Skip to main content

Op stap met Munch

Met Oslo als vertrekpunt zijn er tal van opties voor daguitstapjes en idyllische plekjes rond het Oslofjord waar je een kijkje kunt nemen in het fascinerende leven en de werken van Munch.

Een dag in de voetsporen van Munch

Edvard Munch was een wereldberoemde Noorse schilder en graficus. Hij was meer dan 60 jaar productief en was één van de belangrijkste modernistische kunstenaars.

De werken van Munch zijn geïnspireerd op zowel de mensen in zijn leven als de landschappen waarin hij woonde en werkte. Ontdek de plaatsen die Munch thuis noemde en waar hij inspiratie opdeed voor zijn meest iconische kunstwerken.

1. Oslo

De Noorse hoofdstad herbergt de grootste collectie van de werken van Munch ter wereld. Het nieuwe museum MUNCH in Bjørvika is het grootste museum ter wereld dat aan één kunstenaar is gewijd en bevat ruim de helft van de schilderijen van Munch. De collectie omvat niet alleen beroemde werken zoals The Scream, Madonna, The Dance of Life, Puberty en The Sick Child, maar ook werken uit elk stadium van het werkzame leven van de kunstenaar.

Het Nationale Museum heeft ook meerdere meesterstukken van Munch, waaronder vroege versies van The Scream, The Girls on the Bridge, The Brooch en Melancholy.

Je kunt nog meer van Munch ervaren tijdens een rondleiding door het stadhuis van Oslo en in de nabijgelegen universiteitsaula, waar concerten en andere evenementen worden georganiseerd en die open is voor het publiek. Ook worden er soms rondleidingen gedaan. Het atelier van Munch in Ekely, even buiten het centrum van Oslo, maakt deel uit van MUNCH en is meestal open in de zomer.

Om hetzelfde uitzicht te zien dat Munch zag toen hij voor het eerst op het idee kwam voor het motief dat is afgebeeld in The Scream, moet je naar The Munch Spot in Ekeberg, vlakbij beeldenpark Ekebergparken. Je kunt ook het graf van Munch bezoeken op de begraafplaats Vår Frelsers Gravlund, waar een buste van de kunstenaar staat.

2. Ramme

Op 40 minuten rijden vanaf het centrum van Oslo richting het zuiden ligt de culturele bestemming Ramme, waar Munch van 1910 tot aan zijn dood een landhuis had in Nedre Ramme. Hier kun je in de voetsporen van Edvard Munch treden langs het cultuurpad, kunstgalerie Ramme bezoeken en bij Ramme Gård de unieke tuin Havlystparken verkennen.

Er staat je heel wat cultuur te wachten in Ramme, dus waarom boek je geen overnachting in het mooie Ramme Fjordhotell?

3. Åsgårdstrand

In 1898 kocht Munch een huis in het kustplaatsje Åsgårdstrand in Horten. Vanuit Oslo ben je daar tegenwoordig binnen een kleine anderhalf uur. Het huis is nu een klein museum dat open is voor het publiek. Hier is alles uit de tijd van de kunstenaar onaangeroerd gebleven.

Munch heeft hier veel van zijn bekende werken geschilderd zoals The BridgeFour girls in Åsgårdstrand en The Dance of Life, en een wandeling door dezelfde omgeving met hetzelfde licht is een ietwat vreemde ervaring die je eigenlijk niet mag missen.

4. Jeløya

Munch bracht ook tijd door aan het Oslofjord, tegenover Åsgårdstrand. Als je de korte boottocht van Horten naar Moss maakt, kom je uit op het eiland Jeløya waar Munch inspiratie opdeed voor een aantal van de meesterwerken die hij tijdens zijn werkzame leven maakte.

Hier ligt ook Refsnes Gods, een schitterend historisch hotel uit 1767 recht aan het mooie Oslofjord. Het hotel heeft een unieke kunstcollectie met werken van ruim 90 kunstenaars, waaronder een aantal van Munch.

In Restaurant Munch hangen niet alleen vier originele lithografieën van Munch, maar ook aquarellen en grafische werken zoals Self Portrait uit 1895 en Young Woman.

Je zou hier ook zeker eens moeten overnachten. Het hotel is onderscheiden met de St. Olav's Rose. Dat is een certificering die wordt uitgereikt aan kwalitatief hoogwaardige bestemmingen die een rol spelen bij het behoud van het Noorse culturele erfgoed die open zijn voor het publiek.

Jeløya is een natuurlijk paradijs voor kunstliefhebbers, want het is ook de thuisbasis van de gerenommeerde galerieën Galleri Røed en Galleri F15. Deze laatste is zelfs een toonaangevende Scandinavische kunstinstelling.

5. Kragerø

Ongeveer anderhalf uur ten zuiden van Åsgårdstrand ligt de levendige stad Kragerø waar Munch een aantal van zijn bekende werken schilderde. Een kaart met de vele plekken waar Munch inspiratie opdeed voor zijn motieven is verkrijgbaar bij de plaatselijke VVV. Tijdens de Munch Tour kom je in de meest charmante, verborgen straatjes van deze havenstad.

Bekijk alle plaatsen die Munch inspireerden tijdens een rondleiding.

Ontdek meer

De regio Oslo biedt meer

Je hoeft niet te wachten tot je hier bent om te bepalen wat je zou willen doen.

Recent bekeken pagina's