Skip to main content

'Het is best cool dat Oslo een nieuwe internationale winkelbestemming aan het worden is. Dat is eigenlijk nog nooit gebeurt.'

Ida Elise Eide Einarsdóttir, moderedacteur van KK en KK.no

Een gids richting

De beste winkelmogelijkheden in Oslo

met moderedacteur Ida Elise Eide Einarsdóttir

De afgelopen tien jaar heeft Oslo zich ontwikkeld tot een nieuwe mode-hotspot met leuke vintage- en tweedehandswinkels, populaire ketens, luxe retailers en high-end modemerken. Ida Elise Eide Einarsdóttir, moderedacteur van het Noorse tijdschrift KK, verklapt haar favoriete plekjes om te winkelen in de hoofdstad.​

'Ik ga je iets verklappen over Oslo dat jij vast nog niet wist', zegt Ida. Daarmee verwijst ze naar de grote veranderingen die de stad de laatste tien jaar heeft ondergaan op het gebied van winkelen en modewinkels.

Wat dit onderwerp betreft, weet Ida als geen ander waar ze het over heeft.

Ze is pas 36 maar werkt al heel wat jaartjes in de modesector. Ze reist de hele wereld rond, bekijkt de ene modeshow na de andere en bezoekt de meest exclusieve feestjes met de grootste ontwerpers en merken. Nu ziet ze met eigen ogen hoe Noorwegen z'n entree maakt in de modewereld op een manier die het land nog nooit eerder heeft meegemaakt.

Omdat ze opgroeide in de buurt van de hoofdstad heeft ze Oslo zien veranderen van een kleine stip op de modekaart tot een steeds prominentere winkelbestemming.

Oslo heeft tegenwoordig allerlei soorten winkels, van vintage tot de laatste high-end mode. En niet alleen in het centrum, maar in de hele stad.

De afgelopen tien jaar hebben veelbelovende ontwerpers niet alleen modemerken opgericht die een internationaal succes zijn geworden, maar ze hebben ook winkels geopend op vernieuwende locaties. Veel winkels in de stad combineren de kledingjacht met een kopje koffie of met een kunstgalerie.

'Ik ga je iets verklappen over Oslo dat jij vast nog niet wist.'

Er zijn in het hele land Noorse merken en ontwerpers te vinden, en je kunt geweldige koopjes doen door rechtstreeks naar fabrieken of outletwinkels te gaan. Bekijk de winkelmogelijkheden in het hele land hier!

Noors en Scandinavisch ontwerp

Noorwegen heeft misschien niet de langste modegeschiedenis vergeleken met veel andere landen, en dat kan het lastig maken om Noorse ontwerpen en mode in een bepaalde categorie te plaatsen.

'Het is moeilijk te zeggen wat Noorse mode vandaag de dag is, omdat veel van de hedendaagse ontwerpers en merken steeds internationaler worden en hun inspiratie wereldwijd opdoen. Maar over het algemeen zie je wel dat veel Noorse merken tekenen vertonen van een minimalistisch Scandinavisch ontwerp', legt Ida uit.

In de jaren '50 lanceerden ontwerpers uit Noorwegen, Zweden en Denemarken de term Scandinavisch design - een look geïnspireerd op eenvoud en pure, hippe vormen gericht op het gebruik van lichte en natuurlijke materialen die lang meegaan.

Noorse kledingtradities gaan ook al een wijltje terug in de tijd. Voorbeelden zijn de traditionele Noorse klederdracht, bunad, en heel veel gebreide kledingstukken. Tegenwoordig zie je vaak dat hedendaagse ontwerpers elementen van die tradities in hun collecties verwerken.

'Het is moeilijk te zeggen wat Noorse mode vandaag de dag is,
omdat veel van de hedendaagse ontwerpers en merken steeds
internationaler worden en hun inspiratie wereldwijd opdoen. Maar
over het algemeen zie je wel dat veel Noorse merken tekenen
vertonen van een minimalistisch Scandinavisch ontwerp', legt Ida uit.

