Skip to main content

Vissen in Noorwegen is een prima manier om met het lokale leven in aanraking te komen. De talloze meren, rivieren en een uitgestrekte kustlijn bieden je uitstekende mogelijkheden voor een goede vangst.

Noorwegen biedt een groot aantal visavonturen - zowel in zoet water als op zee. In het binnenland vind je de mooiste plekken om te zoetwatervissen, vooral vliegvissen. Duizenden meren, rivieren en beken zitten barstensvol wilde forel, verschillende soorten zalm, snoek en Arctische ridderforel - om maar een paar van de meest voorkomende vissoorten te noemen. Maar vergeet niet om een visvergunning te kopen!

Of je kunt naar de woeste, ruige kust gaan. Dankzij het koude, kristalheldere water en de grote aandacht voor duurzaamheid zijn de Noorse wateren voorzien van een overvloedige voorraad vis, schaal- en schelpdieren. De zee zit boordevol met allerlei grote vissoorten zoals kabeljauw, schelvis, schol, koolvis, roodbaars, leng, torsk, heilbot en makreel.

De Noorse kustlijn is maar liefst 101.388 kilometer lang. Dat is zowat 2,5 keer de omtrek van de aarde!

Dat verklaart ook meteen waarom de zee voor de Noren al eeuwenlang de basis van hun bestaan vormt. Ook al heeft de visserij zich ontwikkeld tot een grote, moderne industrie, toch is de hengelsport nog steeds een belangrijk onderdeel van de Noorse levensstijl. 

Dus wil je in Noorwegen een authentieke ervaring in de buitenlucht, plan dan een visvakantie in een fiskevær, ofwel een vissersdorpje. Ga in de zomer en beproef je geluk 24 uur per dag onder de middernachtzon of trotseer de winterse kou en doe mee aan het beroemde vissen op skrei (rondtrekkende kabeljauw) of ga ijsvissen onder het noorderlicht. De vissen worden doorgaans groter in koud water. Daarom kan een winteravontuur precies zijn waar jij naar op zoek bent.

Let op: in het Oslofjord is op kabeljauw vissen het hele jaar door verboden. Bovendien is op kabeljauw vissen tussen 1 januari en 30 april verboden in 14 afgebakende gebieden waar de kabeljauw kuit schiet. Die gebieden lopen van Lindesnes tot aan de Zweedse grens.

Veiligheidstips voor jezelf en voor anderen

Houd deze vuistregels in gedachten als je op of aan het water bent:

  1. Veiligheid voorop - altijd. Plannen vermindert risico's, dus meer zorgeloos plezier.
  2. Neem het nodige materiaal mee. Zorg dat het materiaal in goede staat verkeert en dat je het bij de hand hebt.
  3. Houd rekening met de zee en het weer. Vaar alleen uit wanneer het veilig is.
  4. Houd je aan de regels van de zee en zorg dat je die ook kent.
  5. Draag een zwemvest of reddingsvest.
  6. Zorg dat je nuchter en uitgerust bent. Bestuur geen boot als je alcohol of drugs gebruikt hebt.
  7. Houd rekening met je omgeving en onthoud dat veiligheid, het milieu en ieders welzijn een gemeenschappelijke verantwoordelijkheid is.

Meer veiligheidstips vind je op de website van de Norwegian Maritime Authority (Noorse zeevaartautoriteiten).

Veiligheid op het water

Ga vissen in Noorwegen

Filter je zoekopdracht en bekijk de onderstaande aanbiedingen.

Recent bekeken pagina's