Skip to main content

Een open land met open mensen. Noorwegen was één van de eerste landen ter wereld dat iedereen gelijke rechten gaf - ongeacht van wie je houdt. In 2024 wordt Oslo Pride gevierd van 21 tot 29 juni, met als hoogtepunt de Pride Parade. Dit jaar is het de 50e verjaardag van Oslo Pride in Noorwegen.

Net als de Scandinavische buren denken de meeste Noren liberaal over seksualiteit en genderidentiteit, en Noorwegen behoorde tot één van de eerste landen met antidiscriminatiewetgeving tegen homo's en lesbiennes.

Noorwegen staat zelfs in de top 10 van landen op de jaarlijkse Rainbow Europe Map van 2022 van ILGA-Europe.

Tegenwoordig hebben stellen van hetzelfde geslacht dezelfde rechten als hetero stellen, bijvoorbeeld een kerkelijk huwelijk, adoptie en begeleide zwangerschap. Het land is trots op de vele openlijk homoseksuele en lesbische politici en beroemdheden in de sport- en entertainmentwereld.

Maar dat is ook anders geweest. In 2022 was het 50 jaar geleden dat in Noorwegen het verbod op homoseksualiteit werd opgeheven.

'Voor mij als leider van FRI (de Noorse organisatie voor seksuele- en genderdiversiteit) is het belangrijk om met dankbaarheid terug te kijken op degenen die die wetswijziging erdoor hebben gedrukt. Want dat was een hele klus, en dat is het nu nog steeds. We moeten druk op de ketel blijven houden', zegt Inge Alexander Gjestvang.

Ontdek de vele queer-vriendelijke evenementen

Voor reizigers is het prettig te weten dat Noorwegen een gastvrij land is voor de LGBTIQ+ gemeenschap.

'Ik vind dat Noorwegen heel goed is in het voor iedereen toegankelijk maken van de meeste dingen. Ik zoek zelden veilige plekken op om naartoe te gaan, want de meeste zijn dat', zegt Majken Helén Evensen, transformatiemanager bij Strawberry en vrijwilliger bij Oslo Pride.

Ben je op zoek naar kroegen, gelegenheden en culturele evenementen die speciaal zijn gericht op queer publiek, dan vind je die meestal in grote steden zoals Oslo, Bergen en Trondheim. Oslo Pride is een groot jaarlijks evenement dat duizenden mensen trekt en waar mensenrechten en LGBTIQ+ kwesties de agenda bepalen via kunst, cultuur, politiek en feestjes.

'Ik denk dat het belangrijk is dat er plekken zijn waar je als queer naartoe kunt en het gevoel hebt dat je je kunt ontspannen. Zowel aparte nachtclubs voor de LGBTIQ+ gemeenschap als andere plaatsen voeren een inclusief beleid', zegt Gjestvang, manager bij FRI.

LGBTIQ+ vriendelijke plekken vind je ook in steden zoals Stavanger, Tromsø en Bodø. Bekijk deze tips over queer reizen in Noorwegen van de locals maar eens:

Oslo Pride

Profiteer van deze topaanbiedingen

Neem een kijkje bij onze sponsors die er alles aan doen om je een goede reis te bezorgen.

Ontdek meer

Recent bekeken pagina's