In de jaren '50 lanceerden ontwerpers uit Noorwegen, Zweden en
Denemarken de term Scandinavisch design - een look geïnspireerd
op eenvoud en pure, hippe vormen gericht op het gebruik van
lichte en natuurlijke materialen die lang meegaan.

Noorse kledingtradities gaan ook al een wijltje terug in de tijd.
Voorbeelden zijn de traditionele Noorse klederdracht, bunad, en heel
veel gebreide kledingstukken. Tegenwoordig zie je vaak dat
hedendaagse ontwerpers elementen van die tradities in hun collecties
verwerken.

Verbondenheid met de natuur

Ook Ida gelooft dat de natuur een belangrijke rol heeft gespeeld bij Noorse mode.

'We wonen in een land met grote contrasten in de verschillende jaargetijden, dus ik denk dat de nadruk van de Noorse mode heeft gelegen op praktische kleding maken zodat we warm blijven. Buiten zijn of wandelen zit ook in de genen van het Noorse volk, en de gedachte was misschien vroeger dat 'wandelkleding niet trendy kan zijn', maar dat is denk ik nu wel anders.'

'Een ander belangrijk aspect is misschien onze sterke verbondenheid met de natuur en de grote aandacht voor duurzaamheid. Ik denk dat er nu geen merken meer worden gelanceerd die geen rekening houden met duurzaamheid', zegt ze.

Omdat ze in Oslo werkt en er vlakbij woont, kent Ida de stad en de verborgen pareltjes op winkelgebied op haar duimpje.

We vroegen Ida ons haar drie favoriete winkelgebieden in de stad te laten zien. De eerste favoriet is een heel nieuwe stadswijk met de naam Oslobukta. Neem een koffietje mee voor onderweg en ga gezellig mee!

'Dit is een compleet nieuw deel van Oslo met alles wat je nodig hebt wat betreft winkels, cultuur en eetgelegenheden, dus in zekere zin is het een nieuwe hotspot. En ik denk dat het beste is dat ze er veel Noorse mode hebben.'

Er zijn overal nieuwe panden die zijn gebouwd met de fraaiste vormen en de beste materialen.

Oslobukta is een nieuwe en verfrissende mix van kantoren, woningen, kleine cafés, kroegen en restaurants met Michelinsterren. En niet te vergeten het iconische Operahuis en het nieuwe MUNCHmuseum.

En wat dacht je van ...

... modewinkels vol Noors design!

Ida wijst op twee winkels in de omgeving waar je echt moet zijn geweest: Envelope 1976 en Holzweiler.

'Eén van de dingen die ik echt te gek vind bij veel nieuwe Noorse merken zoals Envelope1976, is hun aandacht voor duurzaamheid. Niet alleen bij de kleding zelf, maar ook bij het meubilair en in hun winkelpanden is de inzet op duurzaamheid duidelijk te merken.'

Sommige winkels hebben ook een extraatje. Holzweiler Platz is ontworpen door het beroemde Noorse architectenbureau Snøhetta en combineert een kledingwinkel met een café-restaurant. Zo beleven klanten een heel andere soort winkelervaring

'Ik vind de stap die ze met deze combinatie hebben gezet heel vernieuwend. En dat maakt dit merk tot meer dan alleen een merk - het is in feite het eerste volwaardige Noorse modehuis. Van dit merk gaan we in de toekomst meer horen!'

Shoppen in Oslobukta

De wijk Oslobukta is een uitbreiding van het Barcode Project in Bjørvika dat zo heet omdat de skyline op een barcode lijkt. Het Barcode Project werd in 2016 opgeleverd en bestaat uit kantoren, appartementen en restaurants.

In Oslobukta zijn er niet alleen veel verschillende soorten winkels, waaronder meubelzaken, parfumerieën en bloemenwinkels maar ook unieke cafés, kroegen, restaurants, allerlei kunstgalerieën, kantoren, hotels en appartementen. Maar één ding hebben ze gemeen.

'Ze zijn modern en eigentijds met veel Noorse merken en winkels die meerdere merken verkopen. Het is ook een soort mengelmoes van verschillende mensen en een mooie mix van winkels en horeca. Er zijn dus redenen genoeg om naar Oslobukta te gaan', aldus Ida.

