Kajakken en kanovaren

Wil je van heel erg dichtbij kennismaken met de prachtige Noorse fjorden en het kustlandschap, dan zijn kajakken en kanovaren een ideale optie. Zet je schrap voor een peddelavontuur! Hier zijn enkele hotspots.

Veiligheid op het water

Wanneer je op een nieuwe plek wilt gaan peddelen, bekijk met lokale gidsen de omstandigheden op het gebied van de stroming, de kustlijn en weerspatronen. Draag een reddingsvest en denk altijd aan de veiligheid.

Let op voor het koude water dat zeker in Noord-Noorwegen onderkoeling kan veroorzaken, maar let ook op voor de wind op zee die het soms lastig maakt om terug aan land te komen. Blijf dicht bij de kust en ga nooit naar de volle oceaan, tenzij je ervoor getraind bent.

Zorg dat je nuchter en uitgerust bent. Breng altijd een zonnebril, zonnecrème en extra kleding mee in een waterdichte zak, en zeker ook genoeg water.

Bekijk het majestueuze landschap in slow motion voorbijglijden. Luister hoe je soepel door het water glijdt en geniet van het gevoel één met de natuur te zijn.

Oceaan, fjorden, meren en rivieren. Met op de achtergrond een sprookjesachtig landschap. Noorwegen is een echte topplek voor kanovaren en kajakken. Je kunt peddelen op een meer in het bos, op een gletsjermeer, of door één van de belangrijkste steden. Wat dacht je van peddelen onder de middernachtzon in de zomer of onder het noorderlicht in de winter?

De voorbije jaren is peddelen een populaire buitenactiviteit geworden in Noorwegen en je kunt in het hele land kano’s en kajaks huren. Of je een ervaren peddelaar bent of voor de eerste keer alleen maar wilt leren hoe je met je kajak de juiste richting vindt, er zijn heel wat cursussen en begeleide tochten beschikbaar.

Om veiligheidsredenen willen de meeste Noorse kajakverhuurdiensten wel dat je over een ’natte kaart’ (våttkort) beschikt om een kajak te huren. Heb je er geen, waarom zou je dan niet wat extra tijd nemen tijdens je vakantie om een cursus te volgen? Het is een leuke en sociale ervaring!

Maar waar moet je heen? Je bent sowieso nooit ver weg van een leuke peddelplek in Noorwegen. Toch moet je rekening houden met hoe spannend je je kano- of kajaktocht wilt maken, voor je start te plannen.

Onder deze foto’s lees je meer over de interessantste plekken.

De peddelcode

1. Kies een boot die geschikt is voor je vaardigheden en ook voor je tocht

2. Zorg ervoor dat je uitrusting in orde is

3. Kleed je volgens de temperatuur van het water. Breng extra kleren mee, voor het geval je je zou moeten omkleden

4. Draag een goedgekeurde reddingsvest. Kies er een die ontworpen is om te peddelen en kajakken. Zo heb je het meeste comfort en kun je ook vrij je armen en bovenlichaam bewegen

5. Overschat je eigen vaardigheden niet. Oefen enkele zelfreddingstechnieken. Zo weet je wat je moet doen wanneer je kapseist.

6. Als je kapseist, laat dan je boot of riem niet achter

7. Respecteer het weer en bekijk de weersvoorspellingen voor je gaat kajakken of kanovaren

8. Blijf op veilige afstand van andere boten en zorg ervoor dat anderen je kunnen zien

9. Leer EHBO-behandelingen, zodat je kunt helpen in geval van nood.

10. Respecteer Moeder Natuur en wees attent. Laat je vuilnis niet achter.

Populaire plekken om te kanovaren en kajakken in Noorwegen

Plaatselijke kennis over het water, de stromingen en de weersomstandigheden zijn bijzonder belangrijk voor de veiligheid. We raden je dus zeker aan altijd mee te gaan met een begeleide tocht of met een professionele gids. Waar je ook heen gaat, zorg er zeker voor dat je een (waterdichte) camera bij hebt.

Zuid-Noorwegen

Zuid-Noorwegen is alles waar peddelaars over dromen. Kleine, gezellige stadjes die langs de kust liggen, charmante havens, vissersdorpjes en een prachtige eilandengroep met duizenden eilanden en rotseilanden. Kristiansand is de belangrijkste stad in de regio. Populaire kajakbestemmingen zijn onder meer Arendal, Grimstad, Lillesand en Lindesnes en Mandal.

Vind kajak- en kanoaanbiedingen in KristiansandArendalGrimstad en Lindesnes en Mandal.

