Skip to main content

Pride in Noorwegen

Voel de OsLove

Ja, je kunt hand in handlopen. Ja, je mag je partner kussen.

In Noorwegen mag je elke dag van het jaar houden van wie je maar wilt. Maar in juni...

…vieren we queer-liefde en diversiteit nog meer! Kom naar Oslo Pride - het grootste LGBTIQ+ festival van Noorwegen!

Welkom in het land met plek voor iedereen, ongeacht wie je wilt zijn of van wie je houdt. Dit is hoe Kadir, Anna en Klára de Noorse hoofdstad en Oslo Pride - de grootste viering van liefde, vrijheid en diversiteit in Noorwegen - hebben ervaren.

“Als we Oslo Pride in één woord zouden moeten samenvatten, zou dat ‘ontroerend’ zijn,” zegt Anna Grúňová met een glimlach.

Samen met partner Klára Slivoňová en vriend Kadir Telli was ze uitgenodigd door VisitOslo en Visit Norway om deel te nemen aan Oslo Pride, het grootste LGBTIQ+ evenement in Noorwegen.

“Iedereen die we ontmoetten was zo vriendelijk en aanmoedigend. Het aantal mensen dat deelnam aan de viering, waaronder duizenden mensen die niet queer waren, was gewoon overweldigend. Zelfs brandweerlieden, politieagenten en het leger liepen mee in de parade! Dat maakte veel indruk op ons. De muziek was perfect en de sfeer ook. Elke straat was versierd met regenboogvlaggen. Het leek alsof de hele stad zich had voorbereid op de optocht,” voegt ze eraan toe.

OsLove op het eerste gezicht

Het festival wordt jaarlijks gehouden in juni/juli en heeft als doel bij te dragen aan de acceptatie van iedereen. Meer dan een week lang staan mensenrechten en LGBTIQ+-kwesties op de agenda door middel van kunst, cultuur, debatten – en natuurlijk feesten.

Meer dan 40.000 mensen komen van alle hoeken uit de wereld samen in Oslo om diversiteit en inclusie te vieren en discriminatie te helpen bestrijden.

Oslo is een plek waar mensen je accepteren om wie je bent.

Klára Slivoňová​

Bezoeker

De meeste Noren hebben een liberale houding ten opzichte van LGBTIQ+ mensen en het land was een van de eerste landen die wetten aannamen om homo's en lesbiennes te beschermen tegen discriminatie. Noorwegen staat zelfs in de top tien van de ILGA-Europe 2024 beoordeling van 49 Europese landen.

Wat hebben jullie in Oslo gedaan behalve Pride?
“We hebben de stad te voet, op de fiets en per boot verkend. We hebben het operagebouw van Oslo bezocht, wat een indrukwekkend stukje architectuur is. We hebben ons verder verdiept in de Vikinggeschiedenis in het Vikingschipmuseum op het schiereiland Bygdøy en hebben de fascinerende beelden in het Vigelandpark in Frogner bekeken. Een ander hoogtepunt was een wandeling door Damstredet, een schilderachtige geplaveide straat in het centrum van Oslo met charmante houten huizen,” zegt Anna.

Waarin verschilt Oslo van andere hoofdsteden waar je bent geweest?
“Hoewel Oslo klein lijkt op de kaart, voelt het groot aan. We merkten al snel dat er in de stad van alles te zien en te doen is. We werden verliefd op de combinatie van stedelijk leven en natuur, waardoor elk onderdeel van de stad een andere uitstraling had. Vanaf sommige plekken konden we de stad en het fjord in de ene richting zien en dichte bossen in de andere. Oslo is over het algemeen een erg groene stad, met verschillende mooie parken waar de locals goed voor lijken te zorgen. Het feit dat de zon in de zomer nauwelijks ondergaat - slechts drie of vier uur - geeft je genoeg tijd (en energie!) om de stad ten volle te beleven,” zegt Anna enthousiast.

Wat maakt Oslo tot een LGBTIQ-vriendelijke reisbestemming?
“We vonden Oslo een heel gastvrije stad, een plek waar mensen je accepteren om wie je bent. Niemand keek ons bijvoorbeeld aan toen we hand in hand liepen. Er waren zelfs mensen die naar ons toe liepen en zeiden: 'Dit is jullie feest, maar wij willen er ook aan meedoen',” zegt Klára.

Welke Oslo-smaken zullen je bijblijven?
“De bruine kaas (brunost), natuurlijk. Het smaakt echt naar karamel. Daarnaast hadden we een geweldige eetervaring bij Lille Herbern, een restaurant op een klein eiland vlak bij het stadscentrum. We hielpen mee met het bereiden van het eten en het was allemaal erg lekker: mosselen, schelpdieren en andere verse zeevruchten. We hebben tijdens ons verblijf ook veel heerlijke koffie gedronken.”

Wat heb je mee naar huis genomen?
“Vijf grote zakken drop (ik kan er geen genoeg van krijgen!), traditionele wollen sokken, een winterhoodie, een Vikinghelm, een zak koffiebonen en natuurlijk bruine kaas,” zegt Anna met een glimlach.

Wat heeft de meeste indruk op je gemaakt in Oslo?
“De mensen, het uitzicht en de hoeveelheid groen. We hadden een hele dag in het Vigelandpark kunnen doorbrengen als we meer tijd hadden gehad. Het efficiënte openbaar vervoer maakte het gemakkelijk om de stad te verkennen en de Oslo Pass, die ons ook gratis toegang gaf tot sommige attracties, kwam erg goed van pas. Het was cool dat we de Oslo Pass zelfs konden gebruiken op de veerboten die het stadscentrum met de omliggende eilanden verbinden,” zegt Klára.

Heb je een advies dat je zou geven aan bezoekers van Oslo? 
“Wees niet bang om vragen te stellen aan de locals. Mensen in Oslo zijn erg vriendelijk en geven je vaak nuttig advies. Koop een kaart, koop de Oslo Pass en plan minstens één picknick in een park. De afstanden zijn kort maar de ervaringen lopen uiteen, dus het is misschien een goed idee om een plan te maken voordat je op ontdekkingstocht gaat,” zegt Klára.

Oslo Pride

Profiteer van deze topaanbiedingen

Neem een kijkje bij onze sponsors die er alles aan doen om je een goede reis te bezorgen.

Recent bekeken pagina's