Skip to main content

Ben je beginner, gevorderde of expert? Geen punt: in Noorwegen kan iedereen een balletje slaan. Al zijn er overal in het land geweldige golfbanen, hier volgen een paar deskundige tips over de allerbeste!

Een gids richting golfen in Noorwegen

Door de mooiste golfbanen van Europa in een prachtige, natuurlijke omgeving is Noorwegen flink in opmars als één van de meest populaire golfbestemmingen ter wereld.

In 2022 werd Lofoten Links door zowel Golf World als Today's Golfer uitgeroepen tot de nummer 1 X-factor baan van het Europese vasteland. 'Het is simpelweg de mooiste, meest adembenemende, inspirerende en natuurlijke omgeving waar ik ooit heb gegolfd', schreef Today's Golfer.

Er zijn in Noorwegen ruim 160 golfbanen. Ze variëren van eenvoudige banen met 6 of 9 holes tot grote met 18 of 27 holes.

Scrol naar beneden en lees de tips van de Noorse golfcoach Svein Einarsbøl.

'Ik heb op zowat alle Noorse golfbanen gespeeld.'

Golf speelt al lang een belangrijke rol in het leven van Einarsbøl. Zijn doel is via golf de kwaliteit van leven voor mensen met een beperking te verbeteren. Hij heeft zowel mensen privé als teams gecoacht bij het golfen. Eén van zijn golfers won zelfs een zilveren medaille op de paralympische spelen in Athene.

De beste golfbanen van Noorwegen

'Er zijn in Noorwegen veel prachtige banen. Zoals Bodø Golf Park bijvoorbeeld. Het is een fantastische baan op een ongelooflijke locatie met een geweldig uitzicht op de Lofoten en op zee', zegt Einarsbøl.

Bodø Golfpark is de grootste golfbaan van Noord-Noorwegen. En dat is niet het enige want je kunt er namelijk 24 uur per dag golfen en een onvergetelijke ervaring opdoen: onder de middernachtzon spelen.

'Een andere uitstekende golfbaan is Haugaland Golf Club in de buurt van Haugesund. Die is fantastisch, en ze zijn van plan het terrein verder uit te breiden met een nieuwe driving range en een oefenbaan met korte holes.'

De baan ligt in de karakteristieke/typische/kenmerkende natuur van West-Noorwegen en biedt in alle seizoenen een fantastische ervaring. De golfclub is het hele jaar open als er geen sneeuw ligt, en spelers van alle niveaus kunnen er prima terecht.

Golfen in de regio Oslo

'Ik wil ook Oslo Golfklubb Bogstad even vermelden. Dat is de oudste en beste golfbaan.'

Zoals de naam al doet vermoeden, ligt Oslo Golfklubb in de Noorse hoofdstad. Z'n homecourse staat bekend om de geweldige ligging van de greens van holes 7, 11, 12, 13, 14 en 16 omdat de golfers zich echt moeten concentreren op hun strategie. En ondertussen genieten ze tijdens hun rondje golf volop van de mooie, natuurlijke omgeving.

'Kongsvinger Golf Club is waar de meeste mensen willen golfen. Het is de populairste golfbaan van Noorwegen en is de afgelopen zes jaar door spelers uitgeroepen tot de beste van het land. De golfbaan staat zelfs in de top 100 van Europa.'

In de buurt van de golfclub staan veel cipressen. Elke hole is aan beide kanten afgeschermd door bomen, dus als je hier speelt, zie je geen andere mensen.

'Het lijkt net of je de golfbaan helemaal voor jezelf hebt. Een rustig gebied waar je heerlijk kunt golfen', voegt Einarsbøl toe.

Een sport voor iedereen

Veel Noorse clubs zetten zich actief in om golf toegankelijk te maken voor mensen met een beperking zodat iedereen kan genieten van de golfsport. En dat is ook waar het werk van Einarsbøl op is gericht.

'Toen ik met pensioen ging, ben ik bij alle golfclubs in Noorwegen langs geweest op zoek naar manieren om golf in te zetten als activiteit voor mensen die om welke reden dan ook niet kunnen werken en/of sociaal buitengesloten zijn', legt Einarsbøl uit.

De hierboven genoemde golfbanen zijn maar een greep uit waar je allemaal naartoe kunt als je in Noorwegen bent, en elk golfterrein is weer anders. Ben je dol op golf en ben je in Noorwegen, ga dan zeker eens een balletje slaan op de plaatselijke golfbaan.

Zoek meer golfopties

Je hoeft niet te wachten totdat je er bent om te ontdekken waar je die hole-in-one kunt slaan.

Recent bekeken pagina's