Skip to main content

Een culinaire reis
langs de Noorse kust

Ben jij een fijnproever of foodie die ook van cruises houdt?

Stap aan boord van Hurtigruten, de kustexpress van Noorwegen, voor een gastronomisch avontuur langs een van de mooiste kustlijnen ter wereld!

We willen onze gasten niet alleen een tour geven van Noorwegen; we willen ook dat ze genieten van de smaken van elke plek die ze bezoeken.

Øistein Nilsen, Culinair Directeur, Hurtigruten

De zeevruchten zijn uitzonderlijk en de ruige landschappen hebben ook invloed op de smaak van vlees zoals lamsvlees en rendiervlees, omdat de dieren vrij rondlopen en hun voedsel in de natuur vinden.

De uitgestrekte kustlijn van Noorwegen is niet alleen weerzinwekkend mooi, maar ook ontzettend lekker! Geniet van de smaken van Noorwegen en onze culinaire tradities, gebaseerd op de verste ingrediënten van lokale producenten, tijdens een cruise met de Kustexpress Hurtigruten.

Kustkeuken van Noorwegen

“Ik heb ontzettend zin in het eten en het prachtige uitzicht. Er is hier zo veel dat ik nog nooit heb gezien of geproefd, en het is gewoon geweldig,” deelt Carol uit Engeland. Ze is teruggekomen voor haar tweede cruise met Hurtigruten, dat bekend staat als de Noorse kustexpress tussen Bergen en Kirkenes.

Hurtigruten is niet alleen een comfortabele manier van transport - het is ook een culinaire reis. Geniet van malse zeevruchten, heerlijk vlees, lokale kazen, verse sappen en nog veel meer. Verwen je zintuigen terwijl je duizenden eilanden passeert die liggen aan de Noorse kust.

Steun voor de lokale bevolking

“Wanneer je je echt verdiept in de verschillende regio's en culturen langs de kust, ontdek je dat de Noorse culinaire tradities uit veel meer bestaan dan alleen lapskaus en fårikål”, vertelt Øistein Nilsen, culinair directeur bij Hurtigruten, verwijzend naar traditionele stoofpot en lamsvlees in kool.

De kustkeuken van Noorwegen is nu al meer dan tien jaar het culinaire concept van Hurtigruten. Het biedt gasten een echte Noorse gastronomische ervaring en benadrukt de heerlijke delicatessen die Noorwegen te bieden heeft, van de kunst van het conserveren, pekelen en drogen tot gerechten die vers uit de zee op je bord liggen.

“Lokaal eten, authentieke recepten, storytelling en gemeenschapsontwikkeling zijn cruciale onderdelen van het concept,” deelt Nilsen.

Je kunt voor de lunch genieten van uitgebreide en gevarieerde buffetten, plus versgebakken lekkernijen uit de bakkerij op het schip. In de avond kun je kiezen tussen een vast driegangendiner of haute cuisine.

Je kunt je maaltijd combineren met de natuurlijke en biologische saparrangementen van Safteriet, gemaakt van vers fruit en bessen uit Noorwegen. Of wat dacht je van innovatieve alcoholvrije drankjes van het Noorse merk NOLO Nordic?

Meer dan 60 procent van de dranken aan boord van Hurtigruten worden lokaal in Noorwegen geproduceerd. Het doel is om elk drankje te verbinden aan een plaats, een verhaal en de mensen die het hebben gemaakt.

Ga met ons mee op een heerlijke reis van Bergen naar Kirkenes en ontdek wat de verschillende culinaire regio's te bieden hebben!

Delicatessen van de westkust

Hoewel we pas net uit Bergen zijn vertrokken, is onze culinaire reis nu al begonnen. Het is tijd om de delicatessen van de westkust te proeven.

Geniet van een klassieke en aangename Noorse vissoep terwijl het schip door de Noorse fjorden trekt. Of wat dacht je van het traditionele gerecht prinsefisk? Het komt uit Bergen en bestaat uit kabeljauw, garnalen en groenten overgoten met een romige, zachte saus.

“Ik ben enorm fan van de zee en alles wat eruit komt. We hebben veel geluk, want we varen boven 's werelds beste voedselbron voor zeevruchten,” vertelt Nilsen.

Hurtigruten serveert uitsluitend vis, schaal- en weekdieren die in Noorwegen zijn geproduceerd, geoogst of gevangen.

