Skip to main content

Het Nationale Museum van Noorwegen

Welkom bij deze unieke plek voor de meest uitgebreide collective van kunst, architectuur en design in Noorwegen!

... en ons collectief geheugen.

Het is het grootste museum van Scandinavië, en het is zelfs groter dan internationale musea zoals het Rijksmuseum en het Guggenheim Bilbao.

Het museum ligt in de populaire wijk Aker Brygge langs de waterkant van Oslo, dat een spectaculair uitzicht op het fjord biedt!

Zo'n 6.500 van de ruim 400.000 kunstwerken van de collectie zijn te zien in de permanente expositie. Het museum organiseert bovendien het hele jaar door verschillende tijdelijke exposities.

Met andere woorden: er is voor ieder wat wils. Of je nou op zoek bent naar iconische meesterwerken zoals Vinternatt i Rondane (Winternacht in Rondane) van Harald Solhberg ...

… of naar de laatste mode zoals deze jurk die is gedragen door Kim Kardashian.

Het is de bedoeling dat dit een ontmoetingsplek is voor mensen uit alle lagen van de bevolking. Een plek waar je naartoe kunt om te studeren, voor concerten, vergaderingen of even een kop koffie drinken en een boek lezen.

Tord Krogtoft, marketingdirecteur

Het nieuwe Noorse kunst(ige) onderkomen

Het Nationale Museum van Noorwegen is opgericht in 2003 toen de Noorse Nationale Galerie, het Museum of Decorative Arts and Design, het Museum of Architecture en het Museum van hedendaagse kunst zich samenvoegden. De verhuizing van de ruim 400.000 kunstvoorwerpen naar het nieuwe onderkomen, dat in 2022 haar deuren opende, duurde meer dan een jaar.

Meer dan 6.500 kunstwerken uit de collectie staan tentoongesteld in de enorme expositieruimtes van het nieuwe museum (en dat zijn er ruim 90!). Op de eerste verdieping kun je een collectie kunstnijverheid en vormgeving van de oudheid tot nu bekijken, en de tweede verdieping is gewijd aan hedendaagse kunst. En de 2.400 vierkante meter grote Lichtzaal op de derde verdieping is een lichte en unieke omgeving voor tijdelijke exposities.

Als je van plan bent om alles te bekijken, zorg dan dat je ruim de tijd hebt!

Wereldberoemde kunstenaars

De collectie bevat werken van een aantal beroemde namen uit de kunstgeschiedenis, zowel uit Noorwegen als uit het buitenland. Eén van de beroemdste Noorse modernistische schilders is Edvard Munch, en zijn kunst vult een hele ruimte.

Hier vind je iconische schilderijen zoals The Scream (Skriket in het Noors) en Madonna. Andere bekende Noorse schilders zijn onder andere de prominente naturalistische en landelijke romantische schilders Adolph Tidemand, Hans Gude, Christian Krogh, Theodor Kittelsen, Harald Sohlberg en Thomas Fearnley.

Het museum stelt ook werken tentoon van een aantal grote internationale namen zoals bijvoorbeeld Pablo Picasso, Vincent van Gogh, Paul Gauguin en Henri Matisse.

Ook worden er hedendaagse werken tentoongesteld van kunstenaars zoals Ingerid Kuiters, Daisuke Kosugi en Ilavenil Vasuky Jayapalan, en er staan er nog heel wat op stapel.

Maar niet alleen de schilderijen zijn een bezoekje waard. Tot de absolute toppers van het museum behoren het Baldishol wandtapijt dat ergens tussen 1040 en 1190 is geweven en een 600 jaar oude drakenvaas uit de Ming-dynastie.

Conservering

Veel museumstukken zijn kwetsbaar en kunnen makkelijk beschadigd raken - ook door omgevingsfactoren zoals licht. Het museum heeft daarom speciale verlichting geïnstalleerd die aan elke ruimte afzonderlijk wordt aangepast.

