Skip to main content

Kom, we gaan naar het noorden!

293 bruggen over, door 154 tunnels en zelfs de poolcirkel oversteken! Het langste ononderbroken spoortraject van Noorwegen is een hele reis op zich.

'Meestal nam ik voor mijn werk het meest noordelijke deel van deze spoorlijn, maar het is echt de moeite waard om de hele reis van 10 uur te maken. Er is onderweg zo veel te zien', zegt Benny Sætermo.

Als parkgids bij het Nordland National Park Center is Benny meer dan gemiddeld geïnteresseerd in flora en fauna. Aan boord van de 729 kilometer lange Nordlandsbanen zie je dat allemaal van dichtbij. De reis biedt je een enorme afwisseling in landschap, cultuur en klimaat.

'De trein doorkruist de grote bergketen Saltfjellet, en je kunt zowaar op het zuidelijke en noordelijke deel van de berg een botanische scheidslijn zien, zodat de berg bijna een grens is. Aan de zuidkant heb je sparrenbossen, terwijl je aan de noordkant door dennenbossen komt. Zo is het ook met sommige diersoorten', aldus Benny.

Je kunt de Nordlandsbanen ook met de nachttrein doen. En met een beetje geluk zie je in de winter het magische noorderlicht. Maar ook in de zomer is de nachttrein meer dan de moete waard, want de midzomernachtzon verlicht de hemel zodat je niets hoeft te missen.

Sporen van de geschiedenis

De trein passeert op weg naar het noorden verschillende historische plaatsen, waaronder een heel aantal uit de Tweede WereldoorlogDe spoorlijn zelf heeft ook een rijke geschiedenis.

'Ik ben erg geïnteresseerd in geschiedenis en bezoek graag historische plaatsen. Op het traject van de Nordlandsbanen kun je meerdere plaatsen uit de Tweede Wereldoorlog zien vanaf je zitplaats in de trein, en je kunt er ook verschillende bereiken vanaf de stations langs de spoorlijn', legt Benny uit.

Delen van de spoorlijn zijn tijdens de Tweede Wereldoorlog door de nazi's aangelegd door Russische krijgsgevangenen die moesten werken als dwangarbeiders, en de zware werkomstandigheden en de extreme weersomstandigheden hebben tot veel slachtoffers geleid.

'Er waren in en rond de bergketen Saltfjellet veel gevangenenkampen. Ik denk dat het belangrijk is om dat deel van de geschiedenis niet te verbergen of te vergeten - ook al is het een donker hoofdstuk', aldus Benny.

Scrol naar beneden en maak kennis met de meest interessante stations op de spoorlijn!

De eerste etappe vanuit Trondheim

Stap op de trein bij het station in de stad, of reis je meteen vanaf de luchthaven, dan kun je de Nordlandsbanen ook in Værnes nemen.

Reis je in de lente of in de vroege zomer, dan trekken de levendige kleuren van planten en bloemen in volle bloei in het agrarische landschap aan je voorbij terwijl de trein langs het Fættenfjord richting het noorden rijdt.

'Kijk daar eens?! Zit je aan de linkerkant van de trein, dan zie je aan de overkant van het fjord twee betonnen blokken liggen. Dat was de ankerplaats van het slagschip Tirpitz, het beroemdste oorlogsschip ter wereld dat tijdens de Tweede Wereldoorlog in het fjord lag verscholen', legt Benny uit. Hij voegt daaraan toe dat er in de buurt ook een oorlogsmonument staat.

Station Verdal: het historische Stiklestad

Anderhalf uur na vertrek uit Trondheim maakt de trein een tussenstop in Verdal.

'Vanaf het treinstation in Verdal kun je naar het Stiklestad National Culture Centre lopen (ongeveer vier kilometer van het station). Als je een historische plaats bezoekt, is volgens mij te voet gaan de moeite waard, maar een taxi nemen kan natuurlijk ook', zegt Benny.

In Stiklestad vond in 1030 de bekende veldslag plaats, waarbij Vikingkoning Olav Haraldsson (die later heilig is verklaard) om het leven kwam. De slag wordt beschouwd als de belangrijkste gebeurtenis die niet alleen heeft geleid tot de samensmelting van Noorwegen als koninkrijk, maar kenmerkt ook de doorbraak van het christendom in Noorwegen.

Je kunt ook een bezoekje brengen aan het Stiklestad Pilgrim Centre. Van hieruit kun je de St-Olavswegen bewandelen. Die loopt helemaal van Selånger in Zweden naar de Nidaros-domkerk in Trondheim.

