Dynamic Variation:
Book
Choose Language
Search & Book
Norway Now
Search
or search all of Norway
Hjørundfjorden Hjørundfjorden
Credits
Hjørundfjorden.
Photo: Mattias Fredriksson / VisitNorway.com
Campaign
Partner

Ga eens wandelen in de wildernis

Op pad gaan in de bergen en actief zijn in de natuur is een levensstijl voor veel Noren. En onze mooiste natuur
kun je wandelend het beste verkennen.

Het einde van de lente in Noorwegen: De gouden zonnestralen zetten het hele landschap in bloei. De sneeuw in de bergen verdwijnt en wekt de bloemen na een lange winterslaap.

Dit is wanneer wij onze wandelschoenen afstoffen en de buitenlucht opzoeken. De winter duurt lang hier in Noorwegen, en als de winter eindelijk over is, trekken we met zijn allen de natuur in, en gaan we wandelen. In de bergen, langs de kust, of door de bossen.

Gelukkig zijn we niet de enigen, veel bezoekers uit alle landen doen mee met onze liefdesaffaire met de natuur.

Noorwegen is een land met veel spectaculaire natuur, zowel wilde en ongerepte landschappen die zo uit een fantasy-verhaal kunnen komen, als populaire wandelpaden en bekende toeristische attracties. De meest populaire bestemmingen zijn Preikestølen, Galdhøppigen, Besseggen en Romsdalshornet.

Berghutten, waarvan een aardig aantal zijn ontworpen door ambitieuze architecten, bieden handige toevluchtsoorden voor bergwandelaars. En als je dan toch bezig bent, raden we je aan de vele lokale culinaire specialiteiten te proberen.

Besseggen, Jotunheimen National Park
Besseggen
Chris Arnesen / Visit Norway
Preikestolen, The Pulpit Rock
Preikestolen, The Pulpit Rock
Terje Rakke/Nordic Life/Region Stavanger
Gullhorgabu cabin, Hordaland
Gullhorgabu, Hordaland
Toril Refsdal Aase / Bergen og Hordaland Turlag
Camping in the Norwegian mountains
Bergwandelen in Noorwegen
CH/Visit Norway
Ad

Moeilijkheidsgraden naar de top

Sommigen van ons hebben beenspieren die al na vijf minuten beginnen te protesteren, voor anderen zijn zelfs de meest uitputtende trektochten nog niet genoeg.  

Om je te helpen een wandeling uit te kiezen die voor jou het leukst is, hebben de meeste paden een kleurcodering om je te laten weten wat je kunt verwachten.
Deze zijn:

Groen:: Eenvoudig. Korte wandelingen waar geen bijzondere vaardigheden voor benodigd zijn, en die geschikt zijn voor iedereen. Paden zijn goed onderhouden en vaak geasfalteerd of uitgevoerd als grindpaden of brede bospaden. Wandeling over deze route duurt maximaal twee uur, en er hoeft minder dan 200 meter aan hoogteverschil overwonnen te worden.

Blauw:Blauw: Gemiddeld. Voor (berg)wandelaars met basisvaardigheden. Duurt maximaal vier uur om de route af te leggen. Paden zijn vaak uitgevoerd zoals de groene paden, maar er kunnen moeilijkere stukken tussen zitten. Hoogteverschil is maximaal 400 meter.

Rood : Uitdagend. Geschikt voor meer ervaren (berg)wandelaars die over een redelijk goede conditie beschikken. Een goede wandeluitrusting is noodzakelijk, en de paden kunnen onderbroken zijn door secties open landschap, kale rots of steenpuin. De route duurt maximaal zes uur en heeft maximaal 800 meter verticaal hoogteverschil.

Zwart: Moeilijk. Alleen geschikt voor bergwandelaars met ervaring in alpinisme. Een goede lichamelijke conditie is vereist. Voor deze bergwandelingen is een goede uitrusting en ervaring met het gebruik van kaart en kompas noodzakelijk. Geen minimum of maximum aan de lengte en hoogteverschil van de route, en paden kunnen slecht onderhouden of onderbroken zijn.

De mooiste wandelingen

De Norske Turistforening presenteert een selectie van populaire wandelroutes in Noorwegen.

Hoe is het weer?

Het liefste zouden we je vertellen dat in Noorwegen altijd de zon schijnt, maar dat zou een grote leugen zijn. Het goede nieuws is dat het zomerklimaat hier in Noorwegen vaak zeer goed is voor buitenactiviteiten, met temperaturen die vaak tussen de 20 en 25 graden liggen.

Het slechte nieuws is dat het weer ook vaak zeer veranderlijk kan zijn, zeker in de bergen. Helaas is dit ook in de zomer het geval. Het beste advies is om de weersverwachting goed door te nemen voordat je gaat, en je voor te bereiden op dingen die mogelijk mis kunnen gaan.

