Skip to main content

VUURTORENS

Unieke overnachtingsmogelijkheden aan de Noorse kust

Voel de kracht van de natuur als de golven tegen de rotsen beuken.

In de vuurtoren is het warm en veilig en kun je van het adembenemende uitzicht genieten.

Bij helder weer kun je buiten plezier maken.

Op zee ...

... of aan land.

Vuurtorens zijn een perfecte uitvalsbasis voor iedereen die de Noorse kust wil verkennen.

Neem vrienden, familie of je partner mee en maak je op voor een uniek verblijf met gegarandeerd uitzicht op zee!

Droom je van een overnachting recht aan zee waar je in slaap valt met het geluid van de golven? Reserveer dan een kamer in één van de ca. 60 Noorse vuurtorens die overnachtingsmogelijkheden hebben.

Veilig aan land

In 1655 werd de vuurtoren van Lindesnes voor het eerst ontstoken. De vuurtoren staat op het meest zuidelijke puntje van het Noorse vasteland. Het was de eerste van de ruim 200 vuurtorens die eeuwenlang schepen en vaartuigen veilig langs de Noorse kust hebben geleid.

Tegenwoordig zijn veel vuurtorens gesloten of geautomatiseerd, en de laatste door de overheid beheerde vuurtoren met personeel sloot in 2006. Maar dat betekent niet dat er niets te doen is in deze historische gebouwen. Vuurtorens blijven enorm populair om te bezoeken, en hun unieke ligging vlak aan de spectaculaire kust maakt ze ook gewild om op de foto te zetten.

Beleef een onvergetelijke nacht

De overheid heeft de meeste vuurtorens nog steeds in bezit en werkt samen met plaatselijke groepen om ze open te houden voor bezoekjes, rondleidingen en overnachtingen. Een aantal zijn particulier bezit en worden commercieel uitgebaat.

Als je wil overnachten in één van de coole Noorse vuurtorens, dan heb je er langs de hele kust zo'n 60 om uit te kiezen. Je kunt je verblijf makkelijk combineren met leuke activiteiten in de buitenlucht in de omgeving. Eén van de leukste dingen aan overnachten in een vuurtoren: je bent zo dicht bij de natuurkrachten als het maar kan! Bij de vuurtoren van Kråkenes, op het meest westelijke en winderige puntje van Noorwegen, kun je zelfs in de Stormsuite overnachten!

Meestal slaap je niet in de vuurtoren zelf maar in het vuurtorenwachtershuis, al zijn sommige vuurtorens omgebouwd tot supercoole bars en loungeplekken waar je naartoe kunt. De luxegraad varieert van rustiek, gezellig en vrij eenvoudig tot super luxe zoals bijvoorbeeld de vuurtoren van de Lofoten op Værøy of de statige vuurtoren van Høyevarde in Karmøy, even buiten Haugesund. Molja ligt in het centrum van Ålesund en is omgebouwd tot een comfortabele hotelkamer.

Bij sommige vuurtorens kun je ook in de winter een overnachting boeken, waardoor je de kracht van Moeder Natuur echt kunt voelen.

Een goede tip: boek je verblijf ruim op voorhand. Overnachtingen in een vuurtoren zijn uniek, en daarom erg populair!

Makkelijk te bereiken

Sommige Noorse vuurtorens zijn beter bereikbaar dan andere, zoals de beroemde vuurtoren van Lindesnes - de oudste van het land. De vuurtoren ligt op 45 minuten rijden van Mandal in Zuid-Noorwegen en je kunt in de buurt parkeren. Het heeft een bezoekerscentrum en je kunt er overnachten in het vuurtorenwachtershuis dat net naast de vuurtoren ligt.

Het gebied is ook perfect om te voet te verkennen. Er zijn ook een aantal andere vuurtorens in de omgeving waar je kunt overnachten.

Plan je bezoek aan Lindesnes fyr zo dat je de misthoorn ook meemaakt! Die kun je van begin maart tot eind september elke zondag om 12.00 uur horen loeien.

Etentje met uitzicht

Je hoeft niet in een vuurtoren te overnachten om er eentje te bezoeken. Maak eens een dagtocht en geniet van een heerlijk kopje koffie, een lunch of een zalig etentje! Sommige Noorse vuurtorens hebben restaurants en cafés waar je wat kunt eten en drinken met een prachtig uitzicht. Een aantal hebben ook kunstgalerieën, zoals de vuurtoren van Alnes net buiten Ålesund, de vuurtoren van Obrestad in Jæren in de regio Stavanger en de vuurtoren van Ryvarden in Fjord-Noorwegen.

Bij de vuurtoren van Tranøy in Hamarøy (Noord-Noorwegen) kun je in het voormalige botenhuis uit eten bij restaurant Naustet Mat & Drikke. Hier serveren ze lokale specialiteiten zoals zelfgemaakte viskoekjes, vuurtorenvissoep en de specialiteit van het huis: gegrilde stokvis.

Wil je iets gaan drinken in een oude vuurtoren, ga dan naar de vuurtoren van Stangholmen even buiten Risør. De vuurtoren staat op het eiland Stangholmen en je kunt er in de zomer met de ferry naartoe.

Unieke locaties

Een aantal Noorse vuurtorens staan op kleine, afgelegen eilandjes. Die zijn perfect voor als je wat meer privacy zoekt, maar wees je ervan bewust dat zo'n bezoekje misschien wat extra planning vergt - maar dat is echt de moeite waard!

Bij de vuurtoren van Litløy op de Vesterålen in Noord-Noorwegen heb je het gevoel helemaal alleen te zijn op het eiland. Je kunt zelfs het vervoer voor je laten regelen.

De meeste vuurtorens hebben websites met daarop alle informatie over hoe je er kunt komen. Veel ervan zijn te bereiken met de ferry of met de boot.

Zoek de perfecte vuurtoren

Overnachten aan de spectaculaire Noorse kust

Profiteer van deze topaanbiedingen

Neem een kijkje bij onze sponsors die er alles aan doen om je een goede reis te bezorgen.

Recent bekeken pagina's