Skip to main content

ZUID-NOORWEGEN

Een zomers paradijs

Scroll naar beneden voor inspiratie of ga rechtstreeks naar onze pagina 'plan je reis'

Het is echt geen geheim meer.

Zuid-Noorwegen is het zomerparadijs voor de Noren.

De glinsterende zee. De staalblauwe hemel. De gladde en warme rotsen waar je lekker kunt zonnebaden.

Het is niet verwonderlijk dat de regio bekend staat als ’het glimlachende zuiden’.

Wandel door de dorpjes met nauwe straatjes, tussen de witte, houten huizen die als een parelketting langs de kustlijn verspreid liggen. 

Tvedestrand is een geweldige startplek voor je verder naar het zuiden gaat richting de knusse dorpjes Arendal, Grimstad, Lillesand en Mandal

…en ook even langsgaat bij de ambachtslui in Risør. De vele unieke nichewinkels zoals Embla Design of Galleri Villvin zijn echt hemels voor wie van handgemaakte juwelen en ander handwerk houdt.

De belangrijkste stad en haven in de regio is Kristiansand, in de zomer één van de populairste steden in Noorwegen.

Dit komt onder meer door het grote stadsstrand, het bruisende culturele leven en muziekfestivals als Palmesus dat jaarlijks zo’n 60.000 bezoekers trekt. 

Je begrijpt meteen waarom veel Noren dromen van een eigen zomerhuis in Zuid-Noorwegen.

Daar droom jij toch ook van, niet? Gelukkig zijn er veel vakantiewoningen te huur langs de prachtige eilandengroep met duizenden eilanden nabij de kleine vissersdorpjes, zoals Ny Hellesund

…of de oude, autovrije voorhaven Lyngør die verspreid is over verschillende kleine eilanden. Je kunt er met de veerboot heen, of je belt een plaatselijke taxi. En dan komt een boot je oppikken! 

Je hebt de taxiboot wel niet constant nodig. Hier gaat het leven een stuk langzamer. Een plek om je te ontspannen. Eet. Speel. Slaap…

Of misschien wil je wel wakker worden in een vuurtoren? Dit prachtige gebouw op de zuidelijkste plek van Noorwegen, Lindesnes, gidste vele eeuwen lang schepen door de duisternis. 

Nu is het een magische overnachtingsplek… 

…waar je van dichtbij de kracht van de natuur kunt aanschouwen. De plek blijft fascineren, of het nu een stormachtige winterdag is, of het drukkend heet is.

Een andere onvergetelijke ervaring in de buurt voor je bucketlist is het seizoensgebonden menu bij Under, het eerste onderwaterrestaurant in Noord-Europa.

Je kunt hier op 5,5 meter onder de zeespiegel zowel genieten van de wonderen van de zee door dit nu al iconische raam (nee, het is geen aquarium) als op je bord tijdens het diner. Reserveer wel zeker ruim op voorhand!

Eén van de prachtige natuurfenomenen in de regio zijn de horizontale kuilen in Brufjell die zo’n 20.000 jaar geleden tijdens de IJstijd gevormd werden, toen het zeeniveau hoger lag.

Je moet ook zeker halt houden bij Flekkefjord (hier afgebeeld), waar de coole streetart een eigenzinnig contrast vormt met de traditionele witte huizen. 

In Kristiansand heeft het streetartproject Coolart de stad getransformeerd in een gigantische openluchtgalerij

Schrik wel niet wanneer je oude Amerikaanse schoolbussen op de weg ziet, zeker als je Lista en Farsund aan het verkennen bent. Dit gebied is een klein stukje Amerika in Noorwegen en locals rijden rond met glanzende Buicks, Cadillacs of Pontiacs.

Sinds de emigratiegolf in de 19e eeuw, toen meer dan 80.000 mensen Zuid-Noorwegen verlieten naar Amerika, kent deze regio een sterke connectie met de Amerikaanse cultuur. Dit wordt gevierd tijdens het jaarlijkse Amerikaanse festival.

Dit is ook de plek voor wie van surfen houdt.

De witte stranden van Lista zijn maar enkele van de vele prachtige stranden langs de kust.

Of wat denk je van een tochtje langs de archipel op een SUP-board?

Voor meer aparte vakantieherinneringen (voor als je een lekker luie en ontspannen vakantie wilt) kun je overnachten in de boomhutten in de bossen van Gjerstad (hier afgebeeld) of Fiddan.

Misschien kun je wel een glimp opvangen van de koning van het bos, de eland (die je uiteraard met respect moet behandelen).

Om veilig een foto van dichtbij te maken, ga je best op zoek naar de tamme, lieve elanden in Elgtun.

In de zoo en avonturenpark Dyreparken in Kristiansand ontmoet je zowel wilde dieren uit Noorwegen en de koningen van de Afrikaanse savanne en kun je ook van spannende glijbanen afrazen of de verschillende thematische delen van het park ontdekken, die gebaseerd zijn op beroemde kinderboeken.

Je kunt uren doorbrengen in het grote waterpark, waar de kinderen (van alle leeftijden) een spetterende dag zullen beleven.

Spetters krijg je ook gegarandeerd als je gaat raften (of andere coole activiteiten gaat doen) met TrollAktiv.

Blijf je liever aan wal dan is een spoorfietstocht op de Flekkefjord-spoorlijn een leuke optie.

Hier combineer je de natuur met fascinerende architectuurweetjes over hoe deze 17 kilometer lange spoorlijn (die nu gesloten is voor treinen) aangelegd werd.

Hoe je Zuid-Noorwegen ook wilt verkennen, we zijn er zeker van dat je zult vertrekken met een glimlach op je gezicht. 

Waar wacht je op? Plan je reis vandaag nog!

Bestemmingen in Zuid-Noorwegen

Lees meer

De beste deals van onze partners

Boek je volgende vakantie-avontuur in Noorwegen meteen.

Recent bekeken pagina's