Dynamic Variation:
Book
Choose Language
Search & Book
Norway Now
Search
or search all of Norway
Luster Luster
Credits
Luster.
Photo: Sverre Hjørnevik / www.fjordnorway.com
Campaign
Partner

Verse poeder en gladde pistes

Maak prachtige sprongen in de verlaten en uitgestrekte poedersneeuw of bezoek grote skigebieden met alle moderne gemakken. Je moet hoe dan ook omlaag...

Voor de echte liefhebbers van skiën op poedersneeuw lijkt Noorwegen wel een paradijs: je vindt er onbedwongen, besneeuwde wildernis op steile berghellingen zo ver het oog kan zien - en nog vele kilometers daarachter. Wie op YouTube zoekt naar “off­piste in Norway” ziet talloze indrukwekkende en prachtige video's van durfallen die zich heerlijk uitleven.

Voor skiërs en snowboarders die liever wat meer comfort ervaren, biedt Noorwegen overigens ook mogelijkheden genoeg. Zelfs Oslo, de hoofdstad van Noorwegen, heeft een eigen winterpark waar al eens de wereldkampioenschappen snowboarden werden gehouden.

Resorts zoals Trysil, Hemsedal, Kvitfjell, Norefjell en Kongsberg zijn groter en hebben een langere geschiedenis op het gebied van skitoerisme. Toch zijn deze resorts maar op korte afstand van Oslo gelegen.

Hoger in het noorden zijn een paar écht unieke skioorden gelegen. Narvikfjellet biedt je bijvoorbeeld geweldig uitzicht over het Ofotfjord. Er zijn bovendien verschillende plaatsen waar ervaren skiërs per jacht van berg naar berg reizen - altijd op zoek naar de beste omstandigheden, ver buiten de drukke pistes.

West-Noorwegen biedt met zijn ruige berglandschap weer een heel andere ervaring. Je kunt er vanaf de hoogste toppen bijna 2000 meter naar beneden skiën, richting de fjorden. In de zomer kun je zelfs op de ski's de gletsjers bezoeken.

Kids enjoy ski school in Trysil
Trysil
Skistar / www.skistar.com
Couple skiing in Hafjell Alpinsenter
Hafjell
CH - Visitnorway.com
Skiing at Geilo
Geilo
CH - Visitnorway.com
Snowbard jump Oslo Winter park Tryvann
Tryvann
VisitOSLO / Preben Stene Larsen / OsloVinterpark
Ad

Alpine bestemmingen

De beste snowboardparken

De Norwegian Snowboard Association beveelt je de beste snowboardparken in Noorwegen aan.

Je vaste dosis sneeuw tijdens de zomer

Als je dacht dat de lente het einde van het skiseizoen inluidt, heb je het mis. Er zijn altijd resorts hoog in de Noorse bergen waar je je de hele zomer in de sneeuw kunt uitleven.

Het is echter wel zaak om vroeg te beginnen. De gletsjers zijn eerst bevroren, maar beginnen te smelten zodra de eerste zonnestralen doorbreken. Halverwege de dag zijn ze dan zacht - dan kun je echter heerlijk een koud biertje pakken, zwemmen of gewoon zonnebaden.

De openingstijden van de zomerskicentra zijn afhankelijk van de sneeuwval en weersomstandigheden. Bekijk dus het weerbericht voordat je vertrekt.

Terug naar waar het begon: telemarkskiën

Je kunt ze gemakkelijk herkennen terwijl ze zich al dansend een weg over de piste banen: de paar liefhebbers van telemarkskiën die van heinde en verre komen en zich graag uitleven met deze ultieme combinatie van elegantie en hoge snelheid.

Telemarkskiën verschilt qua stijl en uitrusting van het gewone skiën en wordt vaak aangeduid als “de meest ritmische en vloeiende manier om van een besneeuwde berg af te dalen”.

De commercialisering van het recreatieve skiën en de groei van het aantal skioorden heeft geen invloed gehad op de typische skidiscipline. Halverwege de jaren vijftig van de vorige eeuw was de discipline zelfs bijna uitgestorven.

In de jaren tachtig veranderde dat echter. Vandaag de dag wordt de techniek weer in veel skioorden in Noorwegen beoefend.

Leren skiën en snowboarden

Skiën en snowboarden kunnen erg leuk zijn, maar je moet de slag dan wel te pakken hebben. Gelukkig zijn er in Noorwegen veel skischolen met uiteenlopende niveaus - van scholen voor complete nieuwelingen tot klassen voor de gevorderde skiër.

We zetten er een paar voor je op een rijtje:

Bekijk het zelf

Omhoog of omlaag?

Veiligheid in de bergen

Zorg dat je weer eens terug kunt komen naar onze bergen

Voorkom onveilige situaties door de volgende regels in acht te nemen:

  1. Onderneem geen tochten waarvoor je ervaring en conditie ontoereikend is.
  2. Hou mensen op de hoogte van je route en rond welke tijd je terug verwacht te komen.
  3. Hou de weersverwachting in de gaten.
  4. Wees voorbereid op slecht weer, zelfs op korte tochten.
  5. Luister naar het advies van ervaren bergsporters die met de omgeving bekend zijn.
  6. Neem navigatieapparatuur mee (kaart, kompas, GPS) en leer dit te gebruiken.
  7. Ga niet alleen de bergen in.
  8. Keer op tijd terug. Als je het vandaag niet meer kan halen is er morgen weer een dag.
  9. Spaar je krachten. Als je vast komt te zitten voor de nacht, maak een sneeuwhut voordat je bent uitgeput.

Laat het achter zoals je het vindt

Neem alleen foto's en herinneringen mee

De Noorse filosofie is dat natuurbehoud ieders verantwoordelijkheid is. Van de natuur en het buitenleven genieten is een tijdsverdrijf wat door bijna alle Noren gewardeerd wordt, en dit heeft haar uitwerking op het behoud en gebruik van onze wildernis.

Of je nu gaat bergwandelen of de mountainbike een leuk bospaadje op neemt, Noren doen hun best om alles zoveel mogelijk achter te laten zoals ze het vinden. Ongeacht of je te gast bent in een klein vissersdorpje of erop uit trekt in het landschap, "laat het achter zoals je het wilt vinden" is een mantra wat je je het best eigen kunt maken.

Zie het als een stukje levenskwaliteit, niet alleen voor onze generatie, maar ook voor die van onze (klein)kinderen. We realizeren ons dat anderen even belangrijk zijn als onszelf, en doen ons best om stappen te nemen om dit in alle aspecten van ons dagelijks leven toe te passen. Dit is niet eenvoudig, en levert op de korte termijn weinig op. Maar voor later is het zeer zeker de moeite waard.

Ski-arrangementen

Je hoeft niet in Noorwegen te zijn om je reis te plannen.

×

Lees meer

Your Recently Viewed Pages
Ad
Ad
Ad