Skip to main content

Kicksleeën

Op een spark rijden is een kei leuke winteractiviteit!

Wohoo!

Een spark, ofwel een kickslee, is een ideale manier om door de sneeuw te toeren.

En iedereen kan ze leren gebruiken ...

... gewoon je voet afzetten en glijden maar!

Als je de techniek onder de knie hebt, kun je zelfs je kunsten vertonen tijdens de twee Noorse kampioenschappen kicksleeën!

De kickslee is één van de oudste vervoersmiddelen van Noorwegen en leuk voor jong en oud. Trap je een weg van A naar B of geniet gewoon van een tochtje op een kickslee in het Noorse winterse landschap.

Glijden maar!

De spark - of kickslee - wordt in Noorwegen al sinds 1885 gebruikt, maar de populariteit ervan nam aan in het begin van de 20e eeuw een enorme vlucht.

De manier waarop sparks tegenwoordig worden gebouwd, is vrijwel hetzelfde als toen: met een houten stoeltje, een sta-/afzetruimte achter en flexibele metalen glij-ijzers eronder. De metalen glij-ijzers zorgen ervoor dat de kickslee perfect over sneeuw en ijs glijdt, wat ideaal is voor een land vol sneeuw zoals Noorwegen.

De traditie in ere houden

Toen er in de jaren zestig steeds meer auto's op de Noorse wegen kwamen, werden de sparks in de grotere steden minder gebruikt. Maar dat betekent niet dat ze er niet meer zijn!

In kleinere dorpen, steden en plaatsen met stabiele sneeuwcondities in de winter - zoals Røros in Trøndelag - gebruiken mensen ze graag. Ze zijn vooral populair bij kinderen.

In Henningsvær (in Noord-Noorwegen) kun je een rit maken op een kickslee met wielen tijdens het festival Førjulseventyret dat in de gezellige tijd vóór kerst wordt gehouden. Je kunt alle weekenden van november en december naar Førjulseventyret.

Een kickslee huren: Veel VVV-kantoren, activiteiten- en verhuurcentra en accommodaties in het hele land verhuren sparks.

Kampioenschappen kicksleeën

Kom langs en beleef het kicksleeën zelf! Zowel Geilo, één van de beste skibestemmingen van Noorwegen in Oost-Noorwegen, en Hurdal ten noordoosten van Oslo organiseren jaarlijks kampioenschappen kicksleeën, en die zijn superleuk voor het hele gezin.

Spark VM in Geilo

In 2023 werden in Geilo voor de 40e keer de kampioenschappen kicksleeën gehouden. Het kampioenschap heeft aparte races voor kinderen en volwassenen, en het lijkt wel een soort winterfestival met muziek, eten en vermaak.

Iedereen die wil, kan meedoen aan het kampioenschap. Het enige wat je moet doen is je inschrijven - en je hoeft niet eens heel goed overweg te kunnen met een spark! De deelnemers worden beoordeeld op wie de show steelt wat betreft de leukste kostuums en de mooist versierde sparks.

Als je zelf niet op de kickslee wil rijden, dan is vanaf de zijlijn toekijken ook een prima optie. Pak een warm drankje en bekijk al die coole sparks maar eens! Dit evenement vindt elk jaar plaats in het laatste weekend van januari.

Hoe je er komt: reis je vanuit de hoofdstad Oslo of vanuit Bergen (in Fjord-Noorwegen), neem dan de Bergensbanen naar Geilo. De reis duurt vanuit beide steden ongeveer 3,5 uur. Oh, en kijk ook eens naar de coole stops onderweg.

VM Spark-Utfor in Hurdal

Het kampioenschap in Hurdal begon in 2011 en is een leuk festival voor het hele gezin. Er zijn voor de deelnemers verschillende categorieën. Er zijn dus mogelijkheden voor mensen die het rustig aan willen doen, voor degenen die een showtje willen weggeven en voor fanatiekelingen die gewoon als eerste over de finish willen komen.

Het kampioenschap wordt elk jaar in het tweede weekend van februari georganiseerd, en iedereen mag komen. Dus neem je gezin mee geniet met z'n allen van de leuke race!

Hoe je er komt: Hurdal ligt op ongeveer een uurtje rijden van Oslo. Zoek routes dienstregelingen in de reisplanner van Entur.

De grootste kickslee ter wereld

Op de foto op een gigantische kickslee? In Geilo en Tynset staan er hele grote!

Die van Geilo is gemaakt ter gelegenheid van het kampioenschap kicksleeën in 2011 en was op dat moment de grootste kickslee ter wereld. De kickslee van Tynset is zes keer groter dan een normale.

Kijk zelf maar:

Meer leuke winteractiviteiten

Maak een tocht met een hondenslee, maak een skitocht, ga langlaufen of bekijk andere leuke dingen die je kunt doen zonder ski's.

Recent bekeken pagina's