Skip to main content

Noorwegen kent een aantal lichtkunstfestivals die de unieke cultuur en het landschap van de regio in de kijker zetten. Verken de Noorse lichtfestivals die de donkerste avonden van het jaar opvrolijken.

Ontdek het zelf

In de winter zijn de dagen korter en vervaagt het licht, waardoor er een perfecte sfeer ontstaat voor zowel culturele verlichting als een inspirerend decor voor de lichtere dagen die in aantocht zijn.

Lichtjes zijn voor veel festivals altijd al een belangrijk element geweest, zelfs al voordat elektriciteit is ontdekt. Lampen of lantaarns zijn een belangrijk onderdeel van feesten. Er worden over de hele wereld al eeuwenlang lichtfestivals gehouden. Verlichting en vuurwerk verdrijven niet alleen de duisternis, ze hebben in verschillende culturen ook een andere betekenis.

Overal in Noorwegen wordt licht op allerlei manieren gevierd. Bekijk onze leukste lichtfestivals!

Fjord Oslo lichtkunstfestival

Fjord Oslo is een gratis lichtkunstfestival dat de havenpromenade van Oslo omtovert tot een lichtfestival in de buitenlucht dat voor iedereen toegankelijk is.

Dat is het grootste lichtkunstfestival van Noorwegen. Door een interessant programma in combinatie met bekende kunstenaars uit de hele wereld, biedt dit jaarlijkse feest je de kans lichtkunst op z'n mooist de ervaren. Bekijk bijvoorbeeld projecties op kenmerkende gebouwen, plaatselijke installaties, lichtsculpturen en meeslepend videowerk. Fjord Oslo laat inwoners en bezoekers kennismaken met de beste lichtkunst ter wereld.

Fjord Oslo wordt jaarlijks in het centrum van Oslo gehouden van de eerste donderdag t/m zondag in november. Er zijn werken te zien in TjuvholmenAker Brygge, Rådhusplassen in de buurt van het stadhuis en in Akershusstranda bij de Akershus vesting.

Een magische route

Het lichtpark Lumagica in Trondheim heeft een magische route waarbij je meer dan 40 unieke en spectaculaire lichtinstallaties passeert. Elke installatie is een lichtshow op zich, en een aantal ervan zijn interactief. In het park kun je lekker eten, en er zijn ook warme en koude drankjes verkrijgbaar.

Het park is een prima plek om je gezin, collega's, vrienden of een speciaal iemand mee naartoe te nemen voor een magische, onvergetelijke avond met lichtkunst, muziek en lekkere hapjes en drankjes. Lumagica ligt in de Kristiansten vesting in Trondheim en heeft ook een park in Bergen.

Lumagica is van eind januari tot eind februari open. De toegang is voor kinderen onder de 4 jaar gratis, en er zijn ook gezinskaarten met korting.

Geiranger Light Art Festival

Geiranger Light Art Festival is een unieke belevenis die Geiranger omtovert tot één groot lichtkunstevenement in de buitenlucht. Een magische sfeer met lichtkunst in een natuurlijke omgeving creëert een krachtige en inclusieve ervaring van kunst, licht en de natuur in één van de meest spectaculaire bestemmingen van Noorwegen.

Het festival wordt meestal het laatste weekend van februari gehouden. De toegang is gratis en het evenement is geschikt voor jong en oud.

Glød is een nieuw jaarlijks lichtfestival in Stavanger dat voor het eerst in januari 2024 werd georganiseerd.

Het festival was een groot succes en de Glød van volgend jaar draagt bij aan de 900ste verjaardag van Stavanger in 2025.

Het festival loopt van 16 tot 26 januari van 17:00 - 22:30 uur. Mis het niet!

Een schitterende wandeling langs de rivier

Ben je in Oslo in de herfst, ga dan naar Elvelangs!

Deze lichtkunstwandeling loopt helemaal van Nordre Aker in het noorden tot in het centrum van de stad. Wandel langs de Akerselva-rivier waar de elektrische verlichting is vervangen door duizenden fakkels, en onderweg kun je genieten van muziek, dans en lichtkunst. Dit evenement is gratis, en je kunt het hele stuk lopen of een deel ervan.

Er zijn meerdere grote podia waar je kunt stoppen en genieten van grotere shows, of zoek je eigen favoriet langs de rivier.

Recent bekeken pagina's