Skip to main content

De middernachtzon is niet zomaar een natuurverschijnsel. Het is voor de Noren die in Noord-Noorwegen boven de poolcirkel wonen meer een gemoedstoestand. Bezoek je de streek in de zomer, dan ervaar je het zelf ... die energie die tegen het einde van de dag verschijnt, is gewoon anders dan anders, dus in slaap vallen op je normale bedtijd is er echt even niet bij. De blijvende gloed van de laagstaande zon biedt je maar één alternatief: lekker naar buiten gaan!

De locals pakken dan vaak nog een kop koffie of ze gaan samen vissen - zelfs na middernacht. Maar hoe ga jij al die extra uurtjes doorbrengen? Hier volgen de beste tips voor leuke dingen om te doen onder de middernachtzon.

1. Genieten van het strand

Zon en zomer staan meestal gelijk aan strand en zee, en dat is hier niet anders. Maar zet je even schrap, want de temperatuur van het water is een paar graadjes lager dan in de Middellandse Zee. Nou ja - eerlijk is eerlijk - behoorlijk wat graadjes, maar het is wel verfrissend!

Als de zon het landschap overschaduwend en bedekt in gouden tinten, dan gaat er niets boven een relaxed avondje op een parelwit zandstrand. Veel stranden liggen op het westen of op het noorden, dus heb je een schitterend uitzicht op de zon. En perfecte kampeerplekken betekenen prachtige nachten midden in de natuur. Koop lokale producten zoals kaas, vis en gezouten vlees - zo heb je al snel een heerlijke picknick voor onderweg. Misschien wil je ook nog een drankje proeven bij een plaatselijke brouwer? Alles kan!

2. Een boottocht onder de middernachtzon

Om die te ervaren, moet je echt op zee zijn. Maak een boottocht langs de prachtige kustlijn met de postboot Hurtigruten of met Havila Voyages - zo sta je vooraan in de rij om zelf de welbekende zon te zien die nooit ondergaat. Verder kun je natuurlijk ook aansluiten bij begeleide excursies en activiteiten.

Er zijn allerlei aanbieders van boottochten onder de middernachtzon, bijvoorbeeld op het schitterende Trollfjord tussen de Lofoten en de Vesterålen en in de buurt van Tromsø.

3. Een nachtelijke wandeling

Waarom zou je onder een prachtig verlichte hemel eigenlijk geen nachtelijke wandeling maken? Veel betoverende routes in Noord-Noorwegen zien er onder de middernachtzon nóg betoverender uit. Wil je op een makkelijkere manier naar de top van de berg, pak dan de gondel naar boven vanuit Tromsø of Narvik. Dat zijn echt de mooiste wandelingen onder de middernachtzon.

4. Visuitjes en walvissafari's

De zee houdt zich niet aan openings- of sluitingstijden, dus kun je er altijd terecht om een visje aan de haak te slaan. Met een beetje geluk dobber je rond op rustig water, en dan realiseer je je plots hoe mooi het leven is. Je kunt zowat overal boten en uitrusting huren, of mee gaan op een begeleid visuitje in de streek. Vraag vooral de locals om advies.

Of misschien wil je de grote zeewezens die onder water leven wel eens met eigen ogen zien. Ga dan naar de Vesterålen en haak aan bij een walvissafari vanuit Andenes of Stø. Dit is wanneer dan ook een onvergetelijke belevenis, maar het is toch echt wel bijzonder om in dit magische licht te zien hoe deze machtige dieren leven.

Tijdens andere wildlife safari's zie je papegaaiduikers, zeearenden, zeehonden en andere dieren die rond de poolcirkel leven.

5. Kajakken op de eilandengroep

Stel je voor: 's avonds laat op het water, je tentje opzetten op een afgelegen strand ... alleen de zeemeeuwen, de zee, de zonnige nachtelijke hemel en jij - en misschien je partner of je beste maatje. Veel bestemmingen in dit deel van het land zijn gezegend met schitterende eilandengroepen of eindeloze fjorden, dus perfect om een kajak, SUP board of roeiboot te huren.

Weet wel dat het water koud is en dat de zee zelfs in de zomer knap ruig kan zijn, dus is een droogpak geen overbodige luxe. We raden je echter aan om aan te haken bij een begeleide excursie, want de lokale gidsen weten waar de omstandigheden gunstig zijn en hoe je op het water veilig blijft.