Station Steinkjer: The Golden Road

En als je toch in de buurt bent, doe dan eens de idyllische Golden Road op de fiets! Onderweg is er veel te doen: de natuur is schitterend, je kunt heerlijk eten proeven en zowel kunst als handwerk ontdekken in het mooie Inderøy. Om daar te komen, stap je over op station Steinkjer en neem je de plaatselijke aftakking Trønderbanen naar Røra. Vanuit Røra kun je op voorhand vervoer naar Inderøy regelen.

Wil je vanaf het station van Røra beginnen met fietsen, dan verhuurt Visit Innherred zowel elektrische als gewone fietsen, en ze kunnen regelen dat je meteen bij het treinstation wordt opgehaald. Heb je bagage bij? Geen probleem! Die wordt gewoon naar je accommodatie gebracht. Over accommodatie gesproken ... je kunt bijvoorbeeld overnachten in het unieke en bekroonde Øyna Kulturlandskapshotell waar je ook kunt genieten van maaltijden met 3 of 5 gangen die zijn bereid met lokale producten. Het is één van de beste restaurants in de regio!

Station Lassemoen: dierenpark Namsskogan

Na deze gouden omweg gaan we verder op de Nordlandsbanen.

Reis je met kinderen, dan moet je echt even een tussenstop maken in Lassemoen en dierenpark Namsskogan bezoeken! Hier zijn tal van Scandinavische diersoorten te vinden zoals veelvraten, lynxen, wolven en beren. Je kunt zelfs vlak in de buurt van de wolven slapen (maar dan veilig, uiteraard) in één van de exclusieve lavvos van het park (hutjes die lijken op traditionele Sami-tenten) die midden in de verblijfsplaatsen van veelvraten en beren staan!

Je kunt ook op voorhand vervoer regelen van het station naar het dierenpark.

Door Noord-Noorwegen reizen

Als de trein de provincie Nordland bereikt, maak je dan maar op voor berggebieden en meer tunnels. Maar houd wel je camera bij de hand! Goed kans dat je rendieren en andere wilde dieren ziet - vooral als de trein de bergketen Saltfjellet doorkruist.

Station Majavatn: nationaal park Børgefjell

'Na een reis van ongeveer vier uur met de Nordlandsbanen rijdt de trein door Nationaal Park Børgefjell dat zich uitstrekt over de provincies Nord-Trøndelag en Nordland', legt Benny uit.

Nationaal park Børgefjell heeft niet alleen hoge bergen en diepe valleien, maar je kunt er ook fantastisch jagen en vissen. Dit gebied staat ook bekend om de populatie noordpoolvossen.

'De trein stopt ook bij station Majavatn, en daar kun je super vissen!', zo zegt Benny.

Wil je in het nationale park gaan vissen, vergeet dan niet een plaatselijke visvergunning te kopen - een Børgefjellkortet.

Station Mosjøen: een schilderachtige stad aan de kust van Helgeland

Na Majavatn gaat de treinreis verder en kom je binnen een uur aan in Mosjøen. Je bevindt je nu in het geografische middelpunt van Noorwegen, en je zou je echt moeten overnachten. In de kleine stad is genoeg te beleven. Benny raadt je iets te eten en/of drinken bij een cafétje in het historische stadsdeel Sjøgata. Hier vind je ook goed bewaarde 19e-eeuwse gebouwen, gezellige winkeltjes, galerieën en nog veel meer - dus perfect voor een wandeling.

Of laat je hart sneller slaan tijdens het beklimmen van de 4.000 treden van de langste stenen trappenroute van de wereld! De route is gemaakt door de Sherpa's uit Nepal en heet de Helgelandstrappa (opent in 2023). Zweef naar beneden langs de meest spectaculaire tokkelbaan van Noord-Noorwegen en geniet, als je eenmaal beneden bent, van een koud drankje in de gezellige tuin van het Fru Haugan Hotel. Je kunt ook de via ferrata van Mosjøen beklimmen.

Mosjøen is ook een prima vertrekpunt voor een rondreis door Noord-Noorwegen. Neem de bus naar Sandnessjøen. Van daaruit zijn er prima snelbootverbindingen naar de eilanden en de kleine gemeenschappen langs de spectaculaire kust van Helgeland.

Station Mo i Rana: wetenschap en geschiedenis

'Nu komen er een heleboel tunnels voordat de trein aankomt in mijn stad Mo i Rana', vertelt Benny.

Als de trein na 70 minuten vanuit Mosjøen aankomt op het station, raadt Benny je aan een bezoekje te brengen aan wat hij noemt 'een paradijs vol ervaringen': het Helgeland Museum en het wetenschapscentrum Vitensenteret Nordland.