De wijk staat ook bekend als het Venetië van Oslo omdat de gebouwen vlak naast de haven zijn gebouwd, waardoor er grachten zijn ontstaan.

De favoriete winkels van Ida in de wijk:

Envelope 1976:
Adres: Operagata 75 C
'Envelope is één van de merken die vanaf het begin al inzetten op duurzaamheid, en dat blijkt uit alles wat ze doen. Zelfs het meubilair in de winkel wordt hergebruikt, de originele vloeren bleven behouden, de rekken zijn gemaakt van restmaterialen en de grote stenen komen uit een steengroeve in Larvik. Ze ontwerpen tijdloze, niet seizoensgebonden kleding die zorgvuldig wordt samengesteld door modespecialist Celine Aagaard, oprichter en Creative Director van het merk.'

Holzweiler:
Adres: Operagata 61 D
'Misschien wel één van de belangrijkste Noorse merken op dit moment. Ze begonnen jaren geleden met sjaals en zijn nu uitgegroeid tot het eerste volwaardige modehuis van Noorwegen. Ze hebben ook vestigingen in Denemarken en in Londen, en ze richten zich nu ook op China. Ze hebben dit seizoen één van de beste shows gegeven tijdens de Copenhagen Fashion Week en boeken internationaal ook veel succes, dus ik denk echt dat ze nog flink gaan groeien en dat hen een mooie toekomst te wachten staat.'

Norwegian Rain & T-Michael:
Adres: Operagata 75 C
'Het verhaal van Norwegian Rain begon in Bergen - de meest regenachtige stad van Noorwegen. Daar maakten ze high-end regenkleding die erg succesvol is, vooral in Japan, en regelmatig prijzen in de wacht sleept. Het is gaaf hoe ze zich lieten inspireren door zo'n typisch weersverschijnsel van Fjord Noorwegen en daar een geweldig merk van te maken.'

Heaven Scent:
Adres: Operagata 75 C
'Heaven Scent is een Noors parfumerieconcept dat niet alleen drie winkels in Oslo heeft, maar ook een online shop. Deze winkel is hun allernieuwste. Ze hebben een zorgvuldig samengesteld assortiment van zowel Noorse als internationale cosmetica, huid- en haarverzorging en parfums in het niche-segment. Ook werken ze regelmatig samen met keramisten en kunstenaars. Het personeel is erg vriendelijk en deskundig. Alleen al de winkel binnenlopen is een ervaring op zich.'

Laten we nu eens een kijkje gaan nemen bij een ander hip en bijzonder winkelgebied in Oslo: Grünerløkka. Spring gewoon op de tram, pak een stadsfiets of wandel er in ongeveer een half uurtje naartoe.

Grünerløkka, of 'Løkka' in de volksmond, is een veel oudere wijk dan Oslobukta en het heeft een boeiende geschiedenis en veel karakter.

Slenter door de verkeersvrije straten en zorg dat je genoeg tijd hebt om alle leuke winkeltjes te bekijken. Er is hier voor elk wat wils, of je nou op zoek bent naar de meest hippe opkomende merken ...

... of naar verrassende tweedehands spulletjes!

'Velouria Vintage is zowat een begrip hier in Grünerløkka, want het is één van de oudste vintagewinkels van de stad. Hier kun je met een beetje geluk echt een geweldig kledingstuk op de kop tikken, want het assortiment wordt zorgvuldig samengesteld door eigenaresse Åsa.'

En Grünerløkka is ook nog eens een perfecte plek om te lunchen!

Met gevulde magen en nieuwe energie gaan we op weg naar het laatste winkelgebied van vandaag. Maar eerst nemen we even een kijkje bij dit kleine tropische plekje in het hart van Løkka: Luck.

'Luck is een juweeltje en voor mij het summum van wat Grünerløkka zou moeten zijn. Een goed samengestelde mix van nieuwe, unieke kledingmerken en spullen, samen met deze enorme huiskamerplanten (die ook te koop zijn) maakt een bezoekje een belevenis op zich!'.

