Skip to main content

De beroemde poolcirkel markeert de grens met het gebied waar je de middernachtzon en de Arctische winter in het noorden kunt ervaren. Maar wist je dat deze cirkel eigenlijk geen fysieke lijn is en dat de magnetische noordpool zich verplaatst? Ontdek waar deze cirkel ligt en hoe je hem kunt passeren en leer en passant een aantal leuke feiten!

Een lijn in beweging

"De meeste mensen weten niet dat de poolcirkel zich daadwerkelijk verplaatst. Elk jaar verschuift hij ongeveer 14 meter", vertelt Elias Andersson, hoofd van het Arctic Circle Center. Voor alle duidelijkheid: de poolcirkel als breedtelijn op de kaart blijft op zijn plaats, terwijl het de magnetische noordpool is die beweegt.

In 1990, toen het Arctic Circle Center werd gebouwd om bezoekers te verwelkomen in het Saltfjellet-gebergte in Noord-Noorwegen, werd aangenomen dat de poolcirkel dwars door het gebouw liep. Maar omdat hij voortdurend in beweging is, is de werkelijke locatie nu verder naar het noorden.

"De poolcirkel beweegt zich helemaal naar de Lofoten, voordat hij weer naar het zuiden omkeert. Het duurt zo'n 40.000 jaar voordat hij weer terug is in het midden van het bezoekerscentrum", aldus Elias.

Met andere woorden, de poolcirkel maakt een lange en langzame reis door Noorwegen. De volledige route loopt helemaal van Brønnøysund in het zuidelijke deel van de provincie Nordland naar Moskenes in het noorden - in totaal 267 kilometer!

De lichten van Noord-Noorwegen

Je kunt de poolcirkel niet echt fysiek zien, omdat het slechts een lijn op de kaart is. Maar je kunt op andere manieren zien dat hij zich verplaatst.

In de buurt van de poolcirkel doet zich in de winter een natuurfenomeen voor. In het Noors heet dit de mørketid, de poolnacht. De poolnacht houdt in dat de zon gedurende een bepaalde periode in de winter 24 uur per dag onder de horizon staat. Met andere woorden, het is de klok rond bijna helemaal donker. Gelukkig kan zich in deze periode het noorderlicht voordoen, waardoor de Arctische hemel een aantal fantastische kleuren krijgt.

In gebieden in de buurt van de poolcirkel gebeurt in de zomer het tegenovergestelde van de poolnacht, wanneer de prachtige middernachtzon de hemel verlicht - met recht een beloning voor wie de donkere dagen van de winter heeft doorstaan!

Profiteer van deze topaanbiedingen

Neem een kijkje bij onze sponsors die er alles aan doen om je een goede reis te bezorgen.

Recent bekeken pagina's