De volgende ochtend varen we het prachtige en kleurrijke art nouveau-stadje Ålesund binnen, met torenhoge bergen op de achtergrond. Geniet van de contrasterende smaken van intens zout en natuurlijk zoet van de plaatselijke specialiteit, klipvis, gedroogde en goed gezouten vis die meestal wordt gemaakt van kabeljauw.

Je kunt ook genieten van een gerecht met Sterling-heilbot. Veel Noren vinden deze sappige en vleesachtige vis exclusief en serveren het bij speciale gelegenheden.

Boven het wateroppervlak zit de kustlijn vol met plaatselijke boerderijen die vers vlees en andere verse producten leveren.

West-Noorwegen heeft de meeste schapen van het land en je kunt het traditionele gerecht smalahove proberen, afkomstig uit Voss. Het gerecht bestaat uit een schapenkop die direct op je bord wordt geserveerd. Als dat een beetje te veel van het goede voor je is, kan het ook van het bot worden geserveerd.

“We bieden ook lokale voedselpresentaties tijdens de reis, waar mensen iets nieuws kunnen proberen en meer te weten kunnen komen over waar de gerechten vandaan komen. Je kunt bijvoorbeeld fenalår (gezouten en gedroogd lamsvlees) uit Hellesylt proberen," vertelt Eline Y. Bjørndal, leerling-kok aan boord van de MS Polarlys.

Laten we onze reis langs de kust voortzetten!

Trek iets warms aan en laat de frisse zeelucht je trek aanwakkeren, terwijl we vertrekken richting…

…de regio Trøndelag, een waar paradijs voor foodies!

Het milde, vochtige kustklimaat, de frisse berglucht en de droge vlaktes dragen allemaal bij aan het creëren van bijzondere gerechten.

Europese regio van de gastronomie

Op dag twee kun je de landschappen bewonderen vanaf het bovendek terwijl je naar de regio Trøndelag vaart. Het is een perfecte plek om je te laten verwennen, want het gebied is uitgeroepen tot Europese regio van de gastronomie 2022, dankzij het kwalitatief hoogstaande eten. 

Stel je eens voor dat je geniet van een vol bord met boterachtige en lichtzoete schelpdieren die in je mond smelten: oftewel, pure en eenvoudige smaken, waarbij de ingrediënten centraal staan.

“Je vindt nergens betere langoustine en sint-jakobsschelpen dan in Noorwegen. De schelpdieren zijn eigenlijk zo goed op zichzelf dat je ze niet hoeft te maskeren met allemaal verschillende smaken,” vertelt Nilsen enthousiast.

De koele zeetemperatuur en het heldere water rond de scherenkust met duizenden eilandjes vormen de perfecte omgeving voor zeevruchten om te gedijen.

Onderweg naar de historische en charmante stad Trondheim vaar je langs de eilandregio Hitra en Frøya, die bekendstaan om hun overvloed aan heerlijke sint-jakobsschelpen, zalm en krabben. Deze zeevruchten worden verkocht aan een aantal van de beste restaurants ter wereld.

Al het vlees dat aan boord van Hurtigruten wordt geserveerd, komt uit de regio Trøndelag en wordt geleverd door de lokale leverancier Grilstad. Veel van de zuivelproducten die op het schip worden geserveerd, zijn ook afkomstig uit dit deel van Noorwegen, van bekroonde lokale melkveehouderijen zoals Rørosmeieriet en Gangstad Gårdsysteri.

Als je van zoet houdt, kun je ijs met skjenning proberen. Skjenning is platbrood dat wordt gemaakt bij Bakkerij Røra. Vóór het bakken wordt het bestreken met melk en suiker en de gekarameliseerde restjes in de pan worden aan het ijs toegevoegd om het zoeter te maken. 

Of wat dacht je van een andere lokale specialiteit op het menu: tjukkmjølkpudding uit Røros? Tjukkmjølk is een gefermenteerd melkdrankje dat de scheepskoks omtoveren tot een zachte pudding, overgoten met frambozenjam en hazelnoten, vergelijkbaar met panna cotta.

Trek in meer? Je kunt altijd versgebakken lekkernijen kopen in de bakkerij van het schip! 

We raden je ook aan om optimaal te genieten van het bezoek aan Trondheim door de specialiteiten te ontdekken in onze fijnproeversgids voor Trondheim en Trøndelag.

Het is tijd om ongetemde landschappen te betreden, waar imposante bergen en pittoreske fjorden elkaar treffen.