'Het is gewoon een unieke mengelmoes met vintage- en tweedehandswinkels en zelfstandige winkeltjes die je alleen hier kunt vinden'.

Shoppen in Grünerløkka

Grünerløkka was oorspronkelijk een industriegebied met grote fabrieken langs de Akerselva-rivier. De meeste mensen die er woonden waren arbeiders en hun gezinnen. Tegen het einde van de 20e eeuw raakte de wijk in verval en er volgden zowat eindeloze discussies over wat er met de gebouwen moest gebeuren. De wijk kreeg pas in de jaren '70 en '80 een echte opknapbeurt. Daarna is het langzaam weer aantrekkelijker geworden om er te wonen, en tegenwoordig is Grünerløkka een heel trendy plek om te bezoeken.

'Het is gewoon een unieke mengelmoes met vintage- en tweedehandswinkels en zelfstandige winkeltjes die je alleen hier kunt vinden', zegt Ida

'Het is een hele tijd behoorlijk trendy geweest, maar de wijk kreeg de laatste jaren misschien wat meer concurrentie van andere moderne wijken. Toch heeft Grünerløkka z'n unieke karakter weten te behouden.'

De favoriete winkels van Ida in Grünerløkka:

F5:
Adres: Rathkes gate 9
"F5 ligt een beetje verscholen, maar is een bezoekje meer dan waard. De winkel is geopend door drie Noorse broers die zich toeleggen op opkomende Noorse mode, huidverzorging en interieur. Ernaast ligt buurtcafé Kuro Oslo, dat ook van de broers is.'

Velouria Vintage:
Adres: Thorvald Meyers gate 34
'Velouria is een soort must-see als je in Oslo bent, vind ik. Hier vind je echt een uitgebreid assortiment vintage. De eigenaar reist de hele wereld over en koopt overal in, dus je kunt hier echt geweldige vondsten doen zoals vintage Chanel-tassen en noem maar op! Ik vind het extra leuk omdat niet alle vintagewinkels meer op dezelfde manier werken.'

Luck:
Adres: Grüners gate 9
'Luck is een juweeltje en voor mij het summum van wat Grünerløkka zou moeten zijn. De goed samengestelde mix van mode en interieur - variërend van luxe merken uit het topsegment zoals Jacquemus, Dries Van Noten, byTiMo en Tom Wood - maken samen met mooie planten (die ook te koop zijn) een bezoek een belevenis op zich.'

PAST:
Adres: Markveien 54
'PAST is een filiaal van Livid (daar gaan we ook nog naartoe). Het is een hergebruikconcept en combineert met zorg gekozen vintage en duurzame items met opgeknapte en hergebruikte kledingstukken. Dat is dus een gaaf idee als je het hebt over duurzaamheid in de modebranche.'

Dapper:
Adres: Nordre gate 20
'Dit is een Noorse zelfstandige multimerkenwinkel met een geweldige collectie herenkleding, sneakers, accessoires en ook drogisterijproducten. Dapper is eigendom van en wordt gerund door de oprichter, wat het assortiment volgens mij nog gerichter maakt. Dapper heeft hier in Grünerløkka ook een café, en in Oslobukta hebben ze zelfs een eigen bistro.'

Kollekted By:
Adres: Schous Plass 7 A
'Dit interieurwinkeltje in het zuiden van Grünerløkka vlakbij de Deichman-bibliotheek wordt zorgvuldig ingericht door het stylistenduo Kråkvik & D'Orazio. Hier vind je meubels, verlichting en kleine snuisterijen zoals handgemaakt keramiek.'

Ensemble:
Adres: Nordre gate 13
'Op een paar meter afstand van Markveien vind je een door eigenaar en manager Marte Økelsrud eigenhandig geselecteerde collectie kleding, schoenen en accessoires. Een modezaak die meerdere merken verkoopt en die niet onderdoet voor merken zoals A.P.C, FWSS, Skall Studio en ATP Atelier.'

