Skip to main content

Een sleerit maken en eerst met de lift naar boven is zowel makkelijk als leuk. Race lekker naar beneden en leef je uit - er zijn mogelijkheden genoeg in Noorwegen! Ontdek waar je terecht kunt voor een leuke winterervaring.

Pret voor jong en oud

In de winter zijn de Noren dol op ake, sleeën dus. Het is een erg leuke winteractiviteit, en het enige dat je nodig hebt is een akebrett (een slee), een heuvel en sneeuw! Sleetjes worden in winkels in heel Noorwegen verkocht. Ze zijn te vinden in allerlei verschillende uitvoeringen zoals kleine voor kinderen, sleeën om mee te racen, sneeuwbanden en nog veel meer.

Je zou denken dat sleeën alleen voor jongere kinderen is, maar niet in Noorwegen! Onze professionele sleebanen waarop volop actie te beleven is, zijn perfect voor oudere kids en volwassenen die wel eens willen scheuren. Met speciaal daarvoor gemaakte sleeën kun je echt heel hard gaan! Hoewel sleebanen vaak een leeftijdsgrens van 10 of 12 jaar hanteren, zijn er ook genoeg onderhouden banen die geschikt zijn voor jongere kinderen. Vergeet alleen niet op voorhand de leeftijdsgrens te checken.

Het leuke aan onderhouden sleebanen is dat ze vaak bij of in skigebieden liggen zodat je skiën en sleeën makkelijk kunt combineren. Gebruik gewoon de skilift om jezelf en je slee de berg op te krijgen. Makkelijker kan niet :) Sleeën, helmen en skibrillen kun je meestal ter plaatse huren.

Bekijk deze coole plekken maar eens waar je allemaal naartoe kunt!

1. De sleebaan van Loen

Nordfjord in Fjord-Noorwegen

Wil je de langste sleebaan van Noorwegen meemaken? Dan is de berg Hoven in Fjord-Noorwegen de ideale plek voor jou! De 7 kilometer lange sleebaan is één en al vette pret en biedt je bovendien een fantastisch uitzicht op het fjord en op het berggebied - gratis en voor niets!

Hoven is erg gezinsvriendelijk om te gaan sleeën, want er is zowel een lichte afdaling die geschikt is voor de kleintjes als een snellere variant voor oudere kinderen en volwassenen.

Je kunt in de winkel van Loen Active op de berg alles huren wat je nodig hebt voor een leuk dagje weg.

Hoe kom je op bovenop de Hoven: Loen Skylift is een kabelbaan die je helemaal van het fjord naar boven brengt.

2. Dagali Fjellpark

Hol in Oost-Noorwegen

Tussen de skiparadijzen in Geilo en Uvdal in Oost-Noorwegen ligt Dagali Fjellpark. Dat is een wintersportgebied dat ook een sleebaan heeft.

Hier scheer je met een op maat gemaakte slee de 1.850 meter lange baan met rechte stukken en heel wat bochten af. Je kunt indrukwekkende snelheden van wel 70 km per uur halen!

Hang je slee gewoon aan de t-haak op de lift en je komt vanzelf boven. Het personeel is er natuurlijk om je te helpen als dat nodig is, en helmen, skibrillen en sleeën kunnen ter plaatse worden gehuurd.

Opmerking: omdat je op de banen hoge snelheden kunt halen, is er een leeftijdsgrens van 12 jaar om alleen te sleeën (onder begeleiding van een volwassene is dat 10 jaar).

3. Korketrekkeren sleebaan

Oslo in Oost-Noorwegen

Korketrekkeren, ofwel de kurkentrekker, is de meest populaire sleebaan van Oslo en is voor iedereen helemaal gratis. De baan begint bij metrostation Frognerseteren in Holmenkollen en eindigt bij metrostation Midstuen - dus een afdaling van zo'n 2.000 meter in totaal. Doe je de afdaling non-stop, dan heb je een leuke rit van 10 minuten!

Je kunt een slee huren bij Akeforeningen in de buurt van metrostation Frognerseteren. Frognerseteren Kafé Seterstua and Skiservice verhuren als ze open zijn ook sleeën.

Sleeën bij de Korketrekkeren: om er te komen, neem je de metro naar het vertrekpunt bij metrostation Frognerseteren. En als je het eindpunt bij metrostation Midstuen hebt bereikt, dan neem je gewoon weer de metro naar boven! Als je een 24-uurs metrokaartje koopt (dat ook in ander openbaar vervoer in Oslo kan worden gebruikt), kun je binnen die tijd zo vaak met de metro of ander OV als je maar wilt.

4. Sleeën bij skigebied Hovden

Bykle in Zuid-Noorwegen

Maak je maar op voor supersnelle afdalingen met een slee bij skigebied Hovden in Zuid-Noorwegen! Hier kun je helemaal bovenaan het skigebied de sleebaan af.

Hier kun je elke dag dat de stoeltjeslift het doet gaan sleeën. Let op: voor de snelste afdalingen geldt wel een leeftijdsgrens van 12 jaar.

Voor de kleintjes: het skigebied heeft een eigen gedeelte voor kleine kinderen dat Tusseland heet. Daar is ook een sleebaan.

5. Lillehammer Snow Park

Lillehammer in Oost-Noorwegen

Sleeën is in Lillehammer één van de populairste winteractiviteiten. Bij Lillehammer Snow Park kun je je slee meteen aan de skilift vastmaken en genieten van een afdaling van 1 kilometer over een goed onderhouden sleebaan.

En wil je even pauze, ga dan lekker opwarmen in een lavvo.

Leeftijdsgrens: op de sleebaan is de leeftijdsgrens onder begeleiding van een volwassene 5 jaar en als je alleen gaat, moet je 10 zijn.

6. Storefjell Ski and Toboggan Centre

Gol in Oost-Noorwegen

Vlak naast het Storefjell Resort Hotel in Gol ligt Storefjell Ski and Toboggan Centre. Het centrum heeft een aparte helling om te sleeën en twee grote ski-, slee- en speelgebieden voor kinderen.

Tip: Een slee en alles wat je voor de rit nodig hebt kun je op voorhand reserveren.

7. Skarslia ski and sledding

Ål in Oost-Noorwegen

Skarslia is perfect voor gezinnen! Hier kun je zowel eenpersoonssleeën als dubbele huren, en je kunt ook kiezen uit twee verschillende sleebanen.

Alles wat je nodig hebt is te vinden in het servicegebouw waar je in het gezellige cafetaria ook een kop warme chocolademelk kunt gaan drinken.

Goed om te weten: er is een leeftijdsgrens van 10 jaar voor kinderen die alleen sleeën, maar kleinere kinderen kunnen met een volwassene mee op een dubbele slee.

8. Een sleerit maken in Beitostølen

Innlandet in Oost-Noorwegen

Beitostølen Ski Center heeft zelfs een aparte sleelift. Als je een liftpas koopt, dan kun je gratis een slee lenen (met helm)!

Het is een fantastische, bochtige afdaling, en je kunt kiezen voor racen op een eenpersoonsslee of met z'n tweeën op een dubbele.

Goed om te weten: in Beitostølen is er geen leeftijdsgrens om te gaan sleeën, maar het wordt wel aangeraden dat kleinere kinderen samen met een volwassene gaan.

Waar kun je terecht

Recent bekeken pagina's