Skip to main content

IJs- en sneeuwhotels zijn uitgegroeid tot een hot reistrend in de noordelijke breedtegraden. Je vindt er verschillende om uit te kiezen in Noorwegen, waarvan sommige op de beste plekken zijn om het noorderlicht te vangen!

Stel je voor: je ligt in een kamer gemaakt van ijs en sneeuw. Je adem verandert in damp in de koude, droge lucht, maar onder je stapel rendierhuiden ben je lekker knus.

Buiten de blauwe muren, danst het noorderlicht over de Arctische hemel. Het zijn exotische elementen zoals deze die verklaren waarom Noorse ijshotels zo geweldig zijn.

Slapen op het ijs

Vraagt je je af of slapen in een ijsbed een zeer koude ervaring is of dat je speciale kleding moet meenemen voor je verblijf?

Dit kan variëren, dus zorg ervoor dat je dubbel checkt met je hotel. De meeste hotels bieden echter alles wat je nodig hebt voor je verblijf. Dit is meestal een slaapzak die is gemaakt voor extreem koude temperaturen, een voering voor een slaapzak en iets om je hoofd en nek te bedekken. Daarnaast wordt vaak aangeraden om in niets anders dan thermisch of wollen ondergoed te slapen. Als je vergeet je eigen mee te nemen, kun je dit vaak in het hotel kopen.

IJshotels bestaan vaak uit twee delen die met elkaar verbonden zijn, een warm gebouw en een koud gedeelte. In het warme gebouw vind je faciliteiten zoals toiletten, douches, kleedkamers en kluisjes voor je spullen. De temperatuur in het koude gedeelte van het hotel ligt meestal rond min 4 of 5 graden Celsius.

Op zoek naar de perfecte plek om te trouwen? Verschillende ijshotels organiseren ook bruiloften!

1. Snowhotel Kirkenes

Gelegen in Kirkenes, Finnmark, Noord-Noorwegen

IJshotels bieden een ongelooflijk winterwonderland en Snowhotel Kirkenes is daarop geen uitzondering.

In Kirkenes, een klein stadje in de provincie Finnmark in Noord-Noorwegen, vind je 180 husky 's die reizigers meenemen op supersnelle hondenslee-avonturen door het Arctische landschap. Bovendien kun je op heldere avonden het ongelooflijke noorderlicht ervaren, als je geluk hebt. Ga op een koningskrab-ervaring in de Noorse Zee en geniet 's avonds van een smakelijke krab in het hotelrestaurant.

Ervaringen zoals deze, in rauwe, ongetemde natuur, hebben echt aangeslagen met zowel bezoekers van over de hele wereld.

Kåre Tandvik, eigenaar en oprichter van Snowhotel Kirkenes, is druk bezig met de voorbereidingen voor de bouw van dit jaar. Hij zegt dat de naam is gekozen om de daadwerkelijke bouwmaterialen weer te geven. Een hotel dat uitsluitend van ijs is gemaakt, zou volgens hem al snel ongemakkelijk worden.

"Het zou zijn alsof je in een glazen huis verblijft. Je moet isolerende sneeuw in de structuur gebruiken om de warmte te verzegelen. Op die manier zal het, hoe koud het buiten ook wordt, binnen een comfortabele min vier graden Celsius zijn”, zegt hij.

Bij Snowhotel Kirkenes kun je er ook voor kiezen om een drankje te drinken in de ijsbar en te slapen in het warme gedeelte van het hotel. Je kunt ook slechts één nacht in het koude deel doorbrengen en langer in een warme kamer blijven. Er zijn zoveel opties om uit te kiezen!

2. Tromsø Ice Domes

Gelegen in de Tamokdalen-vallei in Troms, Noord-Noorwegen​

Op anderhalf uur rijden van de stad Tromsø in Northern Norway helpen de hoge bergen rond de Tamokdalen-vallei de temperaturen laag te houden tijdens de twee maanden durende poolnacht. Dit is perfect als je daar een ijshotel hebt gebouwd.

“We willen onze bezoekers alles leren over het Noordpoolgebied. Hier bij Tromsø Ice Domes kun je meer te weten komen over lokale dieren in het wild, de Sami-cultuur en Noorse poolreizigers ", zegt algemeen directeur Eirik Tannvik.

In het hele hotel worden de lokale Sami-cultuur, het noorderlicht en meer vertegenwoordigd door kleurrijke verlichting en prachtige ijssculpturen.

Je kunt de nacht doorbrengen ingepakt in warme rendierhuiden. Tromsø Ice Domes biedt ook een breed scala aan dagavonturen, waaronder hondensleeën, sneeuwscooteren, sneeuwschoenwandelen en noorderlichtervaringen.

