Skip to main content

HURTIGRUTEN

Richting een duurzamere toekomst

Hurtigruten vaart al 130 jaar op de fjorden langs de Noorse kust. Voor de toekomstige generaties onderneemt Hurtigruten nu grote stappen om het milieu te beschermen.

Sea Zero - een emissievrije toekomst

In 2023 viert Hurtigruten 130 jaar varen langs wat vaak 'de mooiste kustlijn ter wereld' wordt genoemd. Om dit mooie erfgoed in de toekomst voort te kunnen zetten, werkt de Hurtigruten kustexpress hard aan hun meest ambitieuze duurzaamheidsinitiatief ooit: emissievrije schepen bouwen die zijn afgestemd op de Noorse kust. En het eerste schip is tegen 2030 klaar om uit te varen. Het is in Europa één van de grootste ecologische verbeteringen in de scheepvaart ooit. Het doel van het Sea Zero-project is emissievrij reizen mogelijk maken, zonder lawaai of vervuiling.

'Totdat die technologie is doorontwikkeld, investeren we fors en geven we onze bestaande vloot een groene upgrade met de beste technologie die op dit moment beschikbaar is', legde Hedda Felin, CEO van Hurtigruten Norway, uit aan de media.

Een duurzamere vloot

Er wordt ongeveer € 100 miljoen geïnvesteerd in groene upgrades aan de bestaande vloot van Hurtigruten. Die bestaat uit zeven schepen, waarvan er drie worden aangepast om hybride energie te gaan gebruiken. Tegen 2024 zorgen deze aanpassingen voor maar liefst 25% minder CO2-uitstoot en tot wel 80% minder NOx-uitstoot.

De nieuwe hybride technologie op deze drie schepen betekent dat gasten van de originele Norwegian Coastal Express kunnen varen op stillere, milieuvriendelijkere en hypermoderne schepen.

Dankzij hybride energie kunnen schepen overschakelen op accu's en een aantal uur emissievrij varen, maar Sea Zero gaat verder en bouwt volledig emissievrije schepen.

De Hurtigruten Group stopte meer dan tien jaar geleden al met het gebruik van zware stookolie en was de eerste cruisemaatschappij die binnen de hele organisatie stopte met niet-essentieel wegwerpplastic. Nu wil het bedrijf nieuwe normen stellen voor de hele reisindustrie door authentieke lokale ervaringen aan te bieden en tegelijkertijd zowel een zo klein mogelijke ecologische voetafdruk achter te laten als een positieve bijdrage te leveren.

Lokale gemeenschappen ondersteunen

De Noorse kustlijn bestaat uit bergen, heeft duizenden fjorden en is bezaaid met ontelbare eilanden. Het landschap is uitzonderlijk mooi, maar vaak kan over land reizen best lastig zijn, vooral verder noordwaarts in het noordpoolgebied. Van de 34 havens die Hurtigruten aandoet, zijn er bijvoorbeeld maar drie met een spoorwegverbinding.

En dat is waar de Hurtigruten kustexpress in uitblinkt: ze trotseren weer en wind, sneeuw en noodweer en fungeren als levenslijn en ontzettend belangrijk vervoersmiddel voor de mensen en bedrijven in de kustgemeenschappen.

Dankzij de kustexpress zijn plaatsen langs zowat de hele kust beter met elkaar verbonden, want zowel mensen als vracht worden regelmatig vervoerd.

De locals ontmoeten

Door z'n functie als lokale levenslijn is de kustexpress niet zomaar een cruise, want passagiers komen ook in contact met lokale gemeenschappen. Misschien raak je wel aan de praat met een plaatselijke ondernemer die op zakenreis is, zie je gezinnen met meerdere generaties die samen op vakantie zijn of hoor je het opgewonden geklets van kinderen die op schoolreis zijn. Je moet ook niet raar opkijken als je het hele plaatselijke voetbalteam tegenkomt dat op weg is naar een wedstrijd.

Als het schip in de haven aangemeerd ligt, heb je - afhankelijk van het vaarschema - natuurlijk ook de mogelijkheid om mee te gaan op begeleide excursies. Deze excursies laten je op een veel authentiekere manier zien hoe het leven aan wal daadwerkelijk is.

Twee nieuwe cruises

In 2023 introduceert Hurtigruten twee nieuwe routes: de North Cape Express en de Svalbard Express. Voor het eerst in de geschiedenis kun je nu met de North Cape Express langs hele Noorse kust van Oslo naar de Noordkaap varen. Op de terugweg naar het zuiden eindigt je cruise in Bergen.

Je kunt ook van eind april tot ergens in augustus onder de middernachtzon varen als de Svalbard Express zijn iconische 'sportroute' van Bergen naar Spitsbergen en terug herintroduceert. De route loopt langs de Noorse kust tot aan de Noordkaap vóór de oversteek naar Spitsbergen, en op de terugweg vaar je door de Lyngen Alpen.

De heerlijke smaken van Noorwegen

Tijdens je reis met Hurtigruten leer je het land ook kennen door de heerlijke lokale gerechten die aan boord worden geserveerd. De Noorse culinaire tradities hebben veel gemeen met de natuur langs de kust: fris, uniek en vol afwisseling.

Aan boord van Hurtigruten kom je pas echt te weten wat Norway's Coastal Kitchen is. Het is een culinair concept waarbij de koks van Hurtigruten nauw samenwerken met plaatselijke leveranciers die elke dag de allerbeste verse producten aan boord bezorgen.

De klassieke rondreis: Bergen–Kirkenes–Bergen

Wil je je eigen tocht door Noorwegen creëren, dan kun je de havens selecteren van waar en waarheen je wilt reizen. Plan vandaag je Noorse kustreis!

Recent bekeken pagina's