Skip to main content

Er is een populair gezegde in Noorwegen: 'Slecht weer bestaat niet, alleen slechte kleding!' Dit is een land waar je het volgende mee naartoe moet nemen: je mooiste bikini, de warmste wollen trui die je maar hebt liggen, je hoogste hakken en je meest coole wind- en waterdichte uitrusting.

... en dat geldt voor alle seizoenen!

Dankzij de gematigde watertemperatuur in de Golfstroom heeft Noorwegen een veel warmer en milder klimaat dan andere delen van de wereld die op dezelfde breedtegraad liggen, bijvoorbeeld Alaska, Groenland en Siberië. In de winter liggen de koudste gebieden vaak landinwaarts of ver richting het noorden.

Noorwegen strekt zich uit van 57° tot 78° noorderbreedte, dus het klimaat verschilt behoorlijk. Er zijn grote verschillen tussen noord, zuid, het binnenland en de kust.

Over het algemeen hebben de kustgebieden vrij zachte en natte winters (maar met sneeuw in de bergen), en de streken in het binnenland hebben koude winters met veel sneeuw en warme en relatief droge zomers - vooral in het oosten van het land. Hier ligt de temperatuur in de zomer normaal gezien rond de 20°C.

Maar of het nou regent of sneeuwt, het weer schrikt een echte Viking niet af. Noren zijn expert in zich naar het weer kleden, en ze trekken er ook op uit als het regent of waait. Maar als het stormachtig weer is, kun je het beste het leven binnenshuis wat nieuw leven inblazen en je opmaken voor wat innekos (gezelligheid binnenshuis).

Regionale verschillen

Zuid-Noorwegen wordt beschouwd als een zomerparadijs vol eilanden met prachtige stranden en tal van vaar- en kajakmogelijkheden. De regio Oslo en de valleien van Oost-Noorwegen kennen ook warme zomers, maar hier zie je een duidelijke verschuiving richting een koude winter met veel sneeuw in de bergen.

In Fjord Noorwegen verandert het weer constant. Je moet niet raar opkijken als je op één dag te maken krijgt met regen, zon, wind en zelfs sneeuw. En dat kan eigenlijk in elk seizoen gebeuren! In de lente staan de fruitbomen in bloei. In de herfst verkleuren de bladeren en zijn de bergflanken één grote kleurenpracht boordevol oranje en gele tinten. Er heerst een kustklimaat met veel neerslag - vooral in de gebieden die aan zee grenzen.

Noord-Noorwegen is elk seizoen een geweldige plek om te bezoeken. In de winter kun je er het noorderlicht meemaken. Ten noorden van de poolcirkel staat de zon in de zomer de hele nacht aan de hemel. Een natuurfenomeen dat bekend staat als de middernachtzon.

Als je eraan denkt je naar het weer te kleden, geniet je van alle verschillende elementen, of het nou regent of de zon schijnt.

Bekijk de laatste weersverwachting

Bekijk de laatste plaatselijke weersverwachting op Yr.no dat wordt verzorgd door het Norwegian Meteorological Institute en de Norwegian Broadcasting Corporation (NRK). Download de gratis weerapp van Yr voor iOS of Android.

Profiteer van deze topaanbiedingen

Neem een kijkje bij onze sponsors die er alles aan doen om je een goede reis te bezorgen.

Plan je reis in Noorwegen

Waarom wachten tot je er bent? Bekijk wat er allemaal te zien is. Bekijk nu alle andere mogelijkheden en ontdek wat er allemaal kan!

Recent bekeken pagina's