Skip to main content

Cruisen op z'n Noors

Een meer ontspannen manier dan vanaf een cruiseschip de Noorse kust bewonderen bestaat er gewoon niet.

Dit varende hotel, met alle comfort van thuis, laat je tegelijkertijd de eindeloos lange Noorse kustlijn zien.

Bekijk het dagelijks leven van zowel de locals als de wilde dieren langs de kust vanaf het water ...

... en geniet van lekker eten op je bord dat is klaargemaakt met verse ingrediënten uit de streken die je onderweg passeert.

Voel de frisse poollucht en laat de ruige Noorse kustlijn aan je voorbij trekken vanuit een ontspannend bubbelbad ...

... of zoek nieuwe avonturen aan land als het schip in de haven aangemeerd ligt!

Er zijn heel wat activiteiten die je kunt ondernemen, zoals een tocht met een hondenslee maken en gaan sightseeën.

Welkom bij deze unieke ervaring langs de kust van Scandinavië.

Wil je binnen korte tijd de mooiste dingen van de Noorse kust zien? Een cruise biedt je alle comfort, prachtige uitzichten en de kans om alles te zien in 11 dagen.

Deze varende uitvalsbasis bespaart je het gedoe om op elke nieuwe bestemming steeds te moeten in- en uitpakken. Bovendien heb je altijd restaurants, bars en amusement binnen handbereik.

Maar verwacht geen eindeloos feestgedruis. De meeste passagiers die langs de Noorse kust varen, zijn op zoek naar rust en ontspanning, prachtige spectaculaire landschappen en naar lokale lekkernijen.

Twee grote cruisemaatschappijen

In Noorwegen zijn er twee grote cruisemaatschappijen die langs de Noorse kust varen: Hurtigruten en Havila Voyages. Hurtigruten vaart al sinds 1893, vaart dagelijks af en doet op de vaarroute tussen Bergen in het westen en Kirkenes in het noorden 34 havens aan.

Havila voer voor het eerst langs de kust in 2021 en vaart dezelfde routes als Hurtigruten, namelijk van Bergen naar Kirkenes en terug. De gloednieuwe schepen van de maatschappij gebruiken ultramoderne technologie. Ze varen alleen op elektrische energie en op LNG, en ze stomen zo stil dat je echt het gevoel hebt dat je één bent met de natuur.

Havila en Hurtigruten bieden allebei veel verschillende kortere en langere reizen aan. Reis langs de hele kustlijn - enkele reis of heen en terug. Een klassieke rondreis duurt ongeveer elf of twaalf dagen (enkele reis zes of zeven dagen). Houd er rekening mee dat de schepen op verschillende tijden aanmeren, afhankelijk van of ze naar het noorden of het zuiden gaan, dus de terugreis kan je een heel andere ervaring opleveren.

Met Hurtigruten kun je ook helemaal naar Spitsbergen reizen.

Het noorderlicht en de middernachtzon

Noorwegen heeft één van de langste kustlijnen ter wereld en meer fjorden dan welk land ter wereld dan ook. Het woord 'fjord' is trouwens van Noorse oorsprong.

Vanaf een comfortabel cruiseschip kun je ook andere prachtige natuurverschijnselen bewonderen, zoals het noorderlicht (met een beetje geluk) en de middernachtzon. Je kunt zelfs ook adelaars boven het schip zien cirkelen, en regelmatig vaar je langs walvissen en zeehonden die zich in de diepe fjorden prima vermaken.

Toekomstbestendige cruiseschepen

De nieuwe cruiseschepen van Havila Voyages behoren tot de meest milieuvriendelijke cruiseschepen ter wereld. De schepen zijn uitgerust met motoren die lopen op LNG (vloeibaar aardgas) en hebben de grootste accu's ter wereld. Daardoor kunnen ze door de fjorden varen met minder uitstoot dan schepen die traditionele brandstof gebruiken. De NOx-uitstoot van hybride schepen is 90% lager, en de CO2-uitstoot 25%.

Al het eten dat aan boord van de schepen van Havila Voyages is klaargemaakt met verse ingrediënten van plaatselijke leveranciers langs de route. Geniet van de heerlijke gerechten die de mooie en schone Noorse natuur weerspiegelen. En ze worden met liefde voor je bereid door bekroonde chef-koks.

Ervaar het leven aan land

Als je met Hurtigruten en Havila Voyages reist, heb je - afhankelijk van het vaarschema - natuurlijk ook de mogelijkheid om korte excursies te maken als het schip in de haven aangemeerd ligt.

Ook al heb je geen tijd om diep het binnenland in te trekken, toch geven de meeste schepen hun passagiers ruim de tijd om de interessantste steden en dorpen langs de kust te verkennen.

En ben je in een avontuurlijke bui, boek dan een pakketreis bij Hurtigruten compleet met een tocht met een hondenslee en andere begeleide uitstapjes. Je kunt natuurlijk ook op eigen houtje op verkenning gaan. Zorg alleen wel dat je niet zo onder de indruk raakt dat je vergeet op tijd terug op het schip te zijn.

Boek je reis met Hurtigruten meteen.

</br>

Reis buiten het hoogseizoen

De drukste periode om de beroemde fjorden te bezoeken is in de zomer. Wil je een wat rustiger avontuur, reis dan buiten het hoogseizoen. 

Eigenlijk zijn de bergen en de natuur in de winter nog indrukwekkender dankzij de bevroren fjorden, watervallen met ijspegels en de sneeuw.

Op cruise gaan in de lente is ook magisch als de smeltende sneeuw vanuit de bergen de watervallen extra kracht geeft en het groen weer tot leven komt. Hetzelfde geldt voor de herfst als je langs al die levendige herfstkleuren vaart.

Combineer je cruise met een treinreis en ontdek de steden en fjorden tijdens een spectaculaire winterreis van Bergen naar Flåm.

Een winterreis van Bergen naar Flåm

Internationale cruisemaatschappijen

Je kunt ook naar Noorwegen reizen met internationale cruisemaatschappijen die vanuit verschillende Europese havens richting Noorwegen varen.Zo kun je makkelijk naar Noorwegen komen zonder veel gedoe en met maximaal comfort. 

Maar wil je Noorwegen écht beleven, kies dan een cruise die in Noorwegen begint en eindigt. Zo ben je niet alleen een paar dagen extra in het land, maar heb je ook de kans om er meer van te ontdekken.

Noorwegen heeft ruim 50 kusthavens, maar die zijn niet allemaal toegankelijk voor internationale schepen. Dat is een gevolg van de strenge regels die onlangs zijn ingevoerd om de uitstoot in de fjorden die op de werelderfgoedlijst van UNESCO staan te beperken.

Internationale veerboten

Er varen dagelijks vier veerdienstmaatschappijen vanuit Denemarken, Zweden en Duitsland naar meerdere bestemmingen in Noorwegen, en je kunt gerust de auto meenemen aan boord.

De meeste maatschappijen bieden pakketten aan voor personenwagens met meerdere passagiers en kortingen voor senioren, studenten en kinderen. Sommige schepen zijn meer gericht op vervoer en andere lijken meer op gewone cruiseschepen met hutten, amusement, wellnessfaciliteiten en verschillende eetgelegenheden aan boord. 

Boek je overtocht naar Oslo vanuit Kopenhagen en Frederikshavn in Denemarken.

Cruisebestemmingen in Noorwegen

Meer reisopties op zee

Je kunt de Noorse kust op veel manieren verkennen. Filter je zoekopdracht en bekijk de onderstaande (veer)bootaanbiedingen.

Recent bekeken pagina's