Dynamic Variation:
Book
Choose Language
Search & Book
Norway Now
invalid widget [plugins_social_instagram_liked_media] []
Search
or search all of Norway
Tromsø Tromsø
Credits
Tromsø.
Photo: Bjørn Jørgensen - Visitnorway.com
Campaign
Partner

Een feest van licht

Ervaar jezelf op het uiterste randje van de wereld en geniet van een zeldzaam inkijkje in het eindeloze universum waarin je maar een nietig mensje bent.

Het noorderlicht is heel eenvoudig te verklaren: het licht is 's nachts zichtbaar wanneer het donker is en vormt een hemels ballet van licht dat langs de nachtelijke hemel danst in groen-, roze- en violettinten die zo uit een coole modeshow uit de jaren 80 kunnen komen. Natuurlijk kun je foto's en video's bekijken, maar je begrijpt de aantrekkingskracht alleen wanneer je het licht met eigen ogen hebt gezien.

Voor de bevolking in Noord-Noorwegen is het noorderlicht een deel van het leven: ze kunnen niet zonder het licht rondom de besneeuwde bergen en havens. Nog steeds vormt de "aurora" een vruchtbare bron voor kunst, mythologie en legenden.

Voor anderen, zoals de beroemde wetenschapper Neil deGrasse Tyson, is het fenomeen van het noorderlicht een uniek voorbeeld van hoe mooi wetenschap kan zijn. Hij noemt het 'een merkwaardige eigenschap van het heelal': 'Achter de mooiste bezienswaardigheden ligt een van de meest uitdagende problemen in de natuurkunde.'

Tromsø
Tromsø
Konrad Konieczny / www.nordnorge.com / Tromsø
Northern Lights, Kautokeino in Finnmark
Kautokeino
Terje Rakke/Nordic Life - Visitnorway.com
Northern Lights, Vesterålen
Vesterålen
Øystein Lunde Ingvaldsen / www.nordnorge.com / Bø
Northern Lights, Karlsøy
Karlsøy
Gaute Bruvik / www.nordnorge.com / Karlsøy
Ad

Wanneer en waar? Dat weten we niet precies, maar ...

Vaak wordt gezegd dat je het noorderlicht het beste kunt bekijken in de noordelijke delen van Noorwegen. Dat is, eerlijk is eerlijk, maar een halve waarheid: het licht is namelijk ook buiten Noorwegen te zien.

We durven echter wel te stellen dat Noord-Noorwegen een van de beste en meest interessante plaatsen is om het licht te zien. De geografische regio is immers enorm groot en de honderdduizenden inwoners bieden genoeg hotels en activiteiten.

Het noorderlicht begint bij de Lofoten en volgt de kustlijn tot voorbij de noordkaap. In recente jaren is het licht echter ook in Trøndelag waargenomen. Vaak maakt het niet veel uit waar je het licht wilt zien: je ziet hetzelfde licht in Lofoten en in Tromsø (zo'n 500 kilometer verderop). Alleen de kijkhoek is anders ...

Let op: de aurora vertoont wat divagedrag en start pas wanneer de tijd daar rijp voor is. Geduld is dus een schone zaak. Wil je de kans op succes vergroten? Houd dan rekening met de volgende factoren: het noorderlicht is het meest te zien tegen het einde van de herfst, in de winter en in het vroege voorjaar. Vanaf eind september tot eind maart is het donker van 18.00 uur tot 01.00 uur. Je maakt dan de meeste kans om het licht te zien.

Hadden we je al verteld dat de aurora divagedrag vertoont? Aurora borealis houdt het meest van koude en droge omstandigheden. December is haar favoriete maand. Soms wordt er gezegd dat de droogste weersomstandigheden en de helderste luchten in het binnenland worden gevonden. Dat is niet altijd waar, want door een sterke oostenwind kan het zicht aan de kust beter zijn dan het zicht in het binnenland.

Wil je het noorderlicht zien? Vermijd dan volle maan, want daardoor zie je het licht minder goed.