'Kunstlichttechnologie stelt ons in staat het licht nauwkeurig in te stellen zodat het de kunstwerken niet beschadigen. Bepaalde stukken en schilderijen hebben zelfs periodiek complete rust nodig en worden dan een tijdje weggehaald', zegt Hanne Marie Willoch, communicatieadviseur van het museum.

Ze zegt dat de collectie een uitgebreid conserveringsproces onderging voor de verhuizing naar het nieuwe museum.

'Zo werden bijvoorbeeld alle schilderijen aan een 'check-up' onderworpen voordat ze werden opgehangen in het nieuwe museum. Restaurateurs veegden bij sommige schilderijen over een paar vierkante centimeter met een wattenstaafje, dat helemaal zwart werd van al het stof en vuil! Roken was vroeger in de oude Nationale Galerie toegestaan, dus veel schilderijen zijn aangetast door tabaksrook, parfumdampen en andere verontreinigende stoffen', aldus Willoch.

Vinden kinderen kunst in musea niet saai? Niet in deze!

Ga op zoek naar kleine verrassingen die in de boom in de Avonturenzaal verstopt zitten of speel spelletjes die je bij de zithoeken in de expositieruimtes vindt.

In het museum zitten overal kleine verrassingen verstopt - zelfs in de bouwmaterialen …

240 miljoen jaar oude fossielen

Toen de architecten de bouwmaterialen kozen, wilden ze pure en degelijke materialen gebruiken die mooi verouderen zoals eikenhout, brons, marmer en leisteen. Delen van de vloer zijn zelfs gemaakt van een erg zeldzame witte steensoort uit Frankrijk, namelijk mosselkalk. Maar wat misschien wel het meest indrukwekkend is, zijn de talloze kleine fossielen die in de stenen verstopt zitten. En die zijn zo'n 230 tot 240 miljoen jaar oud!

Eén van de grootste daarvan (hoewel toch vrij klein) is een stekelhuidig diertje dat werd gevonden tijdens het leggen van de vloer. Je ziet hem ingewerkt in de vloer vlak voor de trap naar de Lichtzaal. Kijk maar eens hoeveel verborgen schatten jij kunt ontdekken!

Een levend(ig) gebouw

Het Nationale Museum is een modelproject van het FutureBuilt programma dat erg strenge milieu-eisen stelt. Het gebouw moet onder andere voldoen aan een energienorm die overeenkomt met een passiefhuis.

Het Nationale Museum is zo groot dat je waarschijnlijk een hele dag (of zelfs meerdere dagen) nodig hebt om alle verschillende zalen en expositieruimtes te bekijken. En las gerust hier en daar een pauze in. In het gezellige café midden in het gebouw serveren ze uitstekend eten op basis van Noorse culinaire tradities, en Bolle Bar is een kindvriendelijk café waar je lekkere limonade en heerlijke broodjes kunt krijgen.

In de zomer kun je ook genieten van garnalen en andere heerlijkheden op het dakterras dat uitkijkt over de haven en het stadhuis.

Oslo: De kunststad

De afgelopen jaren zijn er in en rond de Noorse hoofdstad heel wat nieuwe musea en culturele trekpleisters opgedoken.

Naast het Nationaal Museum moet je zeker een bezoek brengen aan het Munchmuseum, de Astrup Fearnley en de buitenkunstwerken beeldenpark Ekeberg en het beeldenpark Vigeland.

Houd je van kunst en cultuur, dan ben je in Oslo helemaal aan het juiste adres!

Mis ook het enorme beeld The Mother van de veelgeprezen Britse kunstenaar Tracey Emin niet. Dat staat pal naast MUNCH waar je een gigantische collectie met de werken van de beroemde Noorse schilder Edvard Munch kunt bewonderen, waaronder The Scream.

Het museum is één van de grootste ter wereld dat aan één enkele kunstenaar is gewijd

Ga ook eens kijken naar The Twist in het Kistefos Museum in Hadeland op een uurtje rijden van Oslo.

Hier vind je culturele belevenissen voor iedereen!

Wat wordt je volgende avontuur?

Profiteer van deze topaanbiedingen

Neem een kijkje bij onze sponsors die er alles aan doen om je een goede reis te bezorgen.

Recent bekeken pagina's