Dynamic Variation:
Offers
x

There was not an exact match for the language you toggled to. You have been redirected to the nearest matching page within this section.

Choose Language
Toggling to another language will take you to the matching page or nearest matching page within that selection.
Search & Book Sponsored Links
 • Overnachtingsmogelijkheden

  Strawberry – een bijzondere hotelketen

  Scandic Hotels – in alle belangrijkste steden van Noord tot Zuid

  Thon Hotels – met een geweldig ontbijt

  Radisson Blu Hotels – boek je hotel in Noorwegen

  Classic Norway Hotels – van karakteristieke hotels tot authentieke vissershutten

  Citybox – moderne en betaalbare hotels op een centrale locatie

  DanCenter – jouw specialist voor vakantiehuizen in Noorwegen

  Norgesbooking – boek je perfecte verblijf in een blokhut in Noorwegen

  Campcation –  Boek je camping in heel Noorwegen met Campcation

  Campanyon - Ontdek unieke overnachtingen in de natuur

   

  Rondleidingen

  Brim Explorer – stille tochten op het fjord met een elektrische catamaran

  Stromma – sightseeën in de Noorse steden met de bus en met de boot

 • Reizen in Noorwegen

  Vy – groen reizen zou gemakkelijk moeten zijn

  SJ NORD – het avontuur begint op de trein

  Vy express – gemakkelijk groen reizen met de bus

  NOR-WAY Bussekspress – reis milieuvriendelijk met snelbussen

  Widerøe – de grootste regionale luchtvaartmaatschappij in Scandinavië

  AutoEurope – altijd een vlotte huurervaring

  Rent-A-Wreck – de slimme optie voor autoverhuur

  Arctic Campers – de verhuurdienst voor campers in Noorwegen

  Cabin Campers – je vakantiehuis op vier wielen

 • Tours en rondtochten

  Hurtigruten – 'De mooiste boottocht ter wereld'

  Fjord Tours – het bedrijf achter Norway in a nutshell® - de meest populaire rondreis door Noorwegen

  Authentic Scandinavia – reizen samengesteld door locals

  Up Norway – luxe op maat door insiders

  Discover Norway – ski-, fiets- en wandeltochten in Noorwegen

  Norrøna Hvitserk – expedities en avontuurlijke vakanties

  Booknordics.com –  honderden avonturen, excursies en dagcruises in Noorwegen

  Fjord Travel – duurzame meerdaagse tochten

  Go Fjords – rondleidingen en activiteiten in heel Noorwegen

  50 Degrees North – onvergetelijke reizen in Noorwegen, op maat en voor kleine groepen.

  Norwegian Holidays – vakantiepakketten voor een lage prijs met Norwegian. Vlucht, hotel en huurauto

  My Nordic Travel – stel zelf je reisschema op

  Skivakanties in Rauland – ga lekker skiën in het mooie berggebied

 • Offers

Search
or search all of Norway

THE SCREAM

Het beroemdste schilderij van Munch

“The Scream”, Edvard Munch (1910) .
Photo: Halvor Bjørngård / Rena Li / Munchmuseet
“The Scream”, Edvard Munch (1910) .
Photo: Halvor Bjørngård / Rena Li / Munchmuseet

Op één van de mooiste uitkijkpunten van Oslo deed Edvard Munch inspiratie op voor één van de beroemdste schilderijen ter wereld – The Scream.

De echo van The Scream

'In tegenstelling tot wat veel mensen denken, is het de natuur en niet het figuur op het schilderij die schreeuwt, volgens Munch zelf die ' ... een grote, oneindige schreeuw van de natuur' schreef', aldus Maren Lindeberg, hoofd mediarelaties van MUNCH, het nieuwe museum in Oslo dat is gewijd aan het leven en de werken van Edvard Munch.

De drie verschillende versies van The Scream worden om en om tentoongesteld. Als onderdeel van de permanente tentoonstelling Edvard Munch Eternal is elke versie nu steeds een uur te bewonderen. Dit wordt gedaan om de delicate schilderijen zo goed mogelijk te beschermen.

