Dynamic Variation:
Book
Choose Language
Search & Book
Search
or search all of Norway
Couple skiing at Beitostølen Beitostølen
Credits
Couple skiing at Beitostølen.
Photo: C.H. - Visitnorway.com
Campaign
Course
Event
Partner
Media
Meetings
Travel Trade

Meester van de piste op dunne ski's

Omhoog, omlaag en slalommen In de winter vind je in het land perfecte pistes, ideaal voor langlaufers

„Noren zijn geboren op ski's”, wordt vaak beweerd in Noorwegen. Dat is natuurlijk niet helemaal waar: je kunt een goede jeugd in Noorwegen hebben zonder elk weekend je skitechnieken te perfectioneren. Toch zijn er veel Noren die zich juist daar elk weekend mee bezighouden.

Langlaufen neemt een bijzondere plaats in de cultuur en geschiedenis van Noorwegen in. Elk jaar begeven zich veel Noren op de ski om hun omgeving al skiënd te verkennen. In de afgelopen jaren is er echter wel wat veranderd. Was skiën ooit een manier om jezelf van A naar B te verplaatsen, inmiddels is het puur plezier - soms als middel om heerlijk te socializen, soms als hardcore fitnessmethode. Elk jaar weer trekt de skimarathon met de moeilijke naam “Birkebeinerrennet” horden Noren (waarvan er heel wat waarschijnlijk lijden aan een midlifecrisis).

Noorwegen heeft van oudsher het wereldkampioenschap skiën en allerlei olympische varianten gedomineerd. Skiërs zoals Bjørn Dæhli, Marit Bjørgen, Therese Johaug en Petter Northug behoren dan ook tot de grootste sporthelden in het land.

Gevorderde skiërs bezoeken Noorwegen om door de bergen te skiën - het biedt ze ook nog eens de kans om ongerepte natuurgebieden te bezoeken die in de zomer moeilijk te bereiken zijn. Avonturiers moeten natuurlijk wel de lokale omstandigheden en het weer kennen: in de bergen kunnen, tijdens of na hevige sneeuwval, immers lawines ontstaan.

Ben je nieuw op de ski's? Kies dan voor de gemakkelijkere, gezinsvriendelijke en veilige, geprepareerde pistes. Je vindt er vele van in Noorwegen - tot aan de kust aan toe! De grootste en populairste skibestemmingen bevinden zich in de bergen in Centraal- en Oost-Noorwegen, zoals Holmenkollen in Oslo, Sjusjøen in Hedmark en Geilo in de vallei Hallingdal.

Enjoying a winters day
Vinje
CH - Visitnorway.com
Family skiing, Femund/Engerdal
Femund
CH - Visitnorway.com
Family playing in the snow in Vinje, Telemark
Vinje
CH - Visitnorway.com
Couple eating lunch, Sjusjøen by Lillehammer
Sjusjøen
CH - Visitnorway.com
Ad

De beste locaties voor langlaufers

Petter Northug, de Noorse langlaufer, winnaar van meer dan een tien Wereldkampioenschappen, begon zijn carrière als skiër in Nord-Trøndelag. Hij vertelt over verschillende plekken waar je goed kunt skiën.

De geschiedenis van langlaufen

Het woord “ski” is een echt Noors woord. Het begrip is afkomstig van het oude Noorse woord “skid”, waarmee een gespleten stuk hout werd bedoeld.

In de jaren zeventig van de 19e eeuw maakte Sondre Norheim in Telemark de ski's tot wat ze nu zijn. Bovendien introduceerde hij de discipline die we vandaag de dag kennen als “telemarkskiën”. Norheim gebruikte als eerste stugge banden rondom de hiel, zodat skiërs konden draaien en springen zonder hun ski's kwijt te raken. De ski die hij ontwikkelde, was smal in het midden en zou het prototype zijn voor alle ski's die later zouden worden geproduceerd.

De Noorse poolreizigers Roald Amundsen en Fridtjof Nansen hebben een belangrijke bijdrage geleverd aan de nationale trots op de sport. Roald Amundsen was de eerste man ooit die op de zuidpool stond, terwijl Nansen leiding gaf aan het team dat in 1888 voor het eerst de binnenlanden van Groenland overstak.

Al sinds 1840 worden er langlaufwedstrijden in Noorwegen gehouden. Sinds de discipline voor het eerst onderdeel uitmaakte van de Olympische Winterspelen, hebben Scandinavische landen de sport op wereldniveau gedomineerd.

Langlaufen in Norefjell met een GoPro 

Omhoog of omlaag?

Blijf veilig in onze bergen

Voorkom onveilige situaties door de volgende regels in acht te nemen:

  1. Onderneem geen tochten waarvoor je ervaring en conditie ontoereikend is.
  2. Hou mensen op de hoogte van je route en rond welke tijd je terug verwacht te komen.
  3. Hou de weersverwachting in de gaten.
  4. Wees voorbereid op slecht weer, zelfs op korte tochten.
  5. Luister naar het advies van ervaren bergsporters die met de omgeving bekend zijn.
  6. Neem navigatieapparatuur mee (kaart, kompas, GPS) en leer dit te gebruiken.
  7. Ga niet alleen de bergen in.
  8. Keer op tijd terug. Als je het vandaag niet meer kan halen is er morgen weer een dag.
  9. Spaar je krachten. Als je vast komt te zitten voor de nacht, maak een sneeuwhut voordat je bent uitgeput.

Lees de Noorse bergcode met aanvullend commentaar.

Laat het achter zoals je het vindt

Noorwegen is een land met ongekende natuurlijke schoonheid, wondermooie watervallen, kristalheldere fjorden, bijzondere bergen en spectaculaire gletsjers. Daarom moeten alle lokale inwoners en toeristen zich inzetten om dit landschap en de gemeenschappen en hun manier van leven te sparen.

De Noorse filosofie is dat natuurbehoud ieders verantwoordelijkheid is. Van de natuur en het buitenleven genieten is een tijdsverdrijf wat door bijna alle Noren gewardeerd wordt, en dit heeft haar uitwerking op het behoud en gebruik van onze wildernis.

Of je nu gaat bergwandelen of de mountainbike een leuk bospaadje op neemt, Noren doen hun best om alles zoveel mogelijk achter te laten zoals ze het vinden. Ongeacht of je te gast bent in een klein vissersdorpje of erop uit trekt in het landschap, "laat het achter zoals je het wilt vinden" is een mantra wat je je het best eigen kunt maken.

Zie het als een stukje levenskwaliteit, niet alleen voor onze generatie, maar ook voor die van onze (klein)kinderen. We realizeren ons dat anderen even belangrijk zijn als onszelf, en doen ons best om stappen te nemen om dit in alle aspecten van ons dagelijks leven toe te passen. Dit is niet eenvoudig, en levert op de korte termijn weinig op. Maar voor later is het zeer zeker de moeite waard.

Ski-arrangementen

Je hoeft niet in Noorwegen te zijn om je reis te plannen.

×

Lees meer

Your Recently Viewed Pages
Ad
Ad
Ad