BELANGRIJKE INFORMATIE over het coronavirus en de situatie in Noorwegen
Dynamic Variation:
Offers
x

There was not an exact match for the language you toggled to. You have been redirected to the nearest matching page within this section.

Choose Language
Toggling to another language will take you to the matching page or nearest matching page within that selection.
Search & Book Sponsored Links
Search
or search all of Norway
Skåpet – EN
The cabins of Skåpet in Ryfylke at dusk
Skåpet – EN.
Photo: Thomas Rasmus Skaug / Visitnorway.com
Skåpet at dusk.
Photo: Thomas Rasmus Skaug / Visitnorway.com
Een nieuw tijdperk voor de Noorse bergarchitectuur

Indrukwekkende blokhutten in de bergen

Traditionele bouwkenmerken als houten muren en kleine ramen vind je niet langer terug. Steeds meer berghutten hebben nieuwe en spannende designs.

Enkele jaren geleden opende de Norwegian Trekking Association (DNT) een ’self-service’ blokhut met een aparte architectuur. 'Skåpet’, een kleine groep ultramoderne blokhutten, dient als de toegangspoort naar het treinnetwerk in Frafjordheiene, aan de zuidkant van het Lysefjord.

’De bergen hier zijn echt cool. Ik zag een kleine kikker ginder op de weg. Ik moest zo luid schreeuwen dat mijn moeder dacht dat ik een slang had gezien,’ zegt de negen jaar oude Rikke Benaglia Petersen grinnikend.

Samen met haar moeder Rebecca Benaglia zit ze in de keuken van hun blokhut in Skåpet. Ze leggen Afghaanse ’Bolani’, ofwel platbrood, in de bakpan. Een heerlijke, milde geur van gebakken eten vult de blokhut die de eerste is die je tegenkomt tijdens de wandeltocht rond het Lysefjord. Deze tocht duurt een week en bevat wereldberoemde bezienswaardigheden als Preikestolen (De Preekstoel), Kjerag en de 4.444 trappen in Flørli.

’We hadden ongeveer anderhalf uur nodig om tot boven te komen. We hebben al tal van wandelingen door de bergen gemaakt en we vinden dit heel leuk,’ zegt Rebecca.

Rikke Benaglia Petersen with her mother Rebecca Benaglia in a cabin at Skåpet, Fjord Norway
Skåpet, Frafjordheiene.
Photo: Thomas Rasmus Skaug / Visitnorway.com

Moderne tijden

Over het hele land heeft en beheert de DNT meer dan 550 blokhutten. De gasten die er overnachten komen van over de hele wereld. Blokhutten werden lang geassocieerd met traditionele, massieve houten constructies met kleine ramen en gras op het dak. Skåpet staat voor de nieuwe generatie blokhutten met een modern architecturaal design, zoals grote ramen en muren die met zink bekleed zijn.

Naast de belangrijkste blokhut die een gemeenschappelijke ruimte, een keuken en slaapkamers voor twaalf personen heeft, vind je er ook een sauna met buitendouche, bijgebouwen met toiletten en zes kleinere slaaphutten. Elk van deze hutten beschikt over genoeg ruimte voor jou (en vier andere gasten) om van rust en privacy te kunnen genieten en de bergen te bewonderen door de grote ramen van vloer tot plafond.

Architecturale explosie

Volgens adviseur op vlak van buitenactiviteiten bij de DNT, Endre Kleiveland, begon het allemaal in 2002 met de restauratie van het Turtagrø Hotel in Luster. Daarnaast ontstond in 2008 met de bouw van de nieuwe blokhut Preikestolen fjellstue een nieuwe manier van denken over hoe blokhutten gebouwd kunnen worden.

Over het hele land zagen we dat de architectuur een belangrijk aspect was om de aandacht te trekken en op die manier natuurlijk ook bezoekers naar de blokhut te lokken.

De DNT zit achter veel van deze blokhutprojecten en er zijn nog andere drijvende krachten die het aantal nieuwe blokhutten met een moderne architectuur heeft doen boomen. Innovatieve initiatieven kwamen vooral van mensen die hun eigen blokhut bezitten en beheren. Al deze aandacht heeft duidelijk anderen weten te inspireren. ’Tegelijkertijd heeft Noorwegen veel goede architecten die weten wanneer de tijd rijp is,’ zegt Kleiveland.

De Tungestølen-blokhut werd heropgebouwd nadat een orkaan in 2011 het gebouw beschadigd had. De nieuwe blokhut opende in de herfst van 2019 en werd ontworpen door architectenbureau Snøhetta.

'We willen er met onze creaties vooral voor zorgen dat mensen naar buiten gaan en van de buitenlucht genieten. De nieuwe blokhutten brengen ook een nieuwe dimensie met zich mee, iets dat je nog nooit gezien hebt,' zegt senior architect Anne Cecilie Haug van Snøhetta. 'De natuur is het belangrijkst. De architectuur moet de basis vormen voor een spannend element binnen die natuur.'