Bekijk deze opties om te kajakken onder de middernachtzon of zoek meer watersportopties in Noord-Noorwegen.

6. De zonsondergang tegemoet fietsen

Neem je fiets mee en ga eilandhoppen, bijvoorbeeld langs de prachtige kust van Helgeland. Er worden ook verschillende voorbereide rondreizen aangeboden. Het enige wat je hoeft te doen is er op tijd zijn, en je avontuur kan beginnen! En omdat de zon toch niet onder gaat, waarom maak je dan 's avonds of 's nachts niet eens een fietstocht? Lekker rustig en heel apart!

Er zijn veel plekken waar je fietsen kunt huren, en een elektrische fiets is waarschijnlijk wel een goed idee als je niet graag tegenwind hebt.

Wielrennen, fietsen en mountainbiken zijn trouwens ook populair in Salten en op de Lofoten, de Vesterålen en op Senja.

De natuur is er kwetsbaar dus moet je er respectvol mee omgaan tijdens het fietsen, maar in Narvik en bij het Lyngenfjord zijn er fantastische gebieden om te mountainbiken. In Finnmark kun je over de Finnmarksvidda-hoogvlakte fietsen en onderweg in een blokhut overnachten.

7. Unieke accommodaties

Trek je door Noord-Noorwegen, dan zou je eigenlijk een nacht moeten doorbrengen in een gezellige vissershut, in een vuurtoren of op een kampeerplek aan het water. Er gaat namelijk niets boven het uitzicht over zee onder de middernachtzon!

Bekijk de onvergetelijke overnachtingsmogelijkheden in Noord-Noorwegen.

8. Doe hetzelfde als de locals

De extra uren zonlicht die de middernachtzon je bieden, geven het festivalseizoen een letterlijk een bijzonder tintje. In de zomer kun je bijvoorbeeld naar het internationale Riddu Riđđu muziekfestival van de inheemse Sami-bevolking in Manndalen, naar de Arctic Sea Kayak Race op de Vesterålen of naar het Arctic Arts Festival in Harstad. Op het eiland Træna in Helgeland kun je tijdens het Traena Music Festival ook een concert bijwonen dat wordt gehouden in een gigantische grot.

De zonverlichte zomeravonden maken het extra leuk om eropuit te trekken en buiten van je maaltijd of van iets te drinken te genieten. En als je dan toch in Tromsø bent: woon dan een midzomernachtzonconcert bij in de IJszeekathedraal ... dat is een belevenis op zich!

9. Andere activiteiten

Er zijn talloze andere activiteiten die je kunt ondernemen in Noord-Noorwegen - meer dan we kunnen opnoemen, maar een aantal ervan zijn regelrecht uniek. Die maak je echt nergens anders mee!

Zoals een koningskrabsafari even buiten Kirkenes en golfen of paardrijden onder de middernachtzon, huskypups aaien en vanuit Narvik door Noorwegen naar de Zweedse grens wandelen. Dat laatste is makkelijker dan je denkt, want je kunt ook smokkelen en een stuk afleggen over de Ofotbanen (de spoorlijn Luleå - Narvik).

Je kunt ook zelf de Sami-cultuur ervaren in buurt van Alta, Karasjok en Kautokeino, en met een beetje geluk hoor je dan ook de bijzondere joikmuziek!

Het schiereiland Varanger is fantastisch om te vogelspotten, en Saltstraumen - even buiten Bodø - is niet alleen de sterkste getijdestroom ter wereld, maar ook een uitgekiende plek om te vissen. Omdat het ook één van de populairste duiklocaties van Noorwegen is, kun je daar makkelijk aansluiten bij een begeleide duikexcursie.

10. Populaire plekken om te bezoeken onder de middernachtzon

De ultieme plek om de middernachtzon te zien is waarschijnlijk de Noordkaap, het meest noordelijke puntje van het Noorse vasteland. De eilanden Sommarøy en Kvaløya in de buurt van Tromsø zijn ook magnifiek, en hetzelfde geldt voor de Lofoten, de Vesterålen en voor Senja. In Salten en langs de kust van Helgeland kun je de zonsondergang tegemoet rijden op de Kystriksveien-kustroute, één van de meest schilderachtige routes ter wereld.

Noorwegen wacht op je

Recent bekeken pagina's