Skip to main content

7 supertips om je relatie een boost te geven

Voelt je relatie een beetje … zo?

Samen ergens wakker worden in een hele nieuwe omgeving …

… en elkaar in een ander licht zien …

… kan net de oppepper zijn die jullie relatie nodig heeft.

'Het leven bestaat vooral uit doordeweekse dagen en dagelijkse routines. Soms moet je er even helemaal tussenuit om elkaar echt te zien en opnieuw te ontdekken wat je samen hebt.'

Frode Thuen, relatiedeskundige en psycholoog

Na heel wat maanden thuiswerken, de pandemie en een beperkt sociaal leven hebben veel stellen het gevoel dat hun relatie wel een oppepper kan gebruiken. De Noorse psycholoog en relatiedeskundige Thuen heeft een lijstje samengesteld met goede tips om het beste uit je vakantie - en uit elkaar - te halen.

'Iedereen weet dat een vakantie nieuwe herinneringen schept en dat je op vakantie meer tijd samen doorbrengt. Volgens mij gaat er niets boven je koffer pakken, ontsnappen aan de dagelijkse sleur en samen op ontdekking gaan', zegt Thuen.

'Als je op vakantie bent, heb je de gelegenheid om weer contact te maken, bijvoorbeeld door samen activiteiten te ondernemen die je allebei leuk vindt of door lekker samen te ontspannen en elkaar je liefde en dankbaarheid te laten zien', aldus de psycholoog, die expert is op het gebied van gezinsrelaties. Het doel is niet alleen om samen een leuke vakantie te hebben, maar ook om je dagelijks leven weer nieuw leven in te blazen.

Ook Sam en Stephanie uit Londen ondervinden uitdagingen in hun relatie. Daarom helpt Thuen hen een handje als ze aan een romantische vakantie naar Zuid-Noorwegen beginnen.

Bekijk de hele documentaireserie over hoe hun reis verliep en lees de deskundige tips die je relatie een boost kunnen geven:

1. Elkaar in een ander licht zien

Het lampje van de koelkast op een vroege dinsdagochtend is nou niet bepaald hetzelfde als de zon die op het water schittert of kaarslicht tijdens een romantisch etentje. Een verandering van omgeving kan er wel toe leiden dat je je partner in een ander licht ziet.

'Onderneem samen een activiteit die jullie nog nooit hebben gedaan', spoort Thuen aan.

Samen nieuwe ervaringen opdoen komt jullie relatie ten goede. Probeer gerust eens iets dat uitdagender is. Onderzoek toont aan dat dit soort dingen het gelukshormoon in je lijf aanwakkert, en dus ook de vonk tussen jullie! Van daaruit kunnen jullie elkaar ondersteunen en aanmoedigen, een fijn gevoel ervaren en daarop samen voortbouwen. En laten we wel wezen, het is ook spannend, toch? Het is een geweldige manier om jullie dichter bij elkaar te brengen - jullie je dichter bij elkaar te laten voelen.

2. Jullie raakvlakken opnieuw ontdekken

Wat deden jullie graag samen? Kunst bekijken? Lekker eten? Wandelen? Of misschien mooie verborgen juweeltjes ontdekken? De weg terugvinden naar jullie gedeelde interesses betekent ook jezelf een beetje herontdekken.

'In het dagelijks leven verschuift de aandacht al snel richting onszelf en onze eigen weg. Maar op vakantie heb je de hele tijd allerlei raakvlakken. Weet je nog wat jullie allebei interessant vinden? Wat jullie allebei leuk vinden? Neem op vakantie even de tijd om daarover na te denken', aldus Thuen. Want dat bepaalt hoe sterk jullie band is.

Wil je een stap verder gaan, dan kan een vakantie ook een goede gelegenheid zijn om echt tijd voor elkaar te maken, bijvoorbeeld op een bergtop met uitzicht op zee of langs een rustige kade. Zo kun je echt praten, legt Thuen uit.

'Sta eens even stil. Waar sta je nu samen? Wat zouden jullie willen als jullie weer thuis zijn?'

3. Begin elke dag met vriendelijkheid

'Beslis voor jezelf dat je iedere dag van je vakantie begint met attent zijn. Dat kan een complimentje zijn, of koffie op bed', moedigt Thuen aan.

In het drukke dagelijkse leven kunnen kleine, vriendelijke gebaren al snel verdwijnen tussen al het werk, de boodschappen en de was. Maar op vakantie heb je tijd voor je relatie, zeker als je daarvoor kiest voordat je vertrekt.

Houd dit maar in gedachten: ik ga een goede partner zijn die attent is en dankbaarheid toont. De dag beginnen met een beetje extra liefde en aandacht kan wonderen doen voor de rest van de dag.

4. Leer te luisteren

Deze tip is voor wie hun vakantie samen echt serieus wilt nemen, zegt Thuen. Dat kan je relatie op den duur duidelijk verbeteren, ook na je vakantie. Er zijn drie verschillende manieren om met je partner om te gaan in moeilijke situaties: het gesprek aangaan, je afsluiten of in de aanval gaan.

'Vraag jezelf af hoe je meestal op je partner reageert als hij/zij iets moeilijks bespreekt of kritiek op je heeft. Trek je je terug, maak je verwijten of ben je open en ga je het gesprek aan?' vraagt Thuen.