Tungestølen DNT cabin in Luster, Fjord Norway
Tungestølen, Luster.
Photo: Erling Kvalsøren / DNT

Milieu en duurzaamheid

De DNT heeft als doel meer mensen naar buiten te krijgen om te gaan wandelen en tegelijkertijd voor de natuur zorgen. Vandaag de dag spelen daarom het milieu, energieoplossingen, de keuze van materialen en functionaliteit een sleutelrol in de nieuwe bouwprojecten in de Noorse natuur.

’Dit zijn structuren die nauw verbonden zijn met de natuur en rekening houden met de omgeving waarin ze geplaatst zijn,’ zegt Kleiveland.

Wanneer er nieuwe, aparte blokhutten opduiken, gaat dat niet onopgemerkt voorbij. Dit heeft tot debat geleid over de manipulatie van het romantische beeld dat veel mensen hebben van de traditionele, Noorse bergen. En volgens Kleiveland is dat goed. Toch benadrukt hij dat de lokale bevolking en duurzaam toerisme hoog aangeschreven staan in het beslissingsproces om een bouwproject uit te voeren. Het toerismebureau zou een bouwproject nooit laten doorgaan als er weerstand kwam uit lokale hoek.

Veel nieuwe blokhutten zijn al iconen geworden, zoals de Rabothytta aan de noordkant van de Okstindbreen-gletsjer in Hemnes in Helgeland. De 500e blokhut van de DNT is een toeristische trekpleister geworden.

’De blokhutten zijn een extra hoogtepunt van de reis en een reden te meer om de bergen in te trekken. Tegelijkertijd is innovativiteit niet het doel op zich en de DNT zal in de toekomst niet alleen maar dergelijke blokhutten bouwen,’ benadrukt Kleiveland.

De Rabothytta-blokhut in Helgeland met de besneeuwde bergtoppen op de achtergrond
De Rabothytta-blokhut in Helgeland.
Photo: Svein Arne Brygfjeld / www.visithelgeland.com/hemnes

Het is ook van essentieel belang de boodschap mee te geven dat blokhutten dienen om onderdak te bieden. Gasten moeten zich veilig, warm en beschermd voelen tegen het dikwijls harde, Noorse klimaat. Maar tegelijkertijd moet de omgeving niet buitengesloten worden. Vele nieuwe blokhutten, zoals Tungestølen, hebben dan ook grote panoramische ramen.

Maar, zoals Haug zegt: ’De mooiste natuurfoto’s neem je nog altijd in de buitenlucht.’

Filosofie van openheid

Anne Cecilie Haug vertelt ons ook dat technologische ontwikkelingen het nog gemakkelijker maken om in afgelegen Noorse gebieden bouwmethodes te gebruiken die weinig impact hebben op de natuur. Je kunt vandaag de dag dus gemakkelijker de omgeving beschermen, zelfs wanneer je buiten de gebaande paden wilt bouwen.

De senior architect vindt het ook leuk een alternatief te kunnen bieden voor de traditionele blokhutten. Ze vindt het een leuk idee iets te kunnen ervaren dat speciaal ontworpen werd voor de ruimte waar het zich bevindt.

Een ander belangrijk punt is dat iedereen welkom is in de blokhutten van de Trekking Association in Noorwegen:

’Bij Snøhetta werken we graag met de filosofie dat onze creaties toegankelijk zijn voor iedereen en dat niemand uitgesloten wordt, ongeacht wie je bent,’ zegt Haug.