3. Sorrisniva Igloo Hotel

Gelegen in Alta, in de provincie Finnmark, Noord-Noorwegen​

's Werelds meest noordelijke ijshotel is te vinden in Alta in Noord-Noorwegen. Het eerste Sorrisniva Igloo Hotel werd gebouwd in 1999, waardoor het de tweede in zijn soort ter wereld is.

Elke winter vormen kunstenaars enorme ijsblokken en vormen ze de sneeuw. Na ongeveer een maand is het hotel klaar en open voor het publiek.

"De eerste acht tot tien jaar ging het een beetje traag, maar het is uiteindelijk een populaire ervaring geworden", zegt Jan Roger Eriksen, hoofd sales en marketing van Sorrisniva.

Sorrisniva is een van 's werelds beroemdste ijshotels, samen met Jukkasjärvi Ice Hotel in Zweden, het hotel dat het concept al in 1990 begon. Zoals de naam al aangeeft, is alles in het hotel opgebouwd uit ijs en sneeuw, van het bed waarin je slaapt tot de glazen waaruit je drinkt.

Wanneer de lente rolt rond het hele hotel wordt gereduceerd tot stomende plassen water. Deze cyclus geeft Sorrisniva en zijn kunstenaars een gouden kans om zichzelf elk jaar te vernieuwen.

“Het bijzondere aan Sorrisniva is dat al onze artiesten locals zijn”, zegt Eriksen. “Als ze het hotel niet beeldhouwen en inrichten, doen ze hier in Alta gewone, alledaagse klusjes. De een is kapper, de andere rijdt in een postwagen, een derde werkt als chef-kok.”

Hoewel ijshotels over de hele wereld in grootte en vorm variëren, hebben ze allemaal één ding gemeen: ze zijn erg, erg koud. Je zou dus denken dat gasten zelden langer dan één nacht blijven, maar volgens Eriksen is dat niet het geval.

"We zien steeds meer mensen een weekend blijven", zegt hij. "Op die manier kunnen ze ontspannen in het hotel en overdag een breed scala aan activiteiten ervaren."

4. Hunderfossen Snow Hotel

Gelegen nabij Lillehammer, Oost-Noorwegen​

Niet alle ijshotels van Noorwegen liggen in het hoge noorden. Iets meer dan twee uur rijden van Oslo, in de richting van Lillehammer, 's werelds meest zuidelijke ijshotel wordt elke winter gebouwd.

Het hotel maakt deel uit van Hunderfossen Winter Park, een populair themapark gebaseerd op Noorse sprookjes.

“Er heerst elk jaar een magische sfeer in het Winterpark, vooral 's avonds”, zegt Thor Willy Christiansen, hoofd marketing van Hunderfossen.

Vanwege de ligging in het zuiden – enkele honderden kilometers van de zusterhotels in Finnmark – begint de bouw van het ijshotel Hunderfossen aanzienlijk later. In Oost-Noorwegenzijn ijshotels soms afhankelijk van moderne technologie om stabiele lage temperaturen te handhaven.

“Het hotel is gebouwd in ons jaarlijkse winterpark en bestaat uit 15 ton ijs en 1.500 kubieke meter sneeuw”, zegt Christiansen. “We hebben een koelsysteem dat de temperatuur laag houdt als het warm wordt. Het hotel is gebouwd door onze medewerkers samen met ijskunstenaar Elisabeth Kristensen en is geïnspireerd op traditionele Noorse sprookjes.”

Naast de ongelooflijke architectuur en inrichting biedt het ijshotel in Hunderfossen ook veel live-entertainment.

"Van sprookjesachtige shows in het Troll Forest en de kasteeltuinen tot sneeuw raften, sneeuwscooters en een geweldige vuurwerkshow die de winteravonden afrondt, elke dag is een magische en unieke ervaring voor het hele gezin", zegt Christiansen.

Open in 2023: 10 tot 11 februari, 17 tot 18, 21 tot 25 en 2 tot 4 maart.

Noorwegen heeft een absolute overvloed aan accommodatie-opties die buiten de gewone. Breng de nacht door in een boomtop cabine, ga op een glamping avontuurof vaar met Hurtigruten – 's werelds mooiste zeereis.

Profiteer van deze topaanbiedingen

Neem een kijkje bij onze sponsors die er alles aan doen om je een goede reis te bezorgen.

Slaap lekker

Zoek hotels en andere overnachtingsopties over heel Noorwegen

Recent bekeken pagina's