Skip to main content

Het noorderlicht in Noorwegen

Om de onbegrensde sterrenhemel en de ongelooflijke kleuren die door de poolhemel trekken te ervaren, zijn er maar weinig plaatsen op aarde waar je op meer manieren het noorderlicht kan meemaken dan in Noorwegen.

Wanneer en waar kun je het noorderlicht zien?

Wist je dat je het noorderlicht al kunt zien van eind september tot eind maart? Noord-Noorwegen is gehuld in duisternis van 's middags tot laat in de ochtend en het noorderlicht zweeft vaak in de hemel. Onze gewaagde claim is dat dit deel van Noorwegen, met zijn vele eilanden, diepe fjorden en steile bergen, een van de mooiste en interessantste plekken ter wereld is om het noorderlicht te zien.

Omdat er honderdduizenden mensen in dit enorme geografische gebied wonen, heeft de regio Noord-Noorwegen alles van steden met een levendig nachtleven en geweldige musea tot kleine vissersdorpjes en uitgestrekte, rustige plekken zonder lichtvervuiling.

Het beste moment om te gaan is nu

De activiteit van het noorderlicht piekt dit en volgend jaar. Vanaf nu tot en met 2026, bereikt de activiteit van aurora borealis het hoogste niveau in 11 jaar tijd.

Ontdek het noorden

Het noorderlicht kan een verlegen diva zijn, maar naast de jacht op het noorderlicht kun je in de winter gaan vissen, wandelen, skiën en hondensleeën, de Sami-cultuur ontdekken of meegaan op een walvis- of wildsafari. Daarna kun je ontspannen in eersteklas hotels en heerlijk lokaal eten. Of misschien ben je meegegaan met een noorderlichtsafari en eet je liever je maaltijd in een traditionele lavvo? Een nacht in een ijshotel is ook een ervaring om nooit te vergeten. 

Het noorderlicht is echter van tijd tot tijd ook in andere delen van het land te zien, waaronder gebieden als Trøndelag en de zuidelijke delen van Noorwegen, vooral tijdens perioden met verhoogde zonneactiviteit.

Wat is het noorderlicht?

Op een heel elementair niveau is het fenomeen vrij eenvoudig te verklaren. Het ontstaat door een botsing tussen elektrisch geladen deeltjes van de zon die de atmosfeer van de aarde binnendringen.

De lichten, die ook wel aurora borealis worden genoemd, verschijnen 's nachts als de hemel donker is. Het is als een hemels lichtballet dat danst door de nachtelijke hemel, met een kleurenpalet van groen, blauw en soms zelfs roze en violet.

Het unieke winterlicht

Maar ook al kun je het licht niet voor lief nemen - het is tenslotte een natuurverschijnsel, net als het weer - toch kun je in Noord-Noorwegen gegarandeerd de hele poolnacht magisch licht ervaren. Op heldere dagen kun je in het zuiden prachtige kleuren van zonsondergangen zien, terwijl de hemel in het noorden diep middernachtblauw is. Tijdens ‘het blauwe uur’ in de schemering, baadt het besneeuwde landschap in een glasachtige, diepblauwe kleur.

En zelfs als de het noorderlicht niet danst, kan het ervaren van de sterrenhemel je opnieuw in contact brengen met het universum...

Lichtvervuiling verduistert de nachtelijke hemel in meer dan de helft van Europa. Als je de lichten van de stad achter je laat, kun je met het blote oog veel meer van ons heelal zien.

Waar kun je het noorderlicht zien?

Het noorderlicht is te zien wanneer de lucht helder en donker is. De piek ligt tussen 23:00 en 02:00 uur.

Statistisch gezien is het poollicht het meest actief in de lente (maart/april) en de herfst (september/oktober). Je kunt het echter ook zien in november, december, januari en februari. Dan hoef je alleen nog maar te hopen op een zonnestorm die magische lichtdeeltjes jouw richting op stuurt...

Als je nog even moet wachten op de groende diva, maak je dan geen zorgen. Er zijn nog veel meer onvergetelijke activiteiten in Noord-Noorwegen. Plan je reis met My Nordic Travel.

Noorderlichtvoorspellingen

De beste plekken om het noorderlicht te zien

De beste deals van onze partners

Boek je volgende vakantie-avontuur in Noorwegen meteen.

Meer activiteiten in Noord-Noorwegen

Filter je zoekopdracht en bekijk onderstaande aanbiedingen.

Lees meer

Recent bekeken pagina's