Noord-Noorwegen is de grootste regio van Noorwegen met een eigen rijke Arctische culinaire cultuur.

Heb je al beet? Het water krioelt hier van de vissen en het avondeten is slechts één keer toehappen verwijderd. Verser dan dit worden zeevruchten niet.

Arctische smaken

Vaar naar het gebied waar tussen januari en april een unieke vis paait.

“Mijn favoriete Noorse ingrediënt is skrei (Atlantische kabeljauw). Het is een fantastische vis en het is best gaaf dat hij alleen in een bepaalde tijd van het jaar te vangen is, wat hem nog specialer en exclusiever maakt,” vertelt chef-kok Frank Kristoffersen. Hij komt toevallig ook uit het noorden en werkt op de MS Polarlys van Hurtigruten.

Mis je kans niet om deze delicate witte vis te proeven, die perfect mals is wanneer je lichtjes prikt met je vork.

En let op de enorme houten rekken vol stokvis gemaakt van skrei, dat daar wordt gerijpt door de weersomstandigheden langs de kust. Je kunt soms zelfs de scherpe, zoute geur ruiken voordat je ze ziet. Aan boord kun je ook stokvis proeven.

Een ander hoogtepunt op het menu is de trekzalm, vers geleverd uit Sigerfjord. Deze milde, lichtroze vis is zowel de oudste zoetwatersoort van Noorwegen als de vis die het meest noordelijk op aarde leeft.

Andere specialiteiten zijn onder andere de indrukwekkende koningskrab uit Finnmark, die je van dichtbij kunt bekijken in een aquarium aan boord van Hurtigruten en garnalen uit Lyngen, afkomstig van een van de oudste leveranciers van Noorwegen.

Je kunt in Kirkenes zelfs op een koningskrabsafari gaan!

Ver onder het wateroppervlak vind je tal van veel vreemd uitziende wezens op de zeebodem. De zee-egel, met zijn kenmerkende stekelige uiterlijk, wordt door Hurtigruten vakkundig omgetoverd tot een gerecht dat niet te vergelijken is.

“Ecofang in Tromsø levert ons zee-egels en we proberen er zo veel mogelijk te gebruiken, omdat ze een groot probleem vormen langs de kust,” legt Nilsen uit.

Overbevissing in de jaren ’60 leidde tot het uitsterven van de zeewolf, die voornamelijk zee-egels at. Het gevolg was dat zee-egels de kustlijn overspoelden en al het zeewier en kelp - vitale elementen voor biodiversiteit en koolstofopslag - op hebben gegeten.

Het kelpwoud en zeewier onder het wateroppervlak zijn 60 procent efficiënter in koolstofopslag dan bossen op het vasteland. Deze efficiëntie bestaat echter alleen tijdens de groeiperiode. Daarom runt Hurtigruten een zeewierboerderij in Lyngen, waar zeewier wordt geoogst wanneer het klaar is en er worden voortdurend nieuwe scheuten geplant.

Proef zeewier op het schip met het haute cuisine menu bij Kysten en producten van Lofoten Seaweed.

“Er moet een element van zeewier in elk gerecht zitten bij Kysten, zodat je de smaak van de zee proeft terwijl je vaart,” vertelt Kristoffersen, de chef-kok van Hurtigruten.

Maar als je voorkeur uitgaat naar vlees, zijn er ook meer dan genoeg Arctische lekkernijen om van te genieten!

De Lofoten in het noorden zijn niet alleen beroemd vanwege hun vis, maar ook vanwege hun bekroonde Lofotlam-schapen, die een prestigieuze beschermde oorsprongsbenaming hebben. De schapen leven een gelukkig en vrij leven aan zee en grazen op gras dat verrijkt is met het natuurlijke zout uit de frisse zeelucht.

Nog een onmisbaar gerecht voor liefhebbers van vlees is rendier. Een groot aantal Sami in dit gebied leven van de rendierhouderij en je kunt hier zelfs een glimp van opvangen terwijl je aan boord bent. Het vlees heeft een complexe, wildachtige smaak en is een uitstekende bron van omega-3 en omega-6 vetzuren.

Máret Rávdná Buljo brengt de Sami-voedselcultuur naar de voorgrond als een van de culinaire ambassadeurs van Hurtigruten.