Installeer de Norway Lights-app op je Android-apparaat of iPhone om te ontdekken waar je het noorderlicht het beste kunt zien.

iPhone: Download Norway Lights for iOS
​Android: Download Norway Lights for Android
Windows: Download Norway Lights for Windows

Noorwegen, thuisbasis van het noorderlicht

Ver in het noorden ligt een oord dat trollen en bergkoningen hun thuis noemen. Het is het thuis van Ibsen, Nansen en Grieg ¬ en van het noorderlicht.

Zo ontstaat het noorderlicht

Licht, camera ... actie!

Je hebt niet veel nodig om het noorderlicht te fotograferen, maar we zetten toch nog even de belangrijkste onderdelen op een rijtje:

  1. Reserveaccu: accu's gaan sneller leeg wanneer het koud is. Vergeet dus niet om volle reserveaccu's mee te nemen. Bewaar ze bovendien onder je jas en dicht bij je lichaam totdat je ze nodig hebt.
  2. Camera: een camera met een verwisselbare lens werkt het beste, maar in principe kun je elke camera gebruiken. Hoe groter en nieuwer de chip is, hoe minder ruis je op je foto's hebt.
  3. Afstandsbediening: om trillingen te verminderen is een afstandsbediening onmisbaar. Je kunt de afstandsbediening gebruiken ter aanvulling op of in plaats van de ontspanvertraging die vandaag de dag in veel camera's aanwezig is. Heb je geen afstandsbediening? Gebruik dan gewoon de ontspanvertraging.
  4. Stabiel statief: voorkom vage foto's omdat je de camera bewoog. Kies voor een statief met een goede kop die je onafhankelijk in alle richtingen kunt instellen. Staat je statief niet stabiel? Probeer dan wat gewicht aan tussen de poten te hangen.
  5. Lens: een groothoeklens werkt het beste. Kies voor een lens met een brandpuntsafstand van 10 tot 24 mm en een maximale opening van f/2.8 (hoewel f/3.5 ook geen probleem is). Handmatig scherpstellen is een must.

De wetenschap en mythen rondom het noorderlicht

Noorderlicht wordt meestal verklaard door natuurkundigen die gespecialiseerd zijn in magnetohydrodynamica. En eerlijk gezegd zijn die natuurkundigen een stuk slimmer dan wij.

Toch proberen we het op onze manier even uit te leggen: alles komt door de zon, dus ook het noorderlicht. Tijdens de grote zonne-explosies en -uitbarstingen worden grote hoeveelheden deeltjes uit de zon in de ruimte geslingerd.

Tot zover het eenvoudige gedeelte. Nu het moeilijke deel: wanneer de deeltjes bij het aardmagnetisch schild aankomen, worden zij naar een cirkel rond de magnetische noordpool geleid. Daarbij interageren ze met de bovenste lagen van de atmosfeer. De energie die daarbij vrijkomt, zien wij als het noorderlicht. Dit hele gebeuren vindt plaats op ongeveer 100 kilometer boven ons hoofd.

Het mag geen verrassing zijn dan het noorderlicht al tot veel legendes heeft geleid. Zo bevat de sjamanentrommel symbolen die zijn gerelateerd aan het noorderlicht. Het verschijnsel heeft verschillende namen in het Sami, zoals "Guovssahas", wat "het licht dat kan worden gehoord" betekent. Klinkt poëtisch toch?

Tijdens de Vikingtijd werd bovendien beweerd dat het noorderlicht het pantser van de Valkyrie-strijdmaagden was dat een vreemd flikkerend licht uitstraalde. Oh, de Vikingen en hun maagden ...

Op jacht naar het noorderlicht

Volg de Britse acteur David Spinx op zijn reis in Finnmark, waar hij de Sami ontmoet, een smakelijk rendiergerecht eet en op jacht gaat naar het noorderlicht.

Ervaar het Noorderlicht

Waarom wachten tot je er bent? Bekijk wat er allemaal te zien is

×

Lees meer

Your Recently Viewed Pages
Ad
Ad
Ad