Skip to main content

CULINAIRE FESTIVALS IN NOORWEGEN

Klaar om je tanden te zetten in een aantal nieuwe, heerlijke etenswaren?

En proef ook eens lekkere, verfrissende dranken waar je waarschijnlijk nog nooit van hebt gehoord.

De afgelopen jaren zijn culinaire festivals een populair fenomeen geworden in Noorwegen, waar de bevolking altijd al graag naar buiten ging om te eten en te drinken.

De term ‘lokale gerechten’ houdt hier meestal in dat de ingrediënten afkomstig zijn uit dezelfde regio als waar je ze opeet.

De meeste foodfestivals worden in de zomer en de vroege herfst gehouden. Bekijk onze festival- en evenementenkalender maar eens voor een volledig overzicht van alle evenementen die in Noorwegen worden gehouden.

Een gids voor foodies die naar de beste foodfestivals van Noorwegen willen

'Ik geloof dat er verschillende redenen zijn voor de groeiende belangstelling voor eten, en dan voornamelijk lokale gerechten. Steeds meer mensen willen weten wat ze eten. We willen kwaliteitsproducten en tegelijkertijd de oorsprong en de geschiedenis kennen van de voedingswaren die we kopen. We reizen meer, dus we ontdekken nieuwe regio's en culturen. En uit dat alles ontstaat een interesse in lokale specialiteiten,' zegt Aslaug Rustad, de CEO van Oi! Trøndersk Mat og Drikke.

Rustad woont en werkt in Trøndelag, dat bekend staat als de belangrijkste culinaire regio in Noorwegen. Ze werkt dagelijks met lokale producenten en heeft in haar carrière al vele culinaire festivals bezocht. Haar top vijf aanbevelingen lees je hieronder.

1. Trøndelag Food Festival, Trondheim Brouwerijfestival en het Noorwegen Zeevruchtenfestival

"Mijn persoonlijke favorieten, met meer dan 150 kraampjes. De festivals worden georganiseerd in het centrum van Trondheim in Trøndelag," zegt Rustad.

Trøndelag Food Festival en het Trondheim Brouwerijfestival worden begin augustus in Trondheim gehouden. Het is een feest voor jong en oud, waar je eten kunt proeven van meer dan 200 lokale producenten, ambachtelijk bier kunt proeven, kooklessen kunt volgen en de kinderen zich kunnen vermaken. Het Noorwegen Zeevruchtenfestival werd in maart 2023 voor het eerst in Trondheim gehouden en is nu al een succes. Leer koken met heerlijke ingrediënten uit de zee op dit festival dat in maart wordt gehouden, wanneer de zeevruchten op hun best zijn.

Trøndelag is onlangs uitgegroeid tot een van de meest fascinerende culinaire bestemmingen ter wereld en werd in 2022 officieel uitgeroepen tot Europese regio van de gastronomie.

2. Het Gladmat foodfestival in Stavanger

'Hier, op één van de grootste foodfestivals van Scandinavië, kun je etenswaren uit alle windstreken proeven'.

Het Gladmat festival wordt eind juni gehouden in Stavanger. Hier kun je niet alleen eten proeven bij zo'n 100 kraampjes, maar ook meedoen aan verschillende activiteiten en festiviteiten. Zie hoe bekende koks en koks in spe het tegen elkaar opnemen, geniet van heerlijk eten en drinken en voel de zomerse vibes en de ongekend gezellige sfeer.

3. Het Matstreif foodfestival in Oslo

'Op Matstreif, het grootste foodfestival van Noorwegen, kun je heerlijke specialiteiten uit het hele land proeven'.

Het Matstreif festival wordt meestal gehouden in september op het Rådhusplassen in Oslo. Hier pronken lokale producenten van eten en drinken met hun beste baksels en brouwsels.

4. Het Bergen foodfestival

'Hier ontmoeten producenten uit Fjord-Noorwegen elkaar en verkopen hun eigen producten in een charmante omgeving'.

Bezoek het Bergen foodfestival begin september in Bergen en maak kennis met de fantastische smaken van Fjord-Noorwegen. Hier ontmoet je niet alleen plaatselijke producenten van cider en etenswaren, maar ook getalenteerde koks.

5. Het Norsk rakfiskfestival in Fagernes

'Ik ben dol op deels gegiste forel, dus voor mij is dit festival echt een stukje hemel op aarde'.

Het Norsk rakfiskfestival wordt begin november gehouden in Valdres en is meer dan zomaar een foodfestival. Je kunt er genieten van livemuziek, je tegoed doen aan voortreffelijke lokale etenswaren, Noorse tradities leren kennen en natuurlijk ook plezier beleven.

6. Cider- en fruitfestivals

Meerdere festivals in het hele land staan in het teken van heerlijke, in Noorwegen geproduceerde dranken. Zo is er bijvoorbeeld het Hardanger International Ciderfest waar je kunt deelnemen aan workshops, op cidersafari gaan en nog veel meer.

Het Noorse appelfestival in Telemark wordt elk jaar gehouden op de laatste zaterdag van september en is hartstikke leuk voor zowel bezoekers als locals. Er zijn wandelingen, tentoonstellingen, concerten, kerkdiensten, bloemdecoraties, kraampjes met boerderijproducten en nog veel meer.

7. Skalldyrfestivalen, Mandal

Skalldyrfestivalen in Mandal is een festival dat helemaal in het teken staat van schelpdieren. Het heeft een lange geschiedenis en is, 30 jaar nadat het voor het eerst werd gehouden, nog volop in ontwikkeling.

Het festival wordt elk jaar in het tweede weekend van augustus gehouden. In de stad zijn er pop-up restaurants, entertainment, concerten, kermissen, kookworkshops voor kinderen, het wereldkampioenschap garnalen pellen, streetfood, straatmuzikanten, markten met leuke kraampjes, fantastische winkels die laat open zijn en nog veel meer! 

Festival- en evenementenkalender

Bekijk wat er tijdens je bezoek allemaal te doen is.

Festivals en evenementen

Ontdek het zelf

Ontdek meer

Recent bekeken pagina's