Fjord-Noorwegen

Op kajaktocht gaan is misschien wel de beste manier om de Noorse fjorden te verkennen en erover bij te leren. Er zijn heel wat opties, zowel voor beginners als ervaren peddelaars. Stel je gewoon voor dat je op een diep, glinsterend fjord aan het peddelen bent, zoals het Sognefjord, Hardangerfjord of de door UNESCO beschermde Geirangerfjord en Nærøyfjord, met de majestueuze bergen die je omringen. In de fjorden van Noordwest kun je van eiland naar eiland peddelen of het fjord volgen tot in de open zee. In Fjord-Noorwegen zijn er ook verschillende gletsjermeren waarop je kunt peddelen, maar voor veiligheidsredenen moet je altijd met een gids gaan. Jostedalen, het thuis van de beroemde Nigardsbreen-gletsjer, is een ideale startplek voor een gletsjeravontuur.

Vind kajakaanbiedingen in Sognefjord, Hardangerfjord, Geirangerfjord en Noordwest.

Noord-Noorwegen

De oude vissersdorpjes van Noord-Noorwegen, afgelegen eilanden, een ruwe kustlijn, duizelingwekkende bergtoppen en prachtige stranden. Dit allemaal verkennen is een unieke belevenis. De hele kust van Noord-Noorwegen heeft talloze geweldige peddelbestemmingen, waaronder schilderachtige plekken als de Lofoten, de Vesterålen en Senja. Door het koude water en soms ruige omstandigheden ga je best altijd met een professionele gids op pad.

Vind kajak- en kanoaanbiedingen op de Lofoten, Troms en Vesterålen.

De kust van Helgeland

Net ten zuiden van de poolcirkel ligt de kust van Helgeland die beschouwd wordt als één van de beste en meest panoramische regio’s van het land om te kajakken op zee. Hier kun je je eigen privé-strand vinden, in een traditionele rorbu (vissershut) verblijven, en de lokale culinaire tradities ervaren tijdens je peddeltocht. Langs de kust zijn er heel wat charmante eilanden die je kunt verkennen, zoals Dønna, Træna en de door UNESCO beschermde Vega-eilanden.

Vind kajakaanbiedingen in Helgeland.

Kanovaren en kajakken op kanalen

Peddelen op kanalen is een fascinerende ervaring. Geniet van het prachtige landschap en de indrukwekkende sluizen vanaf je kano of kajak. Het Haldenkanaal en het Telemarkkanaal in Oost-Noorwegen zijn populaire bestemmingen voor dit soort tochten. In Telemark kun je gemakkelijk peddeltochtjes op het kanaal combineren met een boottocht. Je kunt namelijk je kano of kajak meenemen aan boord van de boot.

Vind kajakaanbiedingen in Telemark.

Kajakken in de stad

Laat de sightseeingbus voor wat hij is en ga mee met een begeleide kajaktocht! Heel wat van de belangrijkste Noorse steden, zoals Oslo, Bergen, Stavanger, Trondheim en de Jugendstilstad Ålesund hebben lokale bedrijfjes die kajaks verhuren en begeleide tochten bieden zowel voor beginners als voor ervaren peddelaars. Het stedelijke Oslofjord en het nabijgelegen maritiem nationale park Færder in Vestfold zijn andere prachtige kajakplekken, die heel wat prachtige grote en kleine eilanden hebben.

Vind kajak- en kanoaanbiedingen in Oslo, Bergen, Stavanger, Trondheim en Ålesund.

Kajakken op wild water

Klaar voor een uitdaging? Voor adrenalinejunkies zijn er slechts weinig plekken beter geschikt dan Voss. De stad staat bekend als de Noorse avonturenhoofdstad! De rivieren zijn hier net natuurlijke pretparken, met heel wat kloven, stroomversnellingen en bochten. Dankzij lokale tourbedrijven krijg je veilig toegang tot de avonturen die de rivier te bieden heeft! Andere populaire bestemmingen voor wildwaterkajakken zijn onder meer de Sjoa-rivier die tussen de twee nationale parken Jotunheimen en Rondane loopt, en de Driva-rivier in Trøndelag.

Kanovaren en kajakken in het binnenland

Je kunt ook kano’s en kajaks huren voor peddelavonturen op de talloze meren en rivieren in het Noorse binnenland. Je kunt op deze manier de sereniteit van het bos ervaren. De Østerdalen-vallei, Finnskogen en Femund Engerdal in de provincie Hedmark, en ook Telemark en Trøndelag zijn hiervoor ideale plekken. Overnacht in een lokaal hotel waar je van de gastronomische keuken kunt genieten die met veel seizoensingrediënten werkt. Of je kunt je tent en campingkooktoestel meenemen, of misschien wel een visserslijn om je belangrijkste ingrediënten te vangen. Of wat dacht je van samen met de vogels wakker te worden in een boomhut?

Vind kajakaanbiedingen in de Østerdalen-vallei, Hedmark en Telemark.

Laat je inspireren

Plan je peddelavontuur

Filter je zoekopdracht en bekijk onderstaande kano- en kajakverhuurdiensten, begeleide tochten en andere aanbiedingen.

Lees meer

Recent bekeken pagina's