Skip to main content

Het noorderlicht in Noorwegen

Unknown Component
civid: 65e85a2859ee0026e7b460b7
name: plugins_common_social_share (widget)

Om de ongelofelijke kleuren van het noorderlicht boven de eindeloze poolhemel zien dansen zijn er weinig plaatsen op aarde beter geschikt om het noorderlicht te aanschouwen dan Noorwegen.

Tussen eind september en het einde van mei is het in Noord-Noorwegen donker van de vroege namiddag tot de late ochtend en vaak zweeft het noorderlicht door de hemel. We gaan er prat op dat dit deel van Noorwegen, met zijn vele eilanden, diepe fjorden en steile bergen, tot de mooiste en interessantste plekken behoort om het noorderlicht te bewonderen.

Honderdduizenden mensen leven in dit grote gebied. Noord-Noorwegen heeft alles, van steden met een levendig nachtleven en grote musea tot kleine, gezellige vissersdorpjes en uitgestrekte, serene open vlaktes zonder enige lichtvervuiling. 

Dit betekent dat je naast noorderlichtexcursies ook kunt gaan wintervissen, wandelen, skiën en hondensledetocht maken. Of je kunt de Samische cultuur ervaren of meegaan op een safari om walvissen of andere wilde dieren te spotten. Nadien kun je je ontspannen in eersteklas hotels en verrukkelijke lokale delicatessen proeven. Of misschien ga je wel mee met een noorderlichtsafari en kun je eten in een traditionele lavvo!

De aurora's verschijnen echter van tijd tot tijd ook in andere delen van het land, waaronder in Trøndelag en de zuidelijke delen van Noorwegen, met name tijdens perioden van verhoogde zonneactiviteit.

Wat is het noorderlicht? Tot op zekere hoogte is het noorderlicht vrij eenvoudig uit te leggen. Het ontstaat uit de botsing tussen elektrisch geladen deeltjes van de zon die de aardatmosfeer binnendringen.

Het licht wordt ook wel aurora borealis genoemd en verschijnt ’s nachts wanneer de hemel donker is. Het lijkt op een lichtballet dat door de hemel danst met kleurschakeringen die gaan van groen tot roze of paars.

Op heldere dagen zie je in het zuiden prachtige kleuren van de zonsondergang, terwijl de hemel in het noorden diepblauw is. Tijdens de schemering van ’het blauwe uur’ baadt het landschap in een glazige, diepblauwe kleur. En zelfs als de Aurora's niet dansen, kan de eindeloze sterrenhemel ervoor zorgen dat je je wat meer verbonden voelt met het universum...

Lichtvervuiling verduistert de nachtelijke hemel in meer dan de helft van Europa. Als je de lichten van de stad achter je laat, kun je met het blote oog veel meer van ons universum zien.

De aurora borealis is te zien als de lucht helder en donker is. De piektijd is tussen 23:00 en 02:00 uur.

Statistisch gezien hebben de lente (maart/april) en de herfst (september/oktober) het hoogste niveau van aurora-activiteit. Je kunt ze echter ook in november, december, januari en februari zien. Met een beetje geluk worden magische deeltjes in jouw richting gestuurd tijdens een zonnestorm... 

Maak je geen zorgen als je even moet wachten tot de groene 'diva' verschijnt. Er zijn tal van andere onvergetelijke dingen te doen in Noord-Noorwegen.

Plan je reis met My Nordic Travel.

Noorderlichtvoorspellingen

De beste plekken om het noorderlicht te zien

De beste deals van onze partners

Boek je volgende vakantie-avontuur in Noorwegen meteen.

Meer activiteiten in Noord-Noorwegen

Filter je zoekopdracht en bekijk onderstaande aanbiedingen.

Recent bekeken pagina's