Dynamic Variation:
Book
Choose Language
Search & Book
Norway Now
Search
or search all of Norway
Tromsø Tromsø
Credits
Tromsø.
Photo: CH / VisitNorway.com
Campaign
Partner

Leven als een vis in het water

Ook al is de visserij vandaag de dag een industrietak die één van de pijlers van de Noorse economie is, de rustige riviertjes en ruige kustlijn bieden enorme mogelijkheden voor hen die graag een grote willen vangen op traditionele wijze.

De Noorse kustlijn is ruim 100.000 kilometer lang, wat tweeënhalf keer rond de wereld is als deze zou worden uitgestrekt, volgens National Geographic. Dit is niet alleen een leuk feitje, het geeft ook aan hoe belangrijk de zee voor de Noorse cultuur en de Noren zelf is geweest en nog steeds is.

De visserij heeft aan de wieg gestaan van vele dorpjes en stadjes van het Skagerrak in het zuiden tot Finnmark in het noorden, en ook al heeft de aardolieindustrie de fakkel tegenwoordig overgenomen van de visserij als onze belangrijkste industrietak, de visserij is nog steeds belangrijk - zowel voor de Noorse levensstijl als de economie.

Zoals de Guardian ooit bij wijze van grap schreef; "Noorwegen, waar God een kabeljauw is".

 

De uitstekende mogelijkheden om zowel in de diepzee als in de vele meertjes en riviertjes te vissen maakt Noorwegen een bijzondere bestemming voor hengelsporters. Hier kun je je geluk beproeven in duizenden meertjes, riviertjes, en beken die vol zitten met wilde forel, vlagzalm, snoek, houting en trekzalm.

De wilde, ruige en volledig ongerepte kustlijn biedt een ander soort ervaring. Tijdens warme zomernachten boven de Poolcirkel zakt de zon nooit helemaal onder de horizon, en kun je heerlijk in de kleine uurtjes vissen onder de middernachtzon. Degenen die wat meer avontuur willen kunnen eens hartje winter gaan ijsvissen. Wel eerst lokaal inlichtingen inwinnen waar het ijs dik genoeg en veilig is.

Cod cathing, Tromsø
Tromsø
Yngve Ask / Visit Norway
Ramfjorden
Ramfjorden
Bård Løken / www.nordnorge.com / Tromsø
Hemsedal
Hemsedal
Yngve Ask / Visit Norway
Fishing & camping, Jotunheimen
Jotunheimen
Terje Rakke/Nordic Life AS - Visitnorway.com
Ad

Zout en vers

Vang je droom!

Veiligheid op het water

Veiligheidstips

Onthou deze vuistregels wanneer je op of bij het water bent:

  1. Denk aan je veiligheid, en onthou dat een goede planning niet alleen het risico vermindert, maar jou ook een meer zorgenloze tijd op het water geeft.
  2. Zorg voor de noodzakelijke veiligheidsuitrusting. Deze moet ook in goede staat zijn, en eenvoudig  te bereiken in geval van een noodsituatie.
  3. Respecteer het weer en de zee. Ga alleen de zee op in een bootals het veilig is dit te doen.
  4. Zorg dat je bekend bent met de vaarregels, en hou je er aan wanneer je het water op gaat.
  5. Draag een reddingsvest of zwemvest.
  6. Zorg ervoor dat je goed uitgerust en nuchter bent. Ga niet varen als je onder invloed van alcohol, cannabis of andere drugs bent.
  7. Hou rekening met anderen, en onthou dat veiligheid, het milieu, en het welzijn van iedereen ook ieders verantwoordelijkheid is.

Lokaal eten op z’n Noors

De stijging van het gebruik van biologische voeding is een belangrijke politieke doelstelling in Noorwegen, en de laatste paar jaar heeft duurzame voedselconsumptie een enorme doorbraak gemaakt.

Het woord ‘kortreist’ (letterlijk ‘kort gereist’) heeft zijn weg gevonden in de Noorse kookboeken. Het woord impliceert het produceren en consumeren van meer lokaal voedsel dat niet sterk afhankelijk is van emissie-inducerende transport. Veel van de lokale producenten combineren oude Noorse gerechten met nieuwe wetenschappelijke methoden voor de ontwikkeling van de producten in een veilige omgeving.

De producten kunnen op de lokale plekken worden gekocht, of bij de grote supermarktketen die zich meer en meer richten op een hogere kwaliteit aan lokale producten.

Veel Noren zijn trots op het koken van wat ze zelf oogsten. In de zomer en de herfst zitten de bossen vol met verse, wilde bessen en paddenstoelen. Het verzamelen wordt gezien als een recreatieve activiteit.

 

Visaanbiedingen

Waarom wachten tot je er bent? Bekijk wat er allemaal te zien is

×

Lees meer

Your Recently Viewed Pages
Ad
Ad
Ad