Hasla:
Adres: Markveien 54
'De zussen achter dit merk hebben de naam ervan ontleend aan hun achternaam. In 1984 werd het opgericht door hun ouders Grete Fossen en Ørnulf Hasla, en ze maken hun sieraden nog steeds zelf in hun eigen atelier in Valle in Setesdal, waar de juweliersfamilie al generaties lang woont en werkt. Anne en Gunnhild Hasla maken tijdloze sieraden geïnspireerd door alles van de bergen in hun geboortedorp tot het kubisme van Pablo Picasso.'

Kom, laten we op weg gaan naar de laatste winkeltip van Ida voor vandaag: het centrum en de hoofdstraat van Oslo, Karl Johan.

'Vroeger was Karl Johan een plek om te vermijden, met souvenirwinkels en winkelketens. Nu is het eindelijk de grote boulevard geworden die het had moeten zijn.'

Er zijn in de zijstraten nu veel moderne Scandinavische modewinkels te vinden. Eén daarvan is Livid.

'Livid is een merk dat behoorlijk in opkomst is, en ze verkopen zowel nieuwe kleding als vintage. Ze repareren ook kleding in hun atelierafdeling in Grünerløkka.'

Op zoek naar meer shoppingtips dan alleen voor kleding?

Geen punt! Het laatste adres op het lijstje van Ida voor vandaag is juwelierszaak Tom Wood. Die ligt maar een paar straten verderop.

'De markt voor luxe mode is groot hier. Louis Vuitton heeft hier hun grootste flagshipstore van Scandinavië geopend.De eerste winkel van Dior in Scandinavië is hier in Oslo, met Chanel om de hoek'.

Shoppen in het hart van Oslo

Het stadscentrum heeft in de loop van de tijd veel veranderingen ondergaan. De hoofdstraat Karl Johan loopt van het centraal station tot aan het Koninklijk Paleis en bestaat al bijna sinds de stichting van de stad. Door de eeuwen heen waren de gebouwen meestal voorbehouden aan vooraanstaande bedrijven, restaurants en hotels, en tegenwoordig voor zowel Noorse als buitenlandse winkelketens die zich de exclusieve locatie kunnen veroorloven.

De laatste decennia kwamen er echter steeds meer souvenirwinkels en goedkope ketens bij. Dat kwam het exclusieve karakter van de straat niet ten goede, en veel bewoners van de stad gingen op andere plaatsen winkelen. Toen een paar jaar geleden de rollen weer omdraaiden, werden veel gebouwen in het centrum van Oslo gerenoveerd, boekten steeds meer Noorse ontwerpers internationaal succes en betraden meer klanten het luxesegment.

Dit heeft op zijn beurt meer grote internationale merken naar de hoofdstad getrokken en Oslo langzaam maar zeker getransformeerd tot de winkelbestemming die het nu is.

'Internationale luxe modehuizen kiezen Oslo. Dat is natuurlijk geen toeval. De markt voor luxe mode is groot hier. Louis Vuitton heeft hier hun grootste flagshipstore van Scandinavië geopend. De eerste winkel van Dior in Scandinavië is hier in Oslo, met Chanel om de hoek', vertelt Ida.

Merken zoals Chanel, Dior, Louis Vuitton, Hermès, Burberry, Bottega Veneta, Jimmy Choo en Acne Studios vind je nu als parels aan een ketting in de zijstraten van Karl Johan.

Ida's favoriete plekjes om te winkelen in het hart van Oslo

Livid:
Adres: Prinsens gate 3 B
'Livid is begonnen in Trondheim, en ze hebben nu deze winkel in het centrum van Oslo en atelier PAST in Grünerløkka. Hier kun je niet alleen tweedehands kopen, maar ook nieuwe items van topkwaliteit van hun eigen merk, waarbij de beste Japanse weefsels samenkomen met de klassieke silhouetten van modern Scandinavisch design. Dit is echt één van de populairste merken in Noorwegen op dit moment, en het heeft internationaal potentieel.'

JF Curated:
Adres: Prinsens gate 6
'Recht tegenover Livid ligt JF Curated. Marte, de oprichter van deze winkel, wil massaproductie verbannen uit de modewereld. Ze is erg gericht op duurzaamheid, en alles wat ze verkoopt moet afkomstig zijn van een transparante waardeketen. De winkel staat voor groene mode en werkt aan een groenere sector door zich te richten op kwaliteit, een uitgesproken visie en de mogelijkheid om je eigen product te tweaken en mee te creëren.'