“Ik probeer door middel van voeding ons respect voor de natuur en dieren uit te drukken en te demonstreren hoe onze cultuur een spirituele en diepgaande band behoudt met het voedsel dat we eten. Het draait om meer dan alleen smaken – het gaat om ziel, erfgoed en saamhorigheid,” vertelt ze.

Als je trek hebt in iets zoets, hebben we ook goed nieuws: de bessen uit deze regio hebben ontzettend veel smaak. Bosbessen, kruipbramen, aalbessen en frambozen vind je normaal gesproken allemaal in het wild, maar gelukkig zijn ze ook verkrijgbaar op het menu. Je kunt zelfs genieten van ijs van Arkt-Is op de Lofoten.

Als je wat langer wilt blijven voor een écht fijnproeversavontuur, raden we je aan om je te laten begeleiden door culinaire ster Mymint!

Je kunt tussen de verschillende maaltijden door op een knus plekje genieten van de stilte en het uitzicht.

Hurtigruten wil gasten de reis van hun leven bieden en tegelijkertijd haar ecologische verantwoordelijkheid zeer serieus nemen.

Het delen van de verhalen over de gerechten is ontzettend belangrijk voor ons. Als we de gasten niet kunnen vertellen waar de gerechten die ze eten hun oorsprong hebben, verliest het zijn betekenis.

Øistein Nilsen, Culinair Directeur, Hurtigruten

Het belang van duurzaamheid

“Lokaal geproduceerd voedsel is iets wat ik altijd belangrijk heb gevonden en ik ben toegewijd aan het steunen van lokale boeren en vissers. Je moet waar mogelijk bijdragen, als je het geluk hebt om met voedsel te werken,” vertelt chef Kristoffersen van Hurtigruten.

Wanneer Noorse producten in het voorjaar, de zomer en de herfst in het seizoen zijn, is bijna 80 procent van wat ze aan boord serveren, binnen Noorwegen verbouwd.

Alle zuivelproducten op Hurtigruten, waaronder de bekroonde kazen van Tingvollost en Gangstad Gårdsysteri, zijn afkomstig van lokale Noorse leveranciers.

“We zouden gemakkelijk goedkopere producten kunnen importeren, maar we zijn bereid om meer te investeren om de economische groei van lokale gemeenschappen te ondersteunen en de mensen bewust te maken van het heerlijke eten om ons heen,” vertelt Nilsen.

Hurtigruten gaf in 2024 ongeveer 50 miljoen NOK (4,2 miljoen euro) uit aan eten en drinken van lokale leveranciers. Waardecreatie binnen kleinere gemeenschappen is een van de belangrijkste doelen, omdat het kleinere bedrijven de kans geeft om te groeien, te innoveren en meer mensen aan te nemen.

Verminderen van voedselverspilling

“We hebben veel energie gestoken in het tegengaan van voedselverspilling. In de afgelopen vijf jaar zijn we van 290 gram per persoon naar ongeveer 66 gram gegaan. Dat is ongeveer 1 1/2 aardappel per gast, wat behoorlijk indrukwekkend is als je bedenkt dat ze drie maaltijden per dag krijgen op het schip,” zegt Nilsen.

“Er zijn ook andere initiatieven om voedselverspilling tegen te gaan, zoals een samenwerking met Mydland in Tromsø. Mydland werkt samen met verschillende geitenboerderijen en levert ons de bokken, die anders afgevoerd zouden worden,” vertelt Nilsen.

Er is ook een nul voedselverspillingsproject gestart met de boerderij Myklevik in Stamsund op de Lofoten.

Al het voedselafval van de gasten wordt aan de boerderij gegeven, waar ze er compost van maken dat ze in hun grond gebruiken. De groenten en kruiden die op die grond worden gekweekt, worden vervolgens weer door Hurtigruten gekocht.

“Het gaat van tafel naar compost en weer terug naar de tafel. Dit is een perfect voorbeeld van een circulaire economie,” vertelt Nilsen.

Waar wacht je nog op?

Ga op een cruise langs de kustlijn van Noorwegen
en proef onderweg de culinaire geschiedenis!

Ontdek Noorwegen aan boord van Hurtigruten

Recepten met vis, schaal- en schelpdieren

Maak eens bacalao, zalm in lefse en andere lekkere gerechten met zeevruchten uit Noorwegen.

Beste vakantiedeals in Trøndelag

Boek je volgende avontuur bij onze partners.

Bekijk alle pakketreizen

Recent bekeken pagina's