DE POOLCIRKEL

Laten we deze magische grens passeren!

De beroemde poolcirkel markeert de grens met het gebied waar je de middernachtzon en de Arctische winter in het noorden kunt ervaren. Maar wist je dat deze cirkel eigenlijk geen fysieke lijn is en dat de magnetische noordpool zich verplaatst? Ontdek waar deze cirkel ligt en hoe je hem kunt passeren en leer en passant een aantal leuke feiten!

De poolcirkels

De poolcirkels zijn twee breedtecirkels rond de polen van de aarde en vormen de grens met de gebieden waar je getuige kunt zijn van de middernachtzon en de poolnacht.

De poolcirkel ligt iets ten noorden van 66 graden noorderbreedte (66°33' noorderbreedte) en loopt in het noorden van Noorwegen door de provincie Nordland.

De zuidelijke poolcirkel ligt op 66°33' zuiderbreedte en loopt door de Zuidelijke Oceaan en over de meest noordelijke uithoeken van het Antarctische continent.

Bron: SNL.no

Een lijn in beweging

"De meeste mensen weten niet dat de poolcirkel zich daadwerkelijk verplaatst. Elk jaar verschuift hij ongeveer 14 meter", vertelt Elias Andersson, hoofd van het Arctic Circle Center. Voor alle duidelijkheid: de poolcirkel als breedtelijn op de kaart blijft op zijn plaats, terwijl het de magnetische noordpool is die beweegt.

In 1990, toen het Arctic Circle Center werd gebouwd om bezoekers te verwelkomen in het Saltfjellet-gebergte in Noord-Noorwegen, werd aangenomen dat de poolcirkel dwars door het gebouw liep. Maar omdat hij voortdurend in beweging is, is de werkelijke locatie nu verder naar het noorden.

"De poolcirkel beweegt zich helemaal naar de Lofoten, voordat hij weer naar het zuiden omkeert. Het duurt zo'n 40.000 jaar voordat hij weer terug is in het midden van het bezoekerscentrum", aldus Elias.

Met andere woorden, de poolcirkel maakt een lange en langzame reis door Noorwegen. De volledige route loopt helemaal van Brønnøysund in het zuidelijke deel van de provincie Nordland naar Moskenes in het noorden - in totaal 267 kilometer!

De lichten van Noord-Noorwegen

Je kunt de poolcirkel niet echt fysiek zien, omdat het slechts een lijn op de kaart is. Maar je kunt op andere manieren zien dat hij zich verplaatst.

In de buurt van de poolcirkel doet zich in de winter een natuurfenomeen voor. In het Noors heet dit de mørketid, de poolnacht. De poolnacht houdt in dat de zon gedurende een bepaalde periode in de winter 24 uur per dag onder de horizon staat. Met andere woorden, het is de klok rond bijna helemaal donker. Gelukkig kan zich in deze periode het noorderlicht voordoen, waardoor de Arctische hemel een aantal fantastische kleuren krijgt.

In gebieden in de buurt van de poolcirkel gebeurt in de zomer het tegenovergestelde van de poolnacht, wanneer de prachtige middernachtzon de hemel verlicht - met recht een beloning voor wie de donkere dagen van de winter heeft doorstaan!

1, 2, 3 SPRING!

Wil je de magische poolcirkel passeren?

Hoewel de poolcirkel zich verplaatst, zijn er nog steeds tal van leuke manieren om hem op symbolische wijzete passeren.

Zoals hier, bij het Arctic Circle Center. Spring er overheen of volg het marmeren pad dat de cirkel markeert die recht door het gebouw loopt!

En zorg er voor dat je een ansichtkaart met een speciaal poolcirkelstempel krijgt - dat is een leuke manier om iedereen te laten weten dat je de cirkel bent gepasseerd!

Je kunt 'm ook met de treinpasseren.

De Nordlandsbanen, van Trondheim naar Bodø, brengt je over de berg Saltfjellet, vlak bij het Arctic Circle Center.

Wanneer de trein de magische grens passeert, leest de conducteur via het PA-systeem een bericht voor.

Je kunt ook twee stenen piramides zien die de cirkel markeren, één aan elke kant van de spoorbaan.

Er is ook een aantal globevormige monumenten om de poolcirkel te markeren, dus houd deze goed in de gaten!

Je vindt er eentje op het eilandje Vikingen, ten noorden van Tonnes in Helgeland.

De stoomschepen van de Hurtigruten geven een show wanneer ze op hun route langs de kust Vikingen en de poolcirkel passeren.

Aan boord zijn er luchtige ceremonies, waaronder een 'doop' wanneer het schip de magische lijn passeert.

De 'doop' wordt verricht door niemand minder dan de zeegod zelf – koning Neptunus!

Maar pas op, de ceremonie is een ijskoude ervaring en Neptunus gebruikt een emmer steenkoud water.

Durf jij de uitdaging aan?

Er valt genoeg te beleven wanneer je boven de poolcirkel reist.

Ontdek hieronder meer!

De hotspots van Noord-Noorwegen

Beleef de poolcirkel in de zomer!

Bereid je voor op magische dagen en nachten

Profiteer van deze topaanbiedingen

Neem een kijkje bij onze sponsors die er alles aan doen om je een goede reis te bezorgen.

Recent bekeken pagina's