Munch schilderde The Scream, één van de beroemdste kunstwerken ter wereld, in de late herfst van 1893 en ver weg van de plek waar de schilder het iconische motief daadwerkelijk heeft bedacht: een plek op de helling van de Ekeberg die je 24/7 kunt bezoeken. Om bij Ekebergskrenten te komen, kun je vanuit de oude stad aan de oostkant van Oslo één van de paden volgen.

De Ekeberg is een populaire bestemming vanwege het modernistische restaurant, het beeldenpark en het verbluffende uitzicht. Vanaf het pad zie je Oslo en een aantal bekroonde architectonische meesterwerken zoals het Operahuis van Oslo, het nieuwe MUNCHmuseum en - in de verte - het Astrup-Fearnleymuseum voor Moderne Kunst, één van de meest toonaangevende musea voor hedendaagse kunst van het land.

Een weergaloze kunstenaar

Grünerløkka in Oslo is tegenwoordig één van de populairste wijken van de stad voor kunstenaars en ambachtslieden. Daar, aan het Olaf Ryeplein, begon Edvard Munch als arme kunstschilder aan zijn lange weg naar internationale roem.

Vandaag de dag is er bijna niemand die Munch niet kent. Vrijwel iedereen heeft wel een band met de expressionistische schilder met z'n kenmerkende stijl. Er zijn echter maar weinig mensen die weten dat Munch uit Noorwegen kwam.

'Daar kunnen verschillende redenen voor zijn. Los van het feit dat hij tijdens zijn doorbraak in Duitsland woonde, is zijn kunst ook niet-Noors in de zin dat nationaliteit vaak is gekoppeld aan thema's. De werken van Munch vertonen geen directe nationale romantiek zoals de werken van Tiedemann en Gude, andere belangrijke Noorse kunstenaars', vertelt Hans Richard Elgheim, een toonaangevende Munch-expert.

'Munch was dus anders. Hij was eerder gericht op existentiële vragen over het leven, de liefde, dood en angst. Munch was een expressionist die zijn gevoelens graag op het doek uitte. Hij verschool zich niet achter gewoontes, gebruiken of achter een bepaalde schildertechniek. Hij was een pionier die universele kunst maakte', legt Hans Richard uit.

Edvard Munch

De duizenden pagina's met memoires van de schilder bevatten een aantal zinnen die gaan over de wandeling die een revolutie in de kunstgeschiedenis zou teweegbrengen.

“Ik wandelde met twee vrienden over de weg - toen ging de zon onder - opeens was de lucht bloedrood - ik stopte en leunde tegen het hek des doods - over het blauwe en zwarte fjord en de stad waren bloed en vuurtongen - mijn vrienden liepen door en ik stond daar, trillend van angst - en ik ervoer een grote, eindeloze schreeuw in de natuur.”

Lees meer over Edvard Munch.

De 'eenzame genie'

Er gaan veel mythes rond over Munch als een 'eenzame genie'. Zijn leven was turbulent en werd gekenmerkt door angst en onophoudelijke vragen. In tegenstelling tot zijn vader vond hij geen troost in een godsdienst. Schilderen bood hem echter een uitlaatklep: hij schilderde alles wat in hem opkwam.

'Er moet een eind komen aan het schilderen van breiende vrouwen en lezende mannen', zei Munch ooit. 'Ik schilder liever mensen die ademen en voelen, die lijden en liefhebben.'

Munch woonde van 1916 tot zijn dood in 1944 in Ekely, een Zwitserse villa in de wijk Skøyen (Oslo). Hij was tot zowat het eind van zijn leven heel productief. In de 28 jaar die hij in Ekely doorbracht, kwamen verschillende motieven steeds terug: het ongebruikelijke bos rondom de villa, landelijke aanblikken en portretten van vrouwen. In de tijd dat hij het huis kocht, stond er in de buurt een oude kwekerij. Die bevond zich tussen de industriegebieden van Skøyen en de agrarische landerijen in Vestre Aker. Op maar een paar kilometer van de kust en bijna op hetzelfde moment werkte zijn tijdgenoot Gustav Vigeland aan zijn wereldberoemde installatie in Frogner Park.