Veel mensen hebben de gewoonte om zich passief op te stellen en zich terug te trekken om een confrontatie te vermijden, of ze worden boos en reageren afwijzend. Als dit een patroon wordt, kan dat op termijn problemen veroorzaken. Het is dan ook geen verrassing dat stellen die elkaar tegemoet komen de beste kans van slagen hebben, aldus onderzoeker John Gottman.

Thuen is van mening dat een vakantie een gouden gelegenheid kan zijn om je eigen patronen te onderzoeken en te leren luisteren naar elkaar. Want misschien zijn jullie tijdens een lekkere maaltijd met een mooi uitzicht ontspannen genoeg om te zien hoe jullie samen de relatie kunnen verbeteren …

5. Verbeter jezelf

'In een relatie denken we vaak 'wat zit er voor mij in?' Maar probeer die vraag eens om te draaien', adviseert Thuen. Waarom trekt je partner met je op? Wat heb jij te bieden?

Hoewel het vaak natuurlijker voor ons is om naar onze eigen behoeftes en verlangens te kijken, wijst Thuen erop dat je er veel aan kunt hebben om af en toe echt kritisch naar jezelf te kijken.

Praat samen over wat je van elkaar nodig hebt. Dat is net zo belangrijk als jezelf afvragen wat het beste voor jullie is. Beschouw de relatie als een derde persoon met eigen behoeftes', adviseert de psycholoog.

6. Leg je telefoon weg

Hier hebben we ons allemaal wel eens schuldig aan gemaakt, toch? Samenzijn met anderen, maar dan plotseling merken dat je met je telefoon bezig bent?

Misschien zijn we in dat opzicht zelfs wel het vaakst 'ontrouw' met onze telefoons. Hoewel je eigenlijk tijd zou moeten doorbrengen met de mensen met wie je op dat moment bent, verval je in plaats daarvan in een andere werkelijkheid. Op vakantie kan dat een ferme domper op het moment zetten, want dat zou je echt moeten delen met degene(n) met wie je op vakantie bent.

'Probeer op vakantie je telefoon eens te laten liggen', adviseert Thuen. Richt je in plaats daarvan op het er zijn voor je partner en het allebei in je opnemen van alle nieuwe indrukken en ervaringen.

Hij stelt voor overdag een paar telefoonloze uren af te spreken, zodat jullie er allebei helemaal voor elkaar kunnen zijn, 100%. In plaats van op je telefoon te kijken, kun je beter van het mooie uitzicht genieten, zonder afleiding naar elkaar luisteren en genieten van elke hap van je maaltijd. Instagram kan echt wel even wachten.

En wil je mooie foto's maken, waarom neem je dan geen digitale (wegwerp)camera mee?

7. Weer thuis

Eén van de belangrijkste dingen van op vakantie gaan is terug thuiskomen, vol nieuwe ervaringen en - hopelijk - wat nieuwe energie.

Je hebt samen nieuwe dingen beleefd, je hart sneller voelen kloppen en je streslevel ligt een stuk lager. En dan ben je weer thuis, in het leven van alledag. Jammer? Misschien een beetje, maar het belangrijkste van op vakantie gaan is wat je terug mee naar huis neemt.

'Het grootste deel van het leven bestaat uit doordeweekse dagen. Een vakantie kan je genoeg afstand bieden om te genieten van de kleine dingen die je thuis hebt', zegt hij.

Volgens hem is één van de leukste dingen van er even tussenuit zijn dat je je verheugt op thuiskomen. En met nieuwe herinneringen op zak waar je met veel plezier op kunt terugkijken, duurt je vakantie langer dan de eerste dag dat je weer thuis bent.

'En als je de tijd voor elkaar en jullie relatie hebt genomen, dan kan een vakantie de romantiek echt een boost geven.

Verander het uitzicht, niet je partner

Doordat Sam en Stephanie samenwonen in Londen, ontdekten ze een aantal issues in hun relatie.

'Soms heb je het gevoel dat er niet naar je wordt geluisterd, en dat kan wel eens onverschillig overkomen', zegt Sam.

En ik denk daar precies hetzelfde over. We vinden allebei dat we niet naar elkaar luisteren', zegt Stephanie.

Sam vindt dat Stephanie ontzettend veel op haar telefoon zit. 'Dat kan irritant zijn, want je bent op één van de mooiste plekken ter wereld en zij is met iets anders bezig', vervolgt Sam.

'Wat hij echt van me nodig heeft, is dat ik echt aanwezig ben en meer luister. Ik hou van hem, maar ik denk dat hij dat meer wilt voelen', zegt Stephanie.

Visit Norway nodigde Sam en Stephanie uit naar de zuidkust van Noorwegen te komen, want we zijn ervan overtuigd dat tips van deskundigen in combinatie met de prachtige omgeving dit stel kan helpen hun relatie een boost te geven.

De liefdesreis van Sam en Stephanie

Bekijk hier de 7 tips die Sam en Stephanie kregen om hun relatie een boost te geven.

Romantische inspiratie

Zoek het perfecte plekje om jullie relatie een boost te geven en weer helemaal verliefd te worden.

Zoek een liefdesnestje

Sportieve afspraakjes

Culinaire liefde

Samen ontspannen

Romantiek in de natuur

Recent bekeken pagina's