Boven de 1000 meter liggen de zomertemperaturen rond de 15 tot 19 graden als het weer meezit, of lager als het regent. De lente- en herfstmaanden zijn doorgaans koeler. De natuur compenseert dit echter ruimschoots. Het voorjaar in Noorwegen, wanneer de hele natuur tot leven komt is schitterend, en de herfst is een waarachtig kleurenfestival.

Wandelen naar de top van Preikestolen

Ga mee met de Britse actuer David Spinx als hij vanaf de Preikestolen berghut naar de top van de Preekstoel loopt, 600 meter boven de Lysefjord.

Avonturen in Noorwegen

Jeremy Fisher leefde comfortabel in Los Angelos, maar besloot om een drastische verandering in zijn leven te maken. Hij nam ontslag en ging naar Noorwegen.

De buitenlucht is vrij voor iedereen

Wanneer je in Noorwegen bent, is je laatste zorg of je wel ergens mag komen of niet.

De Noorse natuurwetgeving is gebaseerd op het principe van "allemansretten" - welk in 1957 tot wet is verklaard. Dit houdt in dat iedereen mag gaan en staan waar zij willen, mits er een hek is geplaatst. Natuurlijk is het een systeem gebaseerd op vertrouwen, en het is dan ook een gegeven dat er verwacht wordt dat je de natuur, en de belangen van boeren en landeigenaren in acht neemt.

 

Veiligheid in de bergen

Zorg dat je weer eens terug kunt komen naar onze bergen

Voorkom onveilige situaties door de volgende regels in acht te nemen:

  1. Onderneem geen tochten waarvoor je ervaring en conditie ontoereikend is.
  2. Hou mensen op de hoogte van je route en rond welke tijd je terug verwacht te komen.
  3. Hou de weersverwachting in de gaten.
  4. Wees voorbereid op slecht weer, zelfs op korte tochten.
  5. Luister naar het advies van ervaren bergsporters die met de omgeving bekend zijn.
  6. Neem navigatieapparatuur mee (kaart, kompas, GPS) en leer dit te gebruiken.
  7. Ga niet alleen de bergen in.
  8. Keer op tijd terug. Als je het vandaag niet meer kan halen is er morgen weer een dag.
  9. Spaar je krachten. Als je vast komt te zitten voor de nacht, maak een sneeuwhut voordat je bent uitgeput.

Het recht op vrije toegang

Trek eropuit als je wilt

Om ervan te genieten wat de natuur te bieden heeft, terwijl je het met respect behandelt, en het achterlaat zoals je het gevonden hebt zodat anderen er ook nog van kunnen genieten, dit is in het kort wat het recht op vrije toegang precies inhoudt.

Zelfs in Nationale Parken in Noorwegen kun je gaan en staan waar je wilt. Sterker nog, zoalng het land onbebouwd en ongecultiveerd is, en je je aan een aantal eenvoudige regels houdt, kun je wandelen, kamperen, fietsen, paardrijden en skiën waar je maar wilt. Je mag zelfs in zoutwater vissen zonder vergunning, zolang de vangst maar voor eigen gebruik is.

Neem wel de moeite om geen schade aan de natuur aan te brengen. Er zijn speciale regels voor beschermde gebieden, bepaalde dieren- en plantensoorten, met betrekking tot waar en hoe lang je op sommige plaatsen mag kamperen, en waar en wanneer je een kampvuur mag stoken, om de meest essentiële te benoemen.

Laat het achter zoals je het vindt

Neem alleen foto's en herinneringen mee

De Noorse filosofie is dat natuurbehoud ieders verantwoordelijkheid is. Van de natuur en het buitenleven genieten is een tijdsverdrijf wat door bijna alle Noren gewardeerd wordt, en dit heeft haar uitwerking op het behoud en gebruik van onze wildernis.

Of je nu gaat bergwandelen of de mountainbike een leuk bospaadje op neemt, Noren doen hun best om alles zoveel mogelijk achter te laten zoals ze het vinden. Ongeacht of je te gast bent in een klein vissersdorpje of erop uit trekt in het landschap, "laat het achter zoals je het wilt vinden" is een mantra wat je je het best eigen kunt maken.

Zie het als een stukje levenskwaliteit, niet alleen voor onze generatie, maar ook voor die van onze (klein)kinderen. We realizeren ons dat anderen even belangrijk zijn als onszelf, en doen ons best om stappen te nemen om dit in alle aspecten van ons dagelijks leven toe te passen. Dit is niet eenvoudig, en levert op de korte termijn weinig op. Maar voor later is het zeer zeker de moeite waard.

×

Bekijk meer wandel video's

Lees meer

Your Recently Viewed Pages
Ad
Ad
Ad