecertificeerde gidsen vinden die je graag begeleiden op je eerste avontuur.

Waar wacht je nog op?

Van bevroren bergtoppen die rechtstreeks oprijzen uit de Arctische wateren tot adembenemende fjordenlandschappen en afgelegen bergtoppen: skitochten maken is een sensationele manier om de ongetemde Noorse natuur te ontdekken. Het wordt trouwens niet voor niets een extreme sport genoemd.

Veiligheid voorop

Voordat we overgaan tot alle fantastische plaatsen waar je skitochten kunt maken, is het cruciaal het even te hebben over het belangrijkste aspect van deze activiteit: hoe je heelhuids thuiskomt.

De regel is simpel: ga niet op eigen houtje skitochten maken zonder ervaring. Ga mee op een georganiseerde tocht met gidsen die je helpen met de juiste uitrusting en je laten zien hoe je die moet gebruiken. Zij kiezen ook tochten op basis van je vaardigheden, het weer en het lawinegevaar.

'Voor een veilige en leuke ervaring moet je niet alleen een goede lichamelijke conditie hebben, maar ook ervaring met afdalingen op afwisselend en moeilijk terrein', legt Sande uit.

Hij zegt dat mensen die van plan zijn op skitochtavontuur te gaan het hele jaar door actief moeten zijn zodat ze fit zijn.

Bekijk de onderstaande video's voor meer tips over hoe je het veilig houdt in de bergen:

Z.K.H. Kroonprins Haakon is een groot liefhebber van friluftsliv en het buitenleven, en hij heeft ook wat advies voor je.

Ben je er klaar voor?

Zoals de kroonprins opmerkt, moet je altijd de lawinewaarschuwingen controleren voordat je een skitocht gaat maken. Bekijk de laatste voorspellingen op varsom.no of in de Varsom-app, die in het Engels beschikbaar is.

Uitrusting is ook essentieel als je skitochten gaat maken, en Sande benadrukt het belang van weten hoe je je slim kleedt en hoe je handig inpakt.

'Behalve de verplichte lawine-uitrusting raad ik je ten zeerste aan warme dranken, reservewanten en een noodslaapzak mee te nemen zodat je in geval van nood kunt schuilen', voegt Sande toe.

Op onze pagina over veiligheid voor mensen die skitochten maken (in het Engels) lees je alles over wat je het beste kunt aantrekken en meenemen.

Let op: doorgewinterde skitochtfanaten kunnen ook beter meegaan op begeleide tochten als ze voor het eerst in het gebied zijn. Want weet je, in Noorwegen kunnen de omstandigheden aan de ene kant van de berg anders zijn dan die aan de andere kant, en het weer kan snel omslaan.

Is skitochten maken helemaal nieuw voor je, bekijk dan deze tips voor beginners van de experts.

Waar in Noorwegen kun je skitochten maken?

Nu je op de hoogte bent van wat je moet weten voordat je een skitocht gaat maken, is het tijd om wat inspiratie op te doen.

Wat zo geweldig is aan hier skitochten maken, is dat je geen waanzinnig moeilijke bergen hoeft te beklimmen om het naar je zin te hebben.

'Er zijn tochten op alle niveaus in de populairste skigebieden', aldus Sande, die regelmatig skitochten maakt met zijn kinderen van 10 en 13.

Hij is ook co-auteur van een boek voor Fri Flyt getiteld 'Veiliger skitochten maken in Noorwegen', waarin hij aanbevolen skiroutes laat zien. Je kunt dus gerust zeggen dat Sande wel het één en ander weet over waar je in Noorwegen het beste skitochten kunt maken.

'Een goed begin is bijvoorbeeld Fjord-Noorwegen met Sogndal, Stranda en Ørsta in de regio Sunnmøre, of Åndalsnes in het noordwesten', vertelt Sande.

Eén van de redenen waarom Fjord-Noorwegen zo populair is, is dat je er werkelijk een unieke, all-round ervaring beleeft. We hebben het over winterse uitzichten over de onvergetelijke fjorden.

Je kunt ook meegaan op georganiseerde 'sail to ski'-tochten die zowel boottochten als skitochten bevatten.

Hetzelfde geldt voor Noord-Noorwegen.

Sande geeft aan dat 'mensen van over de hele wereld ervan dromen om hier te komen skiën', en bestemmingen zoals LyngenNarvik en de gebieden rondom de Lofoten, de Vesterålen en Senja zijn de hotspots. Een heel aantal daarvan hebben ook een 'sail to ski'-aanbod.

Hier krijg je de kans om te skiën onder de poolhemel...

…en misschien zelfs wel onder het noorderlicht.

Wil je echt een afgelegen en exclusief avontuur? Ga dan naar Spitsbergen!

Skitochten maken gaat niet alleen over het panoramische uitzicht over een kustlijn. Je kunt ook de bergen van het binnenland verkennen, bijvoorbeeld in de Gudbrandsdalen-vallei (zie video) of in de bergen bij Jotunheimen.

Sande beschrijft het gebied als 'een wereld op zich met gletsjers en duizelingwekkende bergtoppen'.

Skiën in het binnenland is ook populair in Hemsedal, de bergen van Rondane en een aantal andere bestemmingen in Oost-Noorwegen.

'Het leuke aan skitochten maken in Noorwegen is dat we in het hele land prachtige en toegankelijke bergen hebben.

Bovendien is het terrein eigenlijk makkelijker vergeleken met bestemmingen zoals de Alpen', legt Sande uit.

'En in de lente, het droomseizoen om te gaan skiën, zijn de dagen langer en lichter!'

Erlend Sande heeft een aantal spannende top skitocht-hotspots verzameld.

Skitochten maken in Noorwegen

Gebruik het menu om je zoekopdracht te filteren en ski-aanbiedingen in een bepaald gebied te zoeken.

Laat je inspireren

We hebben een aantal artikelen verzameld die je misschien ook leuk vindt.

Recent bekeken pagina's