De studio van Munch in Ekely is nog steeds in gebruik. Ambitieuze kunstenaars uit Noorwegen en daarbuiten zetten daar graag het gedachtegoed van de beroemde schilder voort - hij is voor velen nog steeds een rolmodel. Het gehele gebouw is soms geopend voor het publiek. Vergeet dus niet de openingstijden te checken als je in de buurt bent.

Ontdek Munch in Noorwegen

Munch wordt niet voor niets een 'eeuwig actuele hedendaagse kunstenaar' genoemd. Zijn werk lijkt nog steeds actueel en blijft sterke reacties oproepen.

Ontdek de plaatsen die de kunstenaar inspireerden tijdens een wandeling in de voetsporen van Munch.

Nieuw Munch Museum in Oslo

In 2021 ging het nieuwe MUNCH Museum open in een iconisch en ultramodern gebouw pal naast een gloednieuw stadsstrand. Het 13 verdiepingen hoge gebouw bevat galerijen en restaurants, en organiseert naast iconische werken van de wereldberoemde schilder ook workshops en tentoonstellingen van hedendaagse kunst.

MUNCH beschikt over meer dan de helft van de schilderijen van de artiest en is het meest uitgebreide museum ter wereld dat gewijd is aan één persoon.

Munch in Noorwegen

Bekijk waar je het leven en de kunstwerken van Munch kunt ervaren.

Ontdek de kunstwerken van Munch
The world's number one destination for experiencing Edvard Munch's life and art Read more
MUNCH
Five star hotel in the city centre of Oslo, close to the National Theatre, Aker Brygge and the Royal Palace. Spend your days in Oslo from one of… Read more
Hotel Continental
Gallery Würth - art exhibition close to Würths main office in Norway! Read more
Galleri Würth
The hotel with the unique art collection! Read more
Hotell Refsnes Gods
Berg-Kragerø Museum promotes art, history, holiday life, coastal culture and export of natural ice in Kragerø - Make sure you explore our Edvard Munch… Read more
Berg - Kragerø Museum
Experience masterpieces from Norwegian art history by Edvard Munch, Harriet Backer, Nikolai Astrup and J. C. Dahl. Four buildings, one entrance… Read more
KODE – Art Museums and Composer Homes
Nordnorsk Kunstmuseum is an art museum that makes space for ideas. Read more
Northern Norway art museum
Treed in de voetsporen van Munch
Edvard Munch was born in Løten Read more
The Munch Center
Edvard Munch is Norway's best-known artist and a world-class painter. He was both recognised and controversial in his lifetime, and many people viewed… Read more
MUNCH WALK in Vågå
Did you know that some of E. Munch's most famous works are painted in Kragerø? Take a walk in Munch's footsteps through the streets of Kragerø and… Read more
In the footsteps of Edvard Munch
Fred Olsen Lines has exhibited 37 figureheads made by famous Norwegian artists, used on the shipping company's ships in the period 1938 - 1976. Read more
Hvitsten - Fred. Olsen and Edvard Munch
It was in 1889 that Edvard Munch (1863-1944) spent the first of many summers in Åsgårdstrand. In 1898 he bought a house built at the end of the 18th… Read more
Edvard Munch´s house in Åsgårdstrand
In 1916, Edvard Munch bought the estate Ekely outside Oslo. He lived and worked at Ekely for 28 years. Read more
Edvard Munch's studio at Ekely
Visit the beautiful and historic island in the river between the Old Town and Kråkerøy. Isegran is the perfect place for food, culture, and leisure… Read more
Isegran
An Oslo institution dating back to 1857. Read more
Engebret Café
Cemetery dating back to 1808, known primarily for Æreslunden , Norway's main honorary burial ground. Æreslunden was established… Read more
Memorial cemetery: Æreslunden
Ramme i Hvitsten is a cultural destination for art and nature. We have a fantastic park, a spectacular picture gallery, organic restaurants and a… Read more
The culture destination Ramme
Kragerø is referred to as "The gem among coastal cities" of Edvard Munch, Norway's most famous artist of all time. Read more
The Art City Kragerø
Several nice vantage points are found within cycling distance from the centre of Oslo. The Valhall curve has one of the best views in the city. It is… Read more
Bicycle route: The Vantage Point Ekeberg
Deluxe full-service hotel centrally located on Oslo's famous main street Karl Johans gate, surrounded by some of the city's best shopping… Read more
Grand Hotel
Walking tours in Oslo with autorised tour guides who are specialists on everything from architecture to industrial history. Combined they speak more… Read more
Oslo Guidebureau: Guided walks in Oslo
Select
  Show Details
  Statens Kartverk, Geovekst og kommuner - Geodata AS

