Skip to main content

De beste manier om de zuiverheid van de Noorse natuur te ervaren is door kleding van Noorse wol te dragen. 'Dankzij nieuwe ontwerpen zal Noorse wol eindelijk de erkenning krijgen die het verdient', zegt Tone Skårdal Tobiasson, voormalig hoofdredacteur van een modetijdschrift en tegenwoordig wolexpert.

Ze is van top tot teen in wol gehuld, en op tafel staat haar computer met een wollen hoes die zomaar een replica zou kunnen zijn van de geruite keperstof die rond 400 NC voor kleding gebruikt werd. Een kledingstuk van die stof werd onlangs ontdekt toen delen van een gletsjer in Midden-Noorwegen smolten.

Tone Skårdal Tobiasson is projectmanager bij NICE (Norwegian Initiative Clean and Ethical Fashion) en co-auteur van het boek Strikk med norsk ull (Breien met Noorse wol). Ze neemt ook het voortouw wat betreft ontwerpers kennis laten maken met de wolindustrie, en Tone moedigt ook een nieuwe, frisse kijk op aloude woltradities aan.

Goed gekleed op pad

'Het is simpel', zegt Tone. 'Wil je tijdens je tocht in de gevarieerde Noorse natuur comfortabele kleding, draag dan wol, liefst Noorse wol. Wol reguleert de temperatuur, en dat weten veel mensen niet. Het zorgt ervoor dat je het nooit te warm of te koud hebt - ongeacht het jaargetijde', zegt Tone. Ze heeft ook het gerucht opgevangen dat de vloerbedekking in het Oval Office - in het Witte Huis in Washington - van Noorse wol gemaakt is. 'De uitzonderlijke wolkrullen maken Noorse wol tot een bijzonder gewild product.'

Noorse wol werd al lang voor de Vikingtijd gebruikt, en haar goede eigenschappen zijn jarenlang onderschat door een sector die de voorkeur gaf aan de voordelen van merinowol uit andere delen van de wereld. Volgens Tone is het een fabel dat alle Noorse wol jeukt. Het is echter wel een feit dat het sterker en slijtvaster is dan doorsnee merinowol.

Een ongekend mooie glans

'Denk er even over na: veel Noorse producten staan tot ver over de landgrenzen bekend om hun goede kwaliteit, dus waarom zou onze wol diezelfde erkenning niet kunnen behalen? Ik hoor vaak dat Noorse truien onverslijtbaar zijn en dat de wol een ongekend mooie glans heeft', stelt ze.

Er is onlangs een ware rage rondom Noorse wol ontstaan.

'Die rage heeft zich verder ontwikkeld tot iets groters en wordt ondersteund door de productontwikkelaars van Noorse wolfabrieken en de 'athleisure'-trend - een combinatie van atletiek en vrije tijd', zegt Tone.

'De dikte van de wol is prima geschikt voor de traditionele Noorse gebreide truien en vesten. De wol is zo lekker dik omdat onze schapen zo'n lekker leventje leiden', lacht ze.

'Onze schapen leven van de prachtige Noorse natuur. In tegenstelling tot de meeste rassen merinoschapen in warme en droge klimaten eten ze bij ons gras, bladeren, kruiden, bloemen en heide. Noorse schapen zijn echt powered by nature. Dit goede leven is te zien aan de dikte van hun vacht en tovert de wol om tot iets heel bijzonders', zo beweert Tone.

Een koel klimaat zorgt ook voor minder bacteriën en bestrijdingsmiddelen, vandaar dat we niet naar sterke chemicaliën hoeven te grijpen. Dat is dan ook de reden dat 75% van de Noorse wolproductie goedgekeurd is door Nordic Swan, een Scandinavisch milieulabel.

Milieuvriendelijke dieren

Tone heeft hierover het volgende te zeggen: 'Natuurlijk hangt het af van hoe je ernaar kijkt, maar over het algemeen leveren schapen een positieve bijdrage aan de natuur. De voedingsstoffen uit hun mest spoelen niet zo snel weg, en dat is beter voor de vruchtbaarheid van de grond én voor het milieu. En neem nou het grazen: ze houden ze het groen in bedwang zodat het landschap er mooi bijligt en bezoekers volop van het uitzicht kunnen genieten.'

Haal het Noorse wolgevoel in huis

Tone blijft nieuwe productideeën op basis van wol van harte toejuichen. Ze heeft veel tips voor bezoekers die iets moois en warms mee naar huis willen nemen en zegt: 'Ik denk dat Chinese bezoekers liever een wollen deken of trui willen meenemen die in Noorwegen gemaakt is, en niet in China. Noorse wol van een schaap dat ze misschien zelf vrolijk in de wei hebben zien grazen.'

Tone's tips voor wol en weverijen

Tone Skårdal Tobiasson is enthousiast over het grote aantal nieuwe ontwerpers en startende bedrijfjes die experimenteren met Noorse wol.

Fogg Gildeskål en Vêr

De beanies van kledingwinkel Fogg Gildeskål worden met de hand gebreid door twee zussen, en bij Vêr op de Lofoten breien ze truien en maken ze allerlei spullen met wol.

Rauma Collection en Lillunn

Truien van Rauma Collection zijn verkrijgbaar bij Norsk Flid en Husfliden - handwerkwinkels die in veel Noorse steden en dorpen te vinden zijn. Deze winkels verkopen ook Lillunn design of Norway, een lijn typisch geweven bovenkleding van Noorse lamswol.

Dale of Norway en Devold

Dale of Norway heeft traditionele truien van Noorse wol, en de truien van sportmerk Devold gaan in New York grif over de toonbank.

Røros Tweed

Tone is ook dol op de bekende klassieke Røros Tweed-deken van Noorse wol. Het oude bedrijf dat in de stad Røros gevestigd is werkt samen met de meest verrassende partijen: van Noorse ontwerpers die bij architectenbureau Snøhetta werken tot artiesten zoals Bjarne Melgaard.

Lees meer

Recent bekeken pagina's