Tom Wood:
Adres: Øvre Slottsgate 8
'Het merk is gelanceerd door het Noorse echtpaar Mona en Morten en maakt ringen en sieraden. Tom Wood is internationaal succesvol en heeft vooral naam gemaakt in Japan. Na een uitstapje in de kledingbranche richten ze zich nu weer alleen op sieraden die zijn gebaseerd op tijdloos handwerk, eenvoud en Scandinavisch functionalisme.'

Ida's tips voor andere winkelgebieden in Oslo:

Naast het delen van haar drie favoriete winkelgebieden in de stad, wil Ida ook een paar andere gebieden en winkels waar ze echt dol op is onder de aandacht brengen. Veel plezier!

De wijk Frogner:

Dit is vooral een luxewijk met mooie herenhuizen van rond het einde van de 19e eeuw. De wijk heeft ook kleine cafés, restaurants en een paar winkels.

Julie Josephine Essentials:
Adres: Frognerveien 4
'De Noorse ontwerper Julie Blystad is de drijvende kracht achter het kledingmerk Julie Josephine. Ze heeft haar eigen winkel in Frognerveien, waarin ook een atelier en een showroom zijn gevestigd. Blystad heeft erg veel succes gehad met het perfectioneren van klassieke overhemden en T-shirts, en is later uitgebreid met zo'n beetje alles wat je in je kledingkast moet hebben hangen en liggen.'

Den Dama:
Adres: Frognerveien 4
'Den Dama is een populaire concept store in Frogner. Het bestaat al sinds 1994 en heeft merken zoals Saks Potts, Rotate en Envelope1976.'

De wijk Majorstuen:

Majorstuen ligt in de buurt van Frogner. Net als in Frogner zijn hier ook veel flatgebouwen maar er zijn veel meer winkels en bedrijven, vooral rondom Bogstadveien, één van de hoofdstraten.

Moniker Oslo in winkelcentrum Valkyrien:
Adres: Valkyriegata 3
'Dit is één van de coolste concept stores van Oslo. Het is een echt mode-universum met misschien wel het beste assortiment kleding, schoenen en accessoires van Noorse, Scandinavische en internationale merken. Anette Ringstad Jalland en Jørgen Jalland, het modestel dat de winkel heeft opgericht, hebben ook Moniker Sport in Skøyen in Oslo en Moniker Man opgericht, dat ook in winkelcentrum Valkyrien is gevestigd. Moniker, wat bijnaam betekent, heeft vijf verschillende 'zones' die allemaal zijn geïnspireerd door vijf sterke vrouwen met elk hun eigen kenmerkende stijl en persoonlijkheid, zoals Grace Jones en Jane Birkin.'

Sorgenfri:
Adres: Sorgenfrigata 16
'Recht tegenover Valkyrien ligt Sorgenfri. Het concept in Oslo werd in 2019 gelanceerd door de Noorse ontwerper Ingrid Bredholt en landschapsarchitect Vaar Bothner als 'mode-reactie op fast fashion en retail looks'. Naast de winkel/galerie vind je er ook een klein café. Hier vind je behalve een zorgvuldig gekozen assortiment vintage spullen ook producten en stukken van kunstenaars en ontwerpers die in Noorwegen werken.'

Wil je extra goede koopjes scoren? Ga dan zeker naar de Oslo Fashion Outlet in Vestby op maar 40 minuten rijden van Oslo.

Ook op andere plaatsen in Noorwegen kun je prima winkelen. Mis het niet!

Benieuwd welke schatten je in Oslo te wachten staan?

Plan je reis meteen!

Ontdek de beste winkels

Shop til you drop in Oslo!

Lees meer

Ontdek Oslo

Bekijk andere dingen die je in Oslo kunt doen

Profiteer van deze topaanbiedingen

Neem een kijkje bij onze sponsors die er alles aan doen om je een goede reis te bezorgen.

Recent bekeken pagina's