Moderne berghutten
The lodge Preikestolen fjellstue is situated idyllically in the Ryfylke moorlands, overlooking the Refsvatn lake. The lodge is located at the starting… Read more
Preikestolen fjellstue
Skåpet is a self-service lodge designed by Estonian Koko Architecture + Design. The spectacular lodge is the gateway to the grid in Frafjordheiane on… Read more
Skåpet
Gullhorgabu, Bergsdalen
Gullhorgabu
Located in the mountains of Bergsdalen, Gullhorgabu is built with the future in mind in terms of the environment, architecture, and smart solutions.…
Gullhorgabu
Kvitlen, Kvitladalen
Kvitlen
Kvitlen is beautifully situated on a ridge above Kvitladalen Valley. From the lodge, you have panoramic views of the valley and of the tempting…
Kvitlen
Jonstølen, Ryfylkeheiene
Jonstølen
This modern and innovative self-service cabin features the best elements from over 100 years of cabin construction. It is easy to get to, and…
Jonstølen
De Rabothytta-blokhut in Helgeland met de besneeuwde bergtoppen op de achtergrond
Rabothytta
Situated at Okstindbreen glacier at 1,200 meters. The windows can withstand a hurricane, and the panelling was retrieved from the surrounding area.
Rabothytta
Skålabu, Skåla
Skålabu
The architecture of the cabin is adapted to its special location and is an attraction in itself. With beds for a total of 20 people, it replaces…
Skålabu
Høgevarde, Norefjell
Høgevarde
Just about everything the lodge is built of can be recycled. The new Høgevardehytta no-service cabin rests upon a steel construction one meter above…
Høgevarde
Turtagrø Hotel
Turtagrø hotel
Het compacte gebouw werd ontworpen door Jarmund / Vigsnæs AS Architects en ziet eruit als een schip dat in het grote berglandschap verankerd is.
Turtagrø hotel
Hammerfest
Blokhut voor daguitstap in Storfjellet
Deze blokhut werd ontworpen door de architecten van Spinn, is bestand tegen sterke wind en heeft een groot en stevig raam.
Blokhut voor daguitstap in Storfjellet
Tungestølen DNT cabin in Luster, Fjord Norway
Tungestølen
Het ontwerp en de materialen van deze blokhut zijn nauw verbonden met de omringende natuur. De architectuur geeft het geheel een specifieke identiteit…
Tungestølen
Breidablik, Hordaland
Breidablik
In 2019 gingen in Breidablik twee nieuwe blokhutten open met plaats voor 27 personen.
Breidablik
Hoogtepunten voor architectuurliefhebbers
De tips van architect Espen Surnevik brengen je langs architecturale meesterwerken en andere leuke activiteiten
Lees meer
Inaugurated in 1950, Oslo City Hall is the city's administrative body and the seat of the City Council. The building has been decorated by great… Read more
Oslo City Hall
New Våler church was inaugurated in May 2015 and it is the largest wooden church in Europe. This is a remarkable building, which has won a… Read more
Våler church in Hedmark
Welcome to the home of Nobel laureate Sigrid Undset (1882–1949), one of Norway's great female writers. Her home is a short walk from downtown… Read more
Bjerkebæk - Sigrid Undset's home
Sohlbergplassen
Sohlbergplassen uitkijkpunt
Sohlbergplassen uitkijkpunt
The Aukrust Center lies in the little town of Alvdal in one of Norway's many beautiful valleys. Its a museum built to house the life work of… Read more
Aukrustsenteret
Juvet
Juvet landskapshotell
Juvet landskapshotell
The Norwegian Glacier Museum opened in 1991, and is an award-winning hands-on museum, situated in Fjærland at the head of the Fjærlandsfjord. The… Read more
Norwegian Glacier Museum
UNESCO Urnes Stave Church , the oldest of Norway's stave churches, is included on UNESCO's World Heritage List. It was built around 1130 AD, but the… Read more
Urnes Stave Church
Bryggen is one of Bergen's and Norway's main attractions. Bryggen was built after the great fire in 1702 and is included on UNESCO's World Heritage… Read more
Bryggen in Bergen
Learn about the start of the Norwegian industrial history. See the power station at the fjord, follow in the footsteps of the navvy and let the… Read more
The Norwegian Museum of Hydro Power and Industry in Tyssedal
At the Norwegian Industrial Workers Museum at Vemork you can see the unique exhibition about WWII as well as the industrialization of Rjukan. Read more
Norwegian Industrial Worker's Museum
Top 10 Noorse architecturale bijzonderheden
Hans Petter Smeby is het brein achter het eigenwijze architectuur- en designtijdschrift Nytt Rom. Hij leidt je rond door de spannende architectuur die je buiten de gebaande…
Lees meer
Het vissersdorpje Eggum ligt aan de kant van de open zee op het eiland Vestvågøy, geklemd tussen oceaan en bergen. Read more
Eggum, Lofoten
Stokkøya Sjøsenter and The Beach Bar is situated near one of Norways finest beaches, and has both excellent food, comfortable accommodation and… Read more
Stokkøya Sjøsenter Sublugar
The Petter Dass-museum at Alstahaug is The County of Nordland´s millennium site. The museum is dedicated to the heritage of the priest and poet Petter… Read more
Petter Dass museum
Trollveggen Visitor Centre is located under Trollveggen , Europe's highest vertical mountain wall. The top shoots stretching nearly 1,800 feet into… Read more
Trollveggen visitor center
Is an architectural viewing pavilion overlooking Tverrfjellet mountain at Hjerkinn. The building was designed by Snøhetta architects and opened in… Read more
viewpoint SNØHETTA
Utsikten is niet de gemiddelde stopplaats. Het futuristische betonnen platform te midden de bergen wint veel prijzen. Read more
Utsikten, Gaularfjellet
Domkirkeodden nabij Mjøsa bevat meer dan 60 historische gebouwen uit de dorpen van Hedmark. Er zijn ook permanente tentoonstellingen. Read more
Storhamarlåven, Domkirkeodden
At the once industry-heavy bank of the river Akerselva, one of Oslo’s most interesting new city development projects, called Vulkan, has come to… Read more
Vulkan
Museum of architecture that explores contemporary and historical themes through drawings, photographs and models. The main building, designed by… Read more
National Museum - Architecture
Karmøy Fishery Museum is located on the mid-west side of Karmøy, the museum displays the modern era of the region's fishing history, which is a… Read more
Karmøy Fishery Museum
Select
  Show Details
  Statens Kartverk, Geovekst og kommuner - Geodata AS

  Raak geïnspireerd

  Lees meer

  Your Recently Viewed Pages

  Terug naar boven