'Het museum en het wetenschapscentrum zijn in hetzelfde gebouw gevestigd en is vanaf het station zichtbaar. Dit is een prima plek voor het hele gezin', legt Benny uit.

Mo i Rana is de op twee na grootste stad van Noord-Noorwegen en heeft veel cafés, winkels en culturele evenementen. Er zijn in de omgeving ook veel grotten die je kunt verkennen.

Saltfjellet doorkruisen: nationaal park Svartisen

Leun lekker achterover en ontspan je terwijl de trein de Ranaelv-rivier volgt richting de Dunderlandsdalen-vallei naar nationaal park Saltfjellet-Svartisen. Daar vindt je de op één na grootste gletsjer op het Noorse vasteland: Svartisen.

De poolcirkel

'Nu gaan we richting de bergketen Saltfjellet. Naarmate we klimmen, zijn er minder bomen en verschijnen er grote stukken ruw terrein. Dit is voor wandelaars en fietsers echt een geweldige plek', aldus Benny.

Er klinkt een boodschap door de luidsprekers op het moment dat de trein de magische poolcirkel binnenrijdt. Je betreedt nu officieel het rijk van de middernachtzon. Houd je camera maar in de aanslag als je foto's wilt maken van de stenen piramides naast de spoorweg die de poolcirkel markeren. Uit het rechterraam van de trein kun je ook het bezoekerscentrum, het Arctic Circle Centre (het Poolcirkelcentrum), zien liggen.

'Wist je dat de poolcirkel elk jaar 14 meter opschuift?' vraagt Benny terwijl de trein het centrum passeert.

Je kunt beter je camera bij de hand houden, want grote kans dat je in dit gebied ook rendieren ziet.

Station Lønsdal: wandelen in Saltfjellet

Het eerste station ten noorden van de poolcirkel is Lønsdal dat 511 meter boven de zeespiegel ligt.

'Als je hier wilt gaan wandelen, dan is de dienstregeling van de trein perfect. Je kunt de nachttrein naar Lønsdal nemen, die 's morgens aankomt, en dan 's middags na je wandeling op de dagtrein springen' legt Benny uit.

Wil je hier wat meer tijd doorbrengen en de berg verkennen, dan kun je bij de Norwegian Trekking Association (DNT) een blokhut huren.

Station Valnesfjord: het nationale park voor de kids

Nu de trein z'n eindstation nadert, worden de bergen langzaam vervangen door uitzichten op het fjord. Na zo'n 80 minuten stopt de trein in Valnesfjord - een geweldig vertrekpunt voor wandelingen in nationaal park Sjunkhatten.

'Het nationale park wordt het nationale park voor de kids genoemd, en je vindt er wandelingen die geschikt zijn voor alle leeftijden. In Øvre Valnesfjord zijn er ook paden die toegankelijk zijn voor rolstoelgebruikers', legt Benny uit.

Het gebied rondom Valnesfjord is in de winter ook populair om te langlaufen.

Plan je treinreis

Je kunt je epische treinavontuur ook beginnen in Oslo of vanaf het station van Oslo Airport en over de Dovrebanen naar Trondheim reizen waar je kunt overstappen op de Nordlandsbanen. Het eindstation in Bodø heeft een internationale luchthaven. Vanuit Bodø kun je ook de veerboot of snelboot nemen en de Lofoten, Salten en de kust van Helgeland verkennen.

Maak je klaar voor de reis met Nordlandsbanen:

Ga mee met The Trail Way

Tijdens de zomer van 2024, kun je je ook aansluiten bij de Trail Way langs Nordlandsbanen (spoorlijn Trondheim - Bodø). The Trail Way is een samenwerking tussen grote partijen in de regio, waaronder Bodø2024 en Nordland Teater. De reis bestaat uit zes verschillende tours van stations langs de spoorlijn. Je kunt de trein helemaal van Trondheim naar Bodø nemen en je reis combineren met tours naar wens van de stations Trofors, Mosjøen, Bjerka, Mo i Rana en Løndal.

Elke tour biedt een unieke combinatie van natuur en storytelling. Bekijk alle tours (of ervaar ze allemaal!)

Wil je van je reis een volledige rondreis van Noord-Noorwegen maken? Vind de beste route:

En bereid je voor op je treinreis in Noorwegen met tips van onze Noorse treinexpert!

Met de trein reizen

Ontdek leuke belevenissen langs de Nordlandsbanen. Je hebt geen auto nodig!

Profiteer van deze topaanbiedingen

Onze treinen brengen je naar iedere uithoek van Noorwegen.

Recent bekeken pagina's