Skip to main content

Ervaar het MUNCH

Het gebouw heeft de skyline van Oslo getransformeerd, met een speelse knik richting de bruisende hoofdstad van Noorwegen.

Edvard Munch overleed in 1944 en had geen nakomelingen om toezicht te houden op zijn nalatenschap ...

... hij koos er dan ook voor om alle kunstwerken die hij nog bezat na te laten aan de stad Oslo.

Zoals Self-Portrait with Cigarette (afgebeeld) en één van de meest opzienbarende schilderijen ter wereld ...

... The Scream!

In één van de versies kun je misschien een piepklein stukje tekst vinden met de woorden 'Painted by a madman', waarvan sommige mensen denken dat Edvard Munch het zelf heeft geschilderd.

The Scream

De drie versies van The Scream worden om en om tentoongesteld. Als onderdeel van de permanente tentoonstelling Edvard Munch Infinite is elke versie nu steeds een uur te bewonderen. Dit wordt gedaan om de delicate schilderijen zo goed mogelijk te beschermen. Het is zo klaar als een klontje dat één van de beroemdste kunstwerken ter wereld de laatste jaren weer volop in de belangstelling staat.

'The Scream is in deze tijd toepasselijker dan ooit. Door de wereldwijde COVID-19-pandemie is The Scream een afspiegeling geworden van onze collectieve angst voor het virus. Soms is het effect humoristisch, bijvoorbeeld als het Scream-figuur wordt afgebeeld met een mondkapje op en ontsmettingsmiddel bij zich', zegt Maren Lindeberg, hoofd van de persdienst van het nieuwe MUNCHmuseum.

Het figuur van Munch staat ook vaak afgebeeld op protestborden, en dan vooral bij protesten tegen klimaatverandering.

'In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, is het de natuur die schreeuwt, en niet het figuur op het schilderij', volgens Munch zelf die schreef '... een grote en oneindige schreeuw van de natuur', legt Lindeberg uit.

Ter ere van de nalatenschap van Munch bouwde Oslo het nieuwe MUNCHmuseum - één van de grootste musea ter wereld dat aan één kunstenaar is gewijd.

Estudio Herreros ontwierp het zestig meter hoge gebouw dat de helft minder uitstoot heeft dan soortgelijke gebouwen.

Veel architectonische beslissingen zijn genomen op basis van het klimaat.

Het gebouw is bekleed met gerecycleerde aluminium golfplaten die een verschillende transparantiegraad hebben. De buitenkant is ontworpen om zonlicht te filteren en te weerkaatsen zodat de temperatuur binnen constant blijft.

Meer Munch dan ooit

Midden in Oslo transformeert het nieuwe gebouw vlak naast het fjord de skyline van de stad.

'Het museum staat niet alleen vol kunst van Edvard Munch, maar herbergt ook tentoonstellingen van andere bekende hedendaagse kunstenaars. Het museum is vijf keer groter dan het voormalige Munchmuseum, dus kun je nu meer Munch dan ooit ontdekken', aldus Maren Lindeberg, hoofd van de persdienst van MUNCH.

Naast tentoonstellingen biedt het museum ook een afwisselend programma met voorstellingen, literatuur, muziek, film en dansevenementen.

'MUNCH is een plek met culturele evenementen voor iedereen - ongeacht je leeftijd of achtergrond. Het gebouw staat bol van cultuur, en de kers op de taart is het allermooiste uitzicht over Olso en het Oslofjord. Je kunt bijvoorbeeld naar het café of genieten van een drankje aan de bar op het dak van de schilderachtige 13e verdieping', vertelt Lindeberg.

MUNCH wilt Oslo aantrekkelijker maken voor haar inwoners en tegelijk een mooie extra reden bieden om Oslo te bezoeken.

'MUNCH is een geweldige trekpleister in en voor Oslo. Dankzij de architectuur, centrale ligging en een agenda vol afwisselende evenementen staat kunst nu letterlijk en figuurlijk centraal in Oslo. Dankzij  dat alles speelt het museum dan ook de hoofdrol in de ontwikkeling van de gemeenschap. Bjørvika, de wijk waarin MUNCH is gebouwd, voegt een nieuwe dimensie aan Oslo toe die de stad tot een internationale metropool maakt. Natuurlijk was het al een geweldige bestemming waar van alles te doen is, maar nu staat Oslo echt op het punt om herboren te worden', aldus een enthousiaste Lindeberg.

De delicate schilderijen naar het museum verplaatsen was geen makkelijke klus.

De grootste schilderijen - die tot wel 50 m3 groot zijn - moesten over het water naar het nieuwe museum worden gebracht. Daarna werden ze met een kraan 21 meter de lucht in getild en door een grote opening aan de zijkant van de zesde verdieping van het gebouw gemanoeuvreerd.

Naderhand werd de zeven meter hoge opening dichtgemaakt - voorgoed.

De twee enorme schilderijen die op deze manier werden verplaatst, namelijk The Sun (afgebeeld) en The Researchers, zijn geschilderd om studenten van de universiteit van Oslo te inspireren.

De schilderijen worden tentoongesteld in een grote zaal die twee verdiepingen beslaat en zijn te zien bij de tentoonstelling Edvard Munch Monumental.

Maar Edvard Munch was niet alleen schilder. Hij experimenteerde graag met fotografie en aarzelde niet om zelf model te staan. Met andere woorden ...

... Munch maakte heel wat selfies!

Zijn foto's zijn te zien bij de digitale tentoonstelling The Experimental Self.

Als je merkt dat je hoofd vol zit met allerlei dingen maar je maag is leeg, ga dan naar één van de drie gelegenheden waar je een hapje en een drankje kunt nuttigen. Je hebt geen entreekaartje voor het museum nodig om daar naartoe te gaan.

Bestel zalige oesters of een heerlijke Munchburger in bistro Tolvte op de 12e verdieping of ga naar cocktailbar Kranen op het dak voor een lekker drankje en een formidabel uitzicht over Oslo.

Wat een plek voor een (romantisch?) avondje uit!

Waarom haal je beneden bij MUNCH Deli & Kafé geen picknickmand om mee te nemen naar het idyllische Operastrand? Dat ligt vóór het museum en de nationale opera. Neem een frisse duik (ja, wij zwemmen het hele jaar door buiten!) en warm daarna lekker op in één van de vele warme sauna's in de buurt.

Maak ook echt even tijd vrij om deze nieuwe, supertrendy wijk te voet te verkennen en neem een kijkje bij Munch Brygge en Oslobukta - om maar wat te noemen.

Lees meer over het MUNCH in Oslo.

Oslo is de afgelopen jaren een nieuwe hotspot voor kunstliefhebbers geworden.

Naast het Munchmuseum mag je de kans niet missen om het Nationaal Museum, het Astrup Fearnley museum of de meesterwerken in de openlucht, het beeldenpark Vigeland of het beeldenpark Ekeberg te bezoeken.

Noorwegen: Waar natuur en kunst elkaar treffen

Meer kunstervaringen in Oslo

Meer Munch

Ontdek meer sensationele kunst

Profiteer van deze topaanbiedingen

Neem een kijkje bij onze sponsors die er alles aan doen om je een goede reis te bezorgen.

Recent bekeken pagina's