Skip to main content

Wervelende lichtfestivals in Noorwegen

Licht, licht en nog eens licht!

Het is tijd voor een feestje - en daar hoort natuurlijk licht, kunst en muziek bij.

Welkom bij een wervelende festivalervaring!

Noorwegen kent een aantal lichtkunstfestivals die de unieke cultuur en het landschap van de regio in de kijker zetten. Verken de Noorse lichtfestivals die de donkerste avonden van het jaar opvrolijken.

Ontdek het zelf

In de winter zijn de dagen korter en vervaagt het licht, waardoor er een perfecte sfeer ontstaat voor zowel culturele verlichting als een inspirerend decor voor de lichtere dagen die in aantocht zijn.

Lichtjes zijn voor veel festivals altijd al een belangrijk element geweest, zelfs al voordat elektriciteit is ontdekt. Lampen of lantaarns zijn een belangrijk onderdeel van feesten. Er worden over de hele wereld al eeuwenlang lichtfestivals gehouden. Verlichting en vuurwerk verdrijven niet alleen de duisternis, ze hebben in verschillende culturen ook een andere betekenis.

Overal in Noorwegen wordt licht op allerlei manieren gevierd. Bekijk onze leukste lichtfestivals!

Fjord Oslo lichtkunstfestival

Fjord Oslo is een gratis lichtkunstfestival dat de havenpromenade van Oslo omtovert tot een lichtfestival in de buitenlucht dat voor iedereen toegankelijk is.

Dat is het grootste lichtkunstfestival van Noorwegen. Door een interessant programma in combinatie met bekende kunstenaars uit de hele wereld, biedt dit jaarlijkse feest je de kans lichtkunst op z'n mooist de ervaren. Bekijk bijvoorbeeld projecties op kenmerkende gebouwen, plaatselijke installaties, lichtsculpturen en meeslepend videowerk. Fjord Oslo laat inwoners en bezoekers kennismaken met de beste lichtkunst ter wereld.

Fjord Oslo wordt jaarlijks in het centrum van Oslo gehouden van de eerste donderdag t/m zondag in november. Er zijn werken te zien in Tjuvholmen, Aker Brygge, Rådhusplassen in de buurt van het stadhuis en in Akershusstranda bij de Akershus vesting.

Lumagica

Een magische route

Het lichtpark Lumagica in Trondheim heeft een magische route waarbij je meer dan 40 unieke en spectaculaire lichtinstallaties passeert. Elke installatie is een lichtshow op zich, en een aantal ervan zijn interactief. In het park kun je lekker eten, en er zijn ook warme en koude drankjes verkrijgbaar.

Het park is een prima plek om je gezin, collega's, vrienden of een speciaal iemand mee naartoe te nemen voor een magische, onvergetelijke avond met lichtkunst, muziek en lekkere hapjes en drankjes. Lumagica ligt in de Kristiansten vesting in Trondheim en heeft ook een park in Bergen.

Lumagica is van eind januari tot eind februari open. De toegang is voor kinderen onder de 4 jaar gratis, en er zijn ook gezinskaarten met korting.

Geiranger Light Art Festival

Geiranger Light Art Festival is een unieke belevenis die Geiranger omtovert tot één groot lichtkunstevenement in de buitenlucht. Een magische sfeer met lichtkunst in een natuurlijke omgeving creëert een krachtige en inclusieve ervaring van kunst, licht en de natuur in één van de meest spectaculaire bestemmingen van Noorwegen.

Het festival wordt meestal het laatste weekend van februari gehouden. De toegang is gratis en het evenement is geschikt voor jong en oud.

Elvelangs in Oslo

Een schitterende wandeling langs de rivier

Ben je in Oslo in de herfst, ga dan naar Elvelangs!

Deze lichtkunstwandeling loopt helemaal van Nordre Aker in het noorden tot in het centrum van de stad. Wandel langs de Akerselva-rivier waar de elektrische verlichting is vervangen door duizenden fakkels, en onderweg kun je genieten van muziek, dans en lichtkunst. Dit evenement is gratis, en je kunt het hele stuk lopen of een deel ervan.

Er zijn meerdere grote podia waar je kunt stoppen en genieten van grotere shows, of zoek je eigen favoriet langs de rivier.

Er zijn nog meer lichtfestivals en kleinere evenementen in Noorwegen die het licht vieren. Check de lokale lijsten voor meer info!

Niet te missen:

Bergen Lights - geniet eind maart van een magische lichtreis in de buitenlucht bij de haven.

Lighten // UP // North - de stad Tromsø, de poolnacht en de sneeuw vormen samen de perfecte achtergrond voor dit unieke, inclusieve festival dat in de derde week van november wordt gehouden.

Recent bekeken pagina's