Skip to main content

Wandelen in Noorwegen

Vind je eigen pad

Wij Noren wandelen… veel!

Wanneer de lente in het land is en de warme zonnestralen eindelijk het landschap oplichten en de sneeuw in de bergen doen smelten, dan trekken jong en oud naar buiten om te gaan wandelen.

We lopen enorme, steile, ruwe bergen op…

…langs diepe groene valleien

… langs de kust …

… en door de dichte bossen, en dat in het hele land.

Alleen. Samen. Bij zonnig weer en in de stromende regen.

Van populaire gemarkeerde paden en toeristische attracties tot wilde en ongerepte mythische landschappen. Deze variatie bezorgde Noorwegen een welverdiende reputatie als één van de belangrijkste Europese wandelbestemmingen. Om je een voorproefje te geven van wat je kunt verwachten, hebben we enkele van de klassieke (en meest uitdagende!) wandelingen verzameld.

Voor meer wandelsuggesties, bekijk onze wandelkaart onderaan deze pagina!

Mensen van over de hele wereld maken deze iconische wandelingen, dus vanaf midden juni tot eind juli kan het tijdens het weekend best druk zijn. Als je tijdens weekdagen de paden opzoekt, kom je waarschijnlijk minder mensen tegen en heb je meer ruimte voor jezelf.

Je kunt de tocht ook aan het einde van de zomer en in de herfst maken wanneer het landschap baadt in tinten rood, geel en oranje. Dan kun je vrijwel ongestoord van het schilderachtige landschap genieten.

Ons land heeft heel wat variatie over zijn uitgestrekte grondgebied. Als je een wandelavontuur in Noorwegen wilt plannen, dan raden we je aan om op één regio of specifiek gebied te focussen. Bijna ongeacht waar je heen gaat zul je uit een groot aantal paden kunnen kiezen.

Voor veel reizigers is wandelen de manier om de rauwe schoonheid van het noorden te verkennen en enkele van de meest iconische rotsformaties van Fjord-Noorwegen te bedwingen…

… of met een begeleide tocht mee te gaan over een gletsjer.

Als je op zoek bent naar een echte uitdaging, dan kun je je wagen aan één van de spectaculaire bergtrappen van Noorwegen.

Onze 47 nationale parken zijn gratis en het hele jaar open voor het publiek. Het zijn echte speeltuinen voor wie graag een avontuur in de natuur beleeft.

Je hebt ook minder intense wandelopties. Veel paden hebben een markering voor moeilijkheidsgraad, dus zorg er zeker voor dat je een route kiest die aangepast is aan je fysieke paraatheid.

Ongeacht welk pad je uitkiest, vergeet zeker niet om goed uit te rusten.

Over het hele land vind je talloze blokhutten die comfortabele en betaalbare accommodatie voor wandelaars voorzien. Vaak zijn die vrij eenvoudig, maar je kunt ook best exclusieve trekkershutten tegenkomen. Sommigen werden door ambitieuze architecten ontworpen. Wil je iets meer luxe, dan zijn er meer dan genoeg mooie hotels om uit te kiezen.

Wandelen met de Noorse Wandelvereniging

De Noorse Wandelvereniging (DNT) beheert meer dan 550 betaalbare blokhutten in heel Noorwegen. Deze geven je een ruime keuze aan degelijke en betaalbare accommodatie tijdens je wandelvakantie.

DNT heeft drie types blokhutten: hutten met personeel, ’self-service’ blokhutten en ’no-service’ blokhutten. Wandel van blokhut naar blokhut langs de kust, in de bossen, en over de bergen.

Plan je wandeling met DNT

Veiligheid in de bergen

Noorwegen is een ongelofelijk mooie plek om te ontdekken, met een ongerept mythisch landschap, bergen, valleien en fjorden. Voor je eropuit trekt in de natuur, lees je best wel deze negen eenvoudige regels van de Noorse bergcode. Zo blijf je veilig!

De bergcode

1. Plan je tocht en houd mensen op de hoogte van je route.

2. Pas de geplande route aan volgens je mogelijkheden en de omstandigheden

3. Houd de weers- en lawinevoorspellingen goed in de gaten.

4. Wees voorbereid op slecht weer, zelfs op korte tochten.

5. Neem het nodige materiaal mee om jezelf en andere te kunnen helpen.

6. Kies veilige routes en kijk uit voor lawineterrein en onveilig ijs onderweg

7. Gebruik een kaart en kompas om op elk moment te weten waar je bent.

8. Schaam je niet om terug te keren

9. Spaar je krachten en zoek een schuilplaats, mocht het nodig zijn.

Lees de Noorse bergcode met aanvullend commentaar.

En vergeet niet: Wandelen is veel meer dan je eindbestemming bereiken.

Als het je lukt om onderweg bewust van de schoonheid van de natuur, de uitzichten, geuren en kleine details te genieten, dan ervaar je de essentie van wat wij hier friluftsliv noemen.

Dan zul je begrijpen waarom wandelen nauw verbonden is met ’kos’ (gezelligheid), het unieke Noorse woord dat we gebruiken om te zeggen dat we het naar onze zin hebben.

Neem een time-out. Ga op pad!

En voor je eropuit trekt, neem even de tijd om aan de praktische zaken te denken.

Vind wandelingen in heel Noorwegen

Verken de kaart en vind wandelsuggesties in de regio die je wilt bezoeken.

De beste deals van onze partners

Boek je volgende vakantie-avontuur in Noorwegen meteen.

Plan je wandelavontuur

Filter je zoekopdracht en verken de onderstaande opties.

Laat je inspireren

We hebben een aantal artikelen verzameld die je misschien ook leuk vindt.

Recent bekeken pagina's