  Meer kunst en cultuur

  De regio Oslo biedt ook ...

  Je hoeft niet te wachten om te zien wat je kunt doen. Filter je zoekopdracht en bekijk onderstaande aanbiedingen.

  ×
  • Filters
   Filter Your Search
   TripAdvisor Symbol
   • Show More
   • No available filters
   • Show More
   • No available filters
   Algemeen
   Toegankelijkheid
   Leeftijdsgrens
   • Show More
   • No available filters
   Korting
   • Show More
   • No available filters
   Moeilijkheidsgraad
   Landschap
   • Show More
   • No available filters
   Prijsklasse
   Seizoen
   Overnachting
   Camping
   • Show More
   • No available filters
   Hotel voorzieningen
   • Show More
   • No available filters
   Voorzieningen in de kamer
   Skigebied
   Buitenactiviteiten
   Activiteiten
   • Show More
   • No available filters
   Alpineskiën
   Fietsen
   Kanoën & kajakken
   Langlaufen
   Vissen
   • Show More
   • No available filters
   Wandelen
   Wildlife & Safari's
   • Show More
   • No available filters
   Winteractiviteiten
   • Show More
   • No available filters
   Plan je reis
   Reisinformatie
   • Show More
   • No available filters
   Services
   • Show More
   • No available filters
   Proef Noorwegen
   Noorse keuken
   Pubs en Bars
   Restaurants & cafés
   • Show More
   • No available filters
   Activiteiten
   Activiteiten
   • Show More
   • No available filters
   Kinderactiviteiten
   • Show More
   • No available filters
   Stranden
   Winkelen
   • Show More
   • No available filters
   Pretparken
   Clear Filters
  • View
  • Sort By
  Filter Your Search
  TripAdvisor Symbol
  • Show More
  • No available filters
  • Show More
  • No available filters
  Algemeen
  Toegankelijkheid
  Leeftijdsgrens
  • Show More
  • No available filters
  Korting
  • Show More
  • No available filters
  Moeilijkheidsgraad
  Landschap
  • Show More
  • No available filters
  Prijsklasse
  Seizoen
  Overnachting
  Camping
  • Show More
  • No available filters
  Hotel voorzieningen
  • Show More
  • No available filters
  Voorzieningen in de kamer
  Skigebied
  Buitenactiviteiten
  Activiteiten
  • Show More
  • No available filters
  Alpineskiën
  Fietsen
  Kanoën & kajakken
  Langlaufen
  Vissen
  • Show More
  • No available filters
  Wandelen
  Wildlife & Safari's
  • Show More
  • No available filters
  Winteractiviteiten
  • Show More
  • No available filters
  Plan je reis
  Reisinformatie
  • Show More
  • No available filters
  Services
  • Show More
  • No available filters
  Proef Noorwegen
  Noorse keuken
  Pubs en Bars
  Restaurants & cafés
  • Show More
  • No available filters
  Activiteiten
  Activiteiten
  • Show More
  • No available filters
  Kinderactiviteiten
  • Show More
  • No available filters
  Stranden
  Winkelen
  • Show More
  • No available filters
  Pretparken
  Clear Filters
  Back To Top

  Profiteer van deze topaanbiedingen

  Neem een kijkje bij onze sponsors die er alles aan doen om je een goede reis te bezorgen.