Dynamic Variation:
Offers
x

There was not an exact match for the language you toggled to. You have been redirected to the nearest matching page within this section.

Choose Language
Toggling to another language will take you to the matching page or nearest matching page within that selection.
Search & Book Sponsored Links
 • Overnachtingsmogelijkheden

  Strawberry – een bijzondere hotelketen

  Scandic Hotels – in alle belangrijkste steden van Noord tot Zuid

  Thon Hotels – met een geweldig ontbijt

  Radisson Blu Hotels – boek je hotel in Noorwegen

  Classic Norway Hotels – van karakteristieke hotels tot authentieke vissershutten

  Citybox – moderne en betaalbare hotels op een centrale locatie

  DanCenter – jouw specialist voor vakantiehuizen in Noorwegen

  Norgesbooking – boek je perfecte verblijf in een blokhut in Noorwegen

  Campcation –  Boek je camping in heel Noorwegen met Campcation

  Campanyon - Ontdek unieke overnachtingen in de natuur

   

  Rondleidingen

  Brim Explorer – stille tochten op het fjord met een elektrische catamaran

  Stromma – sightseeën in de Noorse steden met de bus en met de boot

 • Reizen in Noorwegen

  Vy – groen reizen zou gemakkelijk moeten zijn

  SJ NORD – het avontuur begint op de trein

  Vy express – gemakkelijk groen reizen met de bus

  NOR-WAY Bussekspress – reis milieuvriendelijk met snelbussen

  Widerøe – de grootste regionale luchtvaartmaatschappij in Scandinavië

  AutoEurope – altijd een vlotte huurervaring

  Rent-A-Wreck – de slimme optie voor autoverhuur

  Arctic Campers – de verhuurdienst voor campers in Noorwegen

  Cabin Campers – je vakantiehuis op vier wielen

 • Tours en rondtochten

  Hurtigruten – 'De mooiste boottocht ter wereld'

  Fjord Tours – het bedrijf achter Norway in a nutshell® - de meest populaire rondreis door Noorwegen

  Authentic Scandinavia – reizen samengesteld door locals

  Up Norway – luxe op maat door insiders

  Discover Norway – ski-, fiets- en wandeltochten in Noorwegen

  Norrøna Hvitserk – expedities en avontuurlijke vakanties

  Booknordics.com –  honderden avonturen, excursies en dagcruises in Noorwegen

  Fjord Travel – duurzame meerdaagse tochten

  Go Fjords – rondleidingen en activiteiten in heel Noorwegen

  50 Degrees North – onvergetelijke reizen in Noorwegen, op maat en voor kleine groepen.

  Norwegian Holidays – vakantiepakketten voor een lage prijs met Norwegian. Vlucht, hotel en huurauto

  My Nordic Travel – stel zelf je reisschema op

  Skivakanties in Rauland – ga lekker skiën in het mooie berggebied

 • Offers

Search
or search all of Norway

De wereldberoemde schilder Edvard Munch

Een kunstenaar die de reis waard is.

"Self-Portrait with Cigarette", Edvard Munch (1895) .
Photo: Nasjonalmuseet / Børre Høstland
"Self-Portrait with Cigarette", Edvard Munch (1895) .
Photo: Nasjonalmuseet / Børre Høstland

Edvard Munch heeft zijn plek in de geschiedenis verdiend dankzij zijn kunstwerken die zowel zijn beïnvloed door zijn rusteloze ziel als door de Noorse natuur. Maak kennis met de schepper van het iconische meesterwerk The Scream.

Ziekte leidde tot zijn passie voor kunst

Edvard Munch staat bekend als één van de belangrijkste kunstenaars van het modernisme. Hij experimenteerde meer dan 60 jaar met schilderen, grafische kunst, tekenen, beeldhouwen, fotografie en film. Dit leverde hem zowel in de Noorse als de internationale kunstgeschiedenis een unieke positie op.

Zijn belangstelling voor tekenen begon al vroeg. Als kind was Munch vaak ziek en kon daardoor lang niet naar school. Om de tijd te doden begon hij te tekenen, en dat werd al snel zijn grote passie. In het begin tekende hij vooral dingen die hij om zich heen kon zien: dieren, mensen, uitzichten en gebouwen in de buurt van zijn huis in de wijk Grünerløkka in Kristiania, dat tegenwoordig Oslo heet.

“Self-Portrait. Between the Clock and the Bed”, Edvard Munch (1940–43)
“Self-Portrait. Between the Clock and the Bed”, Edvard Munch (1940–43).
Photo: MUNCH

Munch had een moeilijke, sombere jeugd. Toen hij vijf was, overleed hij zijn moeder, Laura Munch, aan tuberculose en op zijn veertiende overleed zijn oudere zus Sophie aan dezelfde ziekte. Een aantal van de latere werken van Munch zijn tragisch, zoals Death in the Sickroom en The Sick Child.

Na de dood van zijn moeder trok Karen, de tante van Munch, in en nam het huishouden op zich. In tegenstelling tot zijn vader moedigde Karen de kunst van Munch aan, en in 1880 ging hij naar de Koninklijke School voor Kunst en Vormgeving in Kristiania. Hier voelde Munch zijn talent tot leven komen.

Toen hij 17 was, schreef Munch in zijn dagboek:

'Ik heb nu besloten schilder te worden.'

Edvard Munch

Munch huurde met zes vrienden een atelier in Kristiania, en daar ontmoette hij zijn eerste grote mentor: de bekende kunstenaar Christian Krohg. Die moedigde Munch aan z'n eigen weg te vinden.

Vrouwelijke invloeden tijdens het leven van Munch

In 1886 exposeerde Munch de eerste geschilderde versie van The Sick Child op de jaarlijkse herfstexpositie in Kristiania. Hij was toen 23. Zijn ruwe manier van schilderen werd zowel bekritiseerd als geprezen. Munch zei later: 'Met The Sick Child sloeg ik een nieuwe weg in - het was een doorbraak in mijn kunst'.

In totaal zijn er in de loop van meerdere decennia zes verschillende versies van geschilderd. De opzet is in alle schilderijen hetzelfde, maar zijn laatste versies zijn kleurrijker.

Meerdere van zijn werken zijn geïnspireerd door de vrouwen in zijn leven. De kunstenaar had een turbulent liefdesleven, en zijn relaties bestonden meestal uit korte, spontane eerste ontmoetingen gevolgd door een levenslange obsessie. Dat is onder meer te zien in werken zoals Dance of Life dat Munch schilderde in 1899-1900 en in Head by Head uit 1905.

Iconische werken

In 1889 had Munch zijn eerste solo-expositie in een kleine gehuurde ruimte in Kristiania. Dit hielp hem een beurs te bemachtigen voor een verblijf van een jaar in Parijs.

Later, in 1892, werd hij uitgenodigd om zijn kunst te exposeren bij de Vereniging van Berlijnse Kunstenaars. Zijn kunst schokte zowel het Duitse publiek als de leden van de vereniging. Sommigen vonden de schilderijen van Munch een belediging voor de kunst, en de expositie werd al na een week gesloten.

In die periode, tussen 1892 en 1896, maakte Munch een aantal van zijn meest beroemde werken zoals The Scream (versie in pastelkleuren), Vampire, Puberty en Madonna.

Edvard Munch

Edvard Munch was een wereldberoemde schilder en graficus uit Noorwegen. Hij werd in 1863 in Løten geboren en was meer dan 60 jaar actief. Hij was één van de belangrijkste artiesten van het modernisme.

Zijn bekendste werk is Skrik (De Schreeuw) uit 1893 en is één van de meest iconische schilderijen van de moderne kunst. Andere bekende werken zijn Pikene på broen (Meisjes op de pier) en Madonna.

Munch stierf in zijn huis in Oslo in 1944, ongeveer een maand na zijn tachtigste verjaardag.

Artwork by Edvard Munch.
Photo: Edvard Munch: The Sick Child I (1896) / Munchmuseet Edvard Munch: The Scream (1910) / Munchmuseet Edvard Munch: Puberty (1894) / Munchmuseet Edvard Munch: Self-Portrait (1895) / Munchmuseet Edvard Munch: The Dance of Life (1925) / Munchmuseet

Het screamt nog steeds

Het is ruim 125 jaar geleden sinds Evard Munch The Scream schilderde, maar de bleke figuur met een hoofd in de vorm van een doodskop en een eivormige mond weet nog steeds mensen over de hele wereld te fascineren. Het werk is een icoon van de moderne kunst Het is uitgeroepen tot het op één na bekendste schilderij uit de kunstgeschiedenis (na de Mona Lisa) en heeft zelfs een eigen emoji 😱!

Hoewel The Scream wellicht bekender is dan de kunstenaar zelf, is Munch één van de beroemdste Noren aller tijden. Hij is meer dan 60 jaar kunstenaar geweest, en tal van zijn werken werden beïnvloed door existentiële thema’s zoals angst, jaloezie en melancholie. Daardoor is zijn kunst tegenwoordig nog even relevant als 125 jaar geleden.

Als je je meer wilt verdiepen in het fascinerende leven en de werken van de kunstenaar, dan moet je zeker de nieuwe film Munch zien, die in 2023 uitkomt op Viaplay. Je kunt de trailer hieronder bekijken:

Ervaar Munch

Munch putte niet alleen uit wat hem zelf van binnen kwelde, hij werd ook geïnspireerd door het prachtige landschap dat hem omringde. De plaatsen waar hij leefde en woonde zijn ook zichtbaar in zijn schilderijen.

Tegenwoordig kun je er rondwandelen en de plaatsen verkennen die zijn creativiteit inspireerden. Lees meer over waar je naartoe kunt:

Munch achterna in Noorwegen

Bewonder zijn schilderijen of zie Noorwegen door zijn ogen.

Ontdek de kunstwerken van Munch
The world's number one destination for experiencing Edvard Munch's life and art Read more
MUNCH
Five star hotel in the city centre of Oslo, close to the National Theatre, Aker Brygge and the Royal Palace. Spend your days in Oslo from one of… Read more
Hotel Continental
Gallery Würth - art exhibition close to Würths main office in Norway! Read more
Galleri Würth
The hotel with the unique art collection! Read more
Hotell Refsnes Gods
Berg-Kragerø Museum promotes art, history, holiday life, coastal culture and export of natural ice in Kragerø - Make sure you explore our Edvard Munch… Read more
Berg - Kragerø Museum
Experience masterpieces from Norwegian art history by Edvard Munch, Harriet Backer, Nikolai Astrup and J. C. Dahl. Four buildings, one entrance… Read more
KODE – Art Museums and Composer Homes
Nordnorsk Kunstmuseum is an art museum that makes space for ideas. Read more
Northern Norway art museum
Treed in de voetsporen van Munch
Edvard Munch was born in Løten Read more
The Munch Center
Edvard Munch is Norway's best-known artist and a world-class painter. He was both recognised and controversial in his lifetime, and many people viewed… Read more
MUNCH WALK in Vågå
Did you know that some of E. Munch's most famous works are painted in Kragerø? Take a walk in Munch's footsteps through the streets of Kragerø and… Read more
In the footsteps of Edvard Munch
Fred Olsen Lines has exhibited 37 figureheads made by famous Norwegian artists, used on the shipping company's ships in the period 1938 - 1976. Read more
Hvitsten - Fred. Olsen and Edvard Munch
It was in 1889 that Edvard Munch (1863-1944) spent the first of many summers in Åsgårdstrand. In 1898 he bought a house built at the end of the 18th… Read more
Edvard Munch´s house in Åsgårdstrand
In 1916, Edvard Munch bought the estate Ekely outside Oslo. He lived and worked at Ekely for 28 years. Read more
Edvard Munch's studio at Ekely
Visit the beautiful and historic island in the river between the Old Town and Kråkerøy. Isegran is the perfect place for food, culture, and leisure… Read more
Isegran
An Oslo institution dating back to 1857. Read more
Engebret Café
Cemetery dating back to 1808, known primarily for Æreslunden , Norway's main honorary burial ground. Æreslunden was established… Read more
Memorial cemetery: Æreslunden
Ramme i Hvitsten is a cultural destination for art and nature. We have a fantastic park, a spectacular picture gallery, organic restaurants and a… Read more
The culture destination Ramme
Kragerø is referred to as "The gem among coastal cities" of Edvard Munch, Norway's most famous artist of all time. Read more
The Art City Kragerø
Several nice vantage points are found within cycling distance from the centre of Oslo. The Valhall curve has one of the best views in the city. It is… Read more
Bicycle route: The Vantage Point Ekeberg
Deluxe full-service hotel centrally located on Oslo's famous main street Karl Johans gate, surrounded by some of the city's best shopping… Read more
Grand Hotel
Walking tours in Oslo with autorised tour guides who are specialists on everything from architecture to industrial history. Combined they speak more… Read more
Oslo Guidebureau: Guided walks in Oslo
Select
  Show Details
  Statens Kartverk, Geovekst og kommuner - Geodata AS

  Duik in de grootste Munch-collectie ter wereld.

  "The Mother" by Tracey Emin beside MUNCH in Oslo. .
  Photo:
  "The Mother" by Tracey Emin beside MUNCH in Oslo. .
  Photo:

  Ontmoet de vrouwen die één van de beroemdste kunstenaars ter wereld hebben beïnvloed.

  Munch exhibition .
  Photo: Visit Norway
  Munch exhibition .
  Photo: Visit Norway

  Ontdek meer

  Nog steeds in een kunstzinnige bui?

  Van Noorse geschiedenis en tradities tot kunst en kunstvoorwerpen - kies uit een breed aanbod aan musea en galerijen.

  ×
  • Filters
   Filter Your Search
   TripAdvisor Symbol
   • Show More
   • No available filters
   • Show More
   • No available filters
   Clear Filters
  • View
  • Sort By
  Filter Your Search
  TripAdvisor Symbol
  • Show More
  • No available filters
  • Show More
  • No available filters
  Clear Filters
  Back To Top

  Profiteer van deze topaanbiedingen

  Neem een kijkje bij onze sponsors die er alles aan doen om je een goede reis te bezorgen.

  Your Recently Viewed